onsdag 5 maj 2021

Månadsrapport April 2021 + lite funderingar

Vintern är här igen! Vi har +5 grader och ett fruktansvärt blåsande. Hade det inte varit för de stackars körsbärsblommorna hade jag nästan kunnat tro att det var november igen. Kommer aldrig våren? Har golfströmmen stannat? Tyvärr är det nog bara så att vi som bör i Norden får acceptera att vädret är riktigt värdelöst här uppe, oavsett klimatförändringar. Är man som vi, värmeälskande varelser, ja då är det bara att flytta söderut till Medelhavet. Visst, det kan snöa där också, men det är garanterat varmare. MIn bloggkompis Chansar Mest gjorde slag i saken och flyttade till Nice i södra Frankrike. Utdelningsexperten Hernhag har tydligen köpt en lägenhet i Spanien någonstans. Undrar när det blir Snålgrisarnas tur att lämna kyla och rusk? Det lär dröja. 

Nu är det månadsrapport som står för dörren och vår privatekonomi tuffar på, med utgifter och inkomster ungefär som föregående månad.

Utgifter

Mat: 4200 kr

Kläder: 0 kr

Bostad: 5199 kr

Försäkringar: 936 kr

Övrigt: 3745 kr

Transport: 385 kr

Totala utgifter denna månad blev: 14540 kr


Inkomster

Vi har haft ganska trevliga inkomster denna månad, dopade av lite påsk- och födelsedagspengar från kontantälskande äldre släktingar.

Nettolöner: 50812 kr (inga löneförhöjningar i sikte)

Utdelningar: 31217 kr

Elförsäljning (exkl skatteavdrag): 500 kr

Övriga inkomster: 12560 kr

Våra totala inkomster blev: 95019 kr, vilket ger en sparkvot på 82 %.

Det är inte mycket att säga om inkomsterna, utdelningarna har för ovanlighetens skull inte återinvesterats utan har använts för att betala ner portföljbelåningen. Gåvorna från våra äldre släktingar går oförkortat in i barnets portfölj. Lönerna lär det inte hända mycket med i närtid, ingen av oss har haft någon löneförhandling än, men jag är inte överdrivet optimistisk. Min chef har sedan länge gjort klart att vår kund betalar för dåligt för mig, och att de inte kan höja lönen mer än kanske 1,5%. Min fru jobbar hos Regionen som sjuksköterska... ja det räcker nog som förklaring. 

Solen har strålat på bra under april, vilket gjorde att vi fick en femhundring tillbaka från vårat enhandelsbolag för såld el. Det tar sig, sa pyromanen. Dessutom var vår elhandelsräkning näst intill halverad mot förra året, jämfört med i år. Detta trots den kallaste april sedan mannaminne. 

Utdelningarna

Som ni ser på nedanstående bild fick vi in drygt 30 laxar denna månad. 


Det tackar vi för, då våren är en väldigt trevlig period för oss utdelningsinvesterare. Jag räknar med minst lika trevliga siffror för Maj månad.

Portföljförändringar


Jag har börjat göra en större översyn av portföljen med avseende på risk. Jag har kommit fram till att vår risk är alldeles för hög i förhållande till vad vi båda tycker är rimligt. Att ligga belånad när (inte om) börsen kommer att falla var ingen lyckad strategi. Speciellt inte med kanske 20% av portföljen i mer riskfyllda papper såsom CLOs och BDCs samt diverse halvskumma oljebolag och annat högutdelande mög. Vi blev helt enkelt bakbundna och förhindrade att göra några större inköp, samt att vi misslyckades med att bevara kapitalet, då flera av de sämre innehaven ställde in eller halverade sina utdelningar.

Merparten av de dåliga innehaven är nu bortrensade, och jag har under månaden sålt av en del av de innehav som jag ser störst risk i:

 • Oxford Lane Capital - sålt 50% (extremt hög risk, halverad utdelning under förra våren)
 • Annaly Capital - sålt 100% (det räcker med AGNC som mREIT)
 • Altria Corp - sålt 30% (politiska hot och en för stor vikt i portföljen)
 • Northwestern Healthcare REIT - sålt 100% (tackar för +30% i ökat värde, aktien har 0 % i belåningsvärde)

Nu är vi nere på 0,5% i belåning, vilket jag känner mig betydligt tryggare med. Om skiten skulle träffa fläkten likt förra våren står vi betydligt bättre rustade i att handla för glatta livet. Med ett mindre antal innehav känns valet över vad vi ska investera i inte fullt lika jobbigt som förra våren. Våran årliga yield minskade med ca 10000 kr i och med försäljningen, men vi sover betydligt bättre om natten.

Det är ingen tvekan om att den otroliga uppgång vi sett sedan förra sommaren förr eller senare får ett slut. Det går inte att trycka pengar i all oändlighet utan att inflation och räntor kommer att påverkas. Och börjar det gå ner, ja då lär det gå ner med besked. Det har vi redan i färskt minne under förra våren. Robothandel och total panig gav oss det snabbaste fallet i mannaminne. Folk och fä sålde allt de hade och lite till, det var ytterst få sektorer som klarade sig bättre än andra. Flera sektorer såsom energi och fastigheter blev totalt utbombade. 

Som utdelningsinvesterare ska man vara långsiktig. Man ska ha som strategi att aldrig sälja. Ändå säljer jag? I ett avsnitt av RikaTillsammans-podden formulerade en av deras gäster sig såhär:

"Man ska endast sitta kvar i båten om man har en bra båt"

Kloka ord. Att sitta med en massa högriskpapper bådar inget gott, vilket vi själva märkte. När sen fina bolag som Investor var på tokrea, ja då hade vi knappt något att handla för, då dessa högriskinnehav med noll i belåningsvärde hade tryckt ner hävstången åt andra hållet, att belåningsutrymmet var ytterst litet. Nu upplever jag att vår båt är riktigt bra. Vi har god diversiviering, endast två innehav har 0 % i belåningsvärde och vi har även minskat antalet innehav. Portföljen har tuffat på bra värdemässigt senaste månaden:Anledningen till att jag över huvud taget bryr mig om värdet, är att jag vill se att innehaven lever och mår bra. Det finns inget värre än innehav som delar ut men som år efter år tappar i värde. 

Är du rustad för nästa börsfall? Hur ser dina planer ut?

7 kommentarer:

 1. Nog bra att försöka se till att båten man sitter i är bra. någon större nedgång i år tvivlar jag stark på, lite sättningar javisst. Vi befinner oss på helt okänd terräng nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för kommentar!

   Ja det är lite intressant, hur vet man att båten är bra? En sak är säker, den är inte bra för att någon proffstyckare säger det. Det är otroligt lätt att drabbas av "confirmation-bias"... börjar man läsa positiva nyheter/artiklar om en viss aktie, tror man till slut själv att den är ett bra innehav, "för så många duktiga personer kan ju inte ha fel". Likaså, börjar man läsa reportage, och kolla på nyheter om att "undergången är nära" är det lätt att dras med, sälja allt och gå miste om kanske ett års ytterligare nedgång.

   Nedgången kommer antagligen främst inom tech och allt sånt som har pumpats upp rejält. Dock kommer vi att se stora investeringar inom dessa områden framöver, om alla länder ska nå sina klimatmål. Några utdelningar finns det dock inte inom dessa områden, och är man intresserad av att eventuellt tjäna en hacka på "green tech" gör man nog det bäst i en fond. Spelbranschen ska jag inte ens våga mig in på att kommentera.

   Vi har i alla fall trimmat lite positioner här och där, så att skulden är på vettig nivå, sen får stormarna komma bäst de vill. Nu är vi i alla fall mycket bättre rustade för att "göra affärer i de jävligaste av tider".

   Sen känner jag personer som har gjort otroliga aktieaffärer med endast en till två aktier som de dunkat in flera miljoner i. Idag är de goda för tiotals miljoner, tack vare att affärerna har gått bra. Dessa personer är nog de mest risktagande jag känner. Otroligt långt ifrån mitt eget sätt att investera. Jag är nöjd med 10-15% om året i totalavkastning. De skenande värderingar vi har sett senaste året kan inte fortsätta uppåt hur länge som helst, så är det bara. Hur länge... det beror nog på stödpaket och räntor, gissar jag. Idag finns det inte något bättre sätt att investera än aktier, om man vill ha lite avkastning.

   Radera
  2. Svarar med mobil så blir kort tyvärr. Ja, det är lurigt alltsammans. Jag lyssnar inte på någon mer än mig själv numera efter EPR prop... SEB ansågs som sämsta banken av de tre av i stort sett alla, vad som blev istället vet alla!

   Hade varit häftigt o härligt att ha lyckats med en sådan fullträff eller två men det vågar inte jag heller. Eller kunde man haft 10 bitcoin som kanske nästa vecka förbjuds...

   Radera
  3. Hej,

   Stort grattis till en makalöst fin månad 😊. En nyfiken fråga? Varför vill man ligga med belåning nu med tanke på senaste årets/årens börsuppgång? Om jag själv skulle överväga belåning, borde det vara väldigt attraktiva priser som serveras vid det givna tillfället, är det många attraktiva bolag till salu nu? Har själv svårt att finna dem, jag är väldigt försiktig under rådande omständigheter.

   Stort lycka till med dina framtida investeringar.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
  4. Hej Grazing Lady och tack för kommentar!

   Du har helt rätt, vi vill inte ligga med belåning, det är därför vi har betalat ner "skulden" annars var tanken att alltid ligga med ca 10% belåning som hävstång. Detta är dock en risk som vi har valt att ta bort nu.

   Belåning kommer endast att användas vid häftigare breda nedgångar t.ex. -15% eller något liknande.

   Radera
 2. Behöver lite inspiration..din månadsutdelning fixade det! Inspirerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeralitemera och tack för kommentar!

   Kul att du blir inspirerad av mina utdelningar. Jag fortsätter att rapportera dessa varje månad :)

   Radera