tisdag 2 juni 2020

Månadsrapport Maj 2020

Då var det dags igen. Maj månad har gått i en rasande fart för oss, det har varit mycket att göra på jobbet, i trädgården och på det privata planet. En äldre släkting har blivit sjuk (inte Covid-19) och har behövt lite assistans från oss, då vi är de som bor närmast. Personen i fråga bor långt ute på landet, och en av uppgifterna har varit att försöka förmå denna person att ställa sig i kö för en lägenhet närmre civilisationen. Hemtjänst finns, men det är långt till allt numera, affär, bank, post, vårdcentral och så vidare. Det är inte lätt att bo på landet i dagens Sverige, den saken är säker.

Nåväl, låt oss nu kika lite på månadens finanser:

Inkomster och utgifter


Maj månad bjöd inte på några större överraskningar. Jag var tvungen att beställa två nya däck till bilen, då de som satt på var helt slut. Det är smidigt att beställa däck online och sen få dessa levererade till närmaste billiga verkstad. Jag sparade minst en femhundring bara på däcken, sen är gissningsvis byns allt i alloverkstad billigare än den flådiga märkesverkstaden. Vi har shoppat en del kläder i corona-tider, då många näthandlare har haft kraftiga rabatter. Allas våra garderober har fått en välbehövlig uppdatering, då vi sällan köper nya kläder. 

Inkomsterna har varit åt det positiva hållet då vi fick återbäring från Länsförsäkringar på nästan 3500 kr. En tacksam liten present, som dock åts upp av däckbytet. En i familjen har fyllt år, och där damp det in lite födelsedagspengar från de äldre släktingar som fortfarande envisas med att skänka en slant. Givetvis skickades pengarna i ett vanligt kuvert. Tur att brevbäraren är en hederlig typ, det är många äldre i vårat land som har vare sig mobiltelefon eller Swish. Fru Snålgris har vabbat några dagar vilket gav en slant från Försäkringskassan, samtidigt som hennes lön minskade med några tusenlappar.

Pengamaskinen

Hur har det då gått från våran kära pengamaskin? Den blev rejält tilltufsad under Mars månad, men har gjort en återhämtning värdemässigt med ca 400000 kr utan att jag själv satt in mer än de sedvanliga 25000 kr/månad. Dock är det en lång väg kvar till "all time high" i Februari.


En nackdel för oss var att vi månaderna innan krisen hade handlat på oss en del aktier i precis de sektorer som drabbades hårdast, nämligen varuhus (Macerich), nöjesanläggningar (EPR) samt olja (Shell). Trots att dessa inköp endast utgjorde ca 5% av portföljen blev de tillsammans med övriga innehav ett rejält bottensänke som drog ner värdet till kanske -30% för hela portföljen. Nu var ju detta  otur utöver det vanliga, men det fick ändå mig att fundera lite kring riskspridning, och insåg att vi fortfarande hade aningen hög risk i portföljen. Flera av dessa bolag såldes av i omgångar och åkte ut ur portföljen, dels för att jag tror att de kommer att ha en lång väg tillbaka till nominella utdelningar och värde, samt att det fanns en massa annat godis att köpa som också var "jättebilligt". det gör alltid ont att sälja något med förlust, men jag räknar kallt med att det som förlorades i kronor och ören ska tas igen när de kvalitetsaktier jag köpte med hög rabatt stiger i värde allt eftersom världen återhämtar sig. Vi har sett en svag uppgång under de senaste veckorna, vilket grafen ovan illustrerar, men det är ändå en lååång väg kvar. De stängda affärerna och restaurangerna måste öppna igen, folk måste börja resa och oljepriset måste gå upp. 

Jag vet att många läsare efterlyser transparens och att man inte "döljer" eller mörkar något med siffrorna, och det är en självklarhet för Snålgrisarna att visa upp sina portföljer "as is", utan några hemliga insättningar eller annat som gjorts för att försköna siffrorna i syfte att verka vara en bättre investerare än vad som är fallet. Att investera är riskfyllt, och ibland går man på en mina av sällan skådat slag. Våra investeringar i REITs och olja gjordes vid sämsta möjliga tidpunkt, och med facit i backspegeln skulle vi varit försiktigare. Dock har Snålgrisarna inte för vana att snabbt sälja av så fort det blåser lite, och vi har heller aldrig varit med om någon pandemi. Detta sammantaget gjorde att det blev som det blev helt enkelt. Nu vet vi bättre till nästa gång det blir en större kris. Kanske kan andra läsare och investerare även dra lärdom av våra misstag? Då är syftet med denna blogg uppfyllt och vi är nöjda.

Utdelningar

Även om portföljvärdet har åkt ner i avgrunden har utdelningarna fortsatt ticka in. För året 2020 har vi nu totalt fått in ca 72000 kr. Detta kan vi tacka vår diversifierade portfölj med ett stort antal innehav i andra länder såsom Kanada och USA. Flera av våra svenska innehav har valt att ställa in eller skjuta upp sina utdelningar till senare i år eller nästa år. Detta gäller främst bankerna samt HiQ från vilka vi tyvärr inte får några pengar detta året. Ett antal innehav har också sänkt sina utdelningar. Med lite tur blir det en bonusutdelning nästa år istället.


Dessa siffror är faktiskt ganska tröstande, då vi trots en världsomfattande pandemi faktiskt har ett kassaflöde in från våra innehav. Det är inte stort och aningen mindre än prognos (som var på 111000 kr för Jan-Maj), men det är ändå pengar som vi kan göra vad vi vill med utan att behöva tajma upp- och nedgångar. Detta anser jag är styrkan med utdelningsinvestering, att det trots allt faktiskt strömmar in pengar även om aktiekurserna faller som hagel från skyn. Det hade inte varit kul att vara beroende av att sälja av sina innehav för att betala räkningarna, samtidigt som innehaven tappat 30% eller mer av sitt värde. Visst, värdet på aktierna kanske går upp i framtiden, men ingen vet när och det är denna osäkerhet som jag inte tycker om. En diversifierad utdelningsportfölj ter sig betydligt trögare, även om man kanske tappar något i totalavkastning. Vårat syftet är dock inte att maximera avkastningen på något sätt, utan att skapa en stabil ström av pengar in på kontot.

Skriv gärna dina funderingar i kommentarsfältet nedan!

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Bra skrivit som vanligt
  Jag uppskattar verkligen att du visar din portfölj öppet med alla siffror
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan och tack för din kommentar!

   Kul att du gillar bloggen. Innan jag själv skaffade en blogg följde jag bloggaren Chansar mest, och en av de saker jag gillade mest med den bloggen var just att han visade sin portfölj med en skärmdump. Sjukt inspirerande. Nu har ju jag inga innehav som gått upp över 1000% men jag har ändå fått mycket uppskattning över att jag inte mörkar med siffrorna på något sätt. På så sätt kan läsarna följa alla innehav, både de som gått bra och de som gått uselt. Det kommer mer av denna varan framöver på bloggen.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han slöt mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollstavarna, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Stoppa skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Graviditet spell
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. När jag hittade Dr. Ogume, var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume via hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag hade gett vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän att skicka mig igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume ogumenspellcaster@mail.com hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:
  1) Kärleksformer
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässor
  4) Giftermål
  5) Bindande stav.
  6) Uppdelningar

  SvaraRadera