fredag 2 augusti 2024

Månadsbrev Juli 2024

 Det har varit varmt och skönt nu i kanske en hel vecka med temperaturer runt 22-25 grader, vilket gör att man känner att det verkligen är sommar. Synd bara att lyckan är så kort. Det har märkts även i grannskapet, när i princip alla är hemma samtidigt. Det ska grejas med bilar, spelas musik hela dagarna, festas och klippas gräs. Alla ska hinna med allting under de få veckorna de verkar vara lediga. Vissa kanske tycker att det är en fördel att få gratis musik från grannen, så att man själv inte behöver dra igång sin blåtandshögtalare. Jag tillhör väl den skaran som anser att musik spelar man för sig själv och inte för grannarna, och önskar de lyssna på musik får de ordna den saken själv. Tyvärr är jag i minoritet här i området. Tack och lov är inte musiken allt för gräslig, det är mest gamla uttjatade sommarplågor och dansbandsmusik.

Ni som följer börsen även på sommaren har antagligen märkt av den "lilla" korrektion som har inträffat under de två första soliga augusti-dagarna. Idag tappade min portfölj ca 130 000 kr. Igår var börsfallet ungefär 35 000 kr. Under två dagar har således portföljen tappat ca 160 000 kr. Men, några pengar har inte gått förlorade i och med att jag inte har sålt, och alla som investerar på börsen vet att det går upp och det går ner. Anledningarna kan vara många, kanske att något land skramlar med sina sablar eller går på krigsstigen, eller kanske en pandemi eller varför inte som nu dåliga kvartalsrapporter, stigande arbetslöshet i USA och säkert en massa annat som jag inte har snappat upp. Mr Market är lite lurig på så sätt att när börsen borde gått ner så kan den tuffa på uppåt, för att sedan när den väl går ner, ja då går den ner mer än vad den borde göra. Dessa svängningar benämns ju för volalitet, och ju större risk ett papper har, desto större är dess volalitet. Defensiva aktier såsom olja, bank, livsmedel och fastighet borde klara sig bättre än teknik och småbolag, men så är inte alltid fallet. Idag får t.ex. bankerna storstryk tillsammans med industri och framför allt teknik. Det är lite som "hela havet stormar", och fördelen med att vara värdeinvesterare är att man inte behöver bry sig om börsens svängningar, man vet att utdelningarna kommer ändå oavsett. Tvärtom kan börsfall innebära möjligheter till att handla fina bolag på annandagsrea, men det gäller att vara försiktiga och ta sig en titt på exakt varför ett bolag har fallit. Det kan bero på allmän bred marknadsoro, men även på bolagsspecifika händelser, och då ska man såklart vara lite extra varsam.

Nu tar vi oss en titt på hur ekonomin har utvecklats för Snålgrisarna under Juli månad:

Inkomster och utgifter

Sommar för oss innebär alltid högre utgifter. Vi reser mer, köper saker till trädgården, och ökad ledighet innebär mer umgänge med bekanta, och då ska man som sig bör ha med en sorts gåva, t.ex. en flaska fint Amarone. Vi har även haft lite otur med saker som har gått sönder. För några dagar sedan slocknade poolbelysningen för gott, och en ny lampa kostar ca 2500 kr och några timmars jobb. Sen började Fru Snålgris mobiltelefon att spricka i skärmen. Hon hade inte tappat den. Jag beställde en ny skärm och skruvade loss den gamla, bara för att upptäcka att det var batteriet som hade "jäst" och var ungefär dubbelt så tjockt som det ska vara. Jahapp, då blev det ett nytt batteri också, och givetvis råkade jag beställa fel modell, vilket upptäcktes när förpackningen var öppen. Till råga på allt tog jag sönder öronmikrofonen, som sitter fast med en supertunn ledare, ömtålig som dasspapper. Allt som allt kostade reservdelarna 950 kr, varav min klantighet bestod i nya korrekta delar för ca 350 kr. Oavsett vilket sparade vi mycket pengar på att reparera själva istället för att gå till en reparationsbutik eller gud bevares, köpa en ny mobiltelefon.

Utgifterna kan summeras till 22 956 kr.

Inkomsterna är alltid roligare att titta på, denna månad har vi haft inkomster som varit högre än medel, räknat efter tiden då jag sade upp mig från mitt ordinarie jobb:

Nettolön: 27 534 kr (Fru Snålgris lön, lite extra semesterersättning)

Utdelningar: 47 568 kr

Försäkringskassan: 23 214 kr (min sjukersättningar och barnbidrag)

Övriga inkomster: 3250 kr (sålt lite prylar och pinaler, de tar aldrig slut verkar det som)

Solel: 250 kr (ett katastrofår, men det är som det är)

Totala nettoinkomster blir således: 102 198 kr

Jag fick en fråga per mail om vad vi egentligen gör med alla dessa pengar. Ja vi betalar våra utgifter, sen återinvesteras utdelningarna och det som blir över brukar jag nu överföra till ett högräntesparkonto hos Avanza (3,5% ränta brutto). Ganska enkelt upplägg, och vi har kört med ungefär samma nu sedan 2016.

Utdelningar

Denna månadens utdelningar har varit trevliga att se, speciellt nu när man inte har någon ordinarie inkomst. Min gamle far undrar varje gång vi träffas -"har du hittat ett nytt jobb än"... varvid jag svarar att -"nej, men jag får in ca 35000 kr netto varje månad genom att förvalta vårat kapital"... och därefter blir han tyst. Jag tror inte att han riktigt förstår hur det är möjligt att ha en inkomst utan att gå till ett faktiskt jobb, då han tillhör den gamla stammen 40-talister som jobbade hårt till de fyllde 65 år och sedan skulle staten ta hand om dej. Vare sig han eller min mor har en krona sparad eller investerad.  


Jag lider med alla som känner sig tvingade att jobba i princip ett helt liv utan några andra val eller möjligheter. Förr kunde de arbetsskygga lura till sig en förtidspensionering, men de möjligheterna gissar jag är näst intill obefintliga idag.

Pengamaskinen

Som jag skrev i början av detta inlägg har det varit aningen tumultartat på börsen de senaste två dagarna. Tydligen har detta varit de kraftigaste börsfallen sedan "bankfrossan" förra året när Credit Suisse höll på att kollapsa. Jaha. Hade jag varit en trader hade jag antagligen tagit hem all vinst för några dagar sedan och hållit mig likvid under en tid framöver. När portföljen tappar hundratusentals kronor på en dag, ja då är det lätt att få panik. Men, det är precis detta som gör att man gör misstag och förlorar pengar i onödan. Vad har jag gjort för åtgärder nu de senaste dagarna. Jo, för några dagar sedan sålde jag av ungefär halva innehavet i tobaksjätten Altria. Anledningen var att den helt enkelt hade vuxit sig för stor i portföljen. Igår sålde jag en tredjedel av BDC-bolaget Ares Capital, även nu av samma anledning, att värderingen hade skjutit i höjden och bolaget tog för stor del av portföljen. Antagligen hade Mr Market förr eller senare korrigerat detta med stora nedgångar, men i dessa fall är det en fördel att ombalansera själv och passa på att ta hem en vinst. BDC-bolag har mått väldigt bra under en period med stigande räntor, och kommer räntorna nu att sänkas, ja då kommer deras netto att sjunka, och deras extrautdelningar att ställas in. Jag är inte orolig för att de BDC-bolag jag har i portföljen kommer att behöva sänka sin ordinarie utdelning. Har man trygga vettiga bolag blir man inte så skakis när indexen faller 2-3% på en dag. Ja det är stora pengar som "försvinner", men vad är alternativet? Jag ser en oändlig möjlighet till trassel och fällor när man sedan ska försöka gå in på marknaden, och risken är uppenbar att man slarvar bort en stor del av den vinst man gjorde på att lämna marknaden. "Time in the market, beats timing the market", sägs det ju. Jag är benägen att hålla med. Jag sover lugnt om nätterna och sitter och spanar in potentiella köp-kandidater när blodet börjar flyta på gator och torg. 


Hav förtröstan, börsen svänger hit och dit men förr eller senare går den upp igen. Under tiden ramlar aktieutdelningarna in som ett brev på posten, förutsägbart som en löning, med undantaget att du inte behöver göra ett skit mer än att hålla dig vid liv, och inte pilla för mycket i portföljen. Jag kör i princip en rak återinvesterar-strategi, och gör riktade större köp när något intressant har sjunkit för mycket i pris.

Jag vill avsluta med en förklaring till varför jag likställer inkomstinvestering med att odla äpplen. Såhär tänker jag:

Äppelträd = aktie
Äpple = aktieutdelning från en aktie
Äppelkärna =  en möjlighet att gräva ner ett äpple i jorden för att få nya äppelträd.

Jag leker med tanken att priset på äppelträd svänger lite hit och dit, ungefär som ett börsindex. Ibland är det dyrt, ibland är det billigt. Priset på äpplen, det är däremot stabilt eller svagt uppåtgående, det hänger med inflationen men inte mycket mer. Ibland kan det bli långvarig torka eller långvarigt regn vilket kan göra att ett och annat äppelträd dukar under och får slängas på komposten. Sådant är livet och detta är jämförbart med börsens svängningar och det händer att bolag ställer in utdelningen, dvs trädet slutar ger äpplen. Då föredrar jag att gräva upp det, sälja det för marknadsvärdet, och köpa nya mindre träd för slantarna.

Morfar Gris har fattat detta med inkomstinvestering...



Med detta scenario givet, vad är då vettigast, att sälja av sina äppelträd och efter en viss tid stå helt utan inkomst, eller att låta äppelträden stå kvar och istället sälja dess äpplen? Odlingen kan stå där i generationer och bringa rikedom till barn och barnbarn (om den sköts på rätt sätt), medans att sälja träden ger en större summa pengar där och då, förutsatt man lyckades tajma marknaden och få ett bra pris. Jag väljer absolut att ha kvar min äppelträdsodling, och skördar stora saftiga äpplen varje månad, och antalet träd i odlingen växer ständigt vilket ger mig mer och mer äpplen varje år. Kan det bli bättre?

Ha det så gott i värmen och njut, och passa på att njuta av ett äpple eller två i hängmattan 

13 kommentarer:

  1. Ser mycket stabilt ut! Hög utdelning för den portföljen. Ligger direktavkastningen på drygt 8 %?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Arbetsplanen och tack för din kommentar! Ja tack vare långsiktighet, att välja högutdelande bolag framför utdelningstillväxt samt att ha gjort ett antal "fynd" i dippar som gett hög DA ligger jag nog närmare 9%.

      Radera
  2. Härligt att det rullar på med både livet och finanserna, och äppelträden får man väl tillägga. :-)

    Börsen är som den är, just nu är den surare än på länge, men det lär väl vända uppåt så småningom.

    Jag passade på att köpa mig en hel del Investor precis innan börsen stängde i fredags (2/8), de ska utgöra basen för ett nytt ISK som jag ska bygga upp under de kommande åren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Fire2025 och tack för kommentar! Ja det rullar på bra, det jobbiga är att man gör prognoser för 5 år fram i tiden, men livet tuffar på en dag i sänder och 5 år känns som en hel evighet. Men, tänker man tillbaka på saker som hände för 5 år sedan, så kändes det som att det var bara för något år sen... så kommer jag antagligen att tänka om 5 år också :D Ja Investor är en stabil aktie, dock tveksamt om den har så jättemycket mer att ge i det korta perspektivet. På långsikt, t.ex. i en barnportfölj är den svårslagen.

      Radera
  3. Hej

    Tycker det låter som du har det relativt trivsamt och lugnt.

    Vist böljar börsen friskt just nu, förra veckan var ett av värdens 3 högst värderade bolag (Nvidia) under en och samma dag först ner 8% för att sedan stiga till +2% för att sedan avsluta dagen på ungefär +/-0. Att tajma en sådan marknad är dömt att misslyckas.

    När jag ser att värdet på en aktie eller portfölj sjunker kraftigt en dag eller vecka brukar jag titta på dess värdeutveckling över tid. Under de senaste åren brukar man inte behöva backa speciellt långt tillbaks för att värdeutvecklingen tar ut tappet. De svängningar vi sett den sista tiden, utan riktig orsak, tycker jag man till stor del kan rida ut. Det svåra och luriga tycker jag är när en långvarig björnmarknad med långsamt men stadigvarande sjunkande kurser infinnande sig. Då är det surt och svårt. Hoppas det är länge innan vi hamnar där igen, men eftersom alla varit så positiva kanske denna marknad infinner sig till hösten?

    När du säjer att värdet på portföljen minskat x kr på en månad, glöm inte att återföra utdelningarna du fått. Värdeminskningen i aktie pga utdelning är egentligen ingen värdeminskning utan en omfördelning av värdet från aktie till cash.

    Ha en fortsatt rogivande sommar

    SvaraRadera
  4. Tack för inlägget snålgrisen, eller "direktavkastningsmaestro" som du ju är.
    Älskar bilderna med grisarna, snart borde ni ha tillräckligt för att göra en hel bilderbok om familjen snålgris. Är det frun som gör teckningarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej 52 dagar och tack för kommentar! Bilderna är roliga men de har jag utan att skämmas "lånat" från Peppa Gris- tv serie. Fru Snålgris är en duktig tecknare och hade antagligen kunnat göra egna bilder, men tiden ska ju finnas. Ja, det är kul med aktieutdelning, för mig personligen fungerar det bättre än att försöka köpa och sälja, eller köra enligt 4%-regeln när det är dags att ta ut pengar. Nerverna tål inte vad som helst.

      Radera
  5. Detta förfärliga musikspelande utomhus, avskyr det och tycker var och en kan spela vad de vill inomhus. Börjar på många ställen bli en riktig plåga, störst och värst om den handlar om gangsta-kriminell rapp (som de flesta tyckte vara väldigt så där oskyldig fram tills för 1 år sedan ungefär när det visade sig vara precis tvärtom) och det går snart inte längre att vistas varken i skog eller på strand utan denna plåga som blir värst för de som inte tillhör de som "måste spela överallt och hela tiden" då man mest hör basgångarna... Ytterligare ett nutida tecken på total nonchalans och ignorans över och inför andra än sig själv.

    Portföljerna de våra och våra framtidshopp går upp och ner i rasande fart, det är skönt med utdelningar som stadigt och obekymrat tickar in medans index far fram som övriga samhällsutvecklingen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Kalkyl och tack för kommentar. Trevligt att träffa någon som tänker som jag likt detta eviga musikspelande utomhus. Kommer jag någonsin att flytta igen så blir det till ett helt ensamt hus långt bort från andra människor. Jag förstår i ärlighetens namn inte alla dessa produkter för "utomhushögtalare" som lanseras kors och tvärs. Värst är de som har pool, för då ska det spelas högt från morgon till kväll, och man gör så att vi andra poolägare får skämmas. En i området byggde en "riktig" pool för några år sedan, innan dess spelade de nån gång då och då, men nu ska det gapas och skrikas (inte barn, utan vuxna) och spelas ganska hög musik från typ 9 till 22 så fort det är varmt väder. De verkar ha hur mycket semester som helst trots att de är vanliga "metallare".

      Vi spelar givetvis också musik ibland, men då har vi en väldigt liten blåtandshögtalare, inställd på nattläge för att slippa den dunkande basen (som även från små högtalare kan sprida sig flera hundra meter) och riktar den bort från de andra grannarna. Mer kan vi inte göra tycker jag. Andra i området skiter i vilket och fläskar på, de tänker väl att "vi kör väl på tills nån säger till". Jag tycker det är tråkigt att gå bort till folk man knappt hälsat på och börja gnälla om att de spelar högt bla bla. Jag har redan en halv stämpel av att vara en "Ove" då jag utan tvekan är den av de åtta hus här som är mest "ordningsam" och tänker på respekt och hänsyn.

      Radera
  6. Det har rullat på bra i sommar tycker jag, ja ända tills augusti kom då. Sedan månadsskiftet är portföljen back cirka 900k. Men YTD +X miljoner så det är ingen poäng att beklaga sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej ZeroStrategy och tack för din kommentar! Ja är det går upp och ned, och när det känns som "bäst", ja då brukar det alltid falla med en smäll, så även denna gång. Även om det är utdelningar jag är ute efter vill man ju även ha en smärre värdeuppgång, i alla fall för vissa av bolagen. Det är ett sundhetstecken på att bolaget gör något bra. REITs och BDC-er som delar ut >90% av sin vinst, de har jag inga större krav på, utan brukar istället sälja av lite när de av olika anledning sticker iväg långt över sitt NAV.

      Radera
  7. HEJ; Jag är Susan Benson. Jag är en långivare och även finansiell konsult.

    BEHÖVER DU ETT LÅN?
    Vi tillhandahåller lån för privatpersoner: privatlån för konsumtion, företagslån, bostadslån, kreditinlösen, skuldinlösen för att samla alla dina skulder på en kredit, lån för att finansiera köpet av din bil.

    BEHÖVER DU FINANSIELLT STÖD?
    Vi kan stödja finansieringen av dina projekt såsom: byggandet av dina hus, kontor, gårdar, vi finansierar dina reseprojekt, ditt företag, eller ett projekt som du behöver extern finansiering för.

    BEHÖVER DU INVESTOR?
    Vi kan investera i dina stora projekt. Detta är reserverat för företag som söker investerare för att finansiera sina forskningsprojekt, fastighetsprojekt, uppköp och andra affärsbehov.

    VÄLJ DE BÄSTA LÅNEALTERNATIVEN.
    ANSÖK NU!!!
    E-post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    Du kan skicka ett meddelande till oss på WhatsApp via: +447915601531 och få ett svar på ett ögonblick

    VAD VI ERBJUDER
    Vi erbjuder alla typer av lån, både säkrade och osäkra lån, skuldkonsolidering och många andra.

    SUNSHINE FINANCIAL GROUP är dotterbolag till en av de starkaste koncernerna i Europa och världen över med ett kapital på 510 miljoner euro. Vi eftersträvar en strategi att vara närvarande där tillväxt finns, koppla kunderna till de möjligheter det skapar, hjälpa företag att växa, ekonomier att frodas och individer att förverkliga sina ambitioner.

    SvaraRadera
  8. Jag upplever helt enkelt underverken av Dr GIDEONs örter. Gud kommer att fortsätta att välsigna dig Dr GIDEON rikligt för det goda arbete du gör i människors liv genom att bota dem från olika typer av sjukdomar. Jag kommer att fortsätta att vittna om ditt goda arbete. Jag levde med typ 1-diabetes för 6 månader sedan och läkaren sa till mig att det inte finns någon . Jag trodde inte på honom och behöll min tro i hopp om att jag en dag skulle bli botad från denna hemska sjukdom. För bara två månader sedan såg jag ett inlägg på diabetesforumet om en örtläkare vid namn Dr GIDEON om hur han botar människor från sjukdomar med sin rot och örter och jag kontaktade snabbt Dr GIDEON på WhatsApp och jag förklarade mitt problem för honom och han berättade för mig . oroa dig inte, han skulle bota mig och han förberedde verkligen örtmedicinen och skickade den till mig via UPS och gav mig sedan instruktioner om hur jag skulle ta den. Efter tre veckors intag av örtmedicinen gick jag till min läkare för kontroll och mitt diabetesresultat visade negativt och läkaren sa till mig att det inte finns några spår av diabetes i min kropp och diabetesen är helt borta. Du kan också bli botad från alla slags sjukdomar genom att kontakta Dr. GIDEON på WhatsApp +2347042191323
    E-post: drgideon611@gmail.com

    SvaraRadera