tisdag 30 november 2021

Månadsrapport November 2021

 Vintern har kommit och med den snö, kyla och höga elräkningar. Trots att vi bor i ett modernt hus med braskamin och värmepump och har svart bälte i energieffektivisering blir månadens elräkning här i SE4 en svettig historia. De senaste dagarna har jag fått stänga ner all elektrisk golvvärme, blockera elpatronen mellan 18:00 och 06:00 samt försöka hushålla med elen så gott det går. Tanken har varit att elda på rejält med braskaminen, så att vår frånluftsvärmepump kan använda den varma inneluften till att göra varmvatten, både för element och för dusch och tvätt. Det går sådär. Gissningsvis är kompressorn på vår urgamla Nibe 310P alldeles för liten för att göra någon sorts nytta i detta avseende, och den är dessutom helt stenkorkad och  går inte att styra på något sätt med avseende på beteendemönster/elpris. En ny värmepump med vettig effekt (Nibe 730P) kostar med installation runt 100.000 kr vilket är en på tok för hög investering anser jag. 


Finns det någon bland mina läsare som är kunnig inom detta området och kan ge lite tips? Tyvärr satte de förra ägarna in en vanlig braskamin utan vare sig fläkt eller vattenmantling, det hade varit kanoners annars. då vi dels hade fått varmvatten direkt, samt att vi med en fläkt undertill hade kunnat sprida värmen längs med golven och ut i övriga huset. Värme stiger upp som bekant, och lär stanna vid den limträbalk som sitter i taket mellan vardagsrummet och hallen/resten av huset. Det märks en tydlig temperaturskillnad om du tar ett steg utanför vardagsrummet, förbi takbalken, det är märkbart kallare, trots att ett av insugen till värmepumpen sitter i köket, precis utanför vardagsrummet. Inte optimalt på långa vägar.

Nåväl, nu var det månadssammanställning det gäller, och vi börjar med hushållsekonomin:

Inkomster och utgifter

Vi fick in följande:

Nettolöner: 39172 kr (sjukskrivningar och vabbande gjorde djupa hål i våra inkomster)

Utdelningar: 34433 kr

Övriga inkomster: 13333 kr (födelsedagspengar, ersättningar från FK, barnbidrag, försäljning av husgeråd)

Solelförsäljning; 120 kr

Totala skattade inkomster: 87125 kr

På utgiftssidan såg det bra ut, man gör inte av med så mycket pengar från sjuksängen. Vi spenderade 13041 kr under November månad, vilket få anses helt okej. Elräkningen släpar efter en månad, tack och lov. Sparkvot för November blir 84%, vilket är världsklass.

Pengamaskinen och utdelningar

Vi har fått riktigt fina utdelningar denna månaden, mycket tack vare extrautdelningar. Jag kan dock inte begripa hur Avanza räknar gällande Swedbank, där står det att direktavkastningen är 1,38%, trots att de har delat ut ca 14 kr under 2021. Det spelar ingen roll mer än att de drar ner min YOC i statistiken. Jag förväntar mig att en bank ska dela ut minst 6%, gärna mer. Detta pga att de ofta inte har någon värdetillväxt värd namnet. Jag har faktiskt funderat på att sälja av bankerna och ta hem lite vinster, men har blivit övertalad av en massa ekonomer som anser att bank och värde är något man ska äga under 2022. Dock är det just bank som har rasat mest under de senaste dagarna när Omicron har härjat runt på Krugerrands gamla jaktmarker, så stabilt var det, haha. Jaja vi får väl hoppas att man får rätt, och värde samt bank är fina innehav nästa år.


Pengamaskinens värde har gått upp betänkligt senaste månaden. Jag trodde för en sekund att vi skulle passera 400000 kr i värde (utan att fuska med ett banklån eller överföring från buffertkontot), men som vanligt räcker ödet ut tungan åt oss, senaste gången detta hände var precis innan covid-19, då var vi 20000 kr från 3 miljoner, nu var vi 22000 kr från 4 miljoner, och då slog Omicron till och nu har portföljen på tre dagar tappat över 120000 kr. Jaja, så kan det gå i hockey, på lång sikt går börsen upp och vi når kanske de där 4 miljonerna någon gång under 2022.Jag vet inte varför jag bryr mig så mycket om marknadsvärdet, jag tänker ju inte sälja något under överskådlig tid. Att börsvärdet på ens innehav går upp borde snarare ses som negativt, då direktavkastningen sjunker vid nya inköp. Det är dessutom inte alls säkert att bolagen höjer utdelningarna/marginalerna när marknadsvärdet går upp, dessa har som bekant inte mycket med varandra att göra, titta bara på Tesla. 

Är det någon som vet varför AT&T sjunker som en sten? Den aktien är nu mitt sämsta innehav sett till marknadsvärde och med ryktet om en utdelningssänkning på 40% vete fan vad man ska ha denna aktie till alls. Tyvärr sålde jag inte när jag låg på plus, då jag tänkte att telekom är stabilt och att aktien lär gå upp igen när investerarna skiftar om från tillväxt till värde. Än så länge har jag inte sett några tecken på att denna spådom ska bli sann. 

Bryr du dig om vad din portfölj värderas till? Varför då? Säljer du innehav som sticker iväg värdemässigt?

13 kommentarer:

 1. Hallå Snålgrisen!
  Tufft läge i se4, helt sjukt... Men var lugn, om några tusen vindkraftverk till blir det bättre säger politikerna!...

  Bryr mig lite om värdet, mest för att det ju är kul men utdelningarna betyder mest då jag inte klarar av att jämt och ständigt sälja av o sen köpa igen. Nej, jag säljer inte heller av de som stuckit. Allt med aktiv förvaltning håller jag mig ifrån. Klart mer pengar kunde tjänats men för de flesta förloras mer över tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för din kommentar!

   Tyvärr fungerar inte vindkraft på det sättet, jag läste en studie och om man närmar sig 30% vindkraft i ett lands elsystem kan nätfrekvens/obalans bli så stor att man tvingas nödstoppa vissa områden. Normalt sett har man ju balanskraft i form av kärnkraft, kol eller vatten. Detta har en urgammal folkomröstning och populistiska politiker satt stopp för.

   Vindkraft är skitbra när det blåser, men det som behövs är stabil elförsörjning. Kanske kan man bygga vindkraft på ställen där det alltid blåser, men tyvärr är nog dessa ställen väldigt få.

   Radera
  2. Jag tolkar ditt svar som att du inte förstod att jag var 100% ironisk...

   Radera
  3. Hej Kalkyl!

   Absolut förstod jag att du skojade. Det var mer tänkt som en förklaring till alla som kanske tror att det faktiskt är möjligt... :)

   Radera
  4. Skönt att läsa Snålgrisen, blev lite konfunderad! Det där med just nätfrekvensen har länge varit ett bekymmer som blivit allt mer svårt att uppfylla. Precis som du skriver i din förklaring vet väldigt få om detta och gissningsvis vet ingen av politikerna om detta problem.

   Radera
 2. När det gäller AT&T så beror det på dealen som dom ska genomföra när dom ska dela upp telefon-delen och Warner Media-delen, så som jag har förstått det iaf, jag kan vara ute och cykla helt och hållet här. Men det finns mycket att läsa om det på nätet för att sätta sig in mera i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Yxan och tack för ditt svar!

   Ja att marknaden inte gillar utdelningssänkningar förstår jag, men många skrivelser/analyser jag läst pekar på att det är positivt att de knoppar av denna verksamhet och blir ett renodlat kommunikationsbolag. Oavsett vilket, en dålig affär för oss som vill vara långsiktiga. Förhoppninigsvis studsar aktien upp längre fram... hoppas hoppas.

   Radera
 3. Hej.
  Nej jag vet inte, jag är rätt ointresserad av vad portföljvärdet är både för dagen och på längre sikt. Jag har aldrig tänkt att sälja en enda aktie, jag ska ju leva på utdelningarna, det är det enda som räknas för mig. Visst, kul att passera uppsatta milstolpar är det fortfarande men i slutet är det ändå pengarna ut och att bevara (inflationskydda) värdet i portföljen snarare än att den hela tiden jaga avkastning.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej procentpanik och tack för kommentar!

   Ja värdet är tämligen ointressant, förutsatt att det inte händer märkliga saker i de aktier man äger, jag har t.ex. 4 aktier vars värde har sjunkit med 25% eller mer, vad pågår i dessa bolag? Är det marknaden som är nervös för något eller har de problem? Sånt måste man ha koll på, i övrigt är det bara att gneta på.

   Radera
 4. Var < 50.000 från 3 MSEK får några veckor sedan... Är inte jättelångt ifrån detta nu heller så kanske det kan ske innan nyår?

  Ja, portföljvärdet är min viktigaste siffra. Ser till att var lite tvärtemot de andra som kommenterat.

  Detta då tidpunkten jag kan ta FIRE bestäms av när 5% av portföljvärdet är det jag vill ha att leva på (+ sidoinkomster, pensioner).

  Andra året och alla år därefter bestäms uttaget av hur portföljen presterat så även då är portföljvärdet i centrum.

  Jag brukar inte sälja aktier som gått upp mycket. Det finns inget som säger att de inte fortsätter uppåt eller hur? Jag brukar inte heller bottenfiska bland de aktier som gått sämst då det inte finns något som säger att de inte ska fortsätta nedåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Smålänningen och tack för kommentar.

   Nej jag brukar försöka akta mig för aktier som har gått upp för mycket, men är heller inte speciellt bra på att tajma mina köp. Antingen köpoer jag på en topp, eller köper jag på en "botten" som inte var någon riktig botten. Det senare har jag blivit bättre på att undvika, men att köpa på toppar gör jag fortfarande i tid och otid.

   Radera
 5. Kära Herr / Fru,

  Letar du efter ett lån eller har några livskraftiga projekt som kan generera en bra ROI (Return on Investment) inom finansieringsperioden. Om du har några bra projekt! & kräver finansiering (lån)
  Ange sedan vilken sektor ditt projekt är och hur många år och hur många år du behövde.

  Vänligen meddela henne ditt intresse och om du har några frågor eller behöver ytterligare information kontakta henne via.

  E-post via: michellefundingservice@outlook.com
  Telefon/WhatApp +1-414-522-7693
  Tack & vänliga hälsningar

  SvaraRadera
 6. Good day. I am a private loan lender that gives out both business and personal loans to individual at a low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested Contact me (Whats App) number:+917310847059 sumitihomelend@gmail.com Mr. Sumiti

  SvaraRadera