onsdag 21 augusti 2024

Snobbar som inte jobbar

Det känns som om hösten står för dörren. Kvällarna har blivit kortare och mörkare, och under dagen känns skuggorna längre och längre och luften är sådär disig och fuktig och överallt luktar det halvrutten frukt. Vi har tagit det ganska lugnt under sommaren, ett antal utflykter har det hunnits med, men annars har det mest varit att slappa här hemma, samt mängder med utflykter i skog och mark för att plocka svamp och bär. Vi hittar mängder med kantareller, och har gjort 10 burkar björnbärssylt samt skogsbärsgelé (blåbär, björnbär och hallon) som blev väldigt uppskattade även bland släkt och vänner där små presentburkar har delats ut. Ett spartips där är att köpa vanligt socker och fruktpektin på flaska, mycket billigare än både sylt- och gelesocker. Det konstigaste är att vi hittade flest bär i bostadsområden där folk, stora som små, passerar dagligen. Det verkar som om folk i allmänhet tittar mer på sina skärmar än på att buskarna de går förbi dignar av stora mogna björnbär, färdiga att plockas. Det är en skrämmande utveckling faktiskt. Lilla Snålgris älskar att hänga med mig ut på bärjakt, och nu när vi har börjat lära oss vart de riktigt stora bärgömmorna finns är det bara att ta med en 10-litershink och börja fylla på. Jag har i ärlighetens namn inte så stort tålamod i att plocka blåbär. Myggen är fruktansvärda, det är ett pilligt jobb och man måste sitta på huk hela tiden. Jag har försökt med en sådan där bärplockarskopa, men får mer kvistar än bär i den. Hallon och björnbär samt svamp passar mig mycket bättre.


Börsen

Börsen har gått upp och ner under sensommaren. Igår störtföll bankaktierna i och med riksbankens sänkning av räntan med 25 punkter. Det var ganska väntat, men jag känner mig trygg i att banker är duktiga på att tjäna pengar även i fortsättningen. Kanske ser vi inte lika stora extrautdelningar nästa är, men man räknar ju med att t.ex. Handelsbanken ska dela ut runt 10% även nästa år, så det är kanske dumt att sälja av allt för mycket. Jag brukar ibland trimma lite på toppen, vilket jag har gjort även denna gång bankerna har stuckit iväg. Det var då främst Swedbank jag sålde av lite, för att investera i någon av de trevliga ETF-er som vi har på vårat ISK-konto. 

Tillvaron som pensionär

Jag tror att det är först nu som det har börjat sätta sig, detta att jag inte har ett jobb att gå till, men där pengar på något märkligt sätt ändå trillar in varje månad. Alla i min omgivning som är i arbetsför ålder pratar om semestern, att börja jobba och vad de anser om detta. Jag vet väl inte riktigt vad jag ska säga när de frågar mig "hur länge till har du semester?". Jag brukar svävande svara "några veckor till..." för att hoppas att de inte bryr sig mer om det. Jag är inte redo att basunera ut för omvärlden att jag redan i princip har tagit pension, men så länge Fru Snålgris jobbar så känns det enklast att låtsas som att jag också gör det. Om någon vecka börjar de kurser som jag har anmält mig till, så då har jag att göra fram till slutet av oktober. Den dagen vi uppnår våra 70-8000 kr i månatliga utdelningar, då känner jag mig redo att meddela att "vi går i pension". Tills dess mår antagligen omgivningen bäst av att veta så lite som möjligt. 

Man märker att det i samhället är fullt fokus på "jobb". Jag har själv jobbat i 24 år med en fast anställning och gått upp i ottan, ofta pendlat en eller två timmar med bil till arbetsplatsen, och där varit en plikttrogen och ansvarstagande medarbetare år ut och år in. Innan dess blev det några somrar med sommarjobb i tillverkningsindustrin, från 18-21 års ålder ungefär. Det var en nyttig upplevelse, men tyvärr finns knappast dessa jobb kvar, då mycket har flyttat till länder med lägre löner. Jag saknar inte detta med att "åka till jobbet". På sätt och vis känns det som att kropp och själ är färdiga med det. Det finns en hel del att göra här hemma, och Lilla Snålgris behöver hjälp med läxor och att bli skjutsad till diverse aktiviteter. Det blir lätt så när man som vi bor en bit utanför storstaden. Jag känner ingen stress inför detta, utan gör det med glädje, och Fru Snålgris klagar inte heller då hon inte behöver både jobba heltid och att hjälpa till med detta. En fördel med att ha en "hemmaman, onekligen". Jag tar även hand om tvätt, städ, trädgårdsarbete, pappersarbete, bilar och allt annat sånt. Matlagning sköter jag ett antal dagar i veckan. 

Bilen

Vi har ägt en och samma bil i 9 år nu. Det är en Volvo V70 av äldre modell som är i gott skick både ut- som invändigt och den har varit en trogen arbetshäst. Tyvärr börjar vi bli lite trötta på den. Det dyker upp fler och fler lite dyrare fel, senast var det rattstången som hade rostat sönder. Nu börjar AC-kompressorn tacka för sig, och många delar kommer inom ett eller två år att behöva bytas. Jag har räknat lite snabbt att det kan kosta så mycket som 40000 kr. Den gick tack och lov igenom besiktningen men jag fick ett antal "bra att veta"-punkter som inte var allt för rolig läsning. Bilen har tjänat oss väl, och den köptes främst för att få plats med både resväskor och liggvagn när Lilla Snålgris var nyfödd. Nu var det länge sedan hon slutade med barnvagn och det är färdigbyggt här på tomten, så behovet av en laståsna har i princip upphört. Fru Snålgris är dessutom väldigt trött på att växla manuellt, hon fattar inte alls varför man ska göra detta när det finns automatväxel. Jag har därför börjat leta efter en värdig efterträdare. Detta kommer såklart att kosta pengar, speciellt när vi har bestämt oss för en elbil, och då antagligen en Tesla Model 3. Varför denna bil? Främst pga att den är driftsäker, lagom storlek för oss, har väldigt få drivlinefel inrapporterade, är bränslesnål samt att man slipper dyra periodiska services som annars de andra biltillverkarna prackar på även de som köper en elbil. Då vi har solpaneler får vi i princip gratis bränsle hela sommaren, och med timdebitering kan vi ladda bilen när elpriset är som lägst. 

Jag har tittat på en bil som kostar runt 250 000 kr, och en jag känner som pysslar med Volvo-bilar kan tänka sig att köpa vår gamla V70 som reservdelsbil för ca 50 000 kr. Utöver det vill mina föräldrar lätta på plånboken och "stötta" oss med 50 000 kr. De har bestämt sig för att göra sig av med sin lilla bil och börja nyttja färdtjänst istället, då min far inte har kört bil på flera månader pga hälsan. Med detta välkomna tillskott behöver vi själva skjuta till ca 150 000 kr. Detta har jag tänkt finansiera genom att ta lite från vår buffert samt att dra från den kreditlina som är kopplad till våra konton hos Avanza. Något billån tänker jag absolut inte ta. Det kommer att påverka våra utdelningar negativt i det korta loppet, men när jag räknade snällt kommer vi att "spara" ca 7000 kr om året på att gå över till en elbil, främst bränslekostnader men även skatt och service blir mindre. Det som blir dyrare är försäkringen. En bil är alltid en förlustaffär, men jag har försökt göra det hela så evidensbaserat och empiriskt som möjligt. 

Må kraften vara med mig...

Jag läste med glädje att man kommer att lägga ner Star Wars: The Acolyte efter en säsong. Det låter vettigt, för någon värre smörja var det länge sedan jag såg. Jag vet inte hur Disney lyckas göra sina tv-serier så dåliga, om det är en kombination av en massa oprövade namn eller om det är deras besatthet i att vara politiskt korrekta och låta minoriteter av olika slag ta nästan all plats. Jag gillade verkligen inte "Kenobi", just pga att man hade uppenbarligen förklarat krig mot "den vite mannen" och i princip lyckades karaktärsmörda stackas Obi-Wan, medans alla kvinnliga karaktärer var stora, starka och i princip ofelbara. Att hela produktionen kändes som något misslyckat fan-projekt och andades kalkon i princip från början till slut, med några få ljusglimtar. Skämskudden användes flitigt när jag plågade mig igenom alla avsnitt. Att skådespelare som Ewan McGregor och Hayden Christensen  ställde upp i denna soppa är för mig en gåta. Jag gissar att de fick en lön de sent kunde glömma. 

"The Acolyte" hade en mastodontisk budget, men lyckades med konststycket att kännas ännu mer budgetaktig än "Kenobi". Lägg till ett universum där "den vite mannen" i princip är utrotad och alla starka karaktärer är antingen kvinnor, eller "icke-vita" eller en kombination av båda, en intetsägande handling som står och stampar, och riktigt ointressanta karaktärer, och du har ett recept för misslyckande. Jag förstår inte varför så många hyllar karaktären "Sol". Maken till träaktig och ointressant figur får man leta efter. Karln har karisma som ett stenblock, och bör återvända till "Squid Games", där han faktiskt var riktigt bra. Uppenbarligen har Disney nu fattat galoppen och jag hoppas att vi slipper se fler "woke-experiment" av talanglösa personer i framtiden. Har du sett någon av dessa serier? Jag hade inte tillräckligt med "kraft" inom mig för att se färdigt detta haveri till tv-serie, och avbröt verksamheten ungefär halvvägs. Må kraften vara med mig.

Hur har du haft det nu när börs-hösten har dragit igång? Några nya spaningar? Kanske har du bytt bil och har något tips att komma med, eller kanske du till och med har orkat med att se färdig ovan nämnda tv-serier och har en avvikande åsikt än skribenten? Skriv och berätta i kommentarsfältet.

fredag 2 augusti 2024

Månadsbrev Juli 2024

 Det har varit varmt och skönt nu i kanske en hel vecka med temperaturer runt 22-25 grader, vilket gör att man känner att det verkligen är sommar. Synd bara att lyckan är så kort. Det har märkts även i grannskapet, när i princip alla är hemma samtidigt. Det ska grejas med bilar, spelas musik hela dagarna, festas och klippas gräs. Alla ska hinna med allting under de få veckorna de verkar vara lediga. Vissa kanske tycker att det är en fördel att få gratis musik från grannen, så att man själv inte behöver dra igång sin blåtandshögtalare. Jag tillhör väl den skaran som anser att musik spelar man för sig själv och inte för grannarna, och önskar de lyssna på musik får de ordna den saken själv. Tyvärr är jag i minoritet här i området. Tack och lov är inte musiken allt för gräslig, det är mest gamla uttjatade sommarplågor och dansbandsmusik.

Ni som följer börsen även på sommaren har antagligen märkt av den "lilla" korrektion som har inträffat under de två första soliga augusti-dagarna. Idag tappade min portfölj ca 130 000 kr. Igår var börsfallet ungefär 35 000 kr. Under två dagar har således portföljen tappat ca 160 000 kr. Men, några pengar har inte gått förlorade i och med att jag inte har sålt, och alla som investerar på börsen vet att det går upp och det går ner. Anledningarna kan vara många, kanske att något land skramlar med sina sablar eller går på krigsstigen, eller kanske en pandemi eller varför inte som nu dåliga kvartalsrapporter, stigande arbetslöshet i USA och säkert en massa annat som jag inte har snappat upp. Mr Market är lite lurig på så sätt att när börsen borde gått ner så kan den tuffa på uppåt, för att sedan när den väl går ner, ja då går den ner mer än vad den borde göra. Dessa svängningar benämns ju för volalitet, och ju större risk ett papper har, desto större är dess volalitet. Defensiva aktier såsom olja, bank, livsmedel och fastighet borde klara sig bättre än teknik och småbolag, men så är inte alltid fallet. Idag får t.ex. bankerna storstryk tillsammans med industri och framför allt teknik. Det är lite som "hela havet stormar", och fördelen med att vara värdeinvesterare är att man inte behöver bry sig om börsens svängningar, man vet att utdelningarna kommer ändå oavsett. Tvärtom kan börsfall innebära möjligheter till att handla fina bolag på annandagsrea, men det gäller att vara försiktiga och ta sig en titt på exakt varför ett bolag har fallit. Det kan bero på allmän bred marknadsoro, men även på bolagsspecifika händelser, och då ska man såklart vara lite extra varsam.

Nu tar vi oss en titt på hur ekonomin har utvecklats för Snålgrisarna under Juli månad:

Inkomster och utgifter

Sommar för oss innebär alltid högre utgifter. Vi reser mer, köper saker till trädgården, och ökad ledighet innebär mer umgänge med bekanta, och då ska man som sig bör ha med en sorts gåva, t.ex. en flaska fint Amarone. Vi har även haft lite otur med saker som har gått sönder. För några dagar sedan slocknade poolbelysningen för gott, och en ny lampa kostar ca 2500 kr och några timmars jobb. Sen började Fru Snålgris mobiltelefon att spricka i skärmen. Hon hade inte tappat den. Jag beställde en ny skärm och skruvade loss den gamla, bara för att upptäcka att det var batteriet som hade "jäst" och var ungefär dubbelt så tjockt som det ska vara. Jahapp, då blev det ett nytt batteri också, och givetvis råkade jag beställa fel modell, vilket upptäcktes när förpackningen var öppen. Till råga på allt tog jag sönder öronmikrofonen, som sitter fast med en supertunn ledare, ömtålig som dasspapper. Allt som allt kostade reservdelarna 950 kr, varav min klantighet bestod i nya korrekta delar för ca 350 kr. Oavsett vilket sparade vi mycket pengar på att reparera själva istället för att gå till en reparationsbutik eller gud bevares, köpa en ny mobiltelefon.

Utgifterna kan summeras till 22 956 kr.

Inkomsterna är alltid roligare att titta på, denna månad har vi haft inkomster som varit högre än medel, räknat efter tiden då jag sade upp mig från mitt ordinarie jobb:

Nettolön: 27 534 kr (Fru Snålgris lön, lite extra semesterersättning)

Utdelningar: 47 568 kr

Försäkringskassan: 23 214 kr (min sjukersättningar och barnbidrag)

Övriga inkomster: 3250 kr (sålt lite prylar och pinaler, de tar aldrig slut verkar det som)

Solel: 250 kr (ett katastrofår, men det är som det är)

Totala nettoinkomster blir således: 102 198 kr

Jag fick en fråga per mail om vad vi egentligen gör med alla dessa pengar. Ja vi betalar våra utgifter, sen återinvesteras utdelningarna och det som blir över brukar jag nu överföra till ett högräntesparkonto hos Avanza (3,5% ränta brutto). Ganska enkelt upplägg, och vi har kört med ungefär samma nu sedan 2016.

Utdelningar

Denna månadens utdelningar har varit trevliga att se, speciellt nu när man inte har någon ordinarie inkomst. Min gamle far undrar varje gång vi träffas -"har du hittat ett nytt jobb än"... varvid jag svarar att -"nej, men jag får in ca 35000 kr netto varje månad genom att förvalta vårat kapital"... och därefter blir han tyst. Jag tror inte att han riktigt förstår hur det är möjligt att ha en inkomst utan att gå till ett faktiskt jobb, då han tillhör den gamla stammen 40-talister som jobbade hårt till de fyllde 65 år och sedan skulle staten ta hand om dej. Vare sig han eller min mor har en krona sparad eller investerad.  


Jag lider med alla som känner sig tvingade att jobba i princip ett helt liv utan några andra val eller möjligheter. Förr kunde de arbetsskygga lura till sig en förtidspensionering, men de möjligheterna gissar jag är näst intill obefintliga idag.

Pengamaskinen

Som jag skrev i början av detta inlägg har det varit aningen tumultartat på börsen de senaste två dagarna. Tydligen har detta varit de kraftigaste börsfallen sedan "bankfrossan" förra året när Credit Suisse höll på att kollapsa. Jaha. Hade jag varit en trader hade jag antagligen tagit hem all vinst för några dagar sedan och hållit mig likvid under en tid framöver. När portföljen tappar hundratusentals kronor på en dag, ja då är det lätt att få panik. Men, det är precis detta som gör att man gör misstag och förlorar pengar i onödan. Vad har jag gjort för åtgärder nu de senaste dagarna. Jo, för några dagar sedan sålde jag av ungefär halva innehavet i tobaksjätten Altria. Anledningen var att den helt enkelt hade vuxit sig för stor i portföljen. Igår sålde jag en tredjedel av BDC-bolaget Ares Capital, även nu av samma anledning, att värderingen hade skjutit i höjden och bolaget tog för stor del av portföljen. Antagligen hade Mr Market förr eller senare korrigerat detta med stora nedgångar, men i dessa fall är det en fördel att ombalansera själv och passa på att ta hem en vinst. BDC-bolag har mått väldigt bra under en period med stigande räntor, och kommer räntorna nu att sänkas, ja då kommer deras netto att sjunka, och deras extrautdelningar att ställas in. Jag är inte orolig för att de BDC-bolag jag har i portföljen kommer att behöva sänka sin ordinarie utdelning. Har man trygga vettiga bolag blir man inte så skakis när indexen faller 2-3% på en dag. Ja det är stora pengar som "försvinner", men vad är alternativet? Jag ser en oändlig möjlighet till trassel och fällor när man sedan ska försöka gå in på marknaden, och risken är uppenbar att man slarvar bort en stor del av den vinst man gjorde på att lämna marknaden. "Time in the market, beats timing the market", sägs det ju. Jag är benägen att hålla med. Jag sover lugnt om nätterna och sitter och spanar in potentiella köp-kandidater när blodet börjar flyta på gator och torg. 


Hav förtröstan, börsen svänger hit och dit men förr eller senare går den upp igen. Under tiden ramlar aktieutdelningarna in som ett brev på posten, förutsägbart som en löning, med undantaget att du inte behöver göra ett skit mer än att hålla dig vid liv, och inte pilla för mycket i portföljen. Jag kör i princip en rak återinvesterar-strategi, och gör riktade större köp när något intressant har sjunkit för mycket i pris.

Jag vill avsluta med en förklaring till varför jag likställer inkomstinvestering med att odla äpplen. Såhär tänker jag:

Äppelträd = aktie
Äpple = aktieutdelning från en aktie
Äppelkärna =  en möjlighet att gräva ner ett äpple i jorden för att få nya äppelträd.

Jag leker med tanken att priset på äppelträd svänger lite hit och dit, ungefär som ett börsindex. Ibland är det dyrt, ibland är det billigt. Priset på äpplen, det är däremot stabilt eller svagt uppåtgående, det hänger med inflationen men inte mycket mer. Ibland kan det bli långvarig torka eller långvarigt regn vilket kan göra att ett och annat äppelträd dukar under och får slängas på komposten. Sådant är livet och detta är jämförbart med börsens svängningar och det händer att bolag ställer in utdelningen, dvs trädet slutar ger äpplen. Då föredrar jag att gräva upp det, sälja det för marknadsvärdet, och köpa nya mindre träd för slantarna.

Morfar Gris har fattat detta med inkomstinvestering...



Med detta scenario givet, vad är då vettigast, att sälja av sina äppelträd och efter en viss tid stå helt utan inkomst, eller att låta äppelträden stå kvar och istället sälja dess äpplen? Odlingen kan stå där i generationer och bringa rikedom till barn och barnbarn (om den sköts på rätt sätt), medans att sälja träden ger en större summa pengar där och då, förutsatt man lyckades tajma marknaden och få ett bra pris. Jag väljer absolut att ha kvar min äppelträdsodling, och skördar stora saftiga äpplen varje månad, och antalet träd i odlingen växer ständigt vilket ger mig mer och mer äpplen varje år. Kan det bli bättre?

Ha det så gott i värmen och njut, och passa på att njuta av ett äpple eller två i hängmattan