måndag 4 maj 2020

Utdelningar April 2020 samt några funderingar

Ja då har ytterligare en månad kommit till ända och enligt prognos hade vi varit ca 50000 kr rikare enbart sett till aktieutdelningar.Nu blev det dessvärre inte så, och ni vet nog alla varför. Covid-19 har skrämt slag på de allra flesta svenska bolag och vi har sett utdelningsförslag blivit borttagna snabbare än finanstidningarna hinner uppdatera sina nyheter. Jag har aldrig varit med om något liknande, och allt detta enbart på någon månads tid. Helt otroligt. Man får nästan nypa sig i armen och hoppas att det hemska dröm man befinner sig i snart är över. Tyvärr är det ingen dröm, det har helt enkelt blivit en perfekt storm av politisk detaljstyrning med "tjära och fjäder-mentalitet", oro för vad som komma skall samt ett tydligt bevis för att man i Sverige inte på något sätt prioriterar utdelningar och aktieägare. Förstå mig rätt, det är inte meningen att ett företag ska dela ut mer än sin vinst, det är i grunden ett osunt beteende, men det är inte heller speciellt bra att man vid minsta lilla orosmoln på horisonten ska dra tillbaka hela utdelningen. Det är inget som vi aktieägare har räknat med, men tyvärr är det precis vad som har hänt under den senaste månaden. Flertalet av de utdelande bolagen på Stockholmsbörsen har antingen sänkt eller helt dragit tillbaka utdelningen, och i de flesta fall är det ytterst oklart om det över huvud taget kommer att delas ut några pengar för 2019, utan det får ses som ett förlorat år, i alla fall från svenskt håll. Låt oss titta på vilka bolag som Snålgrisarna innehar som helt eller delvis har dragit tillbaka sin utdelning:

Svenska bolag som helt eller delvis dragit tillbaka sin utdelning (4/13)


 • HiQ International
 • Swedbank
 • SEB 
 • Telia (minskade utdelningen)
 • Resurs Holding


Utländska bolag som helt eller delvis dragit tillbaka sin utdelning (10/27)


 • Millicom (helt borttagen utdelning)
 • AGNC (reducering)
 • Macerich (sänkte med 30% och delar ut 2/3 som aktier istället för cash)
 • Royal Dutch Shell (sänkte med 66%, något de inte gjort sedan andra världskriget)
 • AXA Sa (oklart om/när de ska dela ut. Bolagsstämman flyttad till 30 Juni)
 • Oxford Lane Capital (beslutar om utdelning i tremånadersintervall. Utdelningen är säker fram till och med juni, därefter kommer den att sänkas eller tas bort)
 • Ocean Yield (sänker till 0,05 USD/kvartal, en sänkning med 74%)
 • Sampo (Delar ut 1,5 EUR/aktie i juni, sänkning med ca 50% mot föregående år)
 • Nordea Bank (oklart om och när de delar ut)
 • EPR Properties (borttagen utdelning från och med 2020-05-06)
 • Mowi (Q2 utdelning indragen)

Som ni ser på ovan lista har vi drabbats precis som många andra av minskad köpkraft, arbetslöshet och ett fallande oljepris. Den riktigt stora bomben var när Shell valde att sänka sin utdelning med hela 66%, något de inte har gjort på över 80 år. Jag blev därtill riktigt irriterad när VD några veckor tidigare gick ut och berättade att de "prioriterade" utdelningarna. Hur kunde han INTE vetat om detta? Förbannad lögn och rent skitsnack på ren svenska, om ni ursäktar språket. Det var precis likadant som när Wahlroos et al förra året gick ut och berättade att "utdelningen står fast" trots att Nordea hade tappat en hel del i börsvärde, och Sampo är storägare i denna bank. Sen någon månad senare kom det en sänkning med över 30%. Om det är något jag har lärt mig av denna krisen, är det att man ska inte lita ett dugg på vad styrelseordföranden eller direktörer kommunicerar gällande utdelningarna. De ljuger så att de tror sig själva. Om någon säger att "utdelningen är inte i fara", då kan man antagligen förvänta sig en rejäl sänkning inom kort.

Jag lyssnade på VD för Oxford Lane Capital Corp igår, när de hade sin kvartalspresentation. Även om svaren var få, kunde han med beklämmande tydlighet meddela att deras aktieägare "inte kunde förvänta sig några utdelningar under Q3". Bakgrunden till detta var bland annat att deras NAV, alltså värdet på deras underliggande tillgångar som främst är lån av olika slag, sjunkit med ca 50%. Lägg därtill att de har en rejäl hävstång och detta gör att det snabbare går upp eller ner mot vad man är van i. Jag anade att detta skulle komma, och minskade mitt innehav i denna CLO med ca 30% för någon vecka sen. Aktiemarknaden reagerade starkt på en överhängande risk för inställda utdelningar, och aktien föll med över 20%. De som äger REITs, BDCs och CLOs gör det främst för att de med hjälp av skattelättnader, hävstänger etc kan dela ut betydligt mer än ett vanligt produktbolag. Denna typ av bolag är tämligen ointressanta att äga om direktavkastningen är 0%. Vi kommer att behålla OXLC tills vidare.

Det är inte så mycket vi kan göra åt det som händer. Det är såklart tråkigt när en utdelning blir inställd eller sänkt, och vi har innan haft som regel att sälja de bolag som sänker eller tar bort sin utdelning. Detta går helt enkelt inte att genomföra under rådande förhållanden, för då skulle vi inte ha många bolag kvar. Det är uppenbart att preferensaktier har klarat sig genom denna kris mycket bättre än de flesta stamaktier, så är det kassaflöde man prioriterar ska man nog ha större delen av sin portfölj i denna typ av "säkrare" tillgångsslag. När det kommer till vår egen pengamaskin har vi inte bara tagit en torpedträff i form av Covid-19, utan även blivit bombarderade från ovan i form av ett kraschat oljepris. Vi hade inte jättemycket i oljerelaterade tillgångar, men det vi hade har tagit otroligt med stryk, både i form av sjunkande värde och inställda utdelningar. Jag ber en stilla bön för de som har satsat större delen av sitt sparkapital i de stora oljebolagen, de har det inte lätt.

I USA är det mycket vanligare än i Sverige att pensionärer äger aktier och förlitar sig på utdelningar för sin försörjning. Inte sällan är det de stora "pålitliga" biolagen man investerar i, och då gärna de med aningen högre direktavkastning. Olja har där alltid förknippats med säkra pengar, och således har flertalet investerat i både "majors" som Chevron, Exxon med flera, men även i MLPs av olika de slag. Många av dessa mindre spelare har nu fullkomligt utplånats, och kommer antagligen att gå i konkurs. Exxon har det tufft då de inte tjänar några pengar på ett så pass lågt oljepris, men de anses ändå vara extremt aktieägarvänliga och kommer nog göra sitt yttersta för att inte behöva sänka eller ställa in utdelningen. Det säger något om mentaliteten mellan ett europeiskt bolag som Shell och ett amerikanskt som Exxon. Utdelningsinvestering är stort i USA, speciellt hos den äldre populationen.

Vad har då Snålgrisarna lärt sig av allt detta? Vi kan sammanfatta det i en lista:

 • Diversifiering är nyckeln till ett hållbart sparande. Olika branscher, olika valutor, olika bolag.
 • Förvänta er det oväntade. Vem trodde att Latour skulle ställa in sin ytterst magra utdelning? Eller att Shell som är en stor dela v det holländska pensionssystemet och inte sänkt utdelningen sedan andra världskriget helt plötsligt skulle sänka med 66%. "Never sell Shell"... tsss
 • Om ni planerar FIRE, ha minst ett års utgifter i en buffert och belåna inte portföljen.
 • Det finns INGA säkra hamnar. När någon pratar om säkra eller trygga investeringar gör ni klokt i att gå därifrån. Nu är det oljebolagen, imorgon kan det vara tobaksindustrin som råkar ut för en svart svan. I förrgår var det klädindustrin. 


Vad har du lärt dig av denna finanskris?

20 kommentarer:

 1. Oerhört bra inlägg och jag skriver under ordagrant! Det är verkligen (tyvärr) fascinerande att se skillnaden i mentalitet mellan USA och Sverige i detta fall. Jag hoppas vi ska få ut lite pengar från t ex Resurs och Nordea under året iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Dividend Story och tack för din kommentar!

   ja det känns som om vi i Sverige och Europa har en liten annan syn på utdelningar, på gott och ont. Bolag jag aldrig trodde skulle sänka som Telia, Holmen, Latour, sänker nu sina utdelningar, och många tar även bort dessa helt. Obegripligt varför Moderaterna och Liberalerna är så aggressiva i sin svansföring mot utdelande bolag.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Stoppa skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Graviditet spell
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Tjena Snålgrisen,
  Lika bra inlägg som alltid från din sida.

  Inte så kul med Oxford och utdelningen men sånt är livet. Jag köpte dom sista för några dagar sedan för att komma upp till mitt mål på 1000 st och den tajmingen var inte direkt världsklass men sånt är livet. Oxford och EPR är riktiga surdegar men men, jag tror EPR har hyfsad möjlighet att rida ut Covid-19 krisen.

  Defensiv som jag är och har mest i preffar och D-aktier har jag klarat mig betydligt bättre än många andra gällande utdelningarna men samtidigt är man inte med på eventuella rallyn.

  Du som verkar kunna sniffa upp det mesta, har du kollat upp OFS Credit Co Inc? Hittade dom och tyckte det verkade intressant men kanske hamnar i surdegshögen på sikt?

  Ha det fint, sköt om dig och familjen.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malte och tack för kommentar!

   Oxford Lane är en högriskaktie, så är det bara. Den är dock inte ensam på bänken bland bolag som sänkt eller tagit bort sin utdelning, och instrumenten och affärsidén är det inget fel på. Det är kreditmarknaden som spökar där fler och fler av deras tillgångar (lån) blivit nedvärderade. En fördel med USA ser jag dock att staten håller finansbranschen under sina armar med stimulanser till höger och vänster. Man får ha lite is i magen helt enkelt.

   EPR har enligt mig drabbats oförtjänt hårt. De har över en miljard i kassa och kan hålla ut under lång tid. Det vi inte vet är hur länge Covid-19 kommer att hålla på i USA, och hur folks beteende kommer att vara när man lättar på restektionerna och släpper ut kossorna på grönbete igen. Affärsidén och förvaltningsfolket är det inget fel på, de hör till de bättre. Kontrakten är av typen "triple net", vilket endast ger fördelar för EPR.

   Som jag skrev finns det till synes inga säkra hamnar mer än kanske preffar. Både OXLC och EPR har ju preferensaktier, kanske är läge att investera där?

   Har inte hört talas om OFS Credit Co, kan vara värt att kolla upp...

   Radera
 3. Hej igen Snålgrisen,
  Och nu har man plockat Iilja från Sosse Byggnagds bolaget som var den lilla steken jag hade av stam aktier.

  Skulla tagit cashen som jag tänkte från början.

  Fan.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malte och tack för kommentar!

   Jag har hållit mig borta från SBB, främst av den aningen märkliga anledningen att mina föräldrar har SBB som hyresvärd och det är i särklass den sämsta hyresvärd som finns. Allt går ut på att spara pengar, service och underhåll är i princip noll och inget. Man gör det man måste, t.ex. vid vattenläckor, men i övrigt får fastigheterna förfalla. Så gör ingen långsiktig och seriös hyresvärd.

   Radera
 4. Jag kan bara hålla med. Men jag förstår inte dina tvivel beträffande Fortums utdelning. Själv fick jag den igår och den verkade vara oförändrad jämfört med förra året. Latours indragning känns onekligen märklig, men å andra sidan är det väl inte för dess utdelning man äger Latour. Hoppas nu i alla fall att Investors nya utdelningsförslag godkänns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan sjuksköterskan och tack för kommentar!

   Du verkar ha rätt om Fortum. jag utgick främst från Avanza och där fanns det inga spår av någon utdelning, vare sig på mitt konto eller i listan över fastställda eller förväntade utdelningar. Ser att utdelningen visas om man går in på Fortum-aktiens sida... märkligt. Dock har de haft många märkliga saker för sig på sistone. Tittar man närmare ser det ut som om de delade ut 1,1 EUR igår. Hoppas de slantarna trillar in på kontot om någon dag.

   Ja vi får hålla tummarna för Investor, har ägt dessa sen 2018 och ligger +15% i värde och några tusenlappar i utdelning så någon värst lysande affär har de inte varit, vare sig utdelnings- eller värdemässigt.

   Radera
 5. Hej Snålgrisen! Ett ytterst läsvärt och intressant inlägg. Shells sänkta utdelning var verkligen en bomb av stora mått och den är ett mycket talande exempel på att det, som du också skriver, finns inga säkra hamnar alls. Ibland när jag läser diverse FIRE bloggar får jag intrycket att väldigt många bolag kategoriseras som säkra och fina o.s.v. Oftast baserat på rent tycke och lite fakta. Nej, säkra bolag finns inte och kommer inte att finnas. Titta t.ex. på Ratos som under många år ansågs som ett väldigt bra investmentbolag och som ingick i väldigt många portföljer. Många sitter kvar med Ratos för de vill inte förlora pengar och jag hade säkert, tyvärr, också suttit kvar med dem om jag ägt dem. Tror inte så många är särskilt intresserade av Ratos nu längre. Det samma kan ju snabbt hända med vilket bolag som helst, några felaktiga investeringar eller beslut och så inleds en negativ spiral. Det som är säkert det är statsobligationer, tyvärr fås i stort sett 0% ränta även på dem nuförtiden.

  Instämmer i dina 4 punkter och har inga punkter att tillägga eftersom du täckt in vad jag också kommit fram till.

  Vi har dock inga andra alternativ än att fortsätta att kämpa och hoppas att covid-19 eländet försvinner så fort som möjligt. Det är dock betydligt tyngre i rådande tider och FIRE hoppet för egen del har stukats ordentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för din kommentar!

   Ja det är verkligen besynnerliga tider och ett uppvaknande för många (inklusive oss själva) att se över vår portföljs riskspridning, och passa på att gallra ut de bolag vi inte längre tror på. Det kommer fler kriser, det ska man veta, och nu har vi så smått facit på vilka bolag som har starkast finanser och som prioriterar sina aktieägare.

   Radera
 6. Hej Snålgrisen!
  Jag har en fråga helt off topic angående ditt inlägg om återbetalning av utländsk källskatt från februari.

  Det verkar som fler och fler går över till Nordea eftersom man får tillbaka skatten på bara 6 veckor i KF, det är ju jäkligt effektivt, men jag undersökte saken hos Nordea och det är visserligen gratis att inneha både ISK och KF hos dom men för att sedan kunna ta ut pengar och överföra dessa till en annan bank måste man vara betalande kund och det billigaste möjliga alternativet för denna betaltjänst i dagsläget på Nordea är 12 kronor i månaden.

  Då blir det väl nästan så att man måste byta och ha Nordea som sin ordinarie bank där man har lönekonto och kort och så vidare för att slippa betala dubbla bankavgifter? Alternativt kan man sätta in pengar på KF i Nordea och aldrig ta ut dom, det är så klart det mest effektiva ha ha.
  Hur gör man bäst tror du?

  God avkastning på dig.

  / K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Koll på kontot och tack för din kommentar!

   DU har helt rätt. Att skaffa ett "framtidskapital"-konto hos Nordea är efter en massa svärande och pustande helt gratis. Men du måste ha ett "bankkonto" hos dem för att kunna göra uttag. Att överföra pengar från t.ex. ditt lönekonto till ditt Nordea-KF går alldeles utmärkt.

   Huruvida man ska byta bank eller inte är svårt att säga, vi betalar inget för konton eller kort hos vår bank (LF), och 12 kr låter överkomligt om man vill använda Investor för sina investeringar.

   Vi kör endast Nordea Investor som ett test, då plattformen som sådan är sorgligt dålig.

   Radera
  2. Hej igen!
   Menar du att du har gratis bankkonto och kort hos Länsförsäkringar bank?
   Det hade jag helt missat i så fall. I så fall är det ju helt ok att betala 12 kr för Nordea Investor. Ska kolla in LF på en gång. Tack för tips:)

   /K

   Radera
 7. Hej igen!
  Har kollat på LF bank men tycker mig se att dom har en årsavgift på 275 kr för bankkort, har jag missat något?

  SvaraRadera
 8. Ja det är ju alldeles uppenbart att du har dragit på dig en alldeles för hög risk i din iver att jaga utdelningar! En väldigt hög direktavkastning innebär oftast noll värdetillväxt och man lurar sig själv om man tror annat, Du nämnde att du och fru snålgris låg på hela 7,8% i direktavkastning när Jag skrev till dig i Januari Månad! Det är på tok för högt enligt mig men du ville ta en högre risk och nu ser vi hur det gick. Jag sitter själv med både epr, resurs, Boston pizza,Main Street och annat "skräp" tänker inte sälja av något men fortsättningsvis så är det xact högutdelande,Pepsico,procter&gamble,Microsoft, Unilever,Colgate-Palmolive etc som gäller framöver låg men stabil direktavkastning.
  Tack för en utmärkt och intressant blogg för övrigt.

  SvaraRadera
 9. Alla som läser den här artikeln som går igenom äktenskapskris, och för dem som delar hemliga tårar av hjärtsvängningar är idag alla dina problem över, bara ett enkelt e-postmeddelande till den stora Dr.Oduduwa Love Spell Temple i dag (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Min bön är att hitta lycka i kärleksliv och äktenskap, oavsett vad som händer i våra äktenskap, vi bör alltid försöka göra rätt sak och uppskatta vad vi har. kämpa för att ditt äktenskap ska fungera med alla nödvändiga medel och tillgänglig hjälp finns här för dig nu.
  Jag har denna kraftfulla avsikt att dela detta fantastiska vittnesmål här ute kommer det att motivera att hjälpa så många unga eller gamla par att lösa sina äktenskapsproblem.
  När två personer verkligen bryr sig om varandra, kommer de alltid att leta efter ett sätt att få det att fungera, oavsett hur hårt och svårt sättet att lösa problemet är att söka lycka är den verkliga kärnan i existensen.
  Jag vet att Dr.Oduduwa kan vara till god hjälp för dig idag, kontakta hans personliga adress via: dr.oduduwaspellcaster@gmail. com

  SvaraRadera
 10. Hej Snålgrisen!
  Alltid ett nöje att följa din blogg och utdelningar!

  Som vanligt vill jag påminna dig att uppdatera din portfölj.
  Ha en bra kväll!

  SvaraRadera
 11. När jag hittade Dr. Ogume, var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume via hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag hade gett vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän att skicka mig igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume ogumenspellcaster@mail.com hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:
  1) Kärleksformer
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässor
  4) Giftermål
  5) Bindande stav.
  6) Uppdelningar

  SvaraRadera
 12. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

  SvaraRadera