onsdag 24 februari 2021

Avanza bryter radiotystnaden kring källskatten för 2021

 Idag är det +9 grader och snön försvinner i samma rekordfart som den kom. Jag är inte alls missnöjd, utan börjar istället få lite vårkänslor. Jag vet och förstår att lyckan är kortvarig då vi har de busiga månaderna Mars och April framför oss. 

Detta inlägg blir lite kortare än vanligt, just för att jag idag fick mer information om vad som har hänt med den källskatt som alla vi som har ett KF hos Avanza går och väntar på. Min första återbetalning 2018 kom i slutet av januari, sen blev det i slutet av februari och nu verkar det som om vi får vänta ännu längre:Just hantering av källskatt har väl varit det som Avanza har varit "minst bra" på i mitt tycke. Man får vänta i tre år, vilket förvisso inte är Avanzas fel, och sen när källskatten har återbetalats har det inte varit de 100% man förväntar sig, utan de "förluster" som gjorts, där man inte har av olika skäl lyckats få tillbaka all källskatt, de har smetats ut över alla Avanzas kunder. Låt oss säga att 100 Avanzianer har köpt aktier med skatterättslig hemvist i Långtbortistan. Där lyckas inte Avanza av olika skäl få tillbaka de 15% källskatt som har dragits. Av oklara orsaker blir det inte endast dessa 100 Avanzianer som drabbas av detta, utan alla Avanzas kunder får ta del av detta misslyckande, även om du och jag endast har köpt aktier där Avanza lyckats återkräva 100%. Solidariskt säger några, orättvist säger några andra. Jag säger att Avanza har förbättringspotential i detta.

Nu verkar det som om det är Mars som gäller, för alla oss som väntar på återbetald källskatt. För egen del är det ca 9000 kr som vi har letat ute med i 3 år.  Dock lämnar ovan tweet mycket övrigt att önska gällande tydlighet. Ord som "vi siktar på", "förhoppningsvis" och "ett par veckor" lyser verkligen av osäkerhet. Avanza får gärna vara lite mer tydliga nästa gång kring varför de är sämre än Nordnet och Nordea och vad de gör för att förbättra sig på denna punkt.

Jag hade hoppats att Avanza genom rekryteringen av Niklas Andersson hade kunnat få ett "folkets röst" i sina led och via honom kunna förklara de lite mer svårbegripliga fenomen såsom villkor för superränta (just det, vad hände med Swedbank egentligen?), återbetalning av källskatt och andra mer eller mindre obegripligheter som har inträffat under årens lopp. Jag gillar verkligen Avanza och kommer förhoppningsvis flytta över min samlade tjänstepension dit, men ingen nätmäklare är perfekt och jag hoppas att Avanza inte drabbas av växtvärk utan ständigt jobbar med att förbättra sig på de svagare områdena. De lägger ju onekligen mycket pengar på systemutveckling, med tanke på i vilken fart deras hemsida och app byggs om.

Vad är din upplevelse kring Avanza, har du t.ex. din tjänstepension där? Är det bättre eller sämre än konkurrenterna?

16 kommentarer:

 1. Ja, detta med Avanza och källskatten är ett riktigt stort irritationsmoment. Hur svårt kan det vara att lösa detta? Är det ens lagligt att Avanza tar pengar som skulle ha varit mina för att ge till någon annan som äger tex danska aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I min klagan till Avanza var jag lite inne på varför de verkar leka Robin Hood men fick för ovanlighetens skull ett hyfsat snutigt svar tillbaka i stil med att de inte lovat att betala tillbaka 100% av erlagd källskatt. Att inte ens ha ambitionen att återbetala rätt summor är en gåta och en mycket provocerande sådan. Helt oacceptabelt är det... Om jag vetat detta innan så...

   Radera
  2. Hallå Snålgrisen, mycket tråkigt att de fördröjer med åren. Hela soppan med källskatt är knäpp och jag avskyr allt kring den, precis allt.

   Radera
  3. Hej Kalkyl och tack för kommentar!

   Ja det verkar lite som om de ser det som att de gör oss en tjänst som återkräver källskatten. Ja har man det i ett KF är det väl precis det som de ska göra. På ett ISK får jag sköta det hela själv. De kommer nog att bli så illa tvungna att återkräva 100%, annars kommer folk att lämna, speciellt om storbankerna börjar vakna till liv och erbjuda fungerande handelsplatser, och kanske snabbare återbetalning, eller att de gör som Nordea och lägger ut för källskatten under tiden.

   Det verkar som mo detta med källskatt är något helt oförutsägbart och i det närmare "mystiskt", då det skiljer så mycket från år till år.

   Radera
  4. Hejsan Jefe och tack för din kommentar!

   Om det är lagligt eller inte är nog ett fall för en skärpt skattejurist, känner du någon? Oavsett vilket agerar man märkligt och det verkar skilja från år till år, dels hur stor procent man lyckas få tillbaka och vilket datum den betalas tillbaka. Jag börjar undra om man är underbemannade eller saknar den kompetens som krävs för de mer "krångliga" länderna.

   Radera
  5. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Har helt lackat ur på Avanzas hantering av det här, har av det skälet nyligen helt slutat med utländska aktier, särskilt sådana som ger utdelningar.

  Avanza säger sig ju vara på småspararens sida, men jag tycker de har lite överlevt sig själva, exempel på saker som Avanza kommer behöva ändra på

  - Hantering av källskatten. Om jag äger aktier i USA vill jag inte kollektivt betala för att man inte kan kräva tillbaka skatten från mer exotiska länder som några råkat investera i.

  - Kickbacks. Mjölkar årligen kunderna på 0,3 mdr SEK. En dyr fond kostar inte mer att tillhandahålla än en billig. Ser fram emot när plattformsavgifterna hos konkurrenterna börjar slå igenom på riktigt.

  - Courtageklasser. Detta är så sjukt tramsigt och har bara ett enda syfte, att man skall "glömma" ställa in rätt courtageklass eller tvingas betala mer om man måste göra flera affärer i olika storlekar inom den tid då man bara får byta klass ett visst antal gånger. Någon annars som frivilligt väljer en courtageklass som inte innebär lägsta avgift? Någon? Borde vara samma här, en årlig plattformsavgift och så får man handla hur mycket man vill.

  - Växlingsavgifter. Också ett aber.

  Jag är helt ok med att vi slipper funktioner som Aktietinder och hållbarhetscoacher i utbyte mot lägre avgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Indexnära och tack för din kommentar!

   Jag håller med dig på samtliga punkter. Sen är tyvärr inte Avanza det billigaste alternativet längre, speciellt inte om man tittar på courtage.

   Radera
  2. Håller helt med, jag har inget problem med att betala för en tjänst som jag nyttjar men hyser en avsky mot känslan av att någon blåser mig. Och den känslan har jag mot Avanza gällande källskatten samt deras trams ang courtage. Gillar inte Nordnets plattform, annars hade jag flytta redan men så fort ett vettigt alternativ dyker upp så skjuter jag ut mig.

   Radera
  3. Hej John Doe och tack för kommentar!

   Ja Avanza borde kanske se över sina avgifter, det är lätt att glömma bort varför man en gång var nummer ett (fråga Nokia vetja)

   jag har inte kollat närmare på alla de uppstickare som kommit senaste tiden, t.ex. SAVR, RobinHood, EToro osv. Minns bara att det var otroligt störigt att se Alec Baldwin stå och vika tvätt och prata om hur enkelt det är att investera i eToro-reklamen. Jag gissar att ingen av dessa tjänster är lika "mogna" som Avanza, Nordnet och att det tar ett tag till innan det på allvar börjar bli konkurrens. Storbankerna ligger långt efter, även om Nordea och kanske LF börjar jobba ifatt. Nordea har jag näst intill gett upp hoppet om, den plattformen verkar inte bli bättre, oavsett hur lång tid som går. Jag får fortfarande helt obegripliga felmeddelanden när jag försöker köpa och sälja, samt att de ännu inte klarar av att summera mina transaktioner, utan då måste jag exportera till excel först. Krångligt är bara förnamnet, men uthärdligt om man vänjer sig. Avanzas app är dock det trevligaste och smidigaste jag har använt. Snabb inloggning med face-id och mängder med användbara funktioner.

   Radera
 3. Nordnet betalade tillbaka 100% av min kupongskatt den 23/2. inget tjafs där inte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sebbe och tack för kommentar!

   Ja Nordnet verkar bättre än Avanza i detta avseendet. jag gillar dock fortfarande inte deras handelsplattform.

   Radera
 4. Hej Snålgrisen!
  Jag har öppnat konto på Nordnet för de innehav som tar ut källskatt. Gillar inte alls Avanzas hantering av detta, det har pågått alldeles för länge.

  Mvh /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Koll på kontot och tack för kommentar!

   Nej vi är nog många som undrar varför det ska vara så krångligt för Avanza när det uppenbarligen går lättare för både Nordea och Nordnet. Jag gillar verkligen Avanza i övrigt och hoppas att de förbättrar sig. Se är hela förfarandet med att behöva vänta 3 år på återbäringen helt vansinnig, men det är en annan femma.

   Radera
 5. Eller att man måste vänta en dag för att ändra courtageklass. Varför inte auto-välja så det blir billigast för kunden?

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Vad tror du om Ocean Yield? Har en liten chans stek där men är tveksam

  Jag vet att du inte gillar Nordea men nu är det 0% källskatt på Norska aktier så jag biter ihop

  SvaraRadera