onsdag 1 september 2021

Månadsrapport Augusti 2021

 Även om värmen kom tillbaka under veckan känns det som höst. Kvällarna blir snabbt kalla och mörka och jag vill helst gå och lägga mig redan vid 20-tiden. På jobbet är det segt och jag har svårt att hitta tillbaka till arbetslusten efter semestern. Det var längesen jag "längtade" tillbaka att få träffa arbetskamraterna eller att sätta tänderna i något nytt spännande projekt. Det känns mest som åtta timmar man på något sätt ska försöka ta sig igenom, men att han helst hade velat vara någon annanstans och göra något annat. problemet med att jobba som IT-konsult är att alla uppdrag blir ungefär likadana, oavsett vilken kund man hamnar hos. Ibland tittar man med avundsjuka på parkarbetarna som får vara ute i friska luften och plocka skräp, istället för att sitta inne i unkna lokaler utan syre och försöka få något gjort vid datorn. Förr kunde man i alla fall varva arbetsveckan med någon dag hemma på distans, vilket gjorde det hela lite roligare, men i och med covid infördes ett nytt regelverk där vi är tvingade att befinna oss hos kund. Ingen vet egentligen varför, det bara är så.

Ekonomin över sommaren har tuffat på. Både jag och Fru Snålgris var lediga under Augusti, vilket gjorde att saker och ting kostade lite mer, då vi hade ett antal bjudningar i trädgården, samt att vi shoppade lite skor och kläder i närmaste större städer. Det brukar vi göra varje sommar, sen är det betydligt lugnare resten av året. Vi har en budget på 500 kr/månad för klädinköp och det håller vi utan problem, trots att vi är 3 st. Hemligheten är Second hand, Facebook Marketplace och andra ställen där folk näst intill skänker bort fina kläder tillvrakpriser. Det svåra är att vara först och få köpa varan.

Utgifter

Våra utgifter för augusti hamnade på 19421 kr. Några tusenlappar över det vanliga, men har att göra med lite mer på Övrigt och Boende samt Kläder och att några räkningar som kommer varannan månad skulle betalas. Det brukar balansera sig under året, så att vi hamnar kring 15-16000 kr i månaden.

Inkomster

Inkomstmässigt var det lite kämpigt också, då jag har tagit ut en del föräldraledigt för att förlänga semestern. Denna betalas ut ganska ojämnt, ofta får man en klumpsumma en månad, även om ledigheten sträcker sig över två månader. Min lön släpar dessutom efter med en månad, vilket gör att september kommer att bli riktigt skralt, då jag redan fått all föräldrapenning utbetald.

Nettolöner tillsammans: 38874 kr

Utdelningar: 10932 kr

Övriga inkomster: 15341 kr (föräldrapenning, barnbidrag samt inkomst från försäljning av kläder)

Solproduktion: 1472 kr

Totala inkomster blev således 66622 kr 

Utdelningar

Månadens utdelningar kom från följande bolag:


Helt okej såklart, men man ser verkligen fram emot höstens förmodade utdelningar från bankerna. Det är ett höstregn jag verkligen ser fram emot.

Pengamaskinen

Som jag skrev i förra inlägget har vi sålt en del aktier som har stuckit iväg. Vi gjorde oss även av med Exxon, och tog hem en smärre vinst på ca 12%. Det kändes helt rätt att fimpa detta bolag och istället fokusera på annat som har framtiden för sig. Kanske kommer Exxon att klara av omställningen bort från fossila bränslen, och de klarade sig ur covid utan att sänka sin utdelning, men jag kände att tiden var rätt för att ta hem en vinst och investera i något annat. Utvecklingen under augusti har varit sisådär, vi har väl tappat ca 30000 kr mot värdet i juli. Trots det är uppgången sedan årsskiftet över 28% vilket får vara helt okej då vi har mängder med preffar och D-aktier.


Vi investerar inte heller alla pengar från månadssparandet utan har valt att bygga upp en hög med cash på ett sparkonto hos Avanza, för att kunna använda om det skulle falla mer än vanligt. Covid och deltavarianterna härjar fortfarande runt om i världen. har gjort några småköp i Omega Healthcare och Altria (som nyss höjde utdelningen med 4,5%). Har inte varit speciellt köpsugen. Vi får väl se om det ändras framöver. Jag vet att forskningen säger att ett månadssparande är det bästa, men jag tänker att man ibland får vara lite flexibel.

Tror du på en sättning på börsen under hösten?

20 kommentarer:

 1. Hej du Snålgris och fru snålgris :)

  Jösses jag visste faktiskt inte att ni sitter på en så stor del likvider. Men det kan helt klart vara bra om exempelvis delta-varianterna tar fäste. Tror dock inte reaktionen kommer bli lika stor å andra sidan har vi byggt mer fallhöjd denna gång.

  Finns en analys om Altria som jag skrivit ifall någon skulle vara intresserad:
  https://www.kronantillmiljonen.se/aktieanalyser/altria-group-mo-en-omoralisk-utdelare/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Kronan och tack för kommentaren!

   Innan covid låg vi på ca 10% belåning, men det tillsammans med att vi hade en hel del oljerelaterade tillgångar och annat som tog lååång tid på sig att återhämta, valide vi numera en annan stategi, nämligen att ligga obelånade under stigande trender (likt där vi befinner oss nu, och sen allt eftersom vi får sättningar på X eller Y% kan vi norpa av det sparande kapitalet som ligger runt 100". Vid rejäla sättningar, typ svarta svanar, då kan det vara aktuellt med belåning, men efter noga övervägande.

   Radera
  2. Tack för tipset om Altria. Detta är en aktie vi har ägt väldigt länge och känner oss trygga med. Moraliskt eller ej, det finns knappt några amerikanska högutdelare med superränta hos Avanza som INTE är omoraliska :D

   Radera
 2. Det låter ju helt omvänt att under pandemin så måste ni sitta ute hos kund. Vi har gjort tvärtom, om du inte absolut måste åka in till kontoret så jobba hemifrån. Så har vi haft det sedan pandemin verkligen tog fart. Heltid på distans tror jag bidrar till att jag har haft svårt att starta om efter semestern.

  Du slog min utdelningsskörd med cirka 100%!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja välkommen till livet i offentlig sektor, här gör vi tvärtom. Lagar och paragrafer är mycket viktigare än sunt förnuft.

   Ja det är otroligt segt att få något gjort på kontoret, vill bara åka hem och greja i trädgården. Dock debiterar man ju på timme så det gäller att skärpa sig. Lite bloggande blir det dock på kafferasten :D

   Ja med din otroliga förmögenhet kändes 5000 spänn på en hel månad lite futtigt hehe. Jag antar du tar igen det med värdeökningar.

   Radera
 3. Känner ungefär samma som du efter semestern, jobbet lockar mindre o mindre. Nya spännande projekt intresserar mig inte längre då intressant är ledningens uttjatade sätt att tro att de tänder en gnista, svårt när de som gör jobben fortfarande har näsorna begravda i kvarvarande problem i flera äldre projekt som inte blivit klara då de som "planerar" inte har mycket kunskap om hur lång tid eller hur komplext problemen faktiskt är...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för kommentaren!

   Vi hade ett digitalt kick-offmöte igår. Efter 20 år i IT-branschen har man upplevt ett antal sådana, och jag blir mindre och mindre motiverad för varje år som går. Nu var det nya strategier, affärsmöjligheter etc och givetvis en powerpoint med nya ledord etc. Jag höll på att somna, det var så hurtigt att min hjärna inte orkade processa det. Jag fick inte speciellt mycket ny energi av det i alla fall.

   Radera
  2. Ja allt detta nya som ändå oftast mest är same old shit once again. Det som mest är nytt är PowerPoint slides samt nya projektledare.

   Var på kurs förra veckan och hade också svårt att processa då kursledaren mest lät som en kulspruta i skallen, totalt oinspirerat och värdelöst presenterat...

   Radera
 4. Snygg kassa! Vi håller oss inte med kassa utan jag investerar allt direkt. Forskningen säger det men för min del är det framförallt att jag mår bättre av ett sådant upplägg. Man slipper ligga sömnlös och slipper gräma sig. Sättningar kommer alltid tänker jag. Då snålar man och öser in mer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan IGMR och tack för kommentar!
   Ja vissa ligger sömnlösa över att de inte har kassa, och andra över att de har kassa som inte är investerad. Vi är nog mer åt det försiktigare hållet, det känns bra med lite pengar som ligger och skvalpar. Dock är det svårt att inflationssäkra dem i denna lågräntemiljön. Det finns inget sparkonto eller räntefond som ger 2% med låg eller ingen risk.

   Radera
 5. Hej!

  Jag är visst lite sen med min kommentar.
  Själv har jag en buffert som kan användas vid flera olika situationer: vid större utgifter, både förutsedda och oförutsedda, vid mindre inkomst än beräknat samt även för börsen, vid någon större sättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Sköterskan coh tack för din kommentar!

   Bättre sent än aldrig.

   Vi har olika buffertar, dels den som ligger på Avanza och som är tänkt att endast användas för värdepapper, sen har vi en icke investeringsbar buffert utanför Avanza. Denna inkluderar även lite investeringsguld, men mestadels cash.

   Radera
 6. Hej mina damer och herrar! Behöver du ekonomiskt stöd? Jag heter Susan Benson. Jag är en långivare och även en finansiell konsult.

  Behöver du ett företagslån, personlån, bolån eller ett lån för att slutföra ditt projekt? Om ditt svar är ja, rekommenderar jag dig att kontakta mitt företag. Vi tillhandahåller alla typer av lånetjänster inklusive lång- och kortfristiga lån. För mer information, skriv till oss via e -post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller meddela mig direkt på WhatsApp via: +447903159998 och få ett svar på ett ögonblick.

  Vi är ett omfattande företag för finansiella tjänster och vi är engagerade i att hjälpa dig att uppfylla alla dina ambitioner. Vi är specialiserade på att tillhandahålla strukturerade finanslösningar till privatpersoner och företag på det mest effektiva och snabbaste sättet.

  Här är några skäl till varför du bör kontakta oss för ett lån;
  * Bekvämlighet - Du kan ansöka om ett lån när som helst, var som helst.
  * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
  * Snabb direktfinansiering - Få ditt lån inom 24 timmar efter godkännande.
  * Flexibel ränta - Prisvärd ränta på 3%.
  * Höga godkännandepriser - Du har 99,9% chans att få lånet
  * Flexibel återbetalning - Du ska välja återbetalningsdatum, antingen veckovis, månadsvis eller årligen under en period på 1-30 år.
  * Enkel onlineapplikation.
  * Personlig vägledning och expertis.
  * Inga dolda avgifter

  Gå inte miste om en möjlighet på grund av brist på finansiering. Kontakta mitt företag nu, vi kan hjälpa dig med ett lån eftersom vi har hjälpt många individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen

  För mer information om vårt låneerbjudande, vänligen skicka oss din lånebegäran via
  E -post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
  WhatsApp/Telegram: +447903159998

  Förmedlare/konsulter/mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. I fullt förtroende kommer vi att arbeta tillsammans för alla berörda parters fördelar.

  SvaraRadera
 7. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
  (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
  behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig

  SvaraRadera
 8. Jag har ont om ord för den fantastiska vinsten du hjälpte mig att tjäna på bara en vecka med binära optioner. Jag är så ledsen att jag tvivlade i början, jag investerade $200 och tjänade $2 500 på bara en vecka, och fortsatte att investera mer, idag är jag ekonomiskt framgångsrik, kan du kontakta honom via e-post: (tdameritrade077@gmail.com) whatsapp(+447883246472) Jag råder dig att inte tveka. Han är fantastisk.

  SvaraRadera
 9. VI HAR ETT LÅN TILL DIG ANSÖK OM ETT IDAG OCH VAR GLADA VI ÄR HELA FÖR DIG FR ALLA LÅNTYPER kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com
  Hej Behöver du ett snabbt lång- eller korttidslån med en relativt låg ränta så låg som 2%? Vi erbjuder företagslån, personliga lån, bostadslån, autolån, studielån, skuldkonsolideringslån etc. oavsett din kreditvärdighet.
  Personliga lån (säkra och osäkra)
  Företagslån (säkra och osäkra)
  Konsolideringslån och många fler.
  Kontakta oss för mer information om låneerbjudande så löser vi ditt ekonomiska problem du har ditt lån inom 6 -12 timmar. kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com
  Vi har ett lån till dig

  SvaraRadera
 10. HEJ Låneerbjudande varning för alla! Är du ekonomiskt nere och behöver akut kredit/ekonomisk hjälp? Eller är du i behov av ett lån för att starta upp/öka ditt företag eller köpa ditt drömhus. FÅ DITT Omedelbart GODKÄNNANDE FÖR LÅN 100 % GARANTERAT IDAG OAVSETT DITT KREDITPOÄNG. E-post: { larrybright424@gmail.com } , de är pålitliga, snabba i kommunikation och pålitliga

  SvaraRadera
 11. Behöver du ett nödlån för att betala av din skuld eller ett aktielån för att förbättra din verksamhet? Har du blivit avvisad av banker och andra finansiella myndigheter? Behöver du en lånekonsolidering eller ett bolån? Leta inte längre, för vi är här för att lägga alla dina ekonomiska problem bakom oss. Kontakta oss via e-post: {larrybright424@gmail.com Vi erbjuder lån till intresserade parter till en rimlig ränta på 2%. Intervallet är från 5 000,00 euro till 100 000 000,00 euro.

  SvaraRadera
 12. Behöver du ett nödlån för att betala av din skuld eller ett aktielån för att förbättra din verksamhet? Har du blivit avvisad av banker och andra finansiella myndigheter? Behöver du ett lån konsolidering eller ett bolån? Leta inte längre, för vi är här för att lägga alla dina ekonomiska problem bakom oss. Kontakta oss via e-post: {larrybright424@gmail.com Vi erbjuder lån till intresserade parter till en rimlig ränta på 2%. Intervallet är från 5 000,00 euro till 100 000 000,00 euro.

  SvaraRadera
 13. Hallå,
  Letar du efter ett legitimt lån?
  Har du blivit nekad av dina banker?
  Du behöver pengar av en eller annan anledning.
  Du är uppriktig och ärlig
  Du behöver ett lån för att betala av dina skulder, räkningar eller
  genomföra ett projekt?
  Du har alltid en möjlighet.
  Mer oroande är att vi erbjuder lån från 5 000 €,
  snabb och pålitlig, med en årlig ränta på 3%. Vi är
  pålitlig
  Om du är intresserad, tveka inte att kontakta oss direkt.
  mail: marcdupon18@gmail.com

  SvaraRadera