lördag 4 juni 2022

Månadsrapport Maj 2022

 En månad går fort och det har tyvärr inte funnits tid för några inlägg på bloggen under denna tid. Arbetsbelastningen på jobbet har ökat rejält senare tid pga att vårat "lilla" bolag på 12 konsulter har blivit uppköpt av en större drake, så det är en mängd möten, rutiner etc som har tagit i princip all ledig tid för Snålgrisen. Jag kommer nog att under några månader framöver endast skriva månadsrapporter. Detta beklagar jag, och hoppas på Eder förståelse. Jag gillar verkligen att vara en del av denna FIRE-communityn, och även om man stundtals glömmer bort detta med FIRE, när man är fullt upptagen i jobb- och småbarnsdimman,  är det ändå viktigt att ha fokus på vart vi är på väg. Det är så lätt att göra snedsteg och spendera pengar på onödigheter.


Vad har då hänt sedan senast? En stor nyhet är att våra totala utdelningar sedan start har passerat 1 miljon kronor. 


Det är inte dåligt, och något som vi tackar för. Oavsett börsens utveckling har våra bolag spottat ur sig pengar varje månad. Det är väldigt tacksamt att ha en familjemedlem (Herr Pengamaskin) som inte kostar något mer än lite skatt, och som levererar en månadslön på ca 23000 kr netto. 

Inkomster och utgifter

Hur har det då gått med våra inkomster och utgifter. Tja, det är ungefär som vanligt. Några fler restaurangbesök med jobbet har det blivit. Nu när covid-19 har dragit över kan man inte längre smita undan after-works, team-luncher och annat som jag faktiskt inte är så intresserad av. Kan dock erkänna att det var lite kul att sitta på en bar med lite god mat och snacka lite skit. Hjärntröttheten gjorde dock sitt, och efter två och en halv timme var det dags att tacka för sig och gå hemåt. Fru Snålgris och jag går ut och äter väldigt sällan, och Lilla Snålgris tjattrar non-stop när hon är med, så då finns det knappast tid för långa vuxna samtal. Våra matkostnader har således blivit lite högre än normalt. Nåväl, vi börjar med inkomsterna:

Nettolöner: 49841 kr (vi jobbar båda 80%)

Utdelningar: 51184 kr (Tack till Tele2)

Övriga inkomster: 7550 kr (Har hjälpt några släktingar en del med diverse göromål, de ville envist donera en slant)

Solproduktion: 1999 kr (Nu börjar det hända grejor, detta är ren nettoförsäljning, trots att vi har poolvärmepumpen igång)

Totala inkomster: 110574 kr

Våra utgifter då? De landade på 14721 kr, vilket är helt okej för en familj med villa, bil och barn samt pool. Vi har inte gjort några större investeringar, och ingen av oss har fått tag i något pass, så resor får vänta till hösten kanske. 

Pengamaskinen

Detta år har börsen inte gått något vidare för de som är indexinvesterare, eller som har köpt aktier i tillväxtbolag. Oroligheter, inflation och stigande räntor har gjort sitt för att pressa ner investerarglädjen, och många har fått se sitt sparkapital försvinna som kakor i ett konferensrum. Är man kortsiktig bör man sälja i tid, är man långsiktig så struntar man i nedgångar och passar på att köpa för dubbla pengen. De som pratar om "kraschen" 2022 hade nog inte så mycket Telia i sin portfölj, där var nog fullt med SBB som köptes till en vansinnig värdering. Vi har passat på att shoppa SBB nu när de har fallit ordentligt. 


Värdeutvecklingen för portföljen har i princip stått still de senaste månaderna, trots vårat månadssparande. Dock är inte värdet av större intresse, då vi har allt fokus på utdelningar. Där har Maj levererat desto bättre:

Utdelningar

Det kom några eftersläntrare i form av Sampo och Societe Generale, som egentligen delade ut i april. Jag räknar dock utdelningen först när den landar på kontot. Det är alltid lika segt när bolag delar ut i slutet av månaden, man orkar ju inte vänta så länge på att det ska klirra till i mobiltelefonen. 


Prognosen för 2022 säger att vi ska kassera in 282000 kr,  det återstår att se vad det blir av den saken. 

Nu när man är i uppbyggnadsfasen känns det mer eller mindre som att man kör på autopilot. Månadssparar, köper vid lämpliga tillfällen, säljer väldigt sällan och endast när det är typ > 8 års utdelningar och en extremt övervärderad aktie som man kan likvidera. Senast det hände var när vi sålde Axfood. Vi skalade även ner Abbvie något. Visst, dessa företag är tokstabila, men det kommer att ta många år av utdelningar för att kamma hem samma summor. Då väljer jag hellre att sälja av och köpa bolag som är lägre värderade. Det är ett svårt val att göra sig av med gamla trotjänare, men man får inte gå och kära ner sig i en aktie, det misstaget har jag gjort några gånger.

Vad händer nu framöver i våra liv? Det är ett stundande sommarlov, och då ska vi alla ha lite välförtjänt ledighet, och passa på att träffa lite vänner och bekanta som har blivit försummade pga mycket att göra och två års covid-19. Det blir en hel del resor inom Sverige, och förhoppningsvis en hel del poolhäng här hemma. Jag har fått en smärre löneförhöjning och har nu 48000 kr brutto. Fru Snålgris har inte fått reda på sin löneförhöjning för detta året, men jag vet att hon har börjat spana efter andra arbetsgivare. Idag tjänar hon 28900 kr brutto. Det är inte mycket för en sjuksköterska med 6 års erfarenhet. Hon blev riktigt sur när hon läste i tidningen om några SSK-studenter som i Västra Götalandsregionen lyckades få 30000 kr i ingångslön. Det är en rimlig ingångslön kan jag tycka. Här i tekniksektorn ligger vi runt 33000 kr i ingångslön för de allra flesta med magisterexamen. 

När Fru Snålgris började fick hon 24000 kr på en vårdavdelning i regionen. Mycket har hänt under dessa åren, och det är alltid de gamla trotjänarna som kommer i kläm. Tjänsten hon är intresserad av är företags-sjuksköterska, och hon ska begära 35000 kr i lön, vi får väl se hur det går med den saken. En sak är säker, det är ingen som belönar dig för att vara lojal. Det är viktigt att våga vänsterprassla lite med andra arbetsgivare, det är i princip det enda sättet att få upp en dålig ingångslön. Många chefer är frikostiga med sitt beröm, men när det gäller att betala, då är det helt andra visor.

Vad har du för planer till sommaren? Är det snålmånader som gäller, eller resor,  poolbygge eller en ny bil? Själv ska jag lägga lite tid på att leka detektiv, då en nära vän har blivit tillsammans med en figur som ger mig väldigt dåliga vibbar. Personen i fråga har varit med och startat upp en mängd småbolag som går dåligt eller har gått i konkurs, och lever på hängmörad oxfilé och dyrt Amarone nästan varje dag och har en taxerad inkomst på nästan 450000 kr trots en ytterst oklar arbetssituation. Aktier och sparande hånskrattar personen åt, så det är ingen pengamaskin i bakgrunden som står för inkomsten. Min vän är en väldigt sparsam figur som har en rejäl slant på banken. Jag får enbart dåliga vibbar av denna person, och lite efterforskningar med Ratsit och Bolagsfakta ska nog kunna avslöja ett och annat. Vi får se hur det går...

6 kommentarer:

 1. En enorm prestation att ha samlat ihop över 1,000,000 kr i utdelningar, bra jobbat Snålgrisen!

  Grattis till löneförhöjning men beklagar samtidigt uppköpet som vad jag förstår och anar redan inneburit massor med mer administrativt tråkarbete.

  Till sommaren finns en del saker inbokade och för egen del har det nästan redan blivit för mycket, blir alltså inte mer inbokningar. Otroligt vad fort semestern nu närmar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Kalkyl och tack för din kommentar! Ja man undrar ju vart dessa slantar har tagit vägen, det är ju inte så att man har ett rum fullt med sedlar här hemma. De har helt enkelt försvunnit in i pengamaskinen och hjälpt till att generera ytterligare ca 70000 kr i årliga utdelningar. Snöbollen ökar i storlek, om än långsamt. Vårat kassaflöde är fortfarande lite lågt för min smak, mycket beroende på att vi jobbar 80%, och Fru Snålgris har en ganska usel lön. Jag brukar säga, har man inte med en akademisk examen en lön som minst motsvarar ens ålder, då är man underbetald. Hon är 35 år gammal, tjänar inte ens 30000 brutto.

   Radera
 2. Bra jobbat med totala utdelningar! Jag började själv föra bok över mina utdelningar först 2013 och från dess så har jag tagit emot 2.654.000 kronor brutto (2.060.000 netto).

  Till sommaren blir det något så ovanligt som en dussincharter till Grekland med familjen. Det var många år sedan jag åkte charter och det skall bli kul att se om man känner igen känslan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan ZeroStrategy och tack för din kommentar. Oj vad härligt med 2,6 friska miljoner, vi får väl se när tvåan passeras, antagligen om ett antal år när vi har slutat jobba. Det hade varit fint med dina utdelningar, men vi har vare sig sparpengar, arv eller försäljning av något dyrt som kan generera den sortens inkomster, utan det blir helt enkelt att gneta och spara månadslönerna. Sidoinkomster hinns det inte med det heller. Jo, många åker på charter nu verkar det som, man får väl bara akta sig för Arlanda, som verkar ha klappat ihop fullständigt.

   Radera
 3. hej alla, jag är här för att dela ett litet vittnesbörd. Jag heter Shira elijah, jag är 40 år gammal, jag gifte mig vid 31, har bara ett barn och levde lycklig i alla sina dagar. Efter ett års äktenskap har min man blivit så konstig och jag förstår inte riktigt vad som händer, han har packat hemifrån till en annan kvinna, jag älskar honom så mycket att jag aldrig drömmer om att förlora honom, jag gör mitt bästa för att se till att man kommer tillbaka till mig, men utan hjälp, gråtande och gråtande och ber om hjälp, jag pratade om det med hans familj men fick inget svar. Så min bästa vän Anna Johansson lovade att hjälpa mig. Hon berättade för mig om en man som heter Dr Alaba, berättade att han är en väldigt stor man och en riktig man som man kan lita på och som inte har något att göra med kärleksfrågor som han inte kan lösa och hon berättade för mig hur han har hjälpt otaliga människor att återuppbygga sin relation. Jag var verkligen övertygad, jag kontaktade snabbt hans e-postadress, dralaba3000@gmail.com eller hans WhatsApp / viber med det numret +1(425) 477-2744. Jag förklarar alla mina problem för honom, han sa till mig att jag inte behöver oroa mig för att alla mina problem kommer att lösas omedelbart. Han berättade för mig vad jag skulle göra för att få tillbaka min man, och jag sa det, han sa att efter 3 dagar skulle min man komma tillbaka och börja tigga, och det hände verkligen som han sa, jag blev väldigt förvånad, det är så otroligt. Härligheten av vår relation med Gud är nu mycket nära och vi lever båda lyckliga i alla våra dagar. Om du stöter på ett liknande problem, kontakta honom omedelbart och lös problemet en gång för alla. Jag är också ett levande vittne

  SvaraRadera
 4. HUR JAG FICK ETT LÅN TILL MITT FÖRETAG
  Hej alla, jag såg kommentarer från personer som redan hade fått sitt lån från Steve Wilson Loan-företaget. Ärligt talat trodde jag att det var en bluff, och sedan bestämde jag mig för att göra en förfrågan baserat på deras rekommendationer. För några dagar sedan bekräftade jag på mitt personliga bankkonto till ett värde av 1 150 000 USD, vilket jag begärde för affärer. Det här är riktigt goda nyheter och jag är så glad att jag råder alla som behöver ett riktigt lån och som är säker på att återbetala att ansöka via sin e-post: stevewilsonloanfirm@gmail.com eller LINE ID: 3091140693 Det finns legitima långivare!
  De kan låna dig ett lån.
  Kontakta Mr Steve Wilson.
  E-post: stevewilsonloanfirm@gmail.com
  LINE ID: 3091140693

  SvaraRadera