lördag 25 februari 2017

Capacent sänker utdelningen

Rapportsäsongen har plöjts igenom utan några större överraskningar. Telias sänkning var väntad, och det var kul att Swedbank höjde så mycket som de gjorde. HM bibehåller sin utdelning trots sjunkande pris vilket inger förtroende för oss aktieägare, kanske ska man köpa på sig en post snart.Ett företag vars rapport jag väntade på med spänning var Capacent Holding, ett Management-konsultbolag som jag har en liten post i. Det har gått lite knackigt för dem under förra året vilket enligt dem själva hade att göra med att det var segt efter semesterperioden, dock har de en prestationsbaserad affärsmodell som verkade lyfta resultatet en hel del. Dock tycker Herr Snålgris att en rörelsemarginal på 11% inte är fy skam och har fortsatt förtroende för bolaget. De har nyligen förvärvat det isländska bolaget Capacent Ehf, och även om det alltid är en kostnad förknippad med organisk tillväxt tror jag att detta på sikt är en bra affär, då man i och med detta förvärv breddar sig både geografiskt och med ett nytt affärsområde; rekrytering.

Utdelningen sänktes från 5 kr/aktie till 3 kr/aktie vilket såklart är tråkigt, men det var ändå en femtioöring mer än vad analytikerna hade förväntat sig (2,5 kr) hade förväntat sig. Detta innebär att aktien i nuläget visar på en direktavkastning på 6,5%, vilket är mumma för en utdelningsinvesterare.

Detta innehav utgör 2% av vår portfölj och kommer förmodligen att hållas på dessa nivåer, även om man blir lite sugen på ett inköp då aktien föll ett antal procent efter rapporten.

Snålgrisarnas strategi när det gäller it är tredelad. Vi har Atea, som mestadels sysslar med hårdvara, HiQ som i mina ögon är det finaste svenska IT-konsultbolag som finns med en skön företagskultur och fina resultat år efter år, samt Capacent Holding som mestadels sysslar med management-consulting. Alla dessa bolag är konjunkturkänsliga, men de är erkänt duktiga inom sina respektive områden, har bra direktavkastning (som sig bör) och då Herr Snålgris själv jobbar med IT känns det självklart att ha en del IT/teknik i portföljen.

Dock utgör dessa tre aktier endast 7% av totala aktieportföljen vilket är ungefär på de nivåer som jag vill ha dem, då utdelningarna kan variera rejält om det går dåligt något år pga. konjunkturen eller något annat oförutsett. Med det sagt tror jag denna typ av bolag har framtiden för sig, då väldigt mycket inom både offentlig och privat sektor ska digitaliseras inom de nästkommande åren, i en utveckling som bara går snabbare och snabbare...

Hur stor del IT/teknik har du i portföljen, och vilka bolag tror du på?


6 kommentarer:

 1. Har tyvärr generellt för dålig koll på konsultbolag i denna sektor. Om jag ska börja plocka in i portföljerna i vilken ordning rankar du dem utefter nuvarande kurser?

  Var på tiden med ett nytt inlägg😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vardagsekonomen!

   Ja ibland blir det lite glest mellan inläggen, har varit en del maginfluensa och mycket på jobbet, tänkte man sparar sig till några inlägg i månadsskiftet då det händer desto mer i finansvärlden med nya investeringar.

   Rankningar, hmm ja det mesta känns dyrt i nuläget, norska kronan är ju förhållandevis billig idag så Atea är ett fint bolag i portföljen om man siktar utanför Sverige. HiQ trendar uppåt och har gjort så under lång tid, det är svårt att hitta kvalitetsbolag till bra priser, då krävs det ju ofta en brexit eller liknande som "släpper ut lite luft" så att säga. I övrigt finns ju andra liknande bolag som t.ex. Tieto som ligger på en direktavkastning runt 5%.

   Sen finns ju alltid Apple och Microsoft om man tittar åt andra sidan Atlanten, samt även teknikjätten CGI i Kanada. Dock har jag avstått dessa då jag vill hålla nere antalet teknikaktier samt viktningen mot dollar (som är ganska stor redan...)

   Radera
 2. Sjukdomar har en tendens att gå runt i familjen också. Hoppas ni alla är bra nu.

  ATEA och CGI kan vara två bolag som skulle passa våra portföljer. Får kolla närmre på dem i veckan. Tack för tipsen!

  Allt gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack jodå det bättrar sig. Verkar vara många olika virus, så förkylningarna avlöser varandra, har hållit på att snörvla och hosta i flera veckor nu. Lycka till med dina IT-investeringar.

   Radera
 3. Har en liten post i Capacent Holding men det är också allt. Haft Atea på önskelistan ett tag men hittills alltid köpt ngt annat. Ska nog titta lite på dem igen då vi behöver komplettera vår portfölj lite i den här sektorn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snart arbetsfri. (Gillar ditt namn)

   Jag har svårt att se något negativt med Atea, så kör på bara! Det är mycket nytt som händer inom IT-sektorn med alla myndigheter och företag som håller på att digitalisera sig, och där vill man ju hålla sig framme och få del av konsultbolagens överskott :)

   Radera