lördag 1 februari 2025

Månadsbrev Januari 2025

 Det är fortfarande vinter utanför Snålgrisarnas enkla boning. Man hade ju kunnat drömma lite om att våren snart gjorde sitt intåg och träden blir gröna och fåglarna börjar kvittra, men det lär förbli en dröm även i framtiden, åtminstone så länge man stannar kvar i Sverige. Faktum är att jag har mer och mer börjat titta på detta med "geo-arbitrage", vilket är ett fint ord för att flytta till ett land där saker och ting kostar mindre, och lev gott för de stålar som man har tjänat ihop i sitt forna hemland. Detta är något som amerikanare tillämpar på bred front. Då priserna i USA har gått upp på precis allting, verkar det som att många likviderar sitt hus, bil och allt annat lösöre och flyttar t.ex. till Filippinerna. Ett utmärkt val skulle jag säga då folk där är duktiga på engelska, man kör på "rätt" sida av vägen, och det är ett billigt land att bo i rent allmänt. 


Det är ju ett "utvecklingsland", vilket innebär att saker och ting inte är lika moderna eller väl fungerande som då USA, men av vad kan har sett på diverse youtube-kanaler fungerar livet alldeles utmärkt, om man då inte bosätter sig på en ö, fjärran från all civilisation. För 20.000 kr kan en person leva som en kung där borta. Jag har faktiskt haft svårt att hitta någon sorts nackdel, jämfört med att bo kvar i Sverige. Detta land tröttar ut oss mer och mer för var dag som går. Allt blir dyrare medans löner, pensioner och bidrag stagnerar. Brottsligheten sprider ut sig och tar nästan oanade höjder, och man undrar ju om det snart finns någon säker plats alls att bo på? Tidö-partierna gick ju till val på att krossa gängen, och jag måste säga att framgångarna är tämligen skrala fram till dags datum. Faktum är att den här "krigsliknande" inhemska terrorismen snarare breder ut sig och dess anhängare blir mer och mer djärva då risken för hårda straff eller utvisning till ett krigsdrabbat Syrien eller Irak inte ens finns på kartan. 

Jag undrar vad man hade väntat sig i ett land där allt är öppet och bygger på "tillit", samtidigt som man importerar tredje världen hit och förväntar sig att de ska bli "försvenskade" så fort de kliver av flygplanet, eller tar sig ur smuggelbilen på rätt sida Öresundsbron? Jag vågar säga att man med berått mord förstörde det "gamla" Sverige, och frågan är om det någonsin går att vända på skutan, eller om vi där och då grävde vår egen grav? Det är exakt sådant som trygghet, pålitlighet, säkerhet, lugn och ro som har byggt Sverige starkt under efterkrigstiden. Nu är jag inte så säker på detta längre, men de styrande verkar tro att allting är som vanligt, att Sverige är världsbäst på precis allting och att våra system för skola, sjukvård och rättsväsende är i absolut toppklass. Svaret är tyvärr nej. Det märker man ganska snabbt om man vidgar sina vyer och reser runt lite i världen. Då förundras man snarare över varför svenskarna är så pass skrytsamma. Det är möjligt att Sverige var en spjutspets när jag gick i blöjor för 40 år sedan, men mycket har hänt sedan dess. Jag ska sluta svamla nu, men vill ändå med nästan absolut säkerhet hävda att jag och min fru antagligen inte kommer att bo kvar i Sverige om tiotalet år. Med det sagt, låt oss titta närmare på finanserna för Januari:

Inkomster och utgifter

Vi hade hyfsade inkomster under årets första månad. Jag fick lite CSN (som tekniskt sett är ett lån), lite svarta pengar in för diverse mekanikerjobb och rekonditionering samt att jag lyckades sälja lite kläder och småprylar som inte längre användes

Fru Snålgris nettolön: 23 431 kr

Utdelningar: 43 304 kr

CSN: 27 280 kr

Övriga inkomster: 4960 kr

Totala skattade inkomster blir således: 99 005 kr.

Våra utgifter var onormalt höga men det beror på att vi fyllde på med mat då många affärer hade "fattiga januari"-erbjudanden, så vi passade på att fylla på med mat här hemma. Sen ska diverse avgifter för Lilla Snålgrisens aktiviteter betalas, det är ridskoleavgifter och andra sport-aktiviteter som vill ha in degen. Det enda positiva i kråksången är att räntorna till bostadslånen har börjat minska, och denna månaden är de ca 2000 kr lägre än innan.

Utgifter för januari hamnade på 25 641 kr exklusive amorteringar, vilket är ca 5000 kr över budget. Det tar väl igen sig under nästkommande månad, annars blir det jobbigt, hehe.

Utdelningar

Det var en bra månad gällande utdelningar. Det blir lite olika år för år då inte alla bolag delar ut på samma datum, och med Avanzas fördröjningar hamnar vissa utdelningar ibland på rätt månad och ibland på fel. För oss är det skit samma egentligen, då vi summerar utdelningar per år. Nu har ju även den svenska rapportsäsongen kommit igång och där var det både glada och mindre glada nyheter. Mer om det senare.


Vi är relativt nöjda med vår portfölj, och investerar mer och mer i ERF-er av olika slag. En nackdel är avgifterna, men man får ökad diversifiering och en helt okej direktavkastning på runt 8-10%.

Pengamaskinen

Som jag nämnde innan har den svenska rapportsäsongen dragit igång, och det är nu som vi får reda på vad de svenska innehaven har tänkt dela ut under 2025. För egen del har det varit mestadels höjningar, men även en stor besvikelse i Tele2 som valde att sänka utdelningen. Det är aja baja i mina ögon och då aktien märkligt nog gick upp trots en dålig rapport valde jag att avyttra hela innehavet. Det som köptes var istället ETF-er (WINC, JEPQ och en del Xact Nordic High Dividend). SEB gav en extrautdelning om 3 kr men även där fanns det en besvikelse i att de inte höjde den ordinarie utdelningen. Nordea kom med en mindre höjning av utdelningen, men inget som marknaden brydde sig om. Swedbank däremot höjde utdelningen rejält, något de blev belönade för av marknaden. Det har varje år varit lite fladdrande hit och dit men så länge som vi har investerat i utdelningsaktier har utdelningarna varit betydligt mer stabila och förutsägbara än aktiekursen. När man ska leva av sin avkastning är stabilitet viktigare än maximal avkastning. 


Jag tror att 2025 blir ett hyfsat bra börsår, även om det är svårt att slå förra årets 24%. Att aktiekurserna ökar är "grädde på oboyen" och inget som vi primärt fokuserar på. Dock är det trevligt när marknaden belönar bra bolag med höjda kurser. Förhoppningsvis ökar utdelningarna i samma takt, men det är långt ifrån säkert. Ibland brukar jag hyvla av överavkastning och sälja 25-50% i bolag som har allt för stor vikt i portföljen, och som inte är lönt att återinvestera i, då yielden har krypit ner mot 3-4%. Det är aldrig fel att ta hem en vinst. Utdelningar är såklart viktiga för oss, men vinster är pengar rätt ner i fickan det också och man kan aldrig veta när vindarna vänder och de där vinsterna försvinner.

I övrigt rullar livet på. Jag drömmer om varmare breddgrader och fortsätter plugga idel intressanta kurser. Detta blir den sista terminen med studier, då jag inte vill ha allt för mycket CSN-lån, speciellt inte till den räntan som de har krypit upp i. Det är ganska typiskt att räntorna ska chockhöjas när jag på min ålders höst bestämmer mig för att ta dessa lån. Man kan dessutom inte utnyttja ränteavdraget för CSN-lån, så det är den räntan som gäller. Jag läste dessutom något oroväckande gällande regeringens kommande förslag om att dra ner på ränteavdragen för vissa typer av lån. Det verkar som om man åter igen har klantat sig i beredningen och de av oss som har belånade portföljer som är av typen KF, inte kommer att kunna få ränteavdrag för detta. För ISK är det ingen ändring om jag förstod saken rätt. Med lite tur rättas detta till innan lagen blir verklighet, då belåning av värdepapper absolut inte kan anses lika riskfyllt och "onödigt" som blancolån eller bil-lån. Det är bara typiskt att det åter igen blir vi hederliga skötsamma som "drabbas". Då ska vi inte ens prata om detta med den slopade "60-öringen" för såld solel. Där är förslaget att staten snuvar alla som säljer solel på momsen, medan man själva sedan håvar in moms när samma el säljs till min granne. Jag har inte mycket förtroende för politiker, då Tidö-laget har sjabblat sig rejält på detta. Man vill ha långsiktighet i sådant här. Det är itne meningen att alla 200 000 solcellsägare nu måste bli enskilda företagare för att få någon som helst möjlighet att kräva in momsen på den överskottsel som de säljer. Det verkar dock vara så som utredningen och förslaget går ut på, vilket i min mening är helt hål i huvudet. Vi drabbas redan av sjukt låga elpriser när solen råkar skina, och får vi inte ens moms på det vi säljer, ja då är det detsamma som en påle rakt genom hjärtat för hela solcellsbranschen. Hemmabatterier är fortfarande löjligt överprissatta, så det har jag inte ens funderat på än. Vi har dessutom ingen hybrid-växelriktare som stödjer detta, så det kan bli först när den vi har ger upp och vi gör ett byte. Nej, hela elmarknaden är ett enda stort kaos numera känns det som. Och då ska vi inte ens börja prata om detta med effekt-tariffer. Gode tid säger jag bara...

Har du blivit drabbad av denna och förra regeringens tvära kast gällande förnyelsebar el?

3 kommentarer:

  1. Vi har det! Kalkylen var tveksam redan från början men 60-öringen var förutsättningen som gjorde att beslutet ändå fattades och när den nu försvinner så känner vi oss så lurade. Det hade jag verkligen inte tänkt på. Nu kommer vi troligtvis flytta ändå, men orkar inte ens tänka på stressen det innebär vid negativa elpriser och utan 60-öring. Kul att lägga stora summor på en investering som blir värdelös efter ett regeringsskifte månader senare. Nåväl, det drabbar ingen fattig, men sänder ju helt fel signaler till hushåll och marknaden.

    SvaraRadera
  2. Nej, jag har inte drabbats av dessa elektriska konsekvenser. Jag bor i Elområde 1 och det känns ogörligt med solel när snön ligger 1 meter på delar av taket. Däremot har jag funderat på en Solarvent som verkar cool för att få en öka luftomsättning då jag vistas mera sporadiskt i huset vid havet nuförtiden

    Vattenfall har gått över till månadsdebitering nu istället för kvartal. Känns positivt då det jämnar ut utgifterna över året. El är även med underhållsvärme en stor utgift i norra Norrland. Det kan vara 30-40 minusgrader periodvis.

    Geoarbitrage har även jag börjat fundera på, kan vara trivsamt åtminstone delar av året.

    SvaraRadera
  3. Alltid lika underhållande att läsa dina månadsbrev. :-)

    Vi var lite väl sena på bollen med solpaneler, och kom aldrig till skott eftersom vi ville göra ett omfattande takbyte innan, men lyckades inte hitta en enda vettig takläggare som hade tid.

    Och lika bra var väl det.

    Jag får bara huvudvärk när jag tänker på alla tvära kast de svenska politikerna ägnar sig åt, och har mer eller mindre bestämt mig för att nyhetsdetoxa.

    Filippinerna låter trevligt, synd bara att det ligger så långt bort. Skulle jag emigrera så vill jag trots allt hålla mig inom EU, så Spanien skulle nog vara förstahandsvalet.

    SvaraRadera