fredag 3 februari 2017

Spridda skurar

Så brukar det ju låta när meteorologerna på tv pratar om sommarvädret. Detta inlägg handlar dock inte om nedfall av diväteoxid/svavelsyrlighet utan om något varje utdelningsinvesterare, Herr Snålgris inkluderad, har en förmåga att börja nörda ner sig i när vi har kommit en bit på vägen.

Jag pratat om fenomenet att börja försöka sprida ut sina utdelningar jämt över året, för att undvika den där puckeln i kurvan på våren när de flesta nordiska bolag delar ut. Herr Snålgris har givetvis själv hamnat i den fällan och tog således fram ett kalkylark där utdelningarna under årets månader kunde visualiseras, och nedan blev resultatet:

Prognos för utdelningar under 2017

Ett av våra inofficiella mål med utdelningarna är att minst kunna kamma hem 5000 nettokronor per månad. Som synes är det bara 3 av 12 månader då detta mål bommas. Varför är detta då så viktigt? Svaret är; vet ej. Kanske var det lite tråkigt att "bara" få utdelningar, och att det nu kändes som om det var dags att börja krångla till det lite extra för sig? Det går inte att förneka att ett stabilt kassaflöde är bra, speciellt för oss som har tänkt börja leva på pengarna om ett antal år. Men i praktiken har det ändå minimal betydelse för pengarna kommer ju in ändå, och disciplin för att spendera dem finns det gott om i denna familj, har vi satt upp en budget så håller vi oss till den, och så kommer det att vara även i framtiden när vi får lön från pengamaskinen.

Jag tror ändå att en liten förklaring till detta beteende är att vi är lite tävlingsmänniskor. Det är inte nog med att få x kronor per år i utdelning, utan vi måste allt eftersom skapa nya utmaningar, likt detta spridningsmål.

Sen är detta ju bara ett inofficiellt mål, skulle det uppstå köpläge i en april-utdelare så köper jag givetvis oavsett hur spridningen påverkas.

Kunde inte hålla mig borta från börsen idag utan köpte 25 Novo Nordisk då den dippade mer än 7% igår. Klokt eller idiotiskt får framtiden utvisa, Mars-stapeln höjdes något i alla fall av detta köp och yield för detta bolag ligger nu runt trevliga 3,3% (Tack Krösus för att du noterade räknefelet).

Försöker DU sprida utdelningarna jämnare, och i så fall varför?

10 kommentarer:

 1. Hur menar du att Novo yieldar 4%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krösus! Du har rätt det ska vara 3,3 om de ska dela ut . Hade missat valutaeffekten i kalkylarket. DK ligger ju runt 1,27 i nuläget. Antar det kommer ytterligare en interimsutdelning längre fram på året? Har du koll på det? I Avanza listas endast en interimsutdelning... för visst ska de dela ut 7,6 DK/aktie?

   Radera
 2. Jag har faktiskt missat vinsten med att jaga tidpunkter för utdelningen... För mig är det viktigaste vilken procent de delar ut, inte när på året. Jag är ekonomisk och behöver inte få lön varje vecka, månad eller kvartal. Helst skulle jag vilja ha utdelningen 1 januari för hela året.

  Se bara på HM nu om de håller inne med halva utdelningen tills i höst. Det är DE som tjänar räntepengar där. Inte jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Akiepappa. Du har ju helt rätt i att det inte finns någon egentlig logisk anledning att få utdelningen uppdelad. Och mycket riktigt är vi aktieägare förlorare när företagen skjuter på utdelningarna. Det handlar nog mera om att det ska se "snyggt" ut i graferna, mer än något annat. För någon "vinst" i den bemärkelsen är det ju inte, inte för oss i alla fall.

   Radera
 3. När ār inte viktigt, storlek och att den delas ut är det däremot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej onevikinggirl och tack för din kommentar!

   Absoluta prio ett är precis som du säger att utdelningarna kommer, ett företag som sänker flera år i rad eller använder för mycket av kassan till annat kommer jag absolut markera som kandidat för sälj.

   Radera
 4. Visst har det ingen betydelse när bolagen delar ut, men tänk vilken skön känsla att få en månadslön in på kontot utan att behöva planera framåt :). Man får ju även en ständig likviditet, utan att behöva tänka på hur man återinvesterar osv.

  Detta har nog störst psykologisk effekt den dag utdelningarna är ens enda inkomst.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen jag startade eget plockar jag endast ut "lön" då jag behöver, vilket kan bli en gång i kvartalet typ. Ekonomiskt sätt gillar jag det men att få en lön varje månad är ändå rätt bekvämt ;).

   Radera
  2. Sen jag startade eget plockar jag endast ut "lön" då jag behöver, vilket kan bli en gång i kvartalet typ. Ekonomiskt sätt gillar jag det men att få en lön varje månad är ändå rätt bekvämt ;).

   Radera
 5. Älskar att ha en utdelningsbombmatta, allra mest kanske för motivationen. Pengar som trillar in varje månad gör mig grymt motiverad att öka på inkomsterna som ramlar in:)

  Är också förtjust i att peta i mina excelark och försöka jämna till i mina månadsstaplar:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera