onsdag 28 augusti 2019

Who wants to be a millionaire?

Sommaren ger sig inte. De senaste dagarna har vi här nere i södra Sverige haft ett riktigt underbart väder med ca 30 grader i skuggan på dagen och ljumma medelhavskvällar med ca 25 grader som stilla bris. Detta är inget som vi tackar nej till, och budgetpoolen gör sitt jobb för att hålla oss svala. 

Jag läste för några dagar sedan om någon som på tv skrapade fram en riktig storvinst. Personen i fråga vann 15000 kr i månaden i 25 år. Under bråkdelen av en sekund kände jag avundsjukan börja gro inom mig, men insåg ganska snart att jag redan har vunnit denna vinst. Nej, jag har inte köpt en trisslott på många år, och har definitivt inte varit med i tv. Jag har helt enkelt under några år sparat en stor del av vår gemensamma inkomst och för dessa pengar köpt utdelningsaktier. I skrivande stund utdelar denna portfölj enligt prognos och 2019 års utdelningsnivåer hela 15767 kr i månaden. Detta har vi åstadkommit helt utan vare sig trisslotter eller medverkande i morgonsofforna hos diverse tv-program. Det är sparsamhet, ekonomisk planering och hyfsat vettiga inköp av stabila utdelningsaktier som har gjort detta. Således behöver man inte förlita sig på "turen" för att bli trissvinnare, utan det går helt utmärkt även utan att köpa lotter.

Det finns dock några viktiga skillnader. Den första är ju att trissvinsten betalas ut oavsett finanskriser och annat elände, medan en utdelningsportföljs utdelningar är helt beroende av hur det går för de innestående bolagen. Under en finanskris kanske utdelningarna minskar med 20%. Vi har sett hur det gick med "stabila" aktier som Ericsson, som sänkte sin utdelning till 1 kr då vinsten uteblev. Detta kan i princip hända vilket bolag som helst, även om vissa branscher är mer stabila än andra. Jag har till exempel svårt att se bolag som Akelius eller Axfood halvera sin utdelning. När detta händer har vi antagligen helt andra problem i världen. En trissvinst är således mer idiotsäker än en utdelningsportfölj, men å andra sidan är den senare oerhört mycket enklare att skapa själv. 

Jag var på tårtkalas i söndags och satt där och pratade med en äldre släkting som har varit pensionär i några år. Hon påpekade att "ja du har ju långt kvar innan du kan gå i pension". Jag svarade väl lite undvikande i stil med "ja vi får väl se...", varefter hon kontrade med "...och sen ska de ju höja pensionsåldern till 67 eller 70". Nu har ju jag inte några som helst planer på att jobba vare sig till 60 eller 67, men det var ganska uppenbart att denna person av den äldre stammen och arbetarklass till på köpet, inte hade någon som helst tanke på att det faktiskt är möjligt att välja själv hur man vill ha det. Detta är väldigt vanligt när jag pratar pension med 40-talisterna. De är så inrutade i detta tankemönster som går ut på att man jobbar och sliter fram till den pensionsåldern som politikerna har bestämt, för att sen stå där med mössan i hand och kassera in vad det nu blir som staten betalar ut. Det finns för det mesta ingen som helst insikt i att detta är något man själv har möjlighet att påverka.

Våra egna pensionsplaner är inte helt fastställda, utan vi håller det hela ganska öppet och befinner oss således i den s.k "ackumuleringsfasen", där vi jobbar som vanligt sparar en stor del av lönen, samtidigt som vi försöker ha roligt och "leva livet". Som undre gräns för vad pengamaskinen ska avkasta innan vi ens börjar tänka på att säga upp oss från våra jobb har vi satt till 25000 kr i månaden. Troligtvis kommer en av oss att säga upp sig först, medan den andre jobbar i några år till. Att en av oss blir "hemmafru" kommer att göra stor skillnad på hur mycket tid vi har över under veckan. Denne får då ta hand om städning, tvätt, trädgårdsskötsel, matinköp etc, vilket frigör mycket tid på helgerna för oss båda. Vi ser fram emot denna tid väldigt mycket, och det är en rejäl motivationsfaktor till att undvika impulsköp av alla de slag.

Hur går det med dina egna mål? Hur får du inspiration att fortsätta spara?

8 kommentarer:

 1. Intressanta tankar.

  Hur stabila är utdelningsinkomsterna i en bred aktieportfölj i en lågkonjunktur? Får vi en lågkonjunktur nu så kanske jag får reda på om det handlar om 20% minskning som du skriver. Men det kan jag ta.

  Pratar ibland pension med min far (30-talist), men han förstår inte att det finns möjlighet för mig att gå i pension vid 55-57 år med dagens sämre pensionssystem. Trots att han själv gjorde en frihetsresa via 80%-tjänst och sedan avtalspension och blev helt fri redan vid 62 år. Men han började ju jobba vid 14 år och jag mer än ett decennium senare... Han tycker inte jag kan jobba kortare i båda ändarna av arbetslivet, vilket jag ju kan om jag vill.

  Är också i ackumulationsfasen vilket blivit ganska lätt efter några år. Bara att leva sparsamt, investera halva lönen och återinvestera utdelning. Det svåra blir att bestämma sig för att nu är ackumulationsfasen slut och jag går till nästa fas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Utdelningssmålänningen och tack för din kommentar!

   Det enkla svaret på hur stabila utdelningarna är i en kommande lågkonjunktur är det ingen som vet. Men jag har tittat bakåt och konstaterar att vissa bolag sänkte sin utdelning 2008-2009 men var efter ca 2 år tillbaka på normala nivåer igen. Min uppfattning är att aktiekurserna drabbas hårdare av en recession än vad utdelniningen gör. Om en aktie rasar 40% finns det förhoppningsvis kvar så mycket kassa att man kan pynta ut utdelningar under 1-2 år utan att för stora eftergifter. Vissa branscher drabbas såklart värre än andra, men t.ex. H&M behövde inte sänka sin utdelning under finanskrisen. Det gick sämre för Swedbank.

   Min farsa gick själv i pension vid 63 år, men det kostade en hel del i utebliven pension. Tyvärr finns det inte mycket sparat heller och morsan har jobbat deltid i industri och varit hemmafru med mig, så där är det garantipension som gäller. De klarar sig än så länge med ca 15000 kr netto tillsammans, men skulle nån av dem falla bort blir det svårt. Det är stötande att vi inte har ett bättre pensionssystem. Visst, morsan jobbade inte under 18 år för att hon tog hand om mig, men hur mycket pengar sparade inte detta samhället om man jämför med kostnad för förskola?

   Jag tror kommuner kommer billigt undan idag där de gamla inte vågar klaga och ställa krav, värre kommer det att bli när 60 och 70-talisterna ska in på ålderdomshemmet, då duger det inte med paltgröt till mat och dusch två gånger i veckan.

   Ja det kommer bli knepigt att undvika "guldfebern" när utdelningarna växer till sig på allvar, då går det ju fortare och fortare. Nu ökar utdelningarna i snigeltakt, men snöbollseffekten blir ju kraftigare och kraftigare med tiden. Antagligen kommer vi att fortsätta investera utdelningarna för all framtid, och tar bara så mycket som vi behöver för att leva. Får vi 40" i utdelningar kommer vi inte att konsumera upp dessa bara "för att".

   Det knepigaste är ju att komma över tanken om man "gör rätt", alltså detta långsiktiga projektet med en pengamaskin. Vi hade kunnat resa tredubbelt så mycket som vi gör idag för dessa pengar vi gömmer undan för 6% direktavkastning. Denna fråga har vi ställt oss många gånger.

   Radera
 2. Vi har precis passerat 6.000 per månad i utdelning. Detta efter drygt 3 års investerande. Dessutom har vi under denna period fått 2 barn och levt på 1 lön plus föräldrapenning. Sparkvoten har väl legat på runt 40%. Ska bli roligt att se vart vi landar när båda jobbar heltid.
  Motivationen är knappast svår att hitta när man ser hur samhället utvecklas. Har du inte ett eget kapital kommer det bli knapert på ålderns höst. Vi siktar på att jobba 10-15 år till för att sedan leva på 50% av utdelningarna. Detta ger oss en säkerhetsmarginal för framtida utdelningssänkningar samt att kapitalet kommer fortsätta växa för framtida generationer. Tanken är att när väl pensionen (om det blir någon) börjar ticka in, bilda en stiftelse eller dylikt. Denna stiftelse ska förvalta fastigheterna samt kapitalet så framtida generationer inte ska slösa bort allt. Så ser vår plan ut på ett ungefär :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan LivetAB, och tack för din kommentar!

   Oj, 6000 kr i månaden är ju riktigt bra! Det får man jobba många år för innan man får liknande summor i löneförhöjning. Ja det blir ofta ett hack i kurvan när man får barn, för oss var det inkomstminskningen av att vara föräldraledig som var den största kostnaden, prylarna fick vi eller köpte begagnade. Resten (sjukvård, tandvård, cykelhjälm etc) är gratis i Sverige.

   Ja, samhället utvecklas åt helt fel håll tyvärr. Denna åsikt hörs från allt fler håll, både på jobbet, hos grannarna och andra ställen där man absolut inte hade väntat sig något gnäll. Det är inte helt orimligt att vi inte finns kvar i Sverige om 15 år när jag är runt 50-55 och inga barn bor kvar hemma. Då har vi inga som helst kopplingar till detta land.

   Har också planer på nån sorts generationsportfölj, som barnet kan ta över, dvs fortsätta skörda äpplena och inte sälja av odlingen eller bränna träden.

   Radera
  2. Imponerande med drygt 15000 kr i månaden.

   Själv fortsätter jag spara lite varje månad. Målet med sparandet är först och främst en trygghet om jag skulle bli sjuk eller arbetslös. Jag vill inte vara beroende ekonomiskt av någon annan. Tids nog skulle jag vilja bli ekonomiskt oberoende. Men jag skyndar som sagt långsamt och vi får se när detta mål uppnås.

   Mvh Slimis

   Radera
  3. Tjenare Slimis och tack för din kommentar. All heder till dig som tar ett personligt ansvar för din egen situation än alla de hundratusentals personer som enkom vill att någon annan ska ta ansvar åt dem (dvs vi skattebetalare). Det är farligt att sia om framtiden, men vi ser oss nog som helt ekonomiskt oberoende (dvs tjänar så mycket pengar att det börjar bli jobbigt) om ca 10 år om alla prognoser slår in. Men detta är som sagt låångt fram i tiden och mycket vatten hinner flyta under broarna tills dess.

   Radera

 3. Detta meddelande är avsett för anställda, handlare, jordbrukare och företagare som behöver ekonomiskt stöd för att lyckas. Få våra olika lånerbjudanden, kredit med mycket enkla villkor med en ränta på 3% per år. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionernas säkerhet och du har möjlighet att få tillgång till din kredit med 72 timmars garanti. Så vänligen kontakta oss för mer information, tack.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com

  SvaraRadera
 4. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp online och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässor, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera