torsdag 24 oktober 2019

Några spaningar i oktobermörkret

På söndag är det dags för vintertid. Det är denna del av året som vi Snålgrisar skyr alla mest. Det är kolsvart när vi går upp och kolsvart när vi åker hem. Solen kan endast ses genom hälsosamma men ack så sällsynta lunchpromenader. Tydligen kan denna period påverka oss människor på olika sätt, ofast till det negativa. Jag är nog en av de som påverkas relativt mycket av denna period, då jag är betydligt tröttare än vad jag brukar vara, och stresståligheten har åkt ner i källaren samtidigt som jag är mer lättirriterad än vad jag brukar vara. Jag fick under ett ganska intensivt möte avbryta och gå en sväng på grund av något som antagligen kan liknas vid ett panikångestanfall. Hjärnan bara stannade och det kändes som om jag trampade luft när jag gick och jag minns att jag mumlade något och sen lämnade mötet. Det tog nån timme innan kaoset i huvudet hade lagt sig men jag kände mig ändå så pass påverkad att Fru Snålgris fick komma och hämta mig efter jobbet, då jag inte vågade köra bil hem själv. Jag hade en liknande episod vid ungefär samma tidpunkt förra året, och vill minnas att jag under våren när solen kom tillbaka blev som en helt annan människa. Märkligt men sant. Nu känns det bättre i alla fall, men den där tröttheten, den finns där fortfarande oavsett hur många timmar jag sover. Våren har aldrig känts längre bort.

Oj vad mörkt det blev...

Portföljen har gått i sidledes senaste veckan, mest på grund av att cykliska industriaktier har gått som tåget, medans våra mer defensiva "tråkiga" aktier har vare sig gått upp eller ner, och sen har vi ju bankernas Q3-rapporter som tog ner portföljen ytterligare några snäpp. Jag räknar med att vi genom bankernas ändrade utdelningspolicies tappar ca 8000 kr i årliga utdelningar. Nu ser jag detta som något tillfälligt och att man kommer att höja igen när effektiviseringarna har fått effekt. Det händer trots allt en hel del hos Nordea och Swedbank med ny styrelseordförande i Göran Persson för Swedbanks räkning, och ny VD hos Nordea i form av forne SHB-chefen Vang-Jenssen. 

Något jag däremot INTE hade räknat med var att Sampo kommer att sänka sin utdelning till nästa år. Detta är alltså en finsk försäkringsjätte och storägare i Nordea som i augusti lovade dyrt och heligt på en analytikerträff att deras utdelning ska ligga oförändrad eller till och med höjas. Nu trodde jag knappast på någon höjning då deras DA ligger runt 8%, men att de skulle ligga kvar på nuvarande nivå hade jag absolut väntat, speciellt efter deras betryggande kommentarer i augusti. Igår meddelade de via ett pressmeddelande att en sänkning av upp till 20% är att vänta under nästa år. Detta gör mig väldigt orolig, inte för de tusenlappar som vi tappar, utan för bolagets sätt att kommunicera till sina aktieägare och att de ger sken av att ha "noll koll på bygget". Jag är antagligen lite extra bitter då jag köpte en mindre post Sampo dagen innan detta pressmeddelande. 

Fru Snålgris har påbörjat sina AST-studier (Akademisk specialisttjänstgöring). Detta innebär att hon får delar av lönen betald av sin arbetsgivare. Dock innebär det ett tapp på ca 30%, vilket vi klarar utan problem. Hon kommer mestadels att sitta hemma och plugga, vilket kan vara ganska skönt. Om ett år kommer hon förhoppningsvis att få en ny tjänst och en efterlängtad löneförhöjning. Jag önskar att min nuvarande kund är mer vänligt inställd till distansarbete, men det är "i nödfall" som gäller. Det är märkligt att det finns chefer som lever kvar i det förgångna, då man var tvungen att sitta instängd på ett dammigt kontor för att kunna jobba. Tragiskt, men sant.

Jag kollade lite på partiledardebatten för någon vecka sedan. Dessa personer gav verkligen inget förtroende för att vi har rätt personer som leder landet. Tyvärr verkar oppositionen mer eller mindre dysfunktionell den också. Jag vet inte om dessa personer helt enkelt inte lever i samma vardag som oss andra, eller om deras rådgivare ger dem helt felaktig information. När vår statsminister helt och hållet förnekar att Sveriges bidrag till Turkiet går rakt ner i deras statskassa istället för till behövande, och dessutom är helt och hållet tvärsäker på sin sak, för att dagen efter bli rättad av SVT, då undra jag vad mer det är denna figur har noll koll på. Han hävdar dessutom att utanförskapsområden inte existerar. Jag kan lova att det gör de. 

En av mina bekanta jobbar som polis i en av de större städerna, och vi brukar träffas någon gång om året, och då blir det ofta långa diskussioner om hennes arbete. Tyvärr är hennes bild av samhället betydligt dystrare än statsministerns. Jag har länge hävdad att mycket av den s.k. vardagsbrottsligheten utförs av utländska kriminella gäng, och denna bilden får jag (tyvärr) mer eller mindre bekräftad. Dock verkar det vara ytterst svårt att få dessa människor lagförda för någonting, och en utvisning (som jag menar borde vara obligatoriskt för allt över ett snatteri) verkar i princip omöjlig att genomföra. Detta sker samtidigt som politikerna pratar om ordning och reda och att "ett nej ska vara ett nej". 

Jag tror att det behöver inrättas s.k. specialgrupper som jobbar uteslutande med en sak, och blir riktigt duktiga på detta, t.ex. gängkriminalitet, inre utlänningskontroller och så vidare. Det är först då det på riktigt kommer att göra en skillnad. Och vittnen måste såklart våga vittna för att få dessa förhärdade brottslingar ställda till svars, det håller inte att några pundare likt det tragiska fallet i Bro ska kunna skrämma laglydiga medborgare till att inte vittna. Jonas Sjöstedt säger ju ofta "när individen är som svagast, då ska stödet från samhället vara som starkast". Var fanns det stödet när tre psykfall slog ner en småbarnsförälder? Han fick inget stöd var sig under själva misshandeln eller efteråt. Det är samhällets ansvar att dessa personer ska bli inlåsta under mycket lång tid, de ska helt enkelt inte få springa lösa på gatan och terrorisera vanligt folk. Sen är det skit samma om de är 16, 17 eller 19 år gamla. Det är dags att ta i med hårdhandskarna mot denna typ av våldsbrottslingar, som min gamle far brukade säga.

Hur har det gått för dig senaste tiden? Köper du lika mycket aktier som innan, eller väntar du på lågkonjunkturen? Några andra spaningar?

13 kommentarer:

 1. Ätit I många år. Något som faktiskt fungerar för oss nordbor.
  En om dagen. Rätt dos på dessa.
  https://www.mmsports.se/Kosttillskott/Vitaminer-Mineraler/Enskilda-vitaminer/Body-Science-D-vitamin.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare tillsats och tack för kommentar!
   Ska kolla upp de där, kanske behövs det en extra dos nu under vitnerhalvåret!

   Radera
 2. Hej Snålgrisen. Har betalat ner min belåning denna månad. Men blir med största sannolikhet nya köp redan nästa löning. Tråkigt det där med Sampo. För egen del tycker jag det är viktigt att känna tilltro till ledningen i de bolag jag äger. De är ju de som ska få mina pengar att växa och då ser jag gärna att de kommunicerar ärligt till sina aktieägare. Hoppas det går bra för Fru Snålgris med utbildningen.

  Önskar er en trevlig helg.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis och tack för kommentar!

   Ja vår belåning ligger på 2,9% i skrivande stund. Det tycker jag är helt okej givet ränteläget. Dock kommer vi att ta mycket stryk då i princip alla banker (utom SEB?) kommer att sänka sin utdelning nästa år. Deras status som kassakor verkar gå mot sitt slut.
   Fru Snålgris tackar och hälsar, det är mycket plugg.

   Radera
 3. Har en långsiktig plan att långsamt minska belåning i PROCENT men öka försiktigt i KRONOR ett tag till om portföljen fortsätter upp.

  Detta stryper investeringarna bara något och fortsätter alltså att köpa i ur och skur.

  All Time High igår, dock inte tillräckligt för ett inlägg, så portföljen går fortsatt starkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan smålänningen och tack för kommentar!

   Ja nu fick industriaktier full fart och stockholmsbörsen har väl gått upp 13 dagar på raken nu. Förr eller senare kommer en rekyl. DÅ vi i princip bara äger industriaktier via Investor har vi inte kunnat ta del av senaste tidens uppgång på samma sätt.

   Radera
 4. Hallå Snålgrisen! Skönt att du mår bättre igen, lät riktigt allvarligt alltihopa faktiskt. Jobben många av oss har tar allt mer energi och tror bara att det delvis är kopplat till mörkare årstid. Arbetslivet har förändrats och kräver på olika sätt mera. Tror även för mig personligen att investerandet också kräver en hel del därav min benämning som jobb #2.

  Önskar fru Snålgris lycka till med studierna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för kommentaren!

   Nu sitter jag hemma, blev rejält förkyld nån dag efteråt, kan ju varit nåt virus som slog sig på synen/balansen/allmänna måendet. Är fortfarande lite "yr i mössan", men gissar det beror på förkylningen, för speciellt stressigt det är tack och lov inte jobbet just nu.

   Kollar börsen nån gång om dagen, ofta vid förmiddagsfikat, lunchen och nån gång på kvällen när usa kommit igång. Inte så jobbigt med andra ord.

   Radera
 5. Hej igen, glömde ju en del i kommentaren då jag blev avbruten här hemma och det var angående Sampo. Har gått och funderat ett tag kring detta bolag och i stort sett varit positiv för att ta in det men efter ditt inlägg så står jag över. Din "noll koll på bygget" kommentar säger en hel del och visst är det riktigt uselt att lova och sen "glömma" löftet. Nej tack. Kursen i Sampo har ju gått väldigt dåligt också under längre tid och det brukar ju finnas en anledning till det.

  Angående bankerna så får vi som aktieägare bara hoppas att de fortsätter betala ut ordentliga utdelningar, även jag tror dock på sänkningar i Swedbank och Nordea. Tror att både SEB och SHB minst bibehåller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, ja mitt problem med Sampo är inte att de sänker utdelningen för att använda pengarna till något nyttigare, utan att de först kommunicerade ut att utdelningen ligger fast, och sen några veckor senare förutspår en rejäl sänkning. Utdelningar i sig är ju endast ett sätt att göra av med vinst som man inte har bättre användning för. OM Swedbank blir ett starkare bolag av att tillfälligt sänka sin utdelning så för all del, men var då tydliga med detta i er kommunikation till aktieägarna.

   Radera
 6. Jag heter Anna Erickson från Stockholm - Sverige, jag är högskolelärare av yrke. Detta är en mycket glad dag i mitt liv att dela med dig här ute hur jag fick min sanna kärlekspartner tillbaka. Dr.Oduduwa hjälpte mig med magiska kärleksförtryck att få tillbaka min ex pojkvän efter 2 års separation han är hemma till mig. Jag rekommenderar att alla kan få samma hjälp av honom kontakta honom via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Jag rekommenderar uppriktigt Dr.Oduduwa att kontakta denna spiritualist - Stava för att få tillbaka ditt ex
  återställa ryggförlust kärleksförhållande
  förena bruten
  magisk kärleksförtroll för att få tillbaka
  sluta skilsmässa
  Älskar stava för att undvika att fuska par
  Älskar stava för att stoppa uppdelningen

  (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

  SvaraRadera
 7. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp online och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässor, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera
 8. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 5000 kr upp till 120.000.000,00 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 5000 kr upp till 120.000.000,00 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera