tisdag 27 april 2021

Källskatten är äntligen återbetald

I förra inlägget efterlyste jag våren. Tyvärr verkar denna fortfarande vara på vift från vårat land. Senaste dagarna har här i söder plågats av snålblåst och isande vindar. Det sägs att solen är lika stark nu som i august, men jag får i min vinterjacka och mössa inga sensommarvibbar i alla fall.

En glädjande syn mötte mig i morse när jag loggade in på Avanza. Mitt portföljvärde var ovanligt högt. Antingen hade jag haft en jädra tur med valutorna under natten, eller var det något annat i görningen. Mycket riktigt var det källskatten som nu äntligen hade hittat tillbaka till husse.


Det var över 11.000 kr som Avanza hade återbetalat. Glädjen är som alltid kortvarig, ty när börsen öppnade kom Resurs och Swedbank med halvkassa rapporter som tog portföljen söderut med i princip samma summa som hade återbetalats. Evolution, som jag ståndaktigt hållit mig utanför pga för höga värderingar tog däremot ett nytt skutt uppåt. Är det bara jag som börjar tänka på att man kanske borde valt en annan strategi än att benhårt hålla sig kvar vid traditionsenligt starka utdelare som just banker? Resurs Holding har trots sin fina utdelning gått en ökenvandring av sällan skådat slag? Jag premierar såklart utdelning, men har verkligen inte hur mycket tålamod som helst med bolag vars kurs går i sidled flera år. Några % tillväxt räknar jag med oavsett bolag. SEB har lyckats bra under senaste året, men av någon anledning vägrar Swedbank att lyfta. 

Jag kommer dock inte att sälja av Resurs än på ett tag, de har fina utdelningar och jag är spänd på att se vad som händer med konsumtionen när samhället öppnar upp igen. Kanske kommer Resurs att lyckas öka sin vinst och intjäning? Jag vet bara att senaste gången jag sålde av ett bolag som jag hade tröttnat på pga att det vandrat i sidled hur länge som helst, det var HiQ. Någon vecka senare blev de uppköpta av Triton och jag gick miste om ca 25.000 kr i ren vinst. Jag har historiskt haft extremt dålig flax när det gäller att sälja. 

Jag ser verkligen fram emot vårens uppdatering av belåningsvillkor från Avanza. Kommer Swedbank att återfå sin status som superlånsaktie? Det är den enda nordiska storbank mig veterligen som inte finns med där, och Avanza har inte gett någon vettig förklaring än. Är det någon som sitter på lite insiderinfo kring detta? Har funderat på att göra en "shout-out" till Niklas Andersson eller någon annan profil på det bygget...

Hur resonerar du när du väljer att avsluta relationen med en utdelningsaktie? På vilka premisser låter du det ske? Räcker det med en sänkt utdelning något tufft år? Spelar värdet alls in i din beslutsmodell?

12 kommentarer:

 1. Jag har också förvånat sett det komma in lite på pengar på Avanza, dock bara runt 200 kr för källskatten 2016 och 2017. Det är länge sen nu! 2018 gick jag över till Nordnet.

  För våra svenska utdelare tycker jag det är OK att minska utdelningen vid breda kriser såsom Corona eller Finanskrisen. Annars blir det inte många kvar att välja på (!). Är det p g a att bolaget självt går dåligt när marknaden går bra säljer jag dock snabbt.

  En amerikansk dividend king/aristocrat däremot som tappar sin sådan status åker direkt. Detta då dessa företag verkligen månar om sin utdelningshistorik och klarar de inte hålla den är troligen något fel på företaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Smålänningen och tack för kommentar!

   Min uppfattning är att europeiska bolag är betydligt mer "ängsliga" än de amerikanska. Titta på Exxon, de behöll utdelningen under pandemin och har nu blivit belönade av sina aktieägare med rejält stigande värde, medans Shell sänkte sin utdelning snabbare än nån hann säga "never sell shell", trots att VD bara någon månad innan bedyrade att utdelningen ligger fast. Sen var det väl knappast någon "kris" för bankerna, utan där gav de vika för politikernas klåfingrighet. Det är väl endast SEB som har återfått lite av marknadens förtroende, Swedbank och Resurs ligger och skvalpar nere i bottenskrapet.

   2021 är ett spännande år, vi får se hur många extrautdelningar som trillar in under Q3 och Q4 när ECB och andra släpper strypkopplet runt bankernas halsar.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, släppte han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformel som skulle kunna hjälpa mig att besegra för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här fantastiska mannen om du har några problem för en hållbar lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Grattis till källskatteåterbäringen! Fick du för alla tre åren, dvs lite även för 16 o 17 nu när även Avanza verkar ha fattat att rätt summor ska gå till de som ska få o inget mer leka Robin Hood på andras bekostnad?!

  Det gäller att hålla ut men klart trist att inte äga evo, men seriöst är värderingen rimlig? När alla talar konsensus blir jag än mermisstänksam. P/E runt 80... Men visst synd jag inte köpte på 700 krs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för kommentar!

   Ja det är alltid trevligt att få tillbaka pengar, synd bara att jag inte får ränta också :)

   Som vanligt märks det inte i portföljen, alla bolag som jag har och som avlagt rapport har skickat portföljen söderut, kanske -20000 kr på två dagar. Men, så är det, pengar är pengar och man ska inte stirra sig blind på den neurotiske Mr Market, det är bättre att göra som Rockefeller och fokusera på aktieutdelningarna.

   Radera
  2. Det där med inte kunna glädjas helt åt en utdelning (eller återbetalning av skatt) för att portföljvärdet går söderut samma dag har jag också problem med.

   Man får zooma ut lite och portföljvärdet borde man inte titta på mer än i alla fall månadsvis, då ser man kanske vartåt det lutar.

   Att få en graf där utdelningsstaplarna blir stabilt högre för varje år (Corona gjorde dock ett hack) är egentligen det enda jag behöver. När de nått en viss nivå kan jag kalla mig ekonomiskt fri.

   Radera
  3. Hm, jag klarar mig rätt bra ifrån detta problem för jag blir så väldigt glad för alla intäkter som kommer. Antar att jag lyckats få till frikopplingen mellan utdelningarna o portföljvärdet.

   Radera
  4. Snålgrisen, du svarare inte helt på mitt första svar. Har du fått tillbaka korrekta summor nu då?

   Radera
  5. Hej Kalkyl!

   Ja det verkar som om summorna stämmer! Vi fick lite från varje år, då jag vet att vi har fått tillbaka för lite. Kul att Avanza äntligen kunde göra rätt.

   Radera
  6. Hallå igen, det var ju riktigt bra nyheter Snålgrisen! Äntligen slut med dessa dumheter, ren stöld har det ju varit.

   Du låter positivt inställd till superlånets uppdatering av innehaven, själv avskyr jag detta moment. Där verkar Nordnet vara mkt ärligare tycker jag.

   Radera
 3. En fråga gällande återbetalningen av källskatt, den kanske är dum men jag frågar ändå. Spelar det någon roll om man säljer av sina amerikanska aktier, får man fortfarande tillbaka källskatten för de utdelningar som redan dragits?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska du få men du måste ha kvar din KF!

   Radera