torsdag 30 december 2021

Gott Nytt Börsår! Sammanfattning av året som gått...

 Då är 2021 snart till ända. Det är grått och dassigt där ute, två plusgrader i luften och en sorts regndimma sveper ner mellan träden. Snön är borta. December måste här nere i syd vara en av de deppigaste och tråkigaste månaderna som finns. Allt är kallt, blött och mörkt. Utomhusprojekt som t.ex. altanbyggen, plattläggning, staketbyggen, poolbyggen eller vad man nu kan företa sig är i princip omöjligt att genomföra på grund av kylan och vätan. Det är flera månaders seg väntan tills man någon gång i Mars kan titta ut från sitt hus och känna doften av vårvärme, och sakta men säkert börja planera årets projekt. Under tiden får man ägna sig åt diverse inomhusaktiviteter, eller kan man ju åka iväg till Medelhavet. 

Det senare har blivit något för de modiga, då man inte vet hur reserestriktionerna ändrar sig medans man är iväg, kanske behövs det ett nytt covid-test vid hemresan, eller är flyget istället eller ombokat, eller missar man resan hem på grund av köer på flygplatsen. 2021 får sälla sig till åren då allting blev sämre. Priserna gick upp på i princip allting, ingenting finns i lager, resor är mycket krångligare än innan, och till råga på allt verkar svenska folket med avseende på opinionssiffrorna tycka att sossarna gör ett sjusärdeles bra jobb, trots 8 års kaos som facit. Hur kunde det bli så här? Ett fall för historieböckerna.

Inkomster och utgifter

Nåväl, allt har inte varit dåligt. Om det är en sak som har varit positivt under året, så är det börsens utveckling. Vi har gått all time high på både utdelningar och portföljvärde och har till och med slagit de flesta kända index. Det är inte så dåligt för en aktieamatör.

Låt oss först titta på våra inkomster och utgifter under 2021 jämfört med tidigare år:


Man kan se att det inte har hänt något direkt häpnadsväckande, med undantag för 2020 då vi tog ut mer föräldraledighet än något tidigare år, samt att vi under 2021 har haft aningen högre utgifter, trots att en hel del kostnadsbesparingar gjorts. Förklaringen kan delvis ligga i att vi handlade mindre under 2020 samt att saker och ting helt enkelt har blivit dyrare. Titta på el och Netflix t.ex.  När jag skapade mitt Netfix för några år sedan kostade det 79 kr. Nu kostar det 119 kr. Elpriserna har slagit alla rekord, trots att vi med solpanelernas hjälp har haft 0 kr i elhandelsräkningar från April till November. Gungor och karuseller, när något blir billigare, är det tydligen någon sorts naturlag att det kommer kraftiga prisökningar på flertalet andra områden. Inflationen är ett faktum. Höga räntor har dykt upp där långt borta i horisonten.

Pengamaskinen

Vi har haft en fin utveckling i portföljen under 2021, till skillnad från det miserabla 2020 där våra innehav i vissa REITs, energiaktier och annat straffade sig rejält. Där och då passade vi på att avyttra icke önskvärda innehav och investerade i kvalitet, vilket uppenbarligen har lönat sig.


Som utdelningsinvesterare borde man vara ledsen om portföljen stiger för mycket i värde, då sjunker ju direktavkastningen och allting "känns dyrt". Dock, stigande börsvärden är ett tecken på att bolagen gör något rätt och favoriseras således av marknaden. Detta i sin tur borgar för utdelningshöjningar framöver. I teorin borde det fungera så, men verkligheten är ofta något annat. Vi passerade även under det så kallade Tomterallyt ett portföljvärde på 4 miljoner. Nu är vi bara halvvägs till att bli dollarmiljonärer.
Varje gång vi bryter igenom en dylik magisk gräns börjar tankarna snurra i huvudet:

- "Nu kommer det nog snart en massiv nedgång, bäst att sälja hela skiten och säkra 4 mille"

I början på 2020 hade jag samma tankar i och med att vi då nådde 3 miljoner, och en vecka senare dök portföljvärdet med över 40% på några dagar. Detta minne ligger tyvärr färskt och gnager, och givetvis hade det med facit i hand varit korrekt att sälja rubbet där på magkänslan, men frågan är om jag hade vågat börja satsa mina rara slantar på en börs som i princip kraschade, oavsett tillgångsslag? Det kommer jag aldrig att få veta. Att stå utanför börsen kan innebära ett bevarande av kapital vid nedgång, men även att man missar uppgångar. De flesta verkar ha en sorts avmattad optimism för 2022, och utdelningarna kommer att ticka på som vanligt, så där är det 250000 garanterade kronor jag går miste om, ifall jag säljer allt idag. Jag hoppas och tror att Stockholmsbörsen kommer att gå upp även under 2022, om än aningen mer volatil och kanske max 5%. 

Utdelningarna landade på 232000 kr, och här får jag ta till Avanzas gamla innehavssida för att visa upp detta på något vettigt sätt. Avanzas mobilapp har en riktigt fin "Analys"-sida som även klarar av prognoser, men den som finns på webben har inte uppdaterats sedan Hedenös, och klarar fortfarande inte av att visa nuvarande månads utdelningar, utan det står endast "Pågående". Jag begär lite skärpning och ordning och reda här Avanza!


Nästa år är väl tanken att vi ska försöka komma upp i 300000 kr i utdelningar. Dock är det lite knepigt att veta vilka bolag man vill återinvestera i. Vi har ca 150000 kr som är oinvesterat hos Avanza. Jag har även i dagarna sålt av Omega Healthcare, då risken för en utdelningssänkning är överhängande. Och då vet vi vad som händer med aktiekursen. Istället satsar jag på Medical Properties Trust, med en DA på endast 5% men ett betydligt stabilare bolag. De två "rövare" som jag har tagit in i portföljen är:

Rio Tinto, en av de största råvaruproducenterna i världen, nu lågt värderade pga järnmalmspriser. Skuldfria.

Flex LNG, en chansning på naturgas, även om jag borde ha lärt mig något från detta med shipping från Ocean Yield... 

Båda ovan bolag yieldar runt 9% och är s.k. högriskbolag. Lite kul måste man ju ha. I övrigt är portföljen uppbyggd på ett sätt som jag är nöjd med, vi har en blandning av svenskt och amerikanskt, preffar, stabila tråkbolag och diverse högriskpapper. Det ska bli spännande och hur inflation och räntehöjningar kommer att påverka, gissningsvis kommer merparten av de skuldsatta tillväxtbolagen att få det tuffare och börsen åter igen leta sig tillbaka till tryggare hamnar där kanske till och med Telias aktieägare får sig en liten uppgång. Den som lever får se.

Slutligen önskar vi dig som läsare ett Gott Nytt År, och lycka till med dina framtida utmaningar, vilka de än må vara.

15 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hej INvesteralitemera och tack för ditt svar!

   Gott Nytt År önskar vi dig också!

   Radera
 2. Gott nytt år Snålgrisen!
  Det ser i skrivande stund ut som att jag avslutar året på ATH (där jinxad jag eventuellt det).
  Jag har inte färdigställt min årsredovisning men jag bör ligga runt +36% på helåret också vilket känns fantastiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena ZeroStrategy och tack för ditt svar! Ja det är trevligt när det går upp, men allt som går upp brukar falla tillbaka ner.

   Radera
 3. Grattis till passeringen av 4 mille, inte illa pinkat av fam. Snålgris!
  Jag tycker det ser stabilt ut och tids nog når du nog målet om att bli dollarmiljonär.
  Önskar dig ett kanonår 2022.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Procentpanik och tack för svar!

   Ja det är trevligt med 4 miljoner, men så länge de inte är likvider kan ju allt hända. En långvarig lågkonjunktur kan lätt göra 4 till 3.

   Radera
 4. Önskar hela familjen ett gott nytt år och hoppas ni skördar fin utveckling även 2022, 2023 osv.!

  Mvh
  Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cristofer och tack för din kommentar!

   Önskar dig och din familj ett Gott Nytt År och god utdelning! Vi får se vad 2022 har att leverera... :)

   Radera
 5. Hej!
  Ett bra år ser jag. Kul att ni får lite revansch från 2020.

  Gott nytt år på er snålgrisar!

  Mvh PB?
  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Pappabetalar och tack för kommentar!

   Gott Nytt År! Ja, det var riktigt surt med 2020, och mitt agerande var sett i backspegeln på många håll helt obegripligt. Dock var det den första kraschen med så pass mycket pengar. Under finanskrisen hade jag nog bara 60000 kr i fonder, som typ blev 30000 kr eller något sådant. Dum som jag var köpte jag ingenting då, men sålde inte heller något. Lyssnade mest på min farsa som jag trodde kunde detta med börsen, men nu förstår jag att han inte visste speciellt mycket alls... han sålde på botten...

   Radera
 6. Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för kommentar!

   Gott Nytt År önskar jag dig också!

   Radera
 7. Riktigt bra! Börjar bli riktigt stora summor nu!
  Ja, för eller senare backar det igen, och det brukar ju ske efter ATHs :-)
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Arbetsplanen och tack för kommentar!

   Ja det var skönt att det gick upp igen, är dock besviken på mig själv att jag agerade som jag gjorde, sålde fel och köpte fel.

   Radera
 8. Hej och välkommen till Spotcap Global Financial Services, jag heter Claudia Klein, jag är en långivare och även finansiell konsult. Jag erbjuder alla typer av lånetjänster

  Är du i stort behov av ekonomisk förstärkning? Behöver du ett lån för olika ändamål? om ditt svar är ja, kommer jag råda dig att kontakta mitt företag via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett meddelande till oss på WhatsApp: +4915758108767 | och har ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

  Vi erbjuder alla typer av lånetjänster (Personlån, Företagslån och många fler), vi erbjuder både lång- och kortfristiga lån och även du kan låna upp till 15 miljoner euro och vi ger ut lån till en låg ränta på 3 % per år. Mitt företag hjälper dig att uppnå en mängd olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

  Jag erkänner det faktum att att få ett legitimt lån alltid har varit ett stort problem För individer som har ekonomiska problem och behöver en lösning på det, har många människor det så svårt att få aktielån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner p.g.a. hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuld i förhållande till inkomst, låg kreditpoäng eller andra orsaker

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig 24/7 - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver det

  Vi tillhandahåller 24-timmars lånetjänster i världsklass. För frågor/frågor? - Skicka ett e-postmeddelande till | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett meddelande till oss på WhatsApp: +4915758108767 | & Få svar omedelbart

  Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har ont om pengar, skriv bara till oss så får du ett lån.

  Din ekonomiska frihet är i dina händer!!

  SvaraRadera