fredag 30 juli 2021

Månadsrapport Juli 2021 (Zzemester)

 Idag är det rusk och regn här i skogarna. Det är faktiskt skönt att kunna sitta inne med gott samvete och inte känna att man måste ut och bada eller hitta på något i det vanligtvis väldigt fina vädret. Vi har klarat oss bra från de översvämningar, tromber och annat elände som drabbat Kalmar, Kristianstad och andra ställen. Däremot har det blåst rejält under natten, och vi kan skriva upp en pergola och en krukväxt på listan över förluster. Nästa år kommer ag att bygga en riktig pergola/lusthus i trä med tegeltak. Den ska förhoppningsvis stå pall för blåsten bättre än de här metallställningarna med tygtak som säljs på Rusta och Jula. Jula har dessutom inga reservdelar till den paviljong som vi har, vilket är extra surt. Ställningen är hur fin som helst, men taket ser ut som schweizerost, speciellt efter nattens orkan.


Vi har tagit det extremt lugnt under semestern (min tredje vecka, Fru Snålgris första). Det har blivit några småutflykter till Växjö, Kalmar och några vändor ner till Blekinge, som är så vackert under sommaren. Vi har avhandlat både Kristianopel, Dragsö och Ronneby Brunnspark. Det har blivit en hel del bad och glasskalas, det vill jag lova. Jag har faktiskt för ovanlighetens skull inte kollat speciellt mycket på vår pengamaskin, och kan nu konstatera att det har gått helt i sidledes jämfört med förra månaden då värdet backade en del. Sommarmånaderna brukar vara lugna, rapportsäsong till trots. Jag blev besviken på bankerna som trots fina rapporter inte studsade upp mer än de gjorde. Man får väl trösta sig med att ECB har lyft bort de obegripliga utdelningsstoppen och hösten kommer antagligen att förgyllas med ett skvalande utdelningsregn från våra fyra banker (Swedbank, Nordea, SEB och Resurs). Låt oss nu titta på finanserna:

Inkomster

Vi har fått semesterersättning och jag har fått retroaktiv lönehöjning (+1250 kr/månad). Utdelningarna jobbade på samt lite födelsedagspengar och sålda kläder.

Nettoinkomster tillsammans: 55210 kr

Utdelningar: 23367 kr

Elproduktion: 1437 kr (solen strålar, men inte fullt lika mycket som under juni)

Övriga inkomster: 4926 kr (barnbidrag, gåvor, Försäkringskassan, sålda grejor)

Totala inkomster under juli blev således 84940 kr.

Utgifter

Vi har trots en del grillfester och bjudningar lyckats hålla utgifterna låga hyfsat låga. Vi har spenderat hela 14318 kr denna månad på löpande driftskostnader, vilket jag tycker är helt okej för en familj med hus, bil och barn.


Utdelningar och pengamaskin

Vi kan börja med att titta på en fin bild över månadens utdelningar


Våra bolag levererar, och det är inga större konstigheter. Ocean Yield och Ares Capital har höjt sina utdelningar, om än marginellt. Det blir några hundringar extra om året, vilket är i snålaste laget, men man får vara glad för det lilla. Hur har portföljen presterat värdemässigt? Vi kollar på nästa bild:Vi är upp nästan 3 % från föregående månad. Värdet i portföljen är nästan 3,6 miljoner och vi närmar oss sakta men säkert nästa mål på 4 miljoner. Det har varit lite segt nu under juni och juli när värdet har gått nästan i sidledes. Vi sålde av Iron Mountain efter en 30%ig uppgång för att minska belåningen. Målet är att ligga obelånad, och istället använda oss av belåning enbart vid större nergångar på säg > 10%. Detta gör underverk för nattsömnen. Vi har även 60000 kr på en VP hos Avanza som vi inte har använt för några inköp än. Vi har ökat i ett antal bolag som Intrum, Resurs, Telia, Annaly Capital och Volvo. Efter en rejäl uppgång har vi halverat innehavet i Exxon, mest pga att jag tycker denna aktie är för volatil och jag gillar inte att ha en sån stor exponering mot oljepriset. AT&T ligger jag kvar i än så länge, men kommer att avyttra så småningom när vi närmar oss break-even, främst pga deras annonserade utdelningssänkning framöver. Det är inte många "stabila" högutdelare kvar i USA känns det som. Vill man ha en yield > 7% är det REITs, BDCs och andra mer riskfyllda innehav som gäller. Vi får se hur det går med inflation och räntor där under hösten, det kan skaka om pengamaskinen rejält...

Spaningar

Vad mer har hänt sedan sist? Vi har ju "cementkrisen", som har potential att skicka Sverige i en riktig kris med massarbetslöshet som följd. Utan cement kan inte mycket byggas i vårat land, och regeringens möjligheter att ingripa ser jag som små. Det otäcka är att Cementa först fick OK i tingsrätten, men det domslutet blev överkört av mark och miljödomstolen, med endast någon månads tidsfrist. SÅ tycker jag inte att det ska få gå till, speciellt inte när det gäller en basindustri som denna. Med lite otur kan vi lägga cement till listan av alla de brister som vi redan har (alkohol, trä, halvledare osv). Jag hade ett antal mindre byggprojekt att ta tag i under sommaren, men alla dessa är nu uppskjutna till nästa år, då jag hoppas att priserna har stabiliserats till mer rimliga nivåer. Det är svårt att föreställa sig virkespriser på de nivåer vi har idag, med tanke på all skog som finns i detta land. Det är en bra påminnelse om att vi lever i en marknadsekonomi där regeringar har små möjligheter att lägga sig i och agera protektionistiskt. Hade det varit Kina, hade Xi antagligen gett tydliga direktiv att prioritera den inhemska marknaden före export, men så funkar det helt enkelt inte i Sverige. 

Vi kan även konstatera att dödsskjutningarna i vårat land har ökat igen, och polisen jobbar på bäst de kan, trots den totalt inkompetenta Morgan Johansson. Han var dessutom snabbt framme och försvarade en sommarpratande polis (med utländsk härkomst) som hade uttalat sig grovt kränkande mot bland annat SD och Israel, medans han var knäpptyst när det gällde Rektor Hamid, Peter Springare och andra som kanske inte hade "rätta åsikter". Det är obegripligt att ingen tar från idioten hans telefon, eller åtminstone stänger twitterkontot, då han uppenbarligen orsakar sitt eget parti stor skada. Man kan ju knappast peka finger åt andra när man själv ägnar sig åt och uppmuntrar selektivt näthat. Det är i sossarnas värld helt okej att skriva "jävla SD" men jag undrar vad som hade hänt om någon skrev "jävla socialister". Det låter ju inte så trevligt, och hade antagligen orsakat ett storm utan dess like. Rätt ska vara rätt, näthat är inte okej oavsett vem som är måltavla. Att vår justitieminister inte fattar detta gör mig djupt bedrövad. Att vår osynlige statsminister inte heller begriper bättre är dock inte så förvånande. Ju förr dessa tomtar röstas bort desto bättre. Det landet behöver är en högerregering som på allvar kan ta itu med brottslighet och migration, då fyra år till med de tomtar vi har idag verkar ha som mål att göra Sverige sämre och sämre.

Har du haft en bra sommar?

5 kommentarer:

 1. Trevlig och tänkvärd läsning som vanligt Snålgrisen! Jag har tagit dubelsemester, dvs semester på både jobb#1 och jobb#2. Håller mig uppdaterad, knappt. Riktigt skönt!

  Fortsätt semesterfirandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dubbel och inte dubelsemester, kasst stavning i mobilen... Men vi pratar AI...

   Radera
  2. Hejsan Kalkyl och tack för kommentar!

   Ja man är ganska loj nu på sommaren, bloggen går på sparlåga och likaså engagemanget hos Avanza. Håller lite koll i telefonen, det är allt.

   Vi har en hel del föräldradagar sparade för Lilla Snålgris, jag tänkte plocka ut dessa fram till FIRE, och ha lång semester varje år, underbart skönt. Vad de tycker på jobbet, det skiter jag fullständigt i :D Har man väl börjat med 7 veckors sommarsemester vill man aldrig sluta. Allt eftersom lilltjejen blir större kräver hon mindre och mindre passning, vilket frigör mer egentid.

   Önskar dig fortsatt härlig semester!

   Radera
  3. Hallå igen Snålgrisen!

   Ja och man har väl rätt att äntligen få lov att vara lite loj också!

   Det låter skönt med föräldradagar, en del av mina har naturligtvis brunnit inne i ett utomordentligt korkat system...
   7 veckors semester låter super. Börjar mer o mer tänka på FIRE på riktigt faktiskt, lite liksom varför ska man fortsätta att slita? Lär väl trots dessa tankar bli ännu några år till...

   Tack detsamma!!!

   Radera
 2. DU BEHÖVER LÅN Jag fick precis mitt lån på 200 000,00 kr från REMY.CREDIT Skicka e -post till dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com) whatsapp: +46769618757 de är de bästa, ge dem ett försök och vittna om att låneförbudet är mycket snabbt och säkert med interstat på 2% EMIAL: (remy.credit111@gmail.com) Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? de har snabbt och enkelt lån till dig Jag heter karlsson från Stockholm Sverige är en ensamstående mamma är mycket nöjd nu med mina 2 barn REMY COMPAY är det bästa få ditt lån idag} Maila honom nu för ett snabblån Mail: remy.credit111@gmail.com Gud välsigne dig, herr REMY FINK.....

  SvaraRadera