torsdag 13 juni 2024

Inkomstmetoden

 Är sommaren redan slut? De senaste dagarna har vi haft blåsigt, växlande molnighet och ett kvicksilver som knappt orkat sig upp till 15 grader. Skolavslutningen igår, den regnade bort och den planerade picknicken fick inmundigas hemmavid istället. När vädret är lite sämre brukar jag få lite mer fart i att ta tag i en del halvt insomnade projekt här hemmavid. En gavelsida på huset har fått ny lockläkt och målarfärg, och häckar och buskar  har trimmats med den nyinköpta batteridrivna häcksaxen från Biltema. När man har hus och trädgård finns det alltid saker att göra. Fru SNålgris hjälper till lite här och där men hon har inte den där "trädgårdsådran" i sig, utan är mest intresserad av sina odlingar, detta året bönor, sallad, chili, gurkor och en massa annat som jag knappt vet namnet på. Det är hennes lilla oas, och den övriga trädgården hade antagligen tillåtits växa igen till en urskog om hon hade varit ensam på torpet. Hur vi är två stycken om det hela, och Herr Snålgris är en förvaltare ända ut i fingerspetsarna. En sådan där "Ove" som håller allting snyggt och prydligt. 


Hur går det med måendet då? Jo, tackar som frågar det går upp och ner. Den som skrev att SSRI-preparat kan bjuda på en spännande "insättning", den hade helt rätt. Jag har gått på halv dos nu sedan några veckor tillbaka, och då kan det tydligen slå lite hit och dit, med lugna perioder blandat med kraftig panikångest. Jag märker av de negativa siforna i situationer där jag tidigare endast fick milda till måttliga besvär, typ när man står länge i kö. Nu blir fullfjädrad panikångest och jag får uppbåda all min kraft för att stå kvar istället för att rusa mot utgången, som reptilhjärnan helst vill. Det kräver en oerhörd viljestyrka att stå kvar när paniken bryter ut, det kan antagligen (lite halvdant) liknas vid att hålla handen i en gryta med vatten som sakta börjar koka. Kan du stå emot smärtan och hålla kvar handen med vetskapen att du till sist kommer att vänja dig vid smärta och värme, eller drar du reflexmässigt upp den? Hur som helst, i morgon ska jag gå upp till full behandlingsdos om 50 mg, och vi får se vad det kan bjuda på för några intressanta överraskningar i form av bieffekter. 

Läkaren är noggrann och tar sig verkligen tid att lyssna på mig när jag berättar, dag för dag, om mina erfarenheter och upplevelser vid olika situationer. Dessutom har jag telefonkontakt med en "rehab-coach" som kanske inte tillför så mycket mer än att vara en stödjande röst. Enligt henne är det som jag lider av "väldigt vanligt". Och som läkaren sa; "det är sällan lata människor som drabbas av detta". Nej, lat har jag aldrig varit, som har gått upp i ur och skur och jobbat i över 24 år, under många av dessa åren med kanske 5-12 mil enkel resa till arbetsplatsen. Ingen kan svara på varför jag drabbades av detta. Det kan vara minnen från tidigare i livet, stress och förändrade situationer i livet. Det går inte att få några enkla svar på detta, utan det som man nu riktar in sig på är att behandla symptomen och sakta men säkert vänja av hjärnan vid att vilja få panik och fly vid helt harmlösa situationer och platser. Med hjälp av SSRI-medicinen är det tänkt att stressen och paniken undertrycks på så sätt att det blir som en "hjälpande hand" på vägen, och att jag med KBT ska våga utsätta mig för mer och mer stressande situationer och vänja av hjärnan vid att vilja fly. Tanken är att när hjärnan till sist fattar att det är inte farligt att stå i kö, att vänta på bussen, att äta mat i en restaurang, ska dessa felaktiga panikkänslor försvinna. Det är dock något som kan ta lång tid och det är en jävligt jobbig behandlingsteknik.

Som vanligt svävar jag iväg från det som jag egentligen skulle skriva om, men är tacksam om ni fortfarande tycker det är intressant att lyssna på den "mjuka sidan" av investerande, den som handlar om liv och leverne istället för kalla hårda siffror. Det jag tänkte skriva några rader om är min investeringsfilosofi. Många pratar idag om att det är endast totalavkastningen som räknas och tycker att vi som investerar i utdelningsaktier är dumma i huvudet. Har de rätt eller fel?

Jag tänker att det beror helt och hållet på var man är i livet och vad man vill få ut av sin investering. Ett barnsparande gör ingen som helst nytta av handla utdelningsaktier, då det rör sig om kanske 15-20 år som pengarna endast ska ligga och växa. Då är det istället bättre med en eller flera breda indexfonder eller investmentbolag där eventuella utdelningar återinvesteras automatiskt och där det är enkelt att sätta upp ett månadssparande hos din internetbank. Så har vi satt upp sparandet för Lilla Snålgris. Varje månad förs 800 kr över till Avanza där pengarna investeras enligt en uppsatt sparplan.

Den pengamaskin som är tänkt ska försörja oss när vi slutar jobba jobbar efter en helt annan filosofi, som jag kallar för inkomstinvestering. Det innebär kortfattat att en viss uppsättning aktier och fonder levererar ett kassaflöde varje månad. Det är i skrivande stund ca 37000 kr brutto som betalas ut till våra depåkonton. Dessa pengar kan vi göra vad vi vill med. Kanske amortera ner portföljbelåningen, kanske överföra till vårat betalkonto för att finansiera en ny tvättmaskin (nej, jag bara skojar, då har vi såklart ett buffertkonto) eller kanske återinvestera i nya aktier för att på så sätt få snöbollen att växa ytterligare och få än mer utdelningar nästa år. Poängen är att utdelningar är betydligt mer förutsägbara än en akties pris. Titta bara på de senaste veckorna. Vår portfölj har tappat kanske 130000 kr i värde enbart den senaste veckan. Vill man då sälja, när värdet har gått ner? Nej, det är nu man ska kolla vad som har tappat allra mest, och köpa istället. Kanske för hela den utdelande summan, kanske för halva eller låta pengarna ligga kvar lite längre med hopp om bättre köplägen till hösten. Jag ser alltid investeringar på en årsbasis, och återinvesterar nödvändigtvis inte direkt en utdelning, speciellt inte om portföljen ligger på "all time high".

Hur har det då gått med våra utdelningar under de år vi har hållit på? Låt oss titta på en graf:


Vi har sedan 2016 med en ganska blygsam förmögenhet om några hundra tusen lyckats få pengamaskinen att växa till ett värde av ca 5 000 000 kr och årets utdelningar beräknas uppgå till 450 000 kr. Nu när jag inte längre får in min lön om ca 30 000 kr netto kommer det såklart att gå lite långsammare, men jag resonerar som så att om jag inte har hälsan med mig att kunna njuta av FIRE, vad är det då för poäng med någonting? Om vi fortsätter att spara ca 4000 kr i månaden samt återinvestera samtliga utdelningar kommer vi år 2030 (om 6 år) enligt Stefan Thelenius utmärkta kalkylator att landa på en månadsutdelning om ca 75000 kr brutto. Då har jag precis fyllt 50 och Fru Snålgris har inte ens fyllt 45 år. Vi har lyckats göra detta enbart med två vanliga löner, inga feta arv, extraordinära inkomster eller liknande, utan enbart ett idogt investerande och att vi har hållit våra levnadskostnader på en sansad nivå utan att dras med i pryl- och köphets som sänker väldigt många privatekonomier. Kan vi så kan alla, men det kräver lite jävlaranamma och en stor portion självdiciplin. Det är även en fördel om man lyckas hålla sig frisk...

Hur resonerar du om vår så kallade inkomstmetod? Är vi helt ute och cyklar eller kan det vara något även för dej? Berätta i kommentarsfältet!

9 kommentarer:

  1. Kort då på mobilen: rätt skumt men barnsparet per barn är exakt samma summa som du, 800 kr/mån! Fonder, investmentbolag samt shb. I ett antal månader endast köpt aktier o narnen börjar förstå vad utdelningar handlar om!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen, framför datorn nu.

      "Många pratar idag om att det är endast totalavkastningen som räknas och tycker att vi som investerar i utdelningsaktier är dumma i huvudet. Har de rätt eller fel?"
      Låt dem prata, jag bryr mig inte, jag är övertygad om att Buffet visade vägen med investering i sunda företag som genererade kassaflöde tillsin investerare. Indexfonder är jag ljumt inställd till, har några, men ju fler som går in desto mer "korkade pengar" blir det frågan om. Fonder är tvingade att investera i ur och skur och ibland kan det jämställas med hur mindre smarta företag gör aktieåterköp på ATH... Ogillar icke-utdelande fonder av en anledning också, all värdeökning binds binds bara upp, ackumuleras, och liksom i företag som inte delar ut blir jag skeptisk och oftast får jag rätt när pengar slösas bort på onödiga/dyra/korkade inköp...

      Nej, sunda företag betalar lagom andel av sin vinst till sina aktieägare och båda går ut som vinnare i längden.


      Radera
    2. Hej Kalkyl och tack för dina kommentarer!

      Ja kassaflöde är något som passar mig bäst. Samtidigt kan jag konstatera att barnsparandet som består i fonder har sedan 2014 utklassat våran utdelande pengamaskin nästan samtliga år utom 3 (tror jag). Skrev ett utförligt inlägg om det för några månader sedan. Pengamaskinen är dock förutsägbar som Skalmans mat/sovklocka och det är ytterst sällan ett bolag gör mig besviken nu för tiden. De bara matar på med utdelningar, och det plingar till härligt på morgonen när det ramlar in "lön". Nu blir det ju dessutom lägre skatt, några tusenlappar sparar man väl på det hoppas jag.

      Radera
  2. Jag börjar bli allt mer sugen på att växla över från global/tech-fonder till utdelande aktier, speciellt från och med december i år (då det blir FIRE på riktigt), så jag ger tummen upp för inkomstmetoden.

    Men just nu väljer jag att ligga still i hängmattan och med skräckblandad förtjusning följa hur min favoritfond, Swedbank Robur Technology, går från klarhet till klarhet, sex procent upp bara senaste veckan. Får se hur länge jag vågar... :-)

    Tycker att du har ett sunt förhållande både till investeringar och vad de ska användas till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fire2025 och tack för kommentar!

      Ja det är imponerande att du vågar satsa så på en endaste sektor, när den redan har stigit så mycket i pris som den har gjort. En bubbla? Kanske det, det beror väl på hur mycket pengar bolagen kan mjölka ur AI och dess tillämpningar. Nu är bolagen värderade till sanslösa belopp, och för att hålla nivåerna flytande krävs det ju att man levererar vinst som motsvarar värderingen. Jag håller mig borta på gott och ont från techbolag, tidigare bubblor har visat att de går upp snabbt, men kan falla lika snabbt tillbaka, samtidigt som de ger nästan 0 i utdelning. Inget för min inkomststrategi, men tajmar man köpen rätt eller vågar vara långsiktig finns det ju potential till härliga vinster.

      Radera
  3. Hej Snålgrisen och tack för detta inlägg.

    Att bli van med SSRI-preparat är en resa i sig och bra att du tar det metodiskt. Du står inför flera prövningar, men jag är övertygad om att du, med stöd och hjälp av familj och vänner samt ditt "jävlar anamma", kommer klara detta. Det kommer inte vara lätt, eller gå fort, men... Du. Kommer. Att. Klara. Det.

    Beträffande utdelningar och den filosofin - var skriver jag under? ;)

    Ps - mailade dig för såväl en som två veckor sedan.

    SB
    /Cristofer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Christofer och tack för kommentar! Ska kolla mailen pronto, har haft mycket problem med spam, inte omöjligt att dina mail har fastnat där av någon anledning.

      Ja, för en som har noll erfarenhet av denna typ av medicin är det väl lite av en skräckblandad förtjusning. Nu är dosen ökad till 50 och har väl inte märkt så mycket mer än att jag är fysiskt väldigt trött, har fått lite mer halsbränna än vanligt och att min hjärntrötthet har försvunnit mer och mer. Återstår att se hur de sociala situationerna ter sig framöver, där är jag fortsatt lite försiktig men försöker samtidigt att utmana mig. Tack för ditt stöd, det värmer!

      Radera
  4. Att lyckas få 9% avkastning genom utdelningar är fantastiskt!

    Själv ligger jag inte i närheten, men så prioriterar jag långsiktig tillväxt högt. Hittar jag ett bolag som delar ut 2% samtidigt som de växer tycker jag det är mycket bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tole och tack för din kommentar! Ja, at äga bolag som i snitt delar ut 9% är väl inte något för vem som helst. Man måste vara väldigt selektiv med vilka innehav som faktiskt klarar av detta långsiktigt, då det finns mycket "skräp" där ute. Efter mina 8 år har jag gått på en del minor och har väl lärt mig den hårda vägen vad som är hållbart och inte. Allt handlar om när och hur man behöver stålarna. Nu prioriterar vi kassaflöde för oss själva, medans för vårat barnsparande ska det vara enkelt och långsiktigt, dvs tillväxt och återinvesterande, helt automatiskt.

      Radera