torsdag 4 maj 2023

Månadsbrev April 2023

 Det börjar sakta men säkert bli vår. Kvällarna blir ljusare och längre och vi har äntligen kunnat lägga vinterjackor och kängor på hyllan för denna säsongen. Dock ska det sägas att ingen av oss är speciellt förtjusta i denna "vinterdvala", där man i princip jobbar, äter och sover. Vi avskyr kyla och även mörker och trivs bäst i värmen. Jag har dock inga problem med att det som t.ex. på Kanarieöarna blir mörkt redan vid 19-tiden, huvudsaken är att det är så pass varmt att man kan sitta ute. Det är bara mysigt när det är mörkt på kvällarna, där har jag inget som helst behov av ljus faktiskt.


Jag skrev i det förra månadsbrevet att jag hade ett nytt jobb på gång. Tyvärr verkar lågkonjunkturen spöka lite då jag inte har fått någon respons på det CV jag skickade in till en av de större konsultmäklarna i landet. De jobbar med ett annorlunda upplägg jämfört med ett vanligt konsultbolag i och med att allting sköts på distans och man slipper konferenser, sociala aktiviteter som jag ändå inte har tid med. Att sitta i en buss i 6 timmar till något konferenshotell var kul för 20 år sedan när man var solokvist, nu när man har fru och barn är jag intresserad av en sak endast, och det är pengar. Det verkar dock vara knepigt att hitta nya uppdrag, även om man som jag har ett vad rekryteraren kallade för ett "imponerande CV". Det enda jag ser är lite dåligt med mitt CV är att det innehåller mycket gammal skit som man inte använder idag. Jag har försökt sålla bort så mycket av detta som möjligt, men ändå behålla vissa delar som jag inte har något emot av att jobba med idag i förvaltning. Nu är ju jag ingen COBOL-programmerare, men de som kan detta kan skära guld med täljkniv och löner på 60" i månaden med 5 års erfarenhet är ingen omöjlighet. 

Fru Snålgris börjar sin nya tjänst om en vecka och hon har den senaste veckan uttryckt hur himla glad hon är över att "slippa" sin nuvarande arbetsplats. Tydligen har allt inte varit så kul som hon har gett sken av. Kollegor är lata, retfulla och hjälper inte alls till. Igår fick hon ensam basa över 8 patienter/vårdplatser medan de andra var på kurs halva dagen. Som jag förstår det är denna avdelning ett ställe där de lite mer arbetsskygga personerna kan komma undan och göra så lite som möjligt, gissningsvis på grund av en icke närvarande chef som är halvtid på annan ort och sen jobbar mycket hemifrån. Då min fru är en flitig arbetsmyra tror jag det gör henne gott att sluta och istället börja på ett ställe där det blir mer eget ansvar och där hon kan basa över ett gäng undersköterskor.

Hur har det då gått med ekonomin? Låt oss titta efter:

Inkomster och utgifter

Våra inkomster denna månad landade enligt följande

Nettolöner: 48249 kr (några sjukdagar drog ner detta tyvärr)

Övriga inkomster: 13988 kr (sålde av en uppsättning fälgar som jag rustade upp för 200 kr, samt skatteåterbäring och barnbidrag)

Utdelningar: 75014 kr

Försäljning av solel: 839 kr

Totala inkomster för april blev således 138 576 kr

Detta är riktigt trevliga inkomster, men som vanligt med utdelningarna undrar man vart de har tagit vägen. Det kommer bli en himla skillnad den dagen vi börjar föra över utdelningarna från Avanza till vårat vanliga bankkonto, då kommer pengarna att synas på ett helt annat sätt. Vi fick ca 5000 kr i skatteåterbäring också, vilket var en trevlig överraskning. Jag har dessutom börjat greja lite med att restaurera bildelar såsom backspeglar, fälgar och annat nu när jag har ett vettigt garage att stå i. Just dessa fälgar fick jag av en äldre släkting. Lite slipning, spackel och några lager lack från sprayburk blev de i skick som nya och kunde säljas för 2000 kr. Jobbet tog en eftermiddag. Det kommer bli mera sådant framöver, då jag gillar att rusta upp gamla slitna saker som har med bilar att göra. Nästa jobb blir en gammal Volvo 850 som samma person har ståendes i garaget, och som jag gärna fick rusta upp. Jag har kollat på annonser för denna typ av bilar och om jag lägger kanske 8000 kr på att rusta upp den, borde jag kunna sälja den för kanske 35-40000 kr. Detta förutsäger att jag kan hitta reservdelar samt göra ett bra jobb med lacken. Det kommer även behövas betydligt mer tid än en eftermiddag.

Hur gick det med utgifterna då? De höll sig faktiskt precis på budget med 16797 kr. 

Utdelningarna

April och maj är två starka utdelningsmånader, och de varierar från år till år beroende på när vissa tyngre företag såsom banker och försäkringsbolag väljer att dela ut. I år var det april som blev den vassaste månaden med hela 75000 kr.


Det hade varit trevligt om det såg ut så här varje månad, men där är det en bit kvar. Vi ska inte klaga, då prognosen för helåret ligger på 360000 kr eller 30000 kr i månaden. Vi har redan slagit den där trisslottsvinsten på 25000 kr/månad och närmar oss nu min nettolön på 34000 kr. Det kan sägas att vi inte behöver få ut båda våra nettolöner i utdelning för att sluta jobba, men tyvärr behövs det pengar till det mesta i livet, speciellt när man har barn och hus. Är du ledig kommer det att behövas mer pengar till aktiviteter och annat man vill hitta på. Mycket är gratis men inte allt. Jag kan tänka mig att när vi närmar oss 40000 kr/månad, då kan det bli aktuellt. Det är en bit kvar tills dess, men skam den som ger sig.

Portföljens värde har bara sjunkit och sjunkit och det är räntor och bankfrossa som spökar. Vi ligger på minus för helåret, men försöker dra nytta av detta genom att handla utdelningsaktier som har okej delårsrapporter och är nedpressade i pris. Det funkar normalt så att t.ex. bankfrossan i USA kan dra ner hela finanssektorn oavsett hur bra eller dåliga finanser ett visst bolag har. Detta såg vi med fastighetsfrossan här i Sverige där det väl i princip bara var Akelius D-aktie som klarade sig, mycket på grund av att de är skuldfria och inte påverkades så mycket av höjda räntor. SBB har ju dragits ner riktigt mycket och handlas nära 10 kr med en riktigt fin direktavkastning. Aktien är en lottsedel men jag tror på ett pris på minst 20 kr om ett år förutsatt man kan städa upp i sin skuldsättning och bibehålla utdelningarna. Frågetecknen är många och vi får se hur det slutar.

Pengamaskinen

Detta för oss osökt in på just pengamaskinen. Hur har det gått under 2023? Vi har fortsatt månadsspara. Några bolag har minskats eller sålts av, till exempel Intrum som har varit en stor besvikelse. Detta var åter igen fallet med att "köpa ett fint bolag som har haft lite otur". Intrum har haft väldigt mycket otur och har straffats rejält av marknaden. Jag är ganska trött på bolagsrisk, vilket gjorde att jag köpte en andel av fonden "Aktiespararna Direktavkastning B" som delar ut ca 7% varje år i juni. Det är ca 20 bolag som fonden innehåller och då slipper jag hålla reda på dessa. Avgiften är 0,4% vilket är helt okej. Det blir en del dubbelägande, men jag får in en del industri vilket jag saknar. Jag önskar att det fanns fler folder av liknande slag mot europeiska högutdelare, eller varför inte REITs eller BDCs? DÅ hade man kunnat ställa pengamaskinen på autopilot helt och hållet.

Utvecklingen värdemässigt har inte varit någon höjdareDe värsta smällarna har dock kommit i maj och då främst från SBB och amerikanska finansbolag. Det har inte varit många "blåa" dagar under maj, den saken är säker. Igår backade portföljen över 100 000 kr och idag verkar fallet bestå med "bara" 20000 kr. Jag har varit med ett tag för att veta att lika fort som värdet minskar, kan det gå upp och det är nu det gäller att passa på med sina inköp. Tricket är att undvika de där fallande knivarna, och jag har skärsår så att det räcker och blir över från att ha handlat dessa. Det allra svåraste är att veta när ett bolag har fallit tillräckligt och är redo att plockas, samt om det ens är köpvärt längre. Det allra bästa tillfället är såklart att handla under plötsliga händelser som får hela världen att skaka, som t.ex. Brexit eller Covid. Då faller allt och man kan plocka russinen ur kakan. Nu är det svårare tycker jag, då många REITs i USA har märkligt låga värderingar sett till deras faktiska innehav. Samma sak gäller SBB som har ett imponerande kassaflöde som lätt täcker utdelningarna, men en oroande skuldsättning. Intrum likaså med sin gigantiska nettokassa, men taskiga resultat. Köp eller sälj? Ingen vet egentligen vad som är en bra affär förrän långt senare. Om ett år kanske SBB B står i 5 kr eller 25 kr. Mycket hänger på räntorna, och vi får verkligen hoppas att Riksbanken nu till sommaren släpper gaspedalen och försiktigt börjar bromsa. 

Det är alltid trevligt med blåa siffror i portföljen, men samtidigt är det inget som går att kontrollera. SBB är i händerna på blankare och analytiker, räntorna styr centralbankerna över. Det är lite trist dock att vi verkar få två dåliga börsår efter varandra, men så är det när ekonomin går in i en recession. Det blir inte bättre än så här, och en portfölj på all time high innebär också att vi inte kan fynda direktavkastningar på över 10% i kvalitetsbolag som Ares Capital Corp.


Övriga tankar

Nu vänder vi blad och går in i maj, och det är mycket som ska göras med hus och tomt, då vi har en del mindre renoveringar planerade. Jag har redan avvecklat ett gammalt fönster som hade en dålig karm, och satt in nya större fönster i vardagsrummet. Nu får vi utsikt åt betydligt finare vyer än tidigare, då huset vi köpte märkligt nog inte hade några fönster alls åt väst, vilket gjorde att vi inte kunde se den vackra solnedgången. Jag ska kämpa på i två månader till hos min nuvarande kund innan jag med glädje kan säga "tack och adjö" och ta en lång semester på åtta veckor då jag har för mycket semester sparad. Mycket av denna semestern kommer att ägnas åt att rusta upp den där bilen jag skrev om. Oavsett vilket är jag tacksam för att det äntligen börjar komma något som kan kallas värme några timmar om dagen, även om jag fortfarande har en tunn snickarmössa på mig när jag jobbar utomhus, just på grund av de kalla vindarna. För varje år känns det som om våren blir senare och senare, det är väldigt märkligt. Kan inte de där varma Afrikavindarna som knäcker Spanien blåsa upp hit till oss? Det är lite snopet att vi som bor i södra Sverige inte har bättre väder än så här, det räcker ju att du kommer ner till mitten av Tyskland så har du genast mycket varmare och tidigare vårväder. 
Jag kommer att fortsätta skriva mina månadsbrev, förhoppningsvis är det någon som läser dem och kanske kan jag inspirera någon som är trött på ekorrhjulet att börja spara och sen en vacker dag kunna jobba deltid eller säga upp sig helt och hållet. Jobbar du i en "djurpark" som numera är fallet för både min fru och jag gör ett litet tag till, är detta "fuck off"-kapital det som gör att man sover gott om nätterna.

God utdelning på Er! Skriv gärna några rader i kommentarerna om vad du köper nu när det stormar på börsen!

8 kommentarer:

 1. Jag sitter kvar med mina Intrum. Det bör gå att reda upp om man koncentrerar sig på att få ner skuldsättning och kanske prioriterar ned utdelningarna lite. På sätt och vis känns det här lite som Kindred gjorde länge. Olycka på olycka och jag låg minus ett bra tag men så till slut vänder det och man kan välja att hoppa av vid break-even för att man är trött eller rida vidare. SBB känns ännu tråkigare med en storägare som konkar om inte utdelningarna fortsätter komma in och troligtvis baserar sina beslut på det istället för bolagets bästa. Nåväl, med diversifiering i portföljen så överlever man troligtvis även denna kris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör som du ZS, riktigt trista utvecklingar i både sbb o intrum. Slår på mig själv att jag tillslut gick in i sbb. Håller med Snålgrisen dock om att egentligen borde sbb vara ok pgaav stora inflödet... Hoppas eländet i bägge reder ut sig.

   Kassaflöden likt mar, apr o maj skulle man ha varje månad! Låter fint med nya panoramafönstret!

   Radera
  2. Hej ZeroStrategy och tack för kommentar! Ökade faktiskt nu lite i Intrum efter att jag sansat mig och kursen gått ner ytterligare från det att jag sålde. Man har en stor kassa som kan stötta utdelningspolicyn såtillvida att den inte ändras. Det var även intressant att se att en analytiker på Ålandsbanken ansåg att Intrum var ett givet köp. Nu fick de även en uppstuds i fredags pga ett förvärv. Får hoppas att det leder dem på rätt spår. Det har varit lite för mycket svikande aktiekurser på senare tiden.

   Radera
  3. Hej Kalkyl och tack för din kommentar! Även jag höll mig borta lääääänge från SBB, men när de närmade sig 23 kr gick jag till slut in. Nu ligger de väl på 6 någonting, mitt i särklass sämsta köp. Kommer inte köpa mer förrän man ser stadig tillväxt. Även om de går upp 100% kommer de ändå inte vara värda mer än 12 kr, om man inte lassar på massvis med aktier på dessa nivåer. En lång resa framför oss tror jag vi har. Just nu är det bara en massa trading som pågår...

   Radera
 2. Grattis till de fina utdelningarna önskar att man kunde komma upp i de fina siffrorna. Jag snittar ca 10 k i månaden.
  Angående sbb och Intrum så är det ju alltid en bolagsrisk när man går in i enskilda bolag, har därför själv börjat att öka på i mina befintliga fonder Xact Sverige, Xact högutdelande, Aktiespararna direktavkastning b och Vanguard all world high dividend. Har fördelningen 50/50 nu mellan aktier och fonder. Enskilda aktier är jättekul men tycker att man nästan alltid satsar på fel häst och tycker därför att det är smartare att bara glida med index i en vanlig fond som ger ok utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för kommentar! Ja du har så rätt, alltid när man går in i en aktie är det en risk. Lustiga saker kan hände de mest "stabila" bolag. Ericsson, Telia, HM, Intrum och så vidare. Listan kan göras lång. Att SBB var lite av en chanstagning visste jag redan från början med tanke på hur uppblåst kursen var, likt Fingerprint. Dock, att vi kunde hamna på 6 kr fanns inte i min vildaste fantasi. Jag gillar även jag dessa fonder/etfer du räknar upp. nackdelen är att man inte får med sig instrument som är godis för oss utdelningsinvesterare, nämligen BDC och REIT. Jag håller även jag på att skifta över till mer fonder i min svenska portfölj. Den utländska får nog ligga kvar som den är även under närmaste året. Svenska bolag har visat sig vara betydligt mer svajiga både vad gäller aktiekurs och utdelningar.

   Radera
 3. Kul att läsa om de höga utdelningarna ni kommer upp till, motiverar en själv att fortsätta investerandet. : ) Hade du tänkt uppdatera aktieportföljen här på bloggen? Alltid roligt att få lite aktieinspiration haha

  Allt gott,
  Jesper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jesper och tack för din kommentar! Kul att vi inspirerar någon, det är oerhört tillfredställande att se utdelningarna växa från år till år, även om vi kanske inte har samma raketfart som flera andra bloggare som trycker in betydligt mera cash. Vi kör våra 25000 kr per månad + utdelningar. Kommer uppdatera aktieportföljen inom kort.

   Radera