torsdag 26 augusti 2021

Förändringar i portföljen (samt lite nutidsanalys)

 Sommaren tog ett abrupt slut för några dagar sedan då vädret slog om från varmt och skönt till kallt och mörkt. Det har nu regnat i princip varje dag i över en vecka. Vi bor tack och lov på en höjd, så det ska till många meters översvämning innan vi blir våta om fossingarna. Jag lider dock med de människor som bor i källare och tvingas simma ut från sin bostad, bilderna från Gävle påminner mig om hur det såg ut i New Orleans efter Katrinas framfart. Är Sverige verkligen redo för denna typ av naturkatastrofer? 

Tveksamt, skulle jag säga. Kommunerna går på sparlåga, MSB har inga reservlager av livsmedel och andra nödartiklar och det finns i princip inga buffertar eller reserver någonstans. Kommunerna har lite yrvaket försökt börja röja och bygga vallar, men antagligen har de storsatsat på integrationscoacher och informatörer de senaste åren att kassan är tom. Jag drar mig lite för att säga det, men i händelse av någon större katastrof t.ex. invasion av rymdvarelser, enorm jordbävning, meteoritnedslag eller vad som nu kan hända, då är Sverige inget jättebra land att befinna sig i. Går det ens att köpa mat för vanliga pengar när elen och internet slocknar? MSB tycker att man ska ha kontanter hemma vid händelse av en nödsituation, frågan är vad man ska göra med dem, torka sig i rumpan (vilket undertecknad har gjort i ett land i tredje världen där det blev akut besök till en toalett som saknade toapapper)?

Snålgrisarna har tagit det väldigt lugnt under semestern, internet och tv har använts sparsamt, det har istället blivit poolhäng, mindre dagsutflykter och enbart umgänge med familj och vänner som stått på schemat. Vi är nu båda två fullvaccinerade också, men följer givetvis myndigheternas rekommendationer om att hålla avstånd på jobbet, i affären och på andra ställen. Här håller vi fortfarande ut, även om jag har fått tillrättavisa fler och fler personer som kommer obekvämt nära i diverse köer. De flesta har varit pensionärer.

Då kom till sist det som vi vanliga sunt tänkande människor har vetat sedan länge, nämligen en officiell rapport från BRÅ som svart på vitt påvisar att utlandsfödda är grovt överrepresenterade när det gäller att vara misstänkta för brott. Tyvärr sätter jag inget större hopp till dagisbarnen i regering och riksdag och deras förmåga att nu ta till sig denna informationen, tillsätta diverse arbetsgrupper med syfte att aggressivt och med full verkan slå tillbaka mot denna obehagliga trend. Det lär tjafsas som det alltid har gjort, givetvis ska vänstern peka mot rasism, och SD med "vad var det vi sa", Moderaterna står där och nickar och säger vad som ska göras, och sossarna till slut mumla något osammanhängande, peka på deras "kraftfulla" åtgärder som redan har gjorts och sen tillsätta diverse utredningar. Med andra ord kommer allting att vara precis som vanligt. Tack och lov har Stefan Löfven nu lite taktiskt kastat in handduken och kommer att avgå som statsminister och partiordförande. Detta lär dock inte förändra någonting alls, då stödet för sossarna fortfarande är starkt trots alla deras kompletta misslyckanden under denna och förra mandatperioden. Denna regering kommer endast att minnas som de som klamrade sig fast vid makten mot alla odds. Det är deras största (och enda?) framgång. Just det, de avskaffade värnskatten också. Tack för det Liberalerna!

Jag har sagt det många gånger innan, det kommer att vara i princip omöjligt att "knäcka några gäng", utan att vara villig att attackera kärnan av de orsaker till varför det ser ut som det gör, nämligen invandring och migration. Jag kanske låter tjatig och vissa kanske tror att jag är en rasist, men det är och kommer att vara den bistra sanningen. Antalet etniska svenskar som förekommer bland grövre brottslighet är inte speciellt många, detta har jag sedan länge fått bekräftat av bekanta inom polisväsendet, och nu kom som sagt även en officiell rapport som bekräftar läget. Åtgärderna är enkla i tanken men svåra att genomföra (uppenbarligen), nämligen obligatorisk utvisning även vid lättare typer av brott, samkörning av olika myndighetsregister i syfte att upptäcka välfärdsbrottslighet, folkräkning med biometrisk data samt betydligt större polisiär närvaro i "utsatta" stadsdelar. Där är mitt recept för att stävja den våldsspiral gällande personrån, våldtäkter, mord och överfall vi har sett öka under flera år. Håller du med?

Vad var det nu inlägget egentligen skulle handla om? Just det, portföljförändringar. Snålgrisarna har gjort ett antal större förändringar jag tänkte nämna

* Sålt 100% Investor, köpt Akelius D, Corem D

* Sålt 50% Cibus, köpt K2A Pref

* Köpt 300 New Residential Investment Corp.

* Köpt 100 Medical Properties REIT

Ovan handlar helt enkelt om en vinsthemtagning (Investor +100%, Cibus + 55%), balansering och riskminskning. Jag lyckades med konststycket att köpa New Residential bara dagar innan de annonserade en 25%-ig höjning av utdelningarna, tack för det nu har jag ett YOC på över 10%. Medical Properties är enligt mig (och SA-författaren Brad Thomas) rejält undervärderad och yieldar idag runt 5,5%.

Min strategi innan har till 100% handlat om att köpa aktier och behålla dessa tills jag dör, typ. Detta har gjort att jag under åren har förlorat pengar i form av rejäla uppgångar som sen har rekylerat ner. Allt medan jag tittat på och väntat på en spottstyver i utdelning. Vinsthemtagningen i Investor bestod av ca 20 års utdelningar (ej inräknat framtida höjningar). Jag har ett nytt ordspråk jag kommer följa lite mer i framtiden nämligen

"Det är aldrig fel att ta hem en vinst"

En vinsthemtagning är garanterade pengar på banken. Tittar man på diverse indexkurvor eller enskilda aktier ser man att vissa har stuckit iväg något helt otroligt. Visst, detta kanske är helt normalt och de kommer att fortsätta uppåt till stjärnorna, jag valde dock att tacka för kaffet i ovan aktier och säkra upp ca 100.000 kr. Dessa pengar fortsätter kriga i betydligt mindre volatila D-aktier och preffar. Vi är nu även helt skuldfria hos Avanza och har till och med ca 90.000 kr i cash.

 Har du gjort några vinsthemtagningar under sommaren?


6 kommentarer:

 1. Jag har gjort några utspridda vinsthemtagningar i Latour. Förvisso är innehavet fortfarande ganska stort även efter vinsthemtagningar men jag gillar att skynda långsamt.

  Cibus köpte jag för att få ett trevlig kassaflöde varje månad. Värdeökningen har tyvärr gjort så att jag inte ids köpa fler men jag behåller de jag har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEjsan ZeroStrategy och tack för kommentar! Jag har varit otroligt dålig på att sälja innehav som stuckit iväg lite oförklarligt och det har kostat mig en hel del, endast för att jag benfast har hållt fast i "sälj aldrig, var långsiktig, det går inte att tajma marknaden osv".

   Nu har jag gått över till att vara lite mer lättfotad och ser jag ett innehav som sticker iväg mycket på relativt kort tid samtidigt som min YOC inte är speciellt bra, ja då plockar jag hem vinsten. Har gjort det med brookfield renewable, investor och Cibus. Cibus sålde jag halva för att det bolaget har ett skyhögt substansvärde och tog en för stor del av portföljen. Investor kommer jag garanterat att köpa igen nästa gång marknaden skakar.

   Radera
 2. Hallå Snålgrisen! Jag är inte mycket för att bara läsa och tyst nicka instämmande så: jag håller med, verkligen.

  Veckan har levererat skjutningar o vissa med dödlig utgång, mycket annat hemskt våld, bombdåd samt BRÅs rapport som blev en annan slags "bomb" trots att alla fungerande hjärnor i stort anade innehållet. En f.d. socialsekreterare som skrev en ledare om hur illa allt är, hen har nu gett upp och sökt nytt arbete. En högt uppsatt inom rättsväsendet som säger: så här illa har det aldrig förr varit.

  Parentesen Löfven lämnar äntligen och den enda riktiga kommentaren utan vanliga ryggdunkandet kom från Åkesson, SD. Löfvens uträde gör absolut ingen större skillnad, bara nån ny som tar vid o fortsätter med hur bra allt egentligen är...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för din kommentar!

   Jag har riktigt svårt att förstå alla människor som inte ser elefanten i rummet. Har verkligen försökt hålla mig passiv, diplomatisk, ifrågasätta min egen uppfattning osv, men det går banne mig inte längre. Jag skakade på huvudet redan för 5 år sen när man snackade om att invandringen ska rädda välfärden, att det är vår pensionsförsäkring osv. Det otäcka var att i princip ingen förutom SD ifrågasatte detta nonsens. Jag vågar inte gissa hur många hundratals miljarder samt otrygghet detta godhetsknarkande har kostat Sverige. Invandring är för mig helt ok, min egen fru är en invandrare. Problemet är att Sverige inte har klarat av att dels integrera dessa människor, samt inte reagera med oxpiska när någon begår ett brott. Istället har det under många år snackats om rasism, man har sopat under mattan, varit rädd att ta tag i osv. Detta handfallna självskadebeteende ser vi nu tyvärr resultatet av, det finns ingen annan förklaring. Mycket av detta har vi tyvärr MP att tacka för, degillar att bromsa i princip varje nytt förslag som innefattar hårdare tag, jag tycker det är dags att S slänger av dessa pajasfigurer från tåget och bildar regering med C istället. Visst, de har en del dåraktiga idéer de också, och Annie Lööf tål jag inte, men det kan inte bli värre än MP och V.

   Ja Jimmie kan få till det ibland. Stefan Löfven går till historien som den sämsta statsminister vi har haft. Han är säkert en hyvens karl, men saknade allt vad ledarskap och inspiration innebär.

   Radera
 3. Förutom intresset för börs och aktier så är det SÅ skönt att kunna dela andra åsikter med många av er som bloggar om aktier och ekonomi. Nu rörande ämnet migration.

  Det brinner (bildligt och bokstavligt talat) på sina håll i Sverige, och medan vissa aktivt förnekar det så är det skönt att fler tänker och tycker som jag.
  Utan att för den delen ha något emot invandrare och utlandsfödda som bidrar, och som också är trötta på nuvarande utveckling.

  Tråkigt att det skulle bli ämnet för mitt första inlägg på din blogg :) men i övrigt - bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan och tack för din kommentar!

   JA det är väl skönt att kunna prata om elefanten i rummet. Alla länder behöver invandring, se bara på Japan, och vart deras födelsetal har lett dem. Jag gillar absolut frihandel, olika kulturer, arbetskraftsinvandring och så vidare, men det måste ske med viss typ av reglering. Vi kan inte ha helt oreglerad invandring där man knappt vet identiteten på den som kommer (eller åldern). Svenska myndigheter har uppenbart inte varit vakna när det gäller mångkultur och vilka utmaningar detta kräver. I Sverige har vi en lång historik av att lita på folk, därav har vi knappt några kontrollmekanismer någonstans. Merparten av folket från Arabien och Afrika har levt i ett totalitärt kontrollerande samhälle där minsta rörelse har registrerats och statsapparaten har haft full kontroll. Givetvis tycker dessa människor att det är väldigt underligt att de kan fylla i några dokument med kanske påhittade uppgifter som ingen kontrollerar, och vips kan de få både det ena och det andra. En kulturkrock som har kostat många hundra miljarder skattekronor.

   Journalisten Jojje (som bloggar om Kina) skrev att Taiwan är ett demokratiskt samhälle med oerhörda klassklyftor, men där skulle man absolut inte tillåta skjutningar eller att vissa etniska grupper mer eller mindre annekterar stadsdelar. Det skrämmer mig att det har gått så långt som det har gjort. Det verkar knappt vara någon som bryr sig längre. Senast idag skyller stadsministern det som hänt på Alliansen, som hade makten senast för 8 år sen. Hade jag varit S-väljare hade jag varit fruktansvärt besviken på detta. Att skylla ifrån sig är ett sådant lågvattenmärke att jag saknar ord. Hade det varit ett eller två år sen sossarna tog makten hade jag haft förståelse för att Reinfelds "öppna hjärtan" hade varit svårt att reversera, men nu är det ta mig f-n ÅTTA år sedan man fick makten, då duger det inte att skylla på en forntida konstellation som inte ens finns längre.

   Radera