torsdag 1 april 2021

Månadsrapport Mars 2021

Fasen vad tiden går fort. Det var inte många veckor sedan vårat portföljvärde passerade 3 miljoner kronor, och nu några veckor senare har vi med råge ökat med ytterligare 100.000 kr. Det är ett välkommet tillskott, då jag inte gillar att ligga allt för mycket back i de inköp jag gör. Det är en hygienfaktor för mig att det inte lyser allt för mycket rött i portföljen, men med det sagt är det samtligt vemodigt att se att direktavkastiningarna har sjunkit i en alarmerande takt, i linje med att fler och fler handlar värdeaktier och rör sig bort ifrån tillväxtbolagen. Aldrig blir man nöjd...

Det är åter igen dags för en månadsrapport där vi går igenom hur ekonomin har artat sig för Snålgrisarna. Vi börjar i vanlig ordning med inkomster, därefter utgifter och går sedan vidare till utdelningar och pengamaskinen.

Inkomster och utgifter

Denna månad har varit aningen tuffare utgiftsmässigt då det har dykt upp några sällanutgifter som har tryckt ner vår sparkvot (som landade på 69%):

Mat: 3974 kr (4000 kr)

Kläder: 798 kr (500 kr)

Boende: 4562 kr (4003 kr)

Försäkringar: 1297 kr (1074 kr)

Övrigt: 3621 kr (4001 kr)

Transport: 4205 kr (1025 kr)

Den vaksamme läsaren ser att vi har infört en ny kategori, nämligen försäkringar. Detta är en post som jag tror det slarvas ganska mycket med i vårat avlånga land. Vi svenskar verkligen älskar försäkringar, och idag går det att försäkra precis allting, vilket gör försäkringsbolagen väldigt glada. Men vilka försäkringar du egentligen användning för? Jag skrev på min blogg-granne Cosmonomics blogg en kommentar om våran barnförsäkring och hur lite den betalade ut när Lilla Snålgris för några år sedan hamnade på sjukhus i två veckor, 30 mil från vårat hem. Både jag och min fru fick vara lediga från jobbet och vabba, men ersättningen från FK tillsammans med vad försäkringen betalade ut täckte inte alls inkomstbortfallet, vistelsekostnaderna och den "sveda och värk" som försäkringen skulle täcka. Vi fick åter kanske 60% av vad vi förlorade. 

Jag har dessutom haft bilar helförsäkrade mycket längre än vad som är ekonomiskt försvarbart, men nu är det slut med det. Vår "gamla" Volvo som är värd ca 140000 kr på marknaden är numera endast halvförsäkrad. Det som irriterar mig är att jag fick övertala försäkringsrådgivaren att en halvförsäkring var rätt för mig, då denne var högst ovillig att göra detta bytet. Jag kan förstå dennes tvekan, men med vårat kassaflöde och sparade medel kan vi köpa en liknande bil utan att ens göra slut på vår kontantkassa, än mindre röra de bundna besparingarna. Detta är nog få svenskar förunnat gissar jag. Således lägger vi runt en rusenlapp på försäkringar varje månad. Hur mycket lägger du? Hur mycket behöver du *egentligen*?

Nåväl, det som avviker från budget är transporter, här var det både bilskatt och service på en och samma månad, vilket drog upp transportkostnaderna en hel del. Det har dessutom varit ganska kallt senaste månaden, vilket har gjort att bilen har förbrukat mer bränsle än vanligt.


Inkomster

Nettolöner: 49.382 kr

Utdelningar: 15253 kr

Övriga inkomster: 3750 kr (Barnbidrag + sålt en subwoofer, och lite barnsaker)

Såld el: 185 kr


Åter igen har vi en ny kategori, nämligen såld el från solpaneler. Vi har blivit solfarmare, och ämnar nu producera lika mycket som vi förbrukar på ett års tid. Vinterhalvåret är inte den bästa tiden för att skörda solstrålar, men vi har ändå producerat 1,5 MWh sen januari då anläggningen gick live. Jag kommer att redovisa dessa siffror här på bloggen varje månad. Att elräkningen blir betydligt lägre kommer antagligen visa sig på våra utgifter. Dock är tyvärr den största utgiften här nere i söder, alla de hutlösa fasta avgifter. Producerar du din egen el?


Utdelningar

Mars månad är en helt okej månad utdelningsmässigt, och hamnar i mellanskiktet. Några av bolagen har sänkt sin utdelning eller bytt månad, vilket gör att vi fick lite sämre än mot förra året. Över lag helt okej ändå.Pengamaskinen

Värdet på pengamaskinen har ökat en hel del på senare tid. Det är kul när röd färg förbyts mot blå, men samtidigt är det surt att inte kunna köpa bolag med lika hög direktavkastning som innan. Flera av bolagen vi äger har dessutom inte höjt än sen covid-19 kraschen, och trots att deras avkastning och vinst har ökat markant verkar det som om de är fortsatt försiktiga. När de får för sig att återgå till tidigare nivåer kommer detta att ge utdelningarna en rejäl skjuts uppåt utan att jag behöver göra någonting alls.


Totalt har värdet utan insättningar ökat med 16% sen årsskiftet. Det är en återhämtning som heter duga, men jag är fortfarande inte nöjd då flera av innehaven visar röda siffror. Att marknaden går upp och ner hör till spelet, men det är inte kul att i flera år ligga med ett innhav som är kanske -20%. Det tar många år av utdelningar innan en sån förlust (om än orealiserad) tas igen. Vid tillfälliga dippar, då köper jag, men om ett företag aldrig verkar återhämta sig, då bör man nog överväga att sälja, för en utdelningssänkning kanske inte är långt borta. Där det finns rök, där finns det antagligen eld, eller vad sa nu ordspråket? Man ska inte förväxla tillfällig panik eller rotation bland sektorer med ett företags långvariga bekymmer. Gör dig åtminstone en tjänst och läs igenom årsredovisningen, eller låt andra göra detta åt dig, och läs deras slutsatser. Låt inte glöden ligga och pyra hur länge som helst.

Med detta vill jag önska dig och din familj en Glad Påsk, och ta hand om er och håll för jösse namn avstånden, tvätta händerna och res inte bort om det inte är nödvändigt. Ta ansvar!

15 kommentarer:

 1. Kul med medvind! =) Ligger du alltid med 19-20% kassa eller vad har du för målfördelning där?
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen och tack för kommentar!

   När det gäller vår kontantkassa brukar vi ligga runt 200.000 kr. Detta är pengar/tillgångar som ligger i madrassen och inte i Avanza. En del fysiskt guld har vi i kassavalvet också. Detta är lite överdrivet mycket, men vi gillar att ha stor kassa, det är en trygghet antar jag. Det är dock lite jobbigt att inflationen äter upp denna år för år...

   Radera
  2. Ok! Tänkte mest på de 600,000+ kr som är "tillgängligt för köp". Vad är det för något? Går ni in gradvis på börsen?

   Förstår att det är skönt med kassa, men samtidigt lite tufft när det blir mycket :p Är ju en garanterad, men långsam, förlust.
   Bygger själv upp kassa nu, men mest för att det känns så dyrt nu.

   /Arbetsplanen

   Radera
  3. Hej igen!

   Jaha, det är portföljen som är belånad hos Avanza. VI har ca 10% hävstång, vilket innebär ca 400000 kr. Total kredit är 1 miljon. När det inte finns några köpmöjligheter sänker vi skulden med de insatta pengarna, och sen när det börjar bli intressant att köpa, då handlar vi lite mer. Dock var jag inte beredd på ett fall liknande det vid covid-19, det var lite för snabb nedgång för min smak, man fick meddelande dagligen från Avanza, "din prtfölj har gått ner med 20%, 30%, 40% osv".

   Nu är vi bättre rustade för liknande nedgångar.

   Radera
  4. Aha! Har aldrig kört med belåning ännu (var nära att testa i slutet av mars 2020 dock). Då förstår jag :-) Tack!

   Låter bra! Jag hoppas själv på allmän nedgång till sommaren, blir lite tvingad till enskilda aktier nu känns det som!

   /Arbetsplanen

   Radera
  5. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, släppte han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformel som skulle kunna hjälpa mig att besegra för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här fantastiska mannen om du har några problem för en hållbar lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Hej!
  Kul att det vänt för dig!
  Utdelningarna kommer komma tillbaks till det vanliga igen, än så länge vågar/får alla inte dela ut som de vill.

  Glad påsk på er!

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pappa betalar och tack för kommentar!

   Ja det är nog många värdeinvesterare som hoppar dubbla glädjeskutt under 2021. Alla som köpte spel/storytel fick ju sitt lystmäte långt tidigare, men vi som höl fast vid tidgare strategier har fått vänta tålmodigt. Det är dock svårt att jämföra sig med andra, för vissa verkar ju ha skakat fram oerhörda kontantreserver att investera med. Här är vi lite mer konservativa, och håller våra kontanter utanför börsen oavsett hur mycket blod som flyter. Det är såklart en "no-brainer" när man sitter med facit i hand, men börsen kunde fortfarande legat på minus, om nu pandemin hade visat sig vara mycket dödligare, och det kanske till och med hade brutit ut krig och annat elände. Vi är försiktiga investerare och får såklart då inte ta del av de massiva uppgångar som lite överraskande följde.

   Radera
 3. Imponerande att du orkar ha koll på utgifter och inkomster månadsvis på den nivån!

  Energi och el är intressant! Köpte nästan andelar i vindkraftverk O2 för några år sedan (bor i lgh), men som framtida hemmansägare vill jag ha värmepump (luft/vatten eller berg), solceller och elbil med riktig laddare som laddar med egenproducerad el!

  Glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEjsan utdelningssmålänningen och tack för din kommentar!

   Jag gillar ordning och reda, och det är skönt att kunna veta vart pengarna tar vägen. Det tar inte många minuter i månaden att knacka in våra transaktioner och lönespecar. Det borde alla göra tycker jag.

   VI har värmepump (frånluft) och poolvärmepump. Elbilsladdare har jag inte införskaffat än, då jag kan ladda gratis på jobbet än så länge (sssccchhh säg inget till Skatteverket!)
   När detta någon gång försvinner kommer vi att skaffa en Easee. Vi har 220 V laddning som backup över natten om det skulle behövas. Tyvärr finns risk för att smälla huvudsäkringarna om värmepumpen går igång med elpatronen samtiidgt. Vår urgamla Nibe har ingen lastbalansering och går inte att ställa ner till mindre än 6kW, även om detta är onödigt mycket, då vi inte förbrukar mycket varmvatten. Jag hade gärna sett en funktion som ackumulerar varmvatten (likt funktionen extra varmvatten som höjer tempen 15 grader i VVB) om solen skiner mycket. Vi har kollat på batteri, men detta är för dyrt och inget vi behöver.

   Radera
 4. https://tibber.com/se/store/produkt/pulse?modal=pulse smidig lösning. Kolla i installatörshandboken till niben om den stödjer SG Ready, då finns det överkapacitetsläge. Då finns det möjligheter att bygga egen billig smart styrning ��

  SvaraRadera
 5. Hallå Snålgrisen!

  Utdelningarna tickar stadigt in!

  Angående barnförsäkringsersättningen lät det inget vidare men tyvärr bekräftar det vad jag redan vet: försäkringsbolagens njugga inställning när de ska betala ut ersättning...
  Vi har funderat mycket på barnförsäkring och jag har velat skippa det i två år men likväl så betalar vi vidare. I år dock månadsvis istället för helårsvis eftersom premien är häpnadsväckande exakt samma summa... Månadsvis premie gör det lättare att byta. Det är en djungel dock och visst skulle något riktigt illa hända så kanske premierna ändå är väl värda?...

  Angående hel eller halvförsäkring så ska man ven där se upp, med en bil som har värdet runt 140 tkr hade jag aldrig tvekat om helförsäkring, det är småpengar i skillnad mellan hel och halv men OM något hnder så kan det lätt dra iväg långt över 30 tkr för något som initialt verkar billigt (läs om lackering av en sida eller liknande...). Jag har betydligt mindre värde i min bil men resonerar som så att den lika gärna kan ha hel. Ibland bedrar snålheten visheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för din kommentar!

   Ja en barnförsäkring är en sån grej som man "bara ska ha", ungefär i samma kategori som barnvagn och bilbarnstol. Jag känner flera mer eller mindre ekonomiintresserade personer som har struntat i barnförsäkringen då de resonerar som så att barn alltid blir prioriterade först i svensk sjukvård, barnförsäkringen ger inte "bättre eller snabbare" vård, och ersättnngen vid mindre skador är ganska blygsam. Det är bra att folk tänker efter själva och inte automatiskt ramlar in i försäkringsträsket.

   Ja man får tänka efter lite gällande bilförsäkring också. Halvförsäkring ingår allt utom vagnskada. Hade jag bott eller varit i skumma kvarter ofta, låtit min fru köra bilen eller något annat riskfyllt, ja då hade jag nog haft den helförsäkrad ett tag till. Nu använder min fru inte den bilen speciellt ofta utan fortsätter åka kollektivt, och jag kör mellan jobb och hem. Det är som med allt annat, en kalkylerad risk. Jag har behövt använda mig av vagnskadan en gång på 21 år, då jag åkte i diket i en snöstorm. På den tiden körde jag ändå typ 5000 mil om året, nu är det under 1000 mil.

   Radera
 6. Jag fick min ex kärlekspartner att återvända till kärleken och lita på mig mer än någonsin tidigare. Hela mitt liv har jag aldrig trott att kärleksförtrollningstrollkarm kunde få tillbaka min ex kärleksman Andrew, tills min vän introducerade mig för den riktiga trollformeln, tidigare har jag kontaktat några trollformler för att hjälpa mig men ingen av dem kunde hjälpa mig , några krävde mer pengar tills jag följer enkla instruktioner från stor kärleksförtrollare via hans personliga e-post, jag kunde kommunicera och få omedelbar hjälp av honom för att återställa mitt äktenskaps kärlek och lycka. (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) vem som helst kan likaväl få samma hjälp från honom idag för att få tillbaka förlorad kärlek eller återställa ett brutet förhållande och frånskild partner kan återvända till kärleken. det är möjligt eftersom det fungerar för mig inom 2 dagar, min ex kärleksman ringde mig på telefon för att be mig om ursäkt och just nu lever vi båda tillsammans i kärlek och lycka. tack till Dr.Oduduwa för hans begåvade och begåvade krafter att få tillbaka ex inom 34 timmar. WhatsApp-kommunikationsnummer: +2349129715420

  SvaraRadera
 7. Min man lämnade mig och min son och återvände aldrig förrän DR ISIKOLO ingrep. Min berättelse skiljer sig inte från andra som har tagit sig tid att dela information om honom till världen. Jag hade äktenskapsproblem med min man som fick honom att lämna mig och reste till en annan stad. Vid något tillfälle var jag deprimerad och fick hjälp från ingenstans tills jag kom i kontakt med Dr Isikolo som hjälpte mig. Han återställde kärleken och kontakten mellan mig och min partner och jag fick tillbaka honom efter 2 dagar som han lovade. Precis som alla andra som pratar om honom är jag här för att berätta gott om honom och tacka honom för att han återigen skänkte glädje i mitt liv. Han kommer inte att misslyckas om du ger honom ett försök att hjälpa dig också. Sms:a honom bara via WhatsApp: +2348133261196 eller maila honom via: isikolosolutionhome@gmail.com

  SvaraRadera