söndag 22 september 2019

Det tuffar på

Vi fick en släng av sommar nu i helgen, vilket kändes helt perfekt då man kunde städa trädgård och garage utan att förfrysa. Poolen monterades ner och gjordes redo för vinterförvaring. Nästa år kommer vi antagligen att satsa på en värmepump samt lite bättre isolering till denna pool som vi kunde köpa näst intill gratis. Från samma håll kan jag ha en bättre begagnad värmepump på gång, vi får se vad som händer. Då vi har en bra bit till badbart vatten är det en bra investering med en pool på tomten under de tre månaderna då det i teorin kan bli bra väder.

Många kan kanske tycka att det är slösaktigt för en som kallar sig för en Snålgris att inneha en pool, och till råga på allt koppla på värme som kostar en massa elektricitet. Nja, vi kommer nog aldrig att bli någon Farbror Joakim, utan vi försöker snarare hitta sätt att göra livet bekvämt utan att spendera allt för mycket pengar. En "riktig" pool kostar lätt 200.000 kr. Då kan man bada från maj till september, och du har ständigt 29 grader i vattnet. Vi nöjer oss med att kunna bada och svalka oss, samt att poolen är hyfsat lättskött och inte kostar för mycket i drift. Detta tror vi oss ha uppnått i och med denna smärre investering. Att ha en pool inbyggd i ett trädäck känns dessutom väldigt lyxigt. Att grejorna bara kostade nån tusenlapp (vi vet inte än vad poolvärmepumpen kommer att kosta) totalt är det som gör hela grejen. Med små ansträngningar går det att spara stora pengar. Vi har till och med en pool-robot som städar bottnen. Denna behändiga pryl köpte vi för 200 kr på en lokal facebook-grupp. Den ser ut som en leksak men gör sitt jobb väldigt bra. Nu är det bara att hålla tummarna för att nästa sommar blir minst lika fin som de två senaste åren.

Hur går det då för pengamaskinen? Det går alldeles utmärkt för tillfället. Som utdelningsinvesterare ska man ju inte fundera så mycket på portföljens värdeutveckling, men det är svårt att inte hålla koll på detta, då nyfikenheten tar överhand.


Portföljen beter sig dessutom helt enligt plan, vilket innebär att den är betydligt mindre volatil än indexet vi följer. Vi hänger inte riktigt med när börsen sticker iväg uppåt, men dras samtidigt inte heller med vid större nedgångar. De senaste månaderna har vi köpt en hel del amerikanskt. Det är svårt att hitta fynd på den svenska marknaden.

* Köpt 75 Altria. Direktavkastningen har stuckit upp över 8% nu pga skriverier kring Juul och oförklarliga sjukdomsfall med deras vape-cigaretter. Vi håller tummarna att företaget reder ut detta.

* Köpt 130 Cibus Nordic Real Estate. Här gillar jag riskspridningen samt att det faktiskt verkar finnas en uppsida även på värdet. Sålde våra Sagax D till förmån för detta innehav.

* Köpt 25 Abbvie Inc. Vi saknar totalt läkemedel i portföljen, och det är svårt att inte dras med av denna historiskt låga värdering.

Av detta året återstår två för oss riktigt bra utdelningsmånader, vilket kommer att pressa upp våra totala utdelningar en del och kanske når vi årets mål på 190.000 kr. Dock ser prognosen för nästa år ännu mer lovande ut med en bra bit ovanför 200.000 kr. Det återstår dock att se vad våra svenska banker hittar på, och att de inte sänker utdelningarna allt för mycket.

Ser du några fynd på den svenska marknaden, eller shoppar du likt oss mest utomlands?

14 kommentarer:

 1. Grattis, det är mitt stora mål att först och främst nå 10 000 kr/månad i utdelning (visserligen räknat på min egna portfölj, så blir väl samma som 20k i månaden för er). Tänker att jag varje månad ska spara just 10k/mån inkl. utdelningar, vilket gör att man behöver lägga in mindre och mindre "egna" pengar för var år. Hur går era tankar där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Unknown och tack för kommentar! Ja det låter ju förträffligt att kunna spara 10000 kr i månaden.
   Vi kommer att spara våra 26000 kr i månaden under några år till framöver, samt att vi återinvesterar utdelningarna. Sen kommer antagligen någon av oss att säga upp sig och då kan vi fortfarande spara, fast inte lika mycket. Gissningsvis är det frun som säger upp sig först och då tappar vi ca 20000 kr netto, vilket gör att vi får leva på enbart min lön som är runt 30000 netto, och då gissar jag att vi kan spara ca 10000 kr. Sen när utdelningarna ger så pass mycket att vi kan leva på det och lite till, då kommer jag också att säga upp mig. Vi kommer sen att återinvestera alla utdelningar som vi inte förbrukar.

   Radera
 2. Hej!
  Jag har också köpt MO kommer även köpa mera Brookfield.
  I Sverige har jag ökat på i Korsnäs och SJR chansar lite där, Tycker annars att mycket är dyrt i Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan och tack för kommentar!

   MO känns ganska billiga och många tror att chansen för ett uppköp av PM är stor, vilket kommer att ge ett starkare företag. Då kommer vi antagligen att få PM-aktier istället. Jo, mycket är dyrt i Sverige.

   Radera
 3. Har funderat på att lägga månadens köp i Altria (och kanske Nordea som jag har väldigt lite). Har några stycken Altria som jag haft länge och som tagit en del stryk.

  Inget känns billigt. Dollarn är dyr och P/E-tal är långt över det normala i Sverige. Det spelar ingen roll och jag köper för mina tusenlappar även denna månad.

  190' i utdelningar är riktigt bra. Själv får jag 81' i år och hoppas på en bit över 90' nästa år, men tror som du på sänkningar i svenska banker. Kanske utdelningstillväxten blir negativ om man som jag ligger ganska tung i bank? Nä hoppas på 0 i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan utdelningssmålänningen och tacl för kommentar. 81' är ju riktigt bra, det är mer än om du hade konsumerat upp allting på en ny bil. Vi är också ganska tunga i banker, men samtidigt vet vi inte hur mycket bankerna kommer att sänka sin utdelning. Jag är försiktigt positiv till att det inte blir en allt för kraftig sänkning. Det kommer i så fall att bidra till att driva ner aktiekursen ännu mer. Jag tror på en försiktig sänkning. Oj det låter som om du har för mycket bank om det påverkar så rejält. Kanske läge att diversifiera dig lite mer?

   Radera
 4. Hallå Snålgrisen! Sålde ju av Kinnevik o en del av slantarna lämnade isk och gick till kf. Har länge funderat på inköp utanför omx och nu skedde så, bl.a. Abbvie. Känns spännande men annorlunda då vissa aktier kostade upp emot 1500 kr/st...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Kalkyl och tack för kommentar. Ja Abbvie är det många som gillar i nuläget. Vi får hoppas att deras förvärv ger resultat. Det dröjer några år innan deras monopol på Humira går ut och då finns ju risk för minskat kassaflöde. Ja vissa aktier i USA är ganska dyra, men de verkar inte bry sig om detta. Kanske en split är på sin plats?

   Radera
 5. Enligt börsdata delar Abbvie ut 4,06/aktie på en vinst av 2,8/aktie, ser ju inte bra ut, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan C och tack för kommentar!

   Har aldrig använt börsdata, brukar kika på dividend.com och där är det helt andra siffror

   https://www.dividend.com/dividend-stocks/healthcare/drug-manufacturers-major/abbv-abbvie-inc/

   Du har helt rätt i att man ska hålla koll på utdelningskvoten, H&M, HiQ och nån till jag glömt delade ju förra året ut mer än vad de tjänade, vilket inte är sunt. Nu lånade ju H&M upp pengarna, och HiQ tog av sin kassa, men det får ju inte bli en vana.

   Radera
 6. min ex man återvänder hem till mig efter att ha läst en liknande historia kommentar online blogg hur man återställer trasiga kärleksförhållanden.
  Jag visste aldrig kärlek stavning del för att återvända ex kärlekspartner tillbaka förrän för några dagar sedan min ex kom hem hem ber om ursäkt till mig.
  Slutligen hittade jag en omedelbar lösning för att förena tillbaka till ex kärlekspartner. det fungerar för mig .. Jag är säker på att det kommer att fungera för dig också om du provar idag ...
  (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

  SvaraRadera

 7. Detta meddelande är avsett för anställda, handlare, jordbrukare och företagare som behöver ekonomiskt stöd för att lyckas. Få våra olika lånerbjudanden, kredit med mycket enkla villkor med en ränta på 3% per år. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionernas säkerhet och du har möjlighet att få tillgång till din kredit med 72 timmars garanti. Så vänligen kontakta oss för mer information, tack.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com

  SvaraRadera
 8. Mitt namn Jönsson Björkman, form, Kristianstad (Sverige) Efter 12 års äktenskap har jag och min man varit i den ena gräset tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera de smärta som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr Osagiede kan hjälpa till att få tillbaka ex snabbt . Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade vad jag skulle göra och jag gjorde det då gjorde han en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med mycket kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan från och med den dagen var vårt äktenskap nu starkare än hur det var tidigare, allt tack vare Dr Osagiede. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr. Osagiede verkliga och kraftfulla stava caster som jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller att din man flyttade till en annan kvinna, gråt inte mer, kontakta den här kraftfulla stavagern nu. Här är hans kontaktmeddelande på: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp på +2349014523836
  eller viber +2349014523836

  SvaraRadera
 9. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp online och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässor, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera