tisdag 9 mars 2021

Änt-li-gen

De senaste dagarna på börsen har varit smått fantastiska. Jag har ju i tid och otid gnällt över att vår portfölj, som avsiktligen är sammansatt av idel värdebolag och andra finansiella instrument som verkligen inte har varit gynnade av marknadens fokus på tillväxt och tech, har gått näst intill sidledes sen covid-19, medans tekniktunga index och vissa typer av sektorer har gått som tåget (inte det svenska alltså).I lördags, tack vare lite positiva valutaeffekter över natten passerade portföljens värde äntligen 3 miljoner kronor. Och dagarna därefter har värdet ökat med ca 40000 kr om dagen tack vare att slumrande olje.- och finansbolag har börjat få luft under vingarna.  Detta innebär att en ny milstolpe har nåtts, och att vi dessutom nu har passerat vårat all time high från tiden innan covid-19. Man kan ju undra vad som har hänt, då vi nu under ca ett års tid har satt in 25000 kr i månade och återinvesterat utdelningarna. Ja, det är bara att konstatera att en del av värdet försvann då jag gjorde mig av med direkt hopplösa och felaktiga investeringar. En annan del av värdet försvann på grund av att US-dollarn backade med över 20% under 2020 och en tredje förklaring kan vara att vissa av innehaven fortfarande inte ligger i närheten av sina värderingar i mars 2019. Ett exempel är Tele2 som då låg på 102% av investerat värde, och som nu endast ligger på +21%. 

Vi har även innehav som vi har valt att behålla men som har gått katastrofalt dåligt och vägrar röra på sig. Ett exempel är Ocean Yield, ett bolag som vi egentligen borde dumpat redan innan covid-19. Här hamnade jag nog i någon sorts kris där ajg inte ville göra mig av med en gammal trotjänare som har rullat på bra under flera år och är ett av mina äldsta innehav. Nu är utdelningen halverad och kursen har endast gjort svaga återhämtningar från nivåerna efter att covid-19 bröt ut. Kommer de någonsin att repa sig? Det hoppas jag verkligen, då bara i denna aktie ligger vi 67000 kr back, helt klart det sämsta innehavet i skrivande stund. Dessa förklaringar tillsammans ger nog en ganska bra bild av varför vi först nu har kommit upp och passerat portföljens tidigare all time high.

De affärer som har gjorts på senare tid är att vi sålde av hälften av innehavet i Brookfield Renewable som hade stuckit iväg till +207%. En osund värdering som idag ses som en klok åtgärd då det resterande innehavet på några dagar har tappat ca 25% av sitt värde. I övrigt har inga stora affärer gjorts, utan vi satsar på att låta denna uppgång trycka ner belåningen till under 10%, så att vi är redo när nästa större sättning kommer. 

Hur agerar du själv nu när värdeaktier verkar bli på modet igen?

28 kommentarer:

 1. Snyggt med tre miljoner! Private banking nästa? Det går segt för mig just pga. av brookfield. Back ca 30 % på en månad i största innehavet känns. Börsen ligger på + 12 % men jag harvar runt på + 1 %. Trist men får hoppas på bättre tider framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej tystainvesterare och tack för kommentar!

   JA vi har som mål för 2021 (se vår sida med mål) att bli PB-kunder. Vill dock ha en säkerhetsmarginal på ca 100000 kr då man inte vet när nästa sättning kommer. Är ju dumt att göra allt det administrativa bara för att sen bli utsparkade.

   Vi ligger precis på OMX och långt för Nasdaq och S&P500. Egentligen är värdet ointressant, men vi strävar efter en viss värdeutveckling också, även om utdelningstillväxt prioriteras.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Grattis och mycket bra jobbat!
  Tid i kombinationen med tålamod samt kloka investringar är en oslagbar kombination!
  All lycka till er och mot fjärde miljon vi nu går ;)

  /Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christofer och tack för din kommentar!

   Ja med tanke på att vi har hållit på med detta i stor skala sen 2016-2017 känns det bra att det går åt rätt håll. Covid har lärt oss en massa både om vårat egna psyke och hur man ska göra (och inte göra) i kraftiga nedgångar. Portföljen är betydligt starkare nu än innan, när våra mest tvivelaktiga yield-traps är bortrensade.

   Radera
 3. Snyggt jobbat och grattis! Forza!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan IGMR och tack för din kommentar!

   Ja nu bär det av mot nästa miljon. Förhoppningsvis ska det inte ta riktigt lika lång tid.

   Radera
  2. Det går nog på en snålgrisblink ska du se ;)

   Radera
 4. Grattis! Då tog det otroligt långa 12-13 månader för er att gå från 2,9 till 3,0 likväl som det tog för mig att gå från 1,9 till 2,0.

  Funderar på att byta till mig mer värdeaktier och sluta jaga utdelningar. Uttag vid pension kan lika väl ske genom att sälja av lite varje år. Då blir det att man jagar portföljvärde i stället vilket känns mer korrekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Utdelningssmålänningen och tack för din kommentar!

   Ja det förra året har verkligen inte varit utdelningarnas/värdeaktiernas år, speciellt inte om man var fullvärderad redan innan covid och följde med ner i avgrunden med begränsade medel att investera.

   Problemet för oss med värdeaktier är att veta när man ska köpa och när man ska sälja. Utdelningsaktier är helt klart tråkigare, men hade vi inte haft utdelningar som strategi hade vi kört indexfonder dopade med småbolag och investment kanske kombinerat med nån ETF. Det finns säkerligen lika många som har blivit brända på tillväxtaktier som vi som har fått vänta på värdeaktiernas åtkomst. Jag ser många värdeaktier som rena lottsedlar. När ska man sälja? När aktien gått upp 30, 40 eller 200%?

   Radera
 5. Tack kommentaren Aktiepappa!

  Nu mot den fjärde!

  SvaraRadera
 6. Grattis! Och precis som du säger, on to the next one!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej 10årsplanen och tack för kommentar!

   Den tredje tog sin lilla tid, men skam den som ger sig :)

   Radera
 7. Grattis!
  Håller med dig alltid svårt att veta när man ska sälja mm

  Själv kör jag främst utdelningar men har skalat ner på risken.
  Finns många fina bolag som delar ut mellan 3,5%-6%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej stefan och tack för kommentar!

   Ja för oss funkar utdelningsaktier bättre rent psykologiskt. Givetvis är det så att bolag som INTE delar ut kommer att växa snabbare om nu bolaget går bra. Däremot är det lätt att fastna i bubblor och sen vara alldeles för trög när bubblan smäller. Investerar vi i bolag som har en beprävad affärsmodell, som tjänar bra med pengar och som då har råd att dela ut 3-7%, då väljer vi hellre dessa. Ibland blir det skit, som med Ocean yield, men jag är mer eller mindre övertygad om att de kommer tillbaka.

   Radera
 8. Grattis till en fin milstolpe Snålgrisen.

  Har väntat på att du ska nå 3 miljoner och förstod att det var närma nu :-) Fortsatt lycka till framöver.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis och tack för kommentar!

   Ja det gick snabbt de sista dagarna, annars har värdet tuffat fram och tillbaka under hur lång tid som helst. Anyhow, det är psykologiskt trevligt att dels passerat nivåerna innan covid samt att kunna bli PB-kund hos Avanza.

   Radera
 9. 3*grattis Snålgrisen! Väldigt kul att läsa att ni klättrat över 3 mkr!
  Som jag brukar säga: det är inte lätt att bli rik inte. Ena dagen är det det som gäller och nästa är det nåt annat o.s.v. Att ha ett saftigt utdelningsflöde som ni har och har haft måste väl ändå vara en stor tröst när värdeutvecklingen blir negativ eller står stilla? Att endast sitta på värdebolag eller raketer kanske känns härligt för stunden men när så den bubblan brister, hur känns det då tro? Nej, det är sannerligen inte lätt att bli rik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för kommentar!

   Ja egentligen är värdeökningar inget som vi primärt eftersträvar då vi inte säljer speciellt ofta, och med ökade priser sjunker direktavkastningen. Värdeaktier har varit nedpressande väldigt länge nu och det har funnits fina möjligheter att handla billigt. Nu senaste dagarna har de börjat ta fart då man antagligen börjar lämna tech och USA. oljan har ju gått som tåget senaste veckorna t.ex.

   Det är just det du skriver som gör att vi inte primärt satsar på värde, att när du väl behöver de där pengarna kanske du är nere i en rejäl formsvacka. Titta bara på Exxon, de låg väl -40% i vår portfölj efter covid, lagom kul att sälja då. Nu ligger de +20% istället och har fortsatt dela ut även genom krisen.

   Att bli rik är inte lätt och man lär sig nya saker hela tiden. tyvärr är dessa lärdomar ibland förknippade med lite väl häftiga prislappar....

   Radera
 10. Glider med OCH köper det som faller. Fonder inom tillväxt tex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Northernlightsinvestment och tack för kommentar!

   Ja det finns fortfarande undervärderade företag, men de blir allt svårare att hitta.

   Radera
 11. Grattis!
  Bra att vara ihärdig. Kommer alltid svänga vilka strategier som går bäst. Tror det är viktigast att hitta sin och hålla kursen. Tror de som byter strategier så fort något vänder är de som förlorar mest pengar.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej pappa Betalar och tack för kommentar!

   Ja det har varit skittråkigt att äga gamla trötta värdebolag och banker under senaste året. De som satsade på embracer, Storytel, tesla, Nio etc har sett pengarna växa i rekordtakt medan vi har sett pengarna mer eller mindre frysta i tillväxt. Utdelningarna har förvisso tickat in.

   Jag är mer och mer övertygad om att vår strategi passar oss bäst, nu är portföljen i väldigt bra skick, där alla skräpbolag med tvivelaktiga yields är utrensade, och endast "överlevarna" finns kvar, med två undantag Oxford Lane och Ocean Yield. Dessa har sänkt utdelningarna kraftigt, men jag tror på affärsmodellerna och har valt att ha dem kvar. Den senare har börjat höja utdelningarna sakta men säkert igen, men ändå långt kvar till pre-covid.

   Radera
 12. Roligt, stort grattis! Nu är fjärde miljonen nog inte långt borta.

  Jag har också Ocean Yield i portföljen och har inte gett upp hoppet ännu, men med facit i hand borde jag förstås ha köpt något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slumpvandraren och tack för kommentar!

   Ja allting ses ju som ett bra inköp tills det inte längre är det. Problemet med Ocean Yield är att jag inte ser något större fel med deras affärsmodell, de hyr ut fartyg på lång sikt, vilket torde funka bra i en värld där alla helst vill hyra/leasa och inte äga. Deras fartyg är moderna vilket bådar gott när det gäller utsläppskrav. Problemen började väl när deras FPSO inte blev förlängd och den har legat och kostat dem en massa pengar i en torrdocka på Sri Lanka (har jag för mig). Sen har flera av deras kunder på senare tid valt att köpa loss sina fartyg istället för att leasa dem (märkligt förfarande), vilket har kostat dem intäkter. Sen kom covid och allmän brröringsskräck för allt som har med olja att göra. Läget är inte enligt mig lika illa som aktiekursen säger, men det ör förvånande hur lite kursen har rört sig efter den senaste tidens renässans för värdeaktier. Äger även KNOT, ett LP-bolag som hyr ut skytteltankers, och dessa har återhämtat sig mycket bättre än OCY.

   Radera
  2. Det var ett tag sedan jag tittade närmare på Ocean Yield, men om jag minns rätt har de ett villkor i sin lånefinansiering som innebär att de kan tvingas betala tillbaka lånen om soliditeten sjunker under en viss nivå. COVID-19 innebär en förhöjd risk att någon av deras kunder, t.ex. Höegh Autoliners, går i konkurs och soliditeten skulle då kunna falla under den kritiska nivån. Jag tror det är därför de gett flera kunder möjlighet att köpa sina fartyg. Jag hoppas att det värsta snart är förbi och att vi därefter får se en uppvärdering.

   Radera
 13. Grattis! Tveka inte på att bli PB kunder. De har lite förståelse för att börsen kan backa igen och kastar inte ut dig för det. Om du däremot börjar plocka ut pengar och hamnar under 3 msek så åker du ut. (Jag har frågat, så bara kör!)

  SvaraRadera
 14. New Orleans Hotel and Casino - JTM Hub
  Get the latest 전라남도 출장안마 news, videos, photos and 광주 출장안마 address 제주도 출장안마 of New Orleans Hotel and Casino in New Orleans, 바카라 LA, as well as 강원도 출장안마 official tweets from the

  SvaraRadera