söndag 5 februari 2017

Byta bank: Del 3


Förhandlingarna är avslutade, pappren underskrivna och en stil ström med inloggningskoder, rekommenderade brev och lösenord har regnat in i Snålgrisarnas brevlådor under veckan som gått.

Vi har bytt bank!

Ni som har följt med på vår resa vet att den största anledningen, och en naturlig del i vår strategi att spara pengar, var att kunna förhandla bort avgifter och få ner boräntan till mer rimliga nivåer än de 2,03 % som vi fick i bolåneränta av Handelsbanken. Allt detta lyckades vi med hos Länsförsäkringar Bank.

Bortsett från att man blev mycket trevligare bemött, så har LF en svårslagen deal i och med deras Guldkundserbjudande. För att sammanfatta, vi åstadkom följande med bankbytet:

 • Bolåneräntan sjönk med ca 2900 kr per månad (1,22%)
 • Inga avgifter på bankkorten (en besparing på 1200 kr per år)
 • 20% rabatt på våra försäkringar (vet ej exakt kostnad, men åtskilliga hundralappar i årlig besparing)
 • Fick en bank där man kan gå dit med kontanter (via Forex) utan att känna sig förlöjligad
Bytet har gått relativt smidigt. Några missar med autogiron gjorde banken, men korrigerade det snabbt efter påpekande. Internettjänsten tycker jag är likvärdig med Handelsbanken. Dessvärre är mobilappen ett stort nedköp. Tydligen har Länsförsäkringars mobilapp knipit en förstaplats i någon omröstning. Detta kan omöjligt gälla den till Windows 10 Mobile som Herr och Fru Snålgris använder, då denna app är helt bedrövlig. Det går oftast inte ens att logga in på första försöket, utan man måste stänga appen och försöka igen. Väldigt irriterande och något som bank-kvinnan har fått veta. Hon kunde dock inte göra mer än att vidarebefordra min kritik men hälsade artigt att jag "inte var den första" som kom med denna kritiken. Tydligen var något nytt på gång, mer fick jag inte veta.

Det allra jobbigaste med att byta bank var dock att registrera om alla e-fakturor. Tydligen vår det inte heller att avregistrera och registrera på nytt inom en kortare tidsperiod vilket Herr Snålgris trodde. Detta innebar att alla e-fakturor blev avregistrerade, men ingen av mina nyregistreringar gick igenom och en massa pappersfakturor trillade ner i brevlådan. 

Slutet gott, allting gott och vips fick vi flera nya tusenlappar varje månad att köpa aktier för. Kan det bli mycket bättre än så?

Byter DU bank ofta, och hur nöjd är du med bytet?


12 kommentarer:

 1. Gratis bankkort som guldkund låter onekligen som en mycket bra deal. Länsförsäkringar ger återbäring också. Jag fick en extra Axfoodaktie i återbäring senast. Nu är jag inte kund längre då deras utlandsförsäkringar är löjligt dyra. En annan nackdel som jag tidigare upplevt med Länsförsäkringar är att de är så lokala att det blir massa trassel om man ska försäkra objekt i två olika län (permanent boende och övernattningslgh för jobb).

  Just Handelsbanken har jag kvar ett VP-konto (inte orkat byta med tanke på risk för dolda avgifter, tajma sälj/köp in i ISK osv) och ett vanligt konto hos. Tycker oftast att man får ett vettigt bemötande (med något undantag). Kommer fortsätta vara kund så länge man kan ta ut pengar gratis eftersom det är meckigt nog annars som utlandssvensk att skaffa bankkort som man bara använder på semestern. Sparandet har jag dock bytt till en lokal bank som ger bättre rörlig ränta än vad jag får hos Avanzas rörliga sparkonto+.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren! Kul att du kommenterar!

   Ja alla situationer är olika. Snålgrisarna har dessvärre ett antal år kvar i Svea Rike innan det är dags för oss att planera en flytt till värmen. Just nu är denna deal med LF något som fungerar bra för oss, då det är svårt att se nackdelar (låg ränta, inga avgifter, 20% rabatt på försäkringar), men det kan ju ändras om vi får för oss att bo 6 månader i t.ex. Vietnam eller Thailand. Har dålig koll på utlandsförsäkringar, det är något att kolla upp framöver!

   Räntor är något som Herr Snålgris borde kolla på också. Vi försöker ha ca 100 papp i buffert, och i nuläget ligger dessa dels i kassaskåpet till 0 % ränta och på bankkontot till 0% ränta. Kanske kunde vi hitta något ställe där man inte låser upp pengarna, som ändå kunde ge någon tiondel i ränta. Hmm, det tål att undersökas, man vill ju inte att pengarna ligger och latar sig!

   Radera
 2. Hej,
  Bra val!
  Vi har också precis bytt till Länsförsäkringar Bank av samma anledningar som du radar upp ovan och är guldkunder. Vi verkar dock inte ha fått lika bra villkor som er, bolån med 1,39% ränta, 15 % rabatt på försäkringar (om jag inte minns fel). Får jag fråga hur ni förhandlade? Och i vilken stad? Jag funderar på om vi kanske har en för låg belåningsgrad på bolånet för att det ska vara intressant för banken (50%). Vi bor i Stockholm. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ekorren och välkommen till Snålgrisarnas blogg!

   Jag har förstått att förmånerna varierar väldigt mycket mellan olika lokala LF-bolag. Vissa har fått 25% rabatt på försäkringar, vi fick bara 20%. Det var inte fråga om så mycket förhandling faktiskt, utan den räntan fick vi av bankkontakten direkt på det andra mötet. Vi gjorde ett bra intryck antar jag. En stor fördel med LF tycker jag är i hur man blev bemött. Vår kontakt på SHB verkade tycka det var besvärligt att jag blev mer och mer påläst, medan LF snarare gillade att vi tog ett stort ansvar för ekonomin, och brydde sig inte om att vi har större delen av "förmögenheten" på Avanza. De skrattade bara och sa "ja avanza kan vi inte konkurrera med". Stad vill jag tyvärr inte avslöja pga anonymiteten, men det är i Södra Sverige. Vår belåningsgrad är på ca 60% och köper i nuläget hellre aktier än att amortera, något banken inte hade något att invända mot. Om du inte ger upp tror jag säkert de kan sänka några tiondelar till. Fråga annars "vad kan vi göra för att få x % i ränta".

   Radera
  2. Hej, tack för svar. Ja, tror de också har sina parametrar som riktlinjer, vi behöver inte amortera alls om vi inte vill. Är nog en blandning av stad, lön, storlek på lån, ekonomi, belåningsgrad, övriga engagemang etc. Men kanske får försöka förhandla lite till :)

   Radera
 3. Är kund hos Handelsbanken och Avanza. Nöjd med båda i dagsläget :-) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis! Kul att du är nöjd med din bank, det är ju huvudsaken :o)

   Radera
 4. Har haft LF som bank i över 10 år och är nöjd. Har 25% rabatt på försäkringarna, men bolånen är hos SHB.

  Angående inloggningen kan jag ha problem i appen vid inlogg med Mobilt bank-id. Däremot med pinkod funkar klockrent.

  Grattis till lyckat byte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vardagsekonomen! Kul att du tittar in!
   Ja det har varit en hel del teknikstrul med LF sedan vi bytte tycker jag. Handelsbanken må bara lite "efter" men både appar och webbsida var tokstabila. Får väl bara hoppas att LF får ordning på det tekniska. Vi har än så länge *peppar peppar* inte blivit ståendes i affären med ett betalkort som inte fungerar.

   Radera
 5. Bytte precis från Swedbank till Skandia, bolånet är det enda som hänger kvar hos Swedbank ett tag till. Ett väldigt smidigt byte visade det sig. Autogiron, swish och e-fakturor gick lätt att ordna i Skandias internetbank. Och huvudsaken är att kostnaden tas ner till noll kronor i banktjänster nu för tiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fribiljetten! Kul du tittar in!

   Ja det är en härlig känsla att kunna städa bort lite onödiga avgifter. Jag äger gärna bankerna som aktier, men är ogärna kund hos dem. Dock är det bra att det finns banker som hjälper till lite mer manuell service (även om det verkar försvinna) för alla de som inte är så självgående som vi är (gamlingar, funktionshindrade osv). Hade varit värre om det endast fanns EN bank att vända sig till...

   Radera
 6. Tack för bra inlägg. Håller just på och förhandlar om våra bolån igen ( så trist att ränterabatten försvinner efter bara 12 månader så man får tröska om det hela igen...).
  Vi byter inte bank särskilt ofta men några byten har det blivit. I år tror jag att det blir ett byte till Länsförsäkringar. Väntar på ny värdering för att få klart med räntan men....

  SvaraRadera