onsdag 30 oktober 2019

Månadsrapport Oktober 2019

Tiden går fort och nu är ytterligare en månad snart till vägs ände. Vi har haft några dagar med solsken här nere i södra Sverige och vi har försökt vara ute så mycket som möjligt. Herr Snålgris har fortfarande känningar av förkylningen i form av att känna mig väldigt "tung i huvudet" och lite allmänt svag och snurrig. Jag har plockat ut en del kompledigt under veckan, och det har varit väldigt skönt att börja jobba vid 8 och gå hem vid halv 3. Då har det dessutom funnits tid att vara ute och njuta av solen innan den går och lägger sig vid 18-tiden.

Inkomster och utgifter

Inkomstmässigt har det varit en okej månad. Jag har fått full lön, medan Fru Snålgris lön är decimerad pga studier och några dagars vabbande. Tydligen har det blivit någon försening i den nya lönen hon ska få, vilket har inneburit att endast en del av lönen betalades ut denna månad. Se nedan sankey-diagram för en detaljerad sammanställning:


Några utgifter och inkomster har varit utöver det vanliga. Vi har haft tandläkarräkningar på över 2000 kr vilket har drivit upp "Övrigt"-posten en aning. Dessutom har det handlats en del mer mat än normalt, som jag fortfarande håller på att undersöka. Tydligen har det varit ett antal finfina kampanjer denna månaden som Fru Snålgris har utnyttjat, vilket kan förklara varför både kylskåpet och frysen är proppfulla med grejor. Jag antar och hoppas att detta märks på nästa månads matutgifter som då torde bli betydligt lägre.

Inkomstmässigt har vi lyckats med konststycket att tjäna 1000 kr i s.k. "gratispengar". Detta gjordes möjligt genom att både jag, Fru Snålgris och min gamla mor skaffade Revolut-kort. Vi fick 200 kr i bonus för varje ny rekrytering och dessutom ytterligare 200 kr vid första inköpet. Totalt blev det en fin tusenlapp rakt ner i fickan. Det var lite krångel och pyssel med appar och telefoner, speciellt för salig mor som inte har en smartphone, men till slut löste det sig. Vi tackar och bockar.

Sparkvoten hamnar för denna månad på 68%.

Utdelningar

Vi har haft en bra månad sett till utdelningarna. Hela 15045 kr har trillat in på kontot och återinvesterats. 


Under dessa månaderna får vi främst utdelningar i USA-dollar från våra amerikanska innehav. Jag tror på att diversifiera portföljen och sprida riskerna genom att satsa på olika valutor och kontinenter. Sverige är trots allt en ganska liten marknad, så jag rekommenderar alla som vill dra igång en pengamaskin att öppna en kapitalförsäkring och investera utomlands. Det enda smolket i bägaren är att du får vänta ca 3 år på de sista 15% av utdelningarna, som hålls kvar i form av källskatt. Byråkratins kvarnar maler långsamt och det tar således ca 3 år att få tillbaka dem. Nordea har som enda bank förmågan att lägga ut för källskatten vilket gör att den kommer inom några dagar eller veckor. Vi får väl se hur länge de har råd med detta, med tanke på deras finansiella situation. Dock behöver de satsa på sin krångliga plattform Nordea Investor, och därtill krävs det något extra för att locka nya kunder. 

Pengamaskinen

Det har inte gått jättebra pengamaskinen rent värdemässigt senaste tiden. Vi äger en ganska lite del cyklisk industri, och det är just dessa som har gått bra senaste dagarna. Banker däremot äger vi en hel del, och dessa har gått dåligt i skenet av ganska svaga kvartalsrapporter. 


När det gäller förändringar i portföljen har vi köpt en liten del Sampo, Macerich (köpcenter-REIT), Resurs Holding, Vermilion Energy samt Orange (fransk teleoperatör). Just REITS som innehar köpcenter har hamrats ner rejält senaste tiden och här tror jag (som gillar att fiska i grumliga vatten) det går att fynda. Vi får se om något år huruvida det var det rätta att göra.

Gällande värdet på portföljen är det tämligen ointressant om det inte hade varit för en liten faktor, och det är den magiska gränsen 3 miljoner kronor. Då kan du nämligen bli Private Banking-kund hos Avanza. Detta gör att du får lägre courtage och kan även låna till lägre räntor. Någon gång nästa år borde vi passera denna gräns, men det återstår att se vad Mr Market har i bakfickan. Vi är trots allt upp hela 22% YTD vilket är otroligt bra.

Äger du några högyieldande aktier? Har du några bra tips att dela med dig?

9 kommentarer:

 1. Fina utdelningar du har!
  Gillar dina amerikanska innehåll.
  Är lite nyfiken hur du tänker angående ditt köp i MAC.
  När jag tittar lite snabbt på MAC känns det som en utdelningssänkning ligger som en risk eller har jag missat något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har haft span på MAC under ganska lång tid. Man får tänka på att denna aktie har legat runt 7% i utdelning, för att nu senaste tiden sköljts med av den anti-köpcentervåg som drabbat alla dylika reits, till och med Sinom Property Group som har en kassakista likt Fort Knox.

   En analys av MAC är lite snårig jämfört med ett vanligt bolag då dess struktur är ganska komplex. Med lite efterforskning visar det sig att MAC har en FFO på ca 570 miljoner USD. Detta innefattar operativt kassaflöde samt andra typer av inkomster. De delar ut ungefär 460 miljoner USD. Marginalen är alltså god men inte strålande. Till skillnad från andra REITs som WPG innehar MAC en stor del klass A-köpcenter som än så länge inte visar några tecken på att dö köpcenterdöden. Det är först när även dessa köpcenter börjar påverkas som det börjar bli aktuellt med en utdelningssänkning. Märk väl att en REIT måste betala ut 90% av sina inkomster som utdelningar för att få diverse skattelättnader.

   Hur resonerar du kring MAC och dess utdelning? Dessa bolag är notoriskt svåra att analysera, men kassaflödet är nyckeln har jag fått lära mig. Har även läst ett antal artiklar på t.ex. seekingalpha som i mångt och mycket säger ungefär samma sak, dvs att utdelningen är hållbar och att aktien är väldigt lågt prissatt i förhållande till värdet på dess tillgångar.

   Radera
 2. Hallå Snålgrisen, jag har också senaste tiden läst en del om köpcentra och ReitS för sådana och med den lilla kunskap jag hittills skaffat mig instämmer jag i ditt resonemang som helhet. Har inte köpt något än då jag ändå bedömmer att risken finns för mer fallande kurser o utdelningar. Antagligen värt en chans ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Kalkyl!

   ja man får sortera bort de mest riskfyllda alternativen som t.ex. CBL och wpf. Om jag skulle välja två relativt stabila köpcenter-reits så får det bli Simon Property Group och Macerich. MAC har ju högre yield men även högre skuld, vilket kan bli ett bekymmer.

   Notera att reits är ganska räntekänsliga för de har ofta hög skuldsättning.

   Radera
 3. Jag heter Anna Erickson från Stockholm - Sverige, jag är högskolelärare av yrke. Detta är en mycket glad dag i mitt liv att dela med dig här ute hur jag fick min sanna kärlekspartner tillbaka. Dr.Oduduwa hjälpte mig med magiska kärleksförtryck att få tillbaka min ex pojkvän efter 2 års separation han är hemma till mig. Jag rekommenderar att alla kan få samma hjälp av honom kontakta honom via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Jag rekommenderar uppriktigt Dr.Oduduwa att kontakta denna spiritualist - Stava för att få tillbaka ditt ex
  återställa ryggförlust kärleksförhållande
  förena bruten
  magisk kärleksförtroll för att få tillbaka
  sluta skilsmässa
  Älskar stava för att undvika att fuska par
  Älskar stava för att stoppa uppdelningen

  (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

  SvaraRadera
 4. Wow Säsongs hälsningar till alla mina vänner där ute, jag är så upphetsad att mitt trasiga äktenskap har återställts och min man har återvänt efter att han gick med mina två barn med en annan kvinna. Efter 8 års äktenskap har min man och jag varit i den ena striden eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Demark för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte bara vara stark för barnen, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta var fullt av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och varje natt tänker jag på honom och jag önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och behövde hjälp, så jag letade efter hjälp på nätet och hittade en webbplats som antydde att Dr. Igbinovia har hjälpt många människor för att komma tillbaka därförhållandet tillbaka. Då kände jag att jag skulle prova det. Jag kontaktade honom och han berättade vad jag skulle göra och jag gjorde det, sedan gjorde han en (Love spell) för mig. 28 timmar senare ringde min man verkligen och sa att han saknade mig och barnen väldigt mycket, så fantastiskt! och det var så han återvände samma dag, med mycket kärlek och glädje, och ursäktade för sitt misstag och för den smärta som det orsakade mig och barnen. Sedan från och med den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr. Igbinovia. Han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på nätet att Dr. Igbinovia, är en riktig och kraftfull stavagare om du behöver ditt förhållande tillbaka eller om din man flyttade med en annan kvinna, gråt inte längre, kontakta den här kraftfulla stavagern nu . Här är din kontakt: skicka ett mail till doctorigbinovia93@gmail.com, du kan också ringa det eller lägga till det på Whatsapp: +2348144480786 eller du kan också kontakta honom på viber på +2348144480786 ta saker för givet och det kommer att ta från du.......

  SvaraRadera
 5. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp online och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässor, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera
 6. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 5000 kr upp till 120.000.000,00 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 5000 kr upp till 120.000.000,00 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera
 7. Jag är här för att hjälpa dig lösa dina andliga och fysiska problem med hjälp av de förfäder krafter som jag verkligen ärvt från min farfar. Jag kan hjälpa dig att återförenas med ditt ex, återställa dina äktenskapsproblem, bota för HIV {AIDS} och alla typer av sjukdomar, jag kan också hjälpa dig att återfå din förlorade älskare och också kassera följande stavningar som skilsmässa, äktenskapspell, bindande staveform, sluta med fusk, skyddsform, hämnd och dödsstava. Du kan kontakta min e-post idag via: okosunhomeofsolution@gmail.com eller whatsapp +2348159058141

  SvaraRadera