måndag 1 mars 2021

Månadsrapport Februari 2021 + några spaningar

 Då var det dags för ytterligare en månadsrapport. Jag vet inte hur stort intresset är för att läsa dessa rapporter, men för oss blir det en viktig rutin i att fortsätta ålla ordning och reda i våra finanser, samt att dokumentera våran resa på väg mot ekonomisk frihet. Det blir en aningen komprimerad rapport idag, där vi sammanställer både utdelningar och budgetutfall. Håll i er så kör vi igång!

Inkomster

Vi hade bra inkomster denna månad, tack vare att vi båda har börjat jobba. Fru Snålgris har gått ner till 80% arbetstid på egen begäran och det är väl en bra början. Det påverkar inte vår inkomst speciellt mycket, men det ger henne mer tid för hus, hem och annat roligt. 

Nettoinkomster: 50667 kr

Övriga inkomster: 4194 kr (Barnbidrag, eftersläpande föräldrapenning, FB-försäljningar)

Utdelningar: 12226 kr

Totala inkomster blir således: 67109 kr

Utgifter

Vi hade en ganska normal månad, så när som på en saftig vattenräkning, som har sitt ursprung i att vi fyllde en stor pool i somras. Nu har de gjort en ny fjärravläsning och vi fick därför en rejält högre vattenräkning än normalt, hela 3100 kr. I övrigt fanns det inget att anmärka på.

Mat: 3536 kr

Kläder: 180 kr

Bostad: 8272 kr

Övrigt: 4070 kr

Transport: 1136 kr

Totala utgifter: 17194 kr

Sparkvoten för februari blir därför 72%. Det tackar vi för.

Utdelningar

Det rasslade till en överraskning denna månad i form av några tusenlappar från Swedbank som jag verkligen inte hade räknat med. Tack vare denna nådde vi upp i hela 12226 kr. 


Det är bara att konstatera att våra utdelningsbolag levererar det som de ska. Merparten av dessa har dessutom signalerat utdelningshöjningar för 2021, sådant är alltid extra roligt att höra.

Pengamaskinen

Det har varit muntra tider för vår kära gamla pengamaskin. Den såg under 2020 riktigt trött oh ledsen ut, men nu har den fått ny energi och börjar äntligen närma sig samma nivåer som för ett år sedan innan pandemin. Vi äger inga spelbolag eller fräsiga techbolag, och har således inte dragit så stor nytta av den rejäla fart dessa bolag haft under förra året. Det är först nu under 2021 som de gamla trötta värdebolagen får lite luft under vingarna och börjar masa sig upp mot mina gamla inköpsnivåer. 

1/3 är en bra dag för portföljens värde

Man skriver mycket om att "bubblan spricker", men detta gäller ju absolut inte bolag som Altria, AT&T, Telia, Nordea med flera. Dessa har ju precis börjat komma upp i någorlunda rimliga värderingar, och har lång väg kvar att vandra. Vårat innehav i Tele2 låg till exempel på +100% innan pandemin, men ligger nu trots ett antal inköp i Mars-April förra året endast på +20%. Gamla trotjänare som Telia ligger fortfarande på minus, trots likadana stödköp när kursen var nedtryckt. De flesta av våra innehav föll rejält hårt och djupt, men har inte ännu helt orkat ta sig ur den grop de föll i. Tålamod är en dygd, snart kommer alla som köpt heta techbolag att vilja sälja av sina fina vinster, och gissa vart de tänker placera sina pengar? Gissningsvis i "lugna hamnar" med hyfsat DA, t.ex. i Telia, Tele2, Essity, Investor med flera. Då kan det bli åka av även för oss Snålgrisar. Under tiden håvar vi tacksamt in feta utdelningar.


Inte ofta man ligger i topp...


För året 2021 är värdet i portföljen upp ca 7%, vilket vi tackar för. Det enda som gör värdet intressant för vår del är att det påverkar belåningsgraden. Vi har i skrivande stund en belåningsgrad på ca 10%. Målet är att jobba ner den till ca 7%, så att man är i fin form att handla näsa gång det skakar rejält på börsen.

I övrigt kan man notera att de som har krävt en god ton i samhällsdebatten, nämligen Socialdemokraterna, är de som står för en väldigt stor del märklig och väldigt osmaklig smutskastning till höger och vänster, om allt möjligt. Den annars så fromme Peter Hultqvist har skrivit ett antal debattinlägg där han pratat om att "sminka grisar", när han då påstår att SD fortfarande är nazister trots att de så gärna vill låtsas om något annat. Han har givetvis rätt i att ha en åsikt, men som försvarsminister och förespråkare för en "god ton" utan nätmobbning, näthat och för demokrati, gilla olika och allt annat de brukar skriva om, ter det sig väldigt märkligt att man helt plötsligt utan pardon gör sitt bästa för att sprida just det som man i nästa stund påstår sig ogilla. Man brukar ju säga, att en motståndare tar till mer och mer "fula knep" ju mer desperata de blir. Det är väldigt tydligt att Socialdemokraterna har tagit avstånd från allt vad sakpolitik innebär, och lägger nu allt krut på att försöka "brunsmeta" M, L, KD och framförallt SD, där den senare har snott en stor del av deras väljare. Tyvärr tror jag att man skjuter sig själva i foten med denna aggressiva typ av retorik, då det uppfattas av många i min närhet som ovärdigt och illaluktande, för att komma från en så etablerad spelare som just S. 

Jimmie Åkesson tog verkligen bladet från munnen när han skrev om alla de nya företeelse som invandringen har fört med sig till Sverige. Han radade upp en lång lista på mer eller mindre smickrade företeelser som verkligen inte var något man förknippade med Sverige när Herr Snålgris var en liten vingmutter för sisådär 30 år sedan. Det är allt från hedersmord, sharialagar, no-go zoner och värst i klassen när det gäller dödsskjutningar och sprängdåd. Det är svårt att hitta argument som talar mot att han har rätt. Givetvis hade vi inte haft alla dessa "exotiska" inslag i Sverige om gränserna hade varit stängd, men man får samtidigt inte glömma bort att invandring faktiskt fyller en funktion i länder som Sverige. Det stora problemet är att ingen har varit villig att ta ansvar och styra upp den. SD har ju alltid varit invandringskritiska, och är säkerligen glada ju fler saker av ovan dylik natur som uppenbarar sig i samhället, då det endast ger dem mer bränsle i debatten. Problemet ligger snarare hos övriga politiska partier som fortfarande står där med skygglapparna på och vägrar se att det finns problem i samhället som är invandringsrelaterade. Ser man inte problemet, kan man inte heller göra något åt det. 

Detta blev väldigt tydligt i gårdagens debatt mellan Åkesson och Sabuni. Hon tog till det enda vapen hon hade, nämligen att kritisera Åkessons nedsättande ton mot vissa grupper, då han genast kontrade med att fråga efter exempel på när han har pratat nedsättande om invandrare. Något annat hade hon inte att komma med. Det är väl en fråga om retorik, och det är ju bara att glömma att något parti ska erkänna att man hade fel om den generösa invandringspolitik man bedrivit. Då ger man ju automatiskt SD segern, och det kommer aldrig att hända, det vore politiskt självmord. Samtidigt blir det ganska löjligt att fortfarande stå och envist hävda att det inte finns några bekymmer med den politik som bedrivs idag. Man upprepar självklarheter som att de som inte får asyl ska åka hem, att grova förbrytare ska utvisas och så vidare. Problemet är bara att det inte sker! Någon gång borde det väl klarna även för Stefan Löfven att det inte finns någon "ordning och reda" i asylpolitiken. Det som behövs är en självsanerande politik, där utvisning ska automatiskt ske vid alla brott utom de allra mest harmlösa. 

Hur har ditt 2021 börjat? Har du spanat något märkligt i samhället? Det finns ju en hel del att välja på...

8 kommentarer:

 1. Snygg sammanställning, tack för detta!

  2021 har börjat lite trevande, så det var skönt med en islossning likt den vi fick idag. Fina utdelningar du lyckats få i år också, grattis! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tioårsplanen och tack för kommentar!

   Ja prognosen för 2021 är 230000 kr i sammanlagda utdelningar, det är bara att hålla tummarna för att inte fler svarta svanar flyger förbi. Dock är det i första hand värdet som vänder nedåt, utdelningarna har ju en tendens att vara betydligt segare, i alla fall för lite större bolag med rejäl kassa. Exxon har t.ex. inte sänkt sin utdelning under pandemin trots ett katastrofalt dåligt oljepris och sviktande åtgång. HM gjorde väl något liknande innan de till slut fick sänka. Man får vara vaksam på bolag som tar lån för att dela ut, det är inte friskt, och Exxon har varit farligt nära detta....

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Själv är jag inte så positivt inställd till Nordea som jag uppfattar som "sämst i klassen". Däremot så har de fortfarande ett stort kundunderlag och tjänar pengar, men det känns om man skulle önska mer för framtiden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Skeptisk och tack för kommentar!

   Ja, vem vet vilken av bankerna som är "bäst". Nordea brottas med höga omkostnader vilket jag som investerarkund hos dem kan förstå. Maken till krånglig administration de har, om man jämfört med Avanza. Dock har de Gardell (inte Jonas, den andra) som ägare sant en ny VD som förhoppningsvis kan få lite fart på dem. Vi äger tre banker för att få lite spridning, men det har varit ganska tröstlöst de senaste åren med sänkta utdelningar och usel kursutveckling. Kanske 2021 är året det händer :)

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Ja du, check på allt i delen om samhällsdebatten. Enligt Hultqvist ökar då andelen som behöver sminkas. I snart 30 år har debattklimatet i stort sett ut så här. Älska invandring eller var rasist alternativt nazist vad nu nazist har med saken att göra. Saol har ju ändrat rasist begreppet så inte samma innebörd som när du o jag var vingmuttrar. Beklagligt att andelen personer i Sverige som lallar omkring med en hjärna som är ur funktion ökar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej kalkyl och tack för din kommentar!

   För mig har invandring alltid varit en budgetpost bland alla andra. Man får titta på vad mycket respektive lite invandring tillför och kostar och fatta beslut därefter. kanske är detta "inhumant" av mig, eller kanske jag "saknar den rätta värdegrunden", men jag har aldrig haft nåra problem att debattera detta. Hudfärger har jag aldrig haft några problem med, däremot har jag problem med de exotiska inslag som är så pass omfattande att de riskerar att förändra landet Sverige så som vi känner till och upplever det. Jag vill inte gå omkring på en gata i Sverige och helt plötsligt känna att jag har teleporterats till Mellanöstern.

   Vi får väl hoppas att debatten har nyktrat till så pass inför nästa val att vi slipper höra Annie Lööf stå och råma "men vaaa sääääger duuu", varje gång Jimmie Å öppnar munnen. SD har haft det lätt för sig, då de slipper ta ansvar för sin politik, men det är nog knappast någon som kan säga att de har fel i allt icke önskvärt som invandringen har fört med sig. Det är ungefär som med en stökig gäst på en fest. Antingen talar man om vad skåpet ska stå redan när festen börjar, eller så kastar man ut den som missköter sig. Sverige misslyckas tyvärr med båda dessa delarna.

   Radera