söndag 1 september 2019

Utdelningar Augusti 2019

Då var det dags igen, en ny månad har passerat och nya utdelningar har trillat in. Börsen har gått lite motigt senaste tiden med både upp- och nedgångar på löpande band. Senaste veckan avslutades väldigt starkt på Stockholmsbörsen, och det var som vanligt cykliska bolag som stod för fiolerna, med Boliden, Volvo och SKF i spetsen. Detaljhandeln och gamle Clas Ohlsson hjälpte till på slutklämmen också.  Då vi äger minimalt med industri/verkstad påverkas vi inte så mycket av dessa svängningar utan vår portfölj tuffade på uppåt i sakta mak.

Vet inte varför jag lägger så pass mycket energi åt portföljvärdet faktiskt, då det är tämligen irrelevant för oss utdelningsinvesterare. Det som däremot är intressant är utdelningarna, och här kommer de:Det blev en glad överraskning med en extrautdelning från Tele2. Den såg till att vi hamnade strax över 10000 kr i utdelningar denna månad, som annars är ganska svag. Vi har några månader som fortfarande delar ut under femsiffrigt, och detta hoppas vi råda bot på inom en snar framtid. Det är inte heller långt kvar till att vi når en prognostiserad årlig utdelning på över 200000 kr. Detta är såklart en bra bit på vägen, men vi är inte alls nöjda där utan kommer att fortsätta kämpa på några år till. Jag läste tidigare idag om bloggkollegan Grazing Lady som lagom till pensionen hoppas kunna få utdelningar på 30000 kr netto. Det är inte illa, och kanske hamnar vi också där innan vi väljer att lägga passerkortet på hyllan. Det går snabbare och snabbare ju längre man håller på att återinvestera utdelningarna och vi är än så länge bara i början av denna resa. Totalt har vi fått in via utdelningar:

2016: 15 500 kr
2017: 112 000 kr
2018: 147 000 kr
2019 YTD: 126 000 kr (mål 190000 kr)
----------------------
Summa: 400 500 kr

Inte dåligt alls. Vi är på god väg att ha plockat hem en halv miljon endast genom utdelningar. Tittar man på portföljens tillväxt är den relativt blygsam med 232 421 kr avkastning sedan start. Det är helt klart utdelningarna som drar ifrån. Frestelsen är stor att börja köpa en massa bjäfs för dessa "gratispengar", men det är genom återinvesteringar som man håller snöbollen i rullning.

Vilka utdelningar siktar du på att håva in, innan du är nöjd? Kan man någonsin bli riktigt nöjd?

9 kommentarer:

 1. Hej
  Även om det inte finns så mkt till behov att lägga vikt vid portföljens värde är det ändå roligt att se att den ökar också? :) Själv har jag inte särskilt hög direktavkastning (säkert under 4% snittet som så många siktar mot) så bör kanske vikta eller öka i mer högavkastande.

  Jag har inget klart mål heller för när jag ska börja leva för utdelningarna i framtiden utan tanken är nog att gå ner i arbetstid eller iaf kunna styra mer av min tid. Då tror jag att ja känner mig nöjd med det iaf :) Väldigt fin portfölj ni har och hoppas på att ni når 190000 kr målet.
  //I

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan investeramera och tack för kommentar!

   Fördelen med en lägre DA är förhoppningsvis högre värde på sikt i takt med att företagen investerar, växer och tjänar mer pengar. Utdelningarna lär också höjas på sikt de också. För högutdelare är det mer av "här och nu", inte om 10 år. Målet med 190" kommer bli tufft att nå när jag räknar på det, men året är inte slut än.

   Radera
 2. Hej!
  En årlig utdelning på 190000 kr på fördelat på ca 2,5 MSEK totalt värde ger en DA på 7,6 %. Det är verkligen imponerande :) förmodar att Nordea och Swedbank kommer sänka sina till nästa år, men ni kompenserar kanske med mer åt amerikanska REITs och andra högutdelare?
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Filip och tack för din kommentar.

   Portföljvärde tinkl belåning är ca 2,6 mille och som du säger kan det bli knepigt att nå målet utan att köpa på sig allt för mycket högutdelare, vilket jag inte känner för att öka i för tillfället. Nordea och Swedbank lär sänka sin utdelning något, men där räknar jag inte med en DA på mer än runt 7% ändå, så det spelar ingen roll. Så länge bankerna tjänar bra med pengar är jag inte orolig.

   Faktum är att vi investerar mer och mer på andra sidan pölen, där finns det många intressanta företag med hög utdelning som gynnas av diverse skatteupplägg (REIT, BDC). Dock skulle jag akta mig för de bolag som har mycket skräp och osäkra fordringar som t.ex. PSEC, CBL, WPG.

   Radera
 3. Snabb utveckling ni haft!

  Jag är singel och har klart långsammare utveckling, men får 77.000 kr i utdelningar i år och drygt 90.000 kr nästa år vad det verkar. Hoppas ha 180.000 kr (15.000 kr/mån) år 2025 (55 år) och då ta ut tjänstepension och hamna runt 20.000 kr/mån totalt. Blir det inte så får jag jobba på ett år till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare utdelningssmålänningen och tack för din kommentar. Ja det går helt klart långsammare när man har en lön att utgå ifrån, och antagligen lite högre levnadskostnader också då man får stå för alla räkningar själv. Det låter riktigt bra att du är så nära ditt mål för att bli pensionär. Jag hoppas kunna tacka för mig när jag blir 50, då är Lilla Snålgris så pass stor att hon sköter sig själv också, vilket ger mer "frihet" att t.ex. kunna åka iväg, skaffa hobbies etc. Jag har många projekt som jag tänkt återuppta men allt är på paus så länge man har småbarn. Att återuppta golfspelet är en av dem, att läsa mer böcker är en annan.

   Radera

 4. Detta meddelande är avsett för anställda, handlare, jordbrukare och företagare som behöver ekonomiskt stöd för att lyckas. Få våra olika lånerbjudanden, kredit med mycket enkla villkor med en ränta på 3% per år. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionernas säkerhet och du har möjlighet att få tillgång till din kredit med 72 timmars garanti. Så vänligen kontakta oss för mer information, tack.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com

  SvaraRadera
 5. Jaså, golfen på paus för dig med... Blir mest stressad av att ens tänka på golf nuförtiden. När nöjd? Svår fråga. Vill gärna nå 20 tkr/mån men långt kvar o kanske räcker 15 tkr/mån gott o väl?! Du har ju redan nått sistnämnda, räcker det inte egentligen?

  SvaraRadera
 6. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp online och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässor, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera