fredag 5 juni 2020

Retrospektiv från Covid-19 - "Att tajma marknaden"

Jag vet inte om jag är den ende som alltid tycker det är märkligt hur vädret har en tendens att svänga antingen när söndag blir måndag eller när arbetsdag blir helgdag. Vi har haft strålande fint vänder under måndag till torsdag, men nu när det är fredag och Snålgrisarna är lediga på grund av dag före helgdag, då står regnet som spön i backen och temperaturen har så gott som halverats. Givetvis finns det inget samband, men jag tycker alltid det är lika märkligt med dessa tvära kast i vädret. Tydligen ska värmen komma tillbaka på måndag.

Nåväl, det har sedan vårat förra inlägg ramlat in några frågor i brevlådan kring hur vi agerade under krisen. Jag skrev ett antal bloggposter om detta i början och mitten av krisen, men många verkar ha saknat ett inlägg där vi avrundar det hela. Vi kan börja med att titta på vilka lärdomar vi kan dra av agerandet, nu när man har förmånen att kunna titta in i backspegeln.

Att köpa för tidigt

Med en portfölj som hade förhållandevis låg belåning (runt 5%) ansåg jag att vi gick väl förberedda in i denna nedgång. Jag hade gjort en lista på vilka bolag som var intressanta att köpa och hade satt en belåning på 15% som maximal övre gräns. Vi hade även ca 90000 kr vid sidan om från en garageförsäljning (ja vi sålde ett helt garage, det var ingen loppmarknad i garaget). Vad hände då där i början av mars?



Som ni kan se på bilden tappade portföljen över en miljon kronor i värde på en månad. Detta är utan tvekan det snabbaste fallet jag och många andra någonsin har varit med om. När börsen backar 15% på någon vecka är det lätt att tro att det värsta är över, problemet var att det värsta inte ens hade börjat. Det blev jag varse om när det inom loppet av några dagar fick två meddelanden från Avanza, ett där det stod att innehaven på den utländska portföljen hade tappat 30% av sitt värde, och i det andra meddelandet stod det att värdet hade minskat med 40%. Därefter tog det tack och lov stopp. High Yield betyder hög risk, och när det faller så faller det rejält. Jag får villigt erkänna att det föll betydligt mer än vad jag var förberedd på, och den kreditlina jag var så nöjd med, och som kändes trygg att ha, den försvann inom loppet av några dagar och jag fick istället varningar om att höga räntor började ticka, då belåningen närmade sig 20% utan att jag hade köpt knappt något alls. Vi satte även in de där 90000 kr, men det kändes som att de försvann in i ett svart hål, vilket det lätt kan kännas när portföljen backade med över 100000 kr om dagen under några dagar. Möjligtvis kunde dessa pengar lindra fallet något. 

Vi gjorde dock en hel del inköp där i början, när vi trodde att börsen hade fallit färdigt, låt oss titta på några av bolagen (slumpmässigt utvalda, säg till om det är något speciellt bolag du vill titta på så lägger jag till det), och hur svårt det är att tajma bottnar och dalar:









Som ni kan se på de flesta grafer skedde de flesta inköpen i början eller under krisen. I några av bolagen gjordes inköpen i den absoluta botten, men då enbart med små medel, då merparten av de kontanter vi hade på Avanza var förbrukade. Man brukar tala om att sitta still i båten, att sitta på händerna, och så vidare. Samtidigt är det en väldigt stark kraft rent psykologiskt att vara rädd för att "gå miste om ett fynd". Hade vi väntat med att börja göra inköp eller ens röra portföljen under kanske två veckor hade vi nog befunnit oss i en aningen annan situation nu. Dock hade vi oavsett inte haft möjligheten att kasta in flera hundra tusen som några av mina mer lyckosamma blogg-grannar har gjort, utan de pengar som fanns var de där 90000 kr samt kanske 100000 kr i belåning. 

Varför började vi då köpa så "tidigt"? Den frågan är inte helt lätt att svara på. Möjligtvis för att vi inte hade upplevt en större nedgång sedan finanskrisen för över 10 år sedan, och de där fallen i början kändes så pass enorma att det inte fanns i våran sinnesbild att det kunde falla med lika mycket till bara inom en vecka. Detta kunde vi givetvis inte veta. Börsen hade lika gärna kunnat vända upp precis efter våra initiala inköp, och då hade bilden varit en helt annan. Nu föll tyvärr börsen otroligt mycket mer, och de flesta av de inköp vi gjorde väntar vi fortfarande på att de ska göra nytta i att driva upp värdet. 

Jag minns vilken tur jag hade under brexit-krisen då jag satt på flera hundra tusen i cash efter en fondförsäljning, och körde in rubb och stubb i Nordea och Klövern Pref. Efter några månader hade Nordea-aktien gått upp ca 40%. De som under denna krisen satt på sin cash ända tills absoluta bottnen, och där köpte aktier som EPR, Macerich och annat som vi hade köpt redan innan krisen, har nu sett sina pengar nära nog fördubblas. Problemet är att detta är ren och skär tur i min mening. Visst, jag hade också kunnat köpa EPR eller Macerich när de värderades till småpotatis när de låg som lägst och som nu har gått upp 70-90%, men dels var detta förknippat med extrem hög risk, och ingen visste om aktien kommer att återhämta sig eller enbart falla djupare ner. Detta har hänt innan med REITs, de har studsat upp några gånger, men sen under loppet av någon månad har de fortsatt falla djupare ner. 

Vi greps dock inte av panik där när det var som eländigast, utan fattade mod till oss och gjorde ett ganska stort antal inköp. Det behövs dessvärre ytterligare några veckors uppgång för att dessa investeringar ska börja märkas, då de procentuellt sett var ganska små. Det är stor skillnad om du köper 10% av en aktie som sen växer 80% eller om du köper 90% av en aktie som växer lika mycket. Detta visar också på vikten av att sitta med cash och att inte vara fullinvesterad. Risken är dock att man likt oss bränner av pengarna alldeles för tidigt. 

Är det då fel att agera och planera som vi har gjort? Inte nödvändigtvis. Då vi har en aningen högre yieldande portfölj än många andra är vi såklart förberedda på att den kommer att svänga mer i både upp- och nedgångar. Det jag främst vill lyfta fram som jag inte var beredd på var att låneutrymmet sjönk så mycket som det faktiskt gjorde. Tanken var att kunna belåna upp till 15-20% när köptillfällen gavs, men de branta fallen åt upp detta enbart genom att belåningsvärdena sjönk, och kvar fanns näst intill inga tillgångar alls att handla för. En viktig läxa att lära sig när man belånar sin portfölj. En hävstång ger en extra skjuts både uppåt och nedåt. Vi trodde vi gjorde rätt som handlade när blodet flöt på gatan... problemet var bara att blodbadet knappt hade börjat.

Vilket anser du var ditt största misstag/felbedömning under Covid-19? Har du något du vill fråga om eller kommentera kring ovan inlägg? Gör gärna det i kommentatsfältet!

24 kommentarer:

  1. Den viktigaste lärdomen var nog hur enorm snabbt det kan gå, både nedgången och sedan uppgången som vi inte har sett slutet av än. Vem hade kunnat tänka sig i mars att vi skulle ligga runt +-0 nu? Det har iallafall stärkt min tro på att jag inte kan tajma marknaden och därför kommer jag inte försöka göra det heller. Jag har just skrivit mer om det och andra saker jag har lärt mig: https://investerarstudenten.blogspot.com/2020/06/lardomar-fran-arets-borsnedgang.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan investerarstudenten! Tack för kommentar!

      Ja det går undan i hockey, den saken är säker. Problemet med att vara aktiv aktieinvesterare är nog i många fall att man känner att man måste fixa med nåt när det blir oroligt, att man måste sälja eller köpa, mer eller mindre i panik. Att fimpa Macerich, Vermilion och EPR var nog en nyttig läxa för oss då vi främst vill investera i bolag som kan fortsätta dela ut trots att det stormar lite på marknaden. Vi gjorde oss också av med Orange och Millicom som hade en sämre ekonomi än vad jag hade uppfattning om. Nu fokuserar vi istället på våra gamla trotjänare och kärninnehav, och kommer i framtiden vara betydligt mindre benägna att lyfta in nya bolag.

      Radera
    2. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han slöt mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollstavarna, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
      1) Älska trollformler
      2) Lost Love Spells
      3) Stoppa skilsmässor
      4) Giftermål
      5) Graviditet spell
      6) Uppdelningar
      7) Dödsförtroll
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare
      10) Lotteri
      Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
      genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
  2. Hej!
    Tack för att du delar med dig av dina tankar.

    Det är verkligen svårt att tajma. Jag fortsätter med mina månatliga köp. Ger mig inte på några försök att tajma.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Pappa Betalar och tack för kommentar!

      Jag skulle säga att det är omöjligt att tajma marknaden. Ibland träffar man rätt, men oftast träffar man fel, det kan de graferna jag publicerade visa. Det tryggaste är antagligen att använda sig av MA50/200 för att trigga köp. Dock är vi inte såna som köper och säljer allt för ofta, då det inte är en sån typ av portfölj vi vill äga. Många som köpte Storytel och Byggmax har säkert fördubblat pengarna under krisen, men det är inte vår typ av investerande. Vi vill ha lite småtråkiga innehav som delar ut i ur och skur, då vi likt många andra är urusla på att tajma marknaden...

      Radera
  3. Att försöka tajma är svårt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej redaktionen och tack för din kommentar!

      Ja det är i princip omöjligt att träffa rätt. Ju fler innehav man har desto svårare blir det. Din ammunition är begränsad och ju fler rörliga mål du har att sikta på desto knepigare blir det.

      Radera
  4. Hej Snålgrisen. Kul att läsa dina tankar gällande börsnedgången. Än en gång visade det sig rätt att köpa när det sved som mest. Men det är helt klart inte kul när börsen sjunker så fort som den gjorde under börsfallet. Men dessa nedgångar är inte vanliga och som långsiktig investerare får man vara glad att man kunde fynda lite på börsnedgången. Nu känns börsen stark överlag igen. Ska bli spännande att se hur börsen slutar året tids nog :-)

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Slimis och tack för din kommentar!

      Ja summan av kardemumman blev att vi gjorde oss av med några innehav som förmodligen inte skulle varit med i portföljen från början, och kunde köpa på oss kvalitetsbolag till riktigt fina priser, t.ex Akelius Pref med 8% DA. Intrum med 8% DA osv... samt att vi ökade GAV i många andra bolag. Alltid lätt att vara efterklok dock. Och väldigt svårt att pricka den absoluta bottnen, vad nu det ska vara bra för ;)

      Radera
  5. Min största lärdom är nog att inte gå över min gräns vad det gäller belåning 10% (eller helst 5%) i portföljen och särskilt inte när vi är nära eller på ATH... Detta "tvingade" mig till några försäljningar när jag ville köpa. (jag funderade på att sälja för att minska belåningen men kom aldrig till skott)
    Sen att preferensaktier och D-aktier även kan följa med index ner ordentligt och ge betydligt bättre köplägen, om man är långsiktig kanske man ska kräva mer än 6% eller dryga 5% som när de stod som högst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej TomasK och tack för din kommentar!

      Ja det gick riktigt fort där ett tag, vi gjorde oss av med ett bolag som var övervärderat redan då (MAIN), men fördelen var att vi kunde köpa på oss bolag med bättre belåningsvärde och högre kvalitet än vad vi hade innan. Ja det är inte dumt att handla Akelius eller Klövern till DA runt 8%. Vi handlade lite NMFC till 20% DA, de brukar normalt sett ligga runt 10%. De flesta av våra BDCs sjönk som en sten runt ca 50%, där var det verkligen fyndläge. Dock vill man inte ha för stor andel av denna typ av bolag så det blev endast mindre köp.

      Radera
  6. Regel nr1: Låna aldrig pengar till aktier.
    Man kan inte tajma marknaden det säger sig självt ingen människa på planeten kan se in i framtiden.
    Och som Jag har skrivit tidigare så lurar man sig själv om man enbart jagar hög yield.
    Om det låter för bra att vara sant så är det oftast så. Amazon har 0 % i direktavkastning men har i gengäld haft en makalös kursuppgång⁷
    Om du hade satsat rubbet i dem aktien så hade du varit stormrik vid det här laget.
    Det är absolut inte fel med en fin direktavkastning men det får inte ske på bekostnad av värdeökning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Unknown och tack för din kommentar!

      Du har helt rätt i att att jaga yield kan vara riskfyllt. Samtidigt är allt som har med börsen att göra riskfyllt på ett eller annat sätt. Det är såklart lätt att se tillbaka och tänka "om jag skulle gjort si eller så", då blir man såklart lätt deprimerad. Det finns många teknikbolag som har haft en makalös uppgång, men det är ingen som vet hur länge denna uppgång håller i sig. Jag tycker att t.ex. Netflix är otroligt övervärderad.

      Just därför har vi valt att satsa på bolag som delar ut istället för att öka (eller minska i värde). Vi vill inte vara beroende av att lyckas satsa på rätt häst för att tjäna pengar, utan att ha ett stabilt kassaflöde som vi i framtiden kan leva av. Denna kris har hjälpt oss på vägen att gallra ut några icke önskvärda bolag, men på det stora hela har resultatet inte varit fy skam sett till utdelning. Börsen ÄR nyckfull med stora kast hit och dit, märkliga uppgångar och nedgångar när man minst ana det. Hade jag varit intresserad av värde hade jag absolut inte köpt enstaka aktier utan satsat på ett antal indexfonder istället.

      Jag vet inte om tipset att satsa rubbet på Amazon var seriöst menat, men det är ett betydligt mer riskfyllt tips än att som vi köpa i en diversifierad utdelarportfölj.

      Radera
  7. Hallå Snålgrisen!

    Misstag och misstag... Jag är något tvekande inställd till att att ens försöka att kategorisera ens handlande som misstag eller inte. En sak som nu ser ut som ett misstag var troligtvis alldeles rätt agerat när det begav sig, annars hade affären väl inte gjorts? Det är alltid och kommer alltid att vara busenkelt att i efterhand sitta och komma fram till att det eller det agerandet var ett misstag o.s.v. Det är och kommer att vara omöjligt att veta hur börsens framfart skall utveckla sig. Ett uttjatat uttalande är: över tid spelar det ingen större roll. Det är ju dessutom sant OM investerandet fortsätter, om investerandet däremot består av några få transaktioner i ett värdepapper spelar naturligtvis tidpunkten in extremt mycket, över tid jämnar det ut sig.

    Det går inte att (alltid) pricka in en bottenkurs, om man skulle försöka kommer ett helt liv att spenderas i väntan på när den kommer...

    Men eftersom du eftersöker misstag så kommer mitt här:

    inget tillsammans med en del av både tur och otur

    Jag gjorde mitt allra bästa, några har gjort det bättre och några har gjort det sämre och många har gjort ungefär lika bra.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kalkyl och tack för din kommentar!

      Du har helt rätt i att jaga misstag och sitta och ångra sig över detta är helt kontraproduktivt. Syftet med detta och kommande inlägg är helt enkelt att se hur vi agerade och vad man kan lära sig utav detta. Ty de som inte lär sig av sina misstag är dömda att upprepa dem :)

      Ingen kris är den andra lik, nästa gång kan det vara bankerna som råkar illa ut, eller laxodlare eller varför inte fastigheter. Det intressanta i kråksången tycker jag är att titta på hur den strategi som vi redan innan hade bestämt oss för, hur den fungerade och om det blev som vi trodde, samt det viktigaste, vad kan man ta med sig från denna kris?

      Att pricka toppar och bottnar är i princip omöjligt, vilket är precis vad jag vill visa på med graferna ovan. Över tid spelar det mindre roll. Då och då lyckas man med en lyckoträff, men för det mesta träffar man vid sidan om.

      Radera
  8. Snyggt inlägg! Vad fort det gick den nedgången som vi fick uppleva i februari, jag gjorde med "misstaget" att köpa mer mitt i nedgången. Omöjligt och veta hur det kan gå, bästa strategin är att bara köpa varje månad och sluta tänka för mycket. :)

    Mvh
    Byggpengamaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej byggpengamaskinen och tack för kommentar!
      Ja det jag främst vill visa är hur omöjligt det är att veta när man ska göra ditten eller datten. Det skapar bara en massa hjärnspöken och ånger. Hade jag sålt allt på topp (som jag faktiskt funderade på som en vild och galen idé) är det inte säkert att jag ens nu hade vågat investera. Jag hade antagligen inte vågat investera på botten, pga att jag hade varit för rädd om pengarna jag "räddat"...

      Radera
  9. Intressant inlägg. Själv försöker jag inte tajma alls då jag anser att det i princip är omöjligt att både träffa rätt när man skall sälja eller köpa. Eventuellt skulle man ju kunna köpa extra då det gått ner men jag håller mig till min strategi istället och köper regelbundet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sparslösaren och tack för din kommentar!

      Det finns vissa genier på diverse aktiegrupper på facebook som tror sig har knäckt gåtan om hur man investerar och som förkastar allt vad indexfonder heter och enligt dessa är det lekande lätt att tajma marknaden, att välja rätt aktiva fonder etc. Forskningen säger helt annorlunda. Även vi köper regelbundet, med hade önskat lite större mod att köpa mer när det föll som mest.

      Radera
  10. På grund av Covid-19 tappade jag allt och tack vare Gud fann jag mitt leende igen, det var tack vare Sr. Combaluzier som jag fick ett lån på 65.000€, och två av mina kollegor fick också lån av denna man utan några svårigheter. Det är med Sr. Pierre Combaluzier som livet ler mot mig igen, han är en enkel och väldigt förståelig man. Här är hans e-post:   combaluzierp443@gmail.com

    SvaraRadera
  11. Hej Snålgrisen!

    Tack för ditt intressanta inlägg. Jag klarade mig aningen bättre i börskraschen och har gått ungefär +/- 0 % sedan årsskiftet. Jag tror det beror på att jag har mycket tillväxt i portföljen och hade mer tur med att tajma marknaden (även om min tajming var lång ifrån perfekt).

    Jag passade på att köpa aktier med hög avkastning under nedgången (gissar att det är vad du avser med "High Yield"), främst Intrum, Ocean Yield och Sparebanken Øst och VEREIT.

    Intrum fick jag för knappat 140 kronor styck. Några dagar senare handlades de under hundralappen vilket kändes surt, men jag ligger ändå på plus. Ocean Yield har gått ned lite, Sparebanken Øst är ett litet plus och VEREIT ligger plus.

    Jag tror dock att det finns potential till fortsatt uppgång i utdelningsaktier vilket borde kunna oss bägge. De aktier jag räknar upp ovan ligger samtliga lägre än priset under hösten.

    Jag har tittat runt på din/er blogg och tycker den verkar riktigt intressant. Kommer att följa er resa med spänning och intresse framöver. Lycka till med sparandet och investeringarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Slumpvandraren coh tack för din kommentar!

      Kul att du tycker bloggen verkar intressant, jag ska göra mitt bästa för att fortsätta skriva intressanta inlägg om sparande och privatekonomi. Ja det där med att tajma marknaden får nog till stor del tillskrivas "magkänslan" och att man vågade köpa och hade kapital att köpa något då när det såg som värst ut. Vi upprepar fortfarande samma gamla misstag och köpte alldeles för tidigt.

      Radera
  12. I'M TOTALLY FREE FROM HERPES VIRUS
    Herpes is a serious and recurrent condition that cannot be cured by drugs or injections by DR JAMES , but the best way to fight against herpes is to take natural herbal remedies, I red about DR JAMES, the great herbalist who cures people of HIV  virus with his powerful herbal medicine. I contacted him to find out how he could help me and he told me never to be afraid that he would help me with the natural herbs medicine! After 2 days of contacting him he told me the medicine is ready and he sent it to me via DHL COURIER SERVICE and it got me in 3 days! I used the medication as he prescribed for me (MORNING and EVENING) and was cured! It's really like a dream, but I'm so happy! For people suffering from the following diseases,Shingles,MS,Bullous Pemphigoid,Diabetes, cancer,Pcos, hypothyroidism, Herpes, COPD, HIV, arthritis, Hpv, infections, liver disease, autoimmune diseases, Parkinson's disease, Lupus and more should contact him for his herbal medicine, because I am a living witness and I was cured of herpes virus. and DR James medicine is legitimate. I sent him what he asked for and he sent me his medication which I took for 2 weeks and today I am here with a negative result. When I went for the test, I was so happy after I took his herbal mix medicine.CONTACT DR JAMES FOR A PERMANENT CURE  Email: drjamesherbalmix@gmail.com

    SvaraRadera