fredag 5 augusti 2022

Månadsrapport Juli 2022 (sommarrapport)

 Då var det dags igen, oj vad seg man är såhär på sommaren. Vi har varit iväg och bilat lite i Danmark och Tyskland. Vi kunde åter igen låna våra snälla bekantas ID3 och det är verkligen härligt att köra runt i en elbil. Laddning går som en smäck på Ionity, man färdas tyst och behagligt med ett laddstopp ungefär var 30e mil. ID3 laddar ändå ganska långsamt jämfört med t.ex. Kia EV6, Tesla M3 LR eller Hyundai Ioniq 5. Med dessa bilar hade vi kommit undan med kanske 15-20 minuter per laddstopp jämfört med de 30 minuter vi stannar nu i genomsnitt. Det har dessutom gått alldeles utmärkt att destinationsladda på de hotell/gästgivaregårdar vi sovit hos, de var ofta snälla nog att reservera en av deras laddplatser till oss, så att ingen ondskefull hybrid eller fossilbil tog platsen. 


Det enda problemet vi hade med laddning var när vi på hemvägen stannade vid Scandic Segevång för att dottern ville vara med i SVT Sommarlov i Beijers park på morgonen efter. Hotellet hade 6 laddplatser, och när vi kom var alla 6 ockuperade av hybrider, alltså bilar som KAN köra vidare med sin fossilmotor. Av någon anledning tyckte de ändå att det var värt att ladda här för 3 kr/kWh. Lite smått irriterande med tanke på att antalet rena elbilar har exploderat och det knappt finns laddplatser så det räcker till dessa bilar. Nåväl, det löste sig till sist, en av hybriderna flyttade på sig lagom när vi kom tillbaka från en kvällspromenad, och vår trogna bil fick sitt kvällskaffe till sist, totalt laddade vi 41 KWh.

Vi besökte även samma kväll Segevångsbadet, och hu vilken "upplevelse". Jag har aldrig varit i dessa delar av Malmö innan, men det kändess om om man hade teleporterats till något sunkigt ställe i typ Turkiet. Det fanns inte en person med nordiskt utseende så långt ögat kunde nå, mer än de som jobbade där. Skräpigt, gapigt och totalt proppfullt i alla bassänger, och lite överallt sprang det runt afrikanska män i skumma dräkter. I ungdomsbassängen stannade vi kanske 5 minuter, det knuffades, skreks och härjades på ett sätt som nästan gjorde mig lite obekväm, och då snackar i ändå om 8-12-åringar. Lilla Snålgris ville gå hem. Vi fick inträdet gratis av hotellet, och stannade nog i ca 30 minuter. Värsta upplevelsen jag varit med om på ett utebad i Sverige. Hotellet var inte mycket bättre det, det var väl 30 grader på dagen ute och rubbet saknade all form av ventilation. Jag trodde i min enfald att de flesta större hotellkedjor i Sverige hade AC som standard, men ack vad jag bedrog mig. 

Nåväl, nu är det dags för månadsrapport, och det har varit ovanligt svängigt. Vi börjar som vanligt med utgifter och inkomster:

Utgifter och inkomster

Nettoinkomster: 53230 kr 

Utdelningar: 23600 kr

Övriga inkomster: 2900 kr

Elförsäljning: 2507 kr

Totala inkomster för juli blev således 82237 kr

Utgifterna landande på 23581 kr. Över medel vilket är brukligt när vi har semester. Allt har blivit dyrt som fan, oavsett vad man ska hitta på. Endast bokningen av sunkhotellet kostade oss nästan 2000 kr för en natt. Vi försökte dock minimera kostnader i övrigt vad gällde mat och vistelser. Dock sparade vi en hacka i bränslekostnader, lade ut 831 kr på el för laddning, och då reste vi till Hamburg och tillbaka via Danmark (inte färjan). Den resan hade antagligen kostat mångdubbelt med diesel eller bensin.

Utdelningar

Det är skönt att våra utdelningar inte tar semester. Tvärtom spottar de ut tusenlappar i en oförtröttad hastighet, dag som natt, sommar som vinter:


Hela 23567 kr ramlade ut till oss. Nu har vi dock belånat portföljen med ca 250000 kr pga nedgångarna på börsen, så detta blev en liten avbetalning på det lånet.


Pengamaskinen

Det har verkligen varit en karusell gällande börsen. Vi hade klarat oss ganska lindrigt undan nedgångarna, ändra fram till att det smällde till i fastighetssektorn och i princip hela vår svenska portfölj föll med 20% på någon vecka. Slakt var bara förnamnet. Dock, det fanns ett antal tillfällen till att fynda och jag stuvade om lite och köpte bland annat mer SBB B och D, trots riskerna som finns. Med tanke på deras fastighetsbestånd kan det inte vara en dålig affär. Vi får väl se om något år om jag har rätt. Vi gick in "sent" i denna aktie på 24 kr i tron att en var helt utbombad med tanke på att den fallit från 70 kr, men man skrattade lagom när den var nere på 14 kr innan det kom en liten rekyl uppåt. Jaja, än så länge pumpar man utdelningar, och då får vi ta en värdeminskning. I övrigt har det skett en del köp, där vi har lyft in ett nytt italienskt bolag, Enel. Jag tänker att energi blir en het potatis framöver i hela Europa. Trist bara med Fortum och deras innehav i Uniper. Hoppas de kan bibehålla utdelningen åtminstone.

Lärdom? Det finns risker i princip ALLA bolag på börsen. Det spelar ingen roll hur stort bolaget är eller hur många som äger det på Avanza. Är det inte giftigt barpulver så är det mutskandaler eller kreativ bokföring, inflation, räntor eller varför inte en galen diktator. Allt kan hända. Det finns inga "säkra hamnar" på börsen, allt har en risk. Vi kan minimera risken genom diversifiering (valuta, bolag, sektor), trots att Warren Buffet säger att detta är för "suckers".


Efter de senaste uppgångarna har värdet studsat tillbaka upp till 4 miljoner. Vi har dessutom tack vare nedgångarna ökat YOC en aning tack vare insättningar och belåning, och kan ju förvänta oss utdelningar på ca 320000 kr nästa år, exklusive det vi köper under resten av -22 och -23. 

Månadens besvikelse

Trots det otroligt fina vädret har det ändå blivit en del tv-tittande. Då jag är en stor vän av Science Fiction har jag nu tagit tag i att kolla på det senaste alstret från Disney, nämligen "Obi Wan Kenobi". För oss som kan vår Star Wars är detta en välkänd karaktär, som ursprungligen gestaltades av Alec Guniess, och som i de senaste tre filmerna togs över av Ewan McGregor. Nu kommer det en hel del spoilers av denna serie, vill du inte läsa dessa, skrolla ner till slutet.

Serien är tänkt att handla om tiden efter Episod 3, som slutade med att han i en duell högg av händer och ben på sin vän Anakin Skywalker. Dennes två barn, Luke och Leia gömdes på olika ställen i galaxen för att inte hittas av imperiet. Serien börjar med en till synes deprimerad Obi-Wan som bor i en grotta i öknen på Tatooine, och som åker pendeltaxi till jobbet i någon sorts slakterifabrik, där han utför ett monotont arbete dag ut och dag in, med betungande skuldkänslor av vad han har gjort i slutet av episod 3.

Under tiden håller imperiet på att rensa ut alla kvarvarande Jedi-riddare. Man använder sig av s.k. "inquisitors", svartklädda typer som har vare sig heder eller skrupler och som gärna vadar över lik för att få jobbet gjort. Den som styr hela detta är Anakin, som har förvandlats till Darth Vader. Man får se denne skymta förbi lite här och där, numera gestaltad av Hayden Christensen, som gjorde Anakin i de senaste tre George Lucas-filmerna. Denne är numera besatt av att hitta och förgöra Obi-Wan. Vi får även följa unga Leia och Luke och vad som hände med dem sedan de blev placerade i sina fosterfamiljer. 

Serien börjar väl egentligen med att Leia blir kidnappad av ett gäng björnbusar för att levereras till den mest irriterande karaktären jag någonsin sett i en tv-serie, en inquisitor som heter Reva. Obi-Wan får i uppdrag att hitta henne, vilket denne motvilligt accepterar. Tanken verkar vara att genom att kidnappa Leia ska man hitta både Luke och Obi-Wan och genom att förgöra alla tre har man uppnått sina mål, vilket verkar vara att krossa jedi-riddarna för alltid. 

Handlingen som sådan är rörig och simpel på samma gång och således lite knepig att att hänga med i, och för att mycket av det agerande som karaktärerna utför saknar både rim och reson. Och serien som sådan är tyvärr i sin helhet väldigt dåligt gjort. Det är svårt att tro att det är Disney med dess finansiella muskler som ligger bakom detta hafsverk. Hade det varit fan-fiction från youtube hade jag sagt att det var helt okej, men för att komma från Disney så är det pinsamt dåligt. Det är så uppenbart att man endast har gjort denna serie för att tjäna pengar på varumärket. Kvaliteten skiter man fullständigt i. 

Det finns mängder med sajter och youtubeklipp som förklarar seriens brister mycket bättre än vad jag kan göra, men i stora drag skulle jag säga att det som sänker den är:

* Billiga tricks, så som att ta in Qui-Gon som ett "force-ghost" så att alla fans kan ropa "oj kolla där är Qui-Gon, fan va coolt" under några sekunder, samt en duell mellan Vader och Obi-Wan. Billiga tricks för att muta de allra mest inbitna. 

* Manuskripten känns vara skrivna av ett gäng småbarn, då de håller ungefär samma klass som Disneys övriga barnprogram typ "Ett fall för Kluro". Hjärnan gör man bäst i att koppla bort helt och hållet, då det är så mycket ologiska obegripligheter som händer att man blir trött. 

* Specialeffekterna är undermåliga, ser otroligt billigt ut över lag. Det finns fan-fiction på youtube med bättre CGI.

* Allt ser så billigt ut, scenografin är uppenbart CGI/greenscreen i princip överallt, kamerorna rör sig sällan för att visa omgivningar utan i princip allt känns filmat i en studio, inomhus som utomhus. Tänk, svenska B-filmer som är filmade på "Lasses skrotupplag"

* Woke genomsyrar hela serien på ett uppenbart och icke smickrande sätt. Man karaktärsmördar stackars Obi-Wan, han har gått från en skicklig jedi-riddare till en snyftande odugling som inte klarar av någonting, och är dessutom en betydligt mer korkad version av sig själv. Däremot, alla kvinnliga karaktärer är supersmarta, odödliga och är de som fattar alla besluta medans männen agerar stendumma och verkar endast finnas till som rekvisita. Att Reva är en svart kvinna gör det hela enbart övertydligt. Hon besitter nämligen egenskapers om jag aldrig sett sedan innan, att till exempel jaga en karaktär genom en tunnel för att vid tunnelns slut komma dit FÖRE personen hon jagade. Det ni! Det kan endast förklaras av ett otroligt hafsigt skrivet manus. Tyvärr Disney, ni har spårat ut fullständigt.

* De strider som finns mellan rebeller och stormtroopers är löjeväckande och påminner om något sorts lajvande, likt riddarspelen på Gotland. Regissören Deborah Chow visar med all tydlighet att hon är helt fel person att regissera denna typ av serie. Hon ska nog hålla sig till Better Call Saul istället. 

* För att vara tydlig, logiken brister på så många ställen att man till slut inte orkar längre. Obi-Wan skjuter sönder ett kraftfält som blockerar en väg, när det går lika bra att gå runt kraftfältet, det är flera meter till godo. En flyktingtransport som jagas av en Imperial Star Destroyer (typ en Arleigh Burke-jagare mot en Djurgårdsfärja) undgår på något sätt att bli förintad trots att man flyger precis framför och under tiden som skotten regnar utanför står man inne i transportskeppet och pratar och diskuterar precis som om ingenting händer. Under flera minuter dessutom...

Jag tittade på hela serien, och innan varje avsnitt satt jag och hoppades att "nu blir det väl ändå bättre...". Tyvärr, det blev istället sämre och sämre och man blir mer och mer less på hur man kan misshandla karaktärer och en hel franchise på detta sätt. Fan ta er Disney, säger jag bara. Det roliga var att jag tittade på DI-TV där man snackade om just Disney som aktie och en av kommentatorerna, en aktieanalytiker från Carnegie tror jag, hade sett en annan av Disneys tre Star Wars-serier (Boba Fett) och sa bara "asså vilken smörja". Det är tydligen inte bara jag som tycker detta är rent skräp. Dessvärre har serien fått 8/10 på IMDB, vilket är helt obegripligt. 4/10 hade varit mer passande, då det finns några få ljusglimtar som man inte har lyckats förstöra. 

Har du sett någon av alla de tv-serier som har producerats under året, kanske har du till och med sett Obi-Wan? Berätta vad du tyckte!

6 kommentarer:

 1. Jag håller med dig, Disney Star Wars är en total katastrof. Kollade de 2 första avsnitten av Obi-Wan sen fick det räcka, så fruktansvärt dåligt! Disney har ju totalt förstört Star Wars. Boba Fett var också riktigt dålig. Det är radikal feministen Kathleen Kennedy och hennes woke vänner som totalt har förstört Star Wars med att pracka på folk en massa politiskt skit. Vita män ska sänkas till vilket pris som helst.
  Hennes budskap "The force is female" säger väl allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Sj och tack för kommentar! Ja det är märkligt att man inte lyckas producera något bättre, med tanke på de resurser man har. Jag vet inte varför man knyter till sig bättre kreatörer, utan nöjer sig med denna barnprograms-standard. Något jag glömde nämna är musiken. VI som är vana vid John Williams lär bli väldigt besvikna, då Nathalie Holts score är i princip obefintligt. Trist :( Hoppas på den nya serien "Andor"...

   Radera
 2. Kommer det nån uppdatering av portföljen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej det regnar pengar och tack för din kommentar! Jag lyckas alltid glömma detta, kul att det är nån som är intresserad av att se våra innehav. Har lagt upp en ny screenshot.

   Radera
 3. Jag är gammalmodig och tittar helst på svensk eller dansk krim. Danska bedrägeriet på TV4 Play gillade. Lyckoviken och Hamilton däremot nej. Kommer titta på morden i Sandhamn nu.

  Har inte sett nya Star Wars utan stannade efter de 3 första filmerna och ett antal serietidningar på 80-talet.

  Fantastiskt att ha utdelningar som täcker en hel familjs semestermånad!

  SvaraRadera
 4. HUR JAG FICK ETT LÅN TILL MITT FÖRETAG
  Hej alla, jag såg kommentarer från personer som redan hade fått sitt lån från Steve Wilson Loan-företaget. Ärligt talat trodde jag att det var en bluff, och sedan bestämde jag mig för att göra en förfrågan baserat på deras rekommendationer. För några dagar sedan bekräftade jag på mitt personliga bankkonto till ett värde av 1 150 000 USD, vilket jag begärde för affärer. Det här är riktigt goda nyheter och jag är så glad att jag råder alla som behöver ett riktigt lån och som är säker på att återbetala att ansöka via sin e-post: stevewilsonloanfirm@gmail.com eller LINE ID: 3091140693 Det finns legitima långivare!
  De kan låna dig ett lån.
  Kontakta Mr Steve Wilson.
  E-post: stevewilsonloanfirm@gmail.com
  LINE ID: 3091140693

  SvaraRadera