onsdag 29 mars 2017

Sparskola: Mat

Nu är det dags för andra delen i Snålgrisen Sparskola, nämligen den som handlar om matkostnader. När vi tittar på tv-program som Lyxfällan är det svårt att inte tappa hakan när familjer har matkostnader över 10000 kr varje månad. Dock konstaterar man ganska snabbt att det är långt ifrån allt i kundvagnen som är just mat. Det är läsk, godis och andra former som jag kategoriserar som "skräpmat", ofta halv- och helfabrikat med väldigt höga prislappar och tveksamt näringsinnehåll och smak. Här kan nog de andra flesta spara pengar och ändå äta nyttigt och hälsosamt.
Först och främst måste vi fastställa någon sorts referenspunkt för att ha något att jämföra med. Familjen Snålgris äter två lagade mål mat om dagen samt enklare frukost ibland då vi har möjlighet att äta frukost på arbetsplatser och dagis, vi äter lunch hos släktingar en dag i veckan och äter sällan mat ute, kanske 2-3 gånger i månaden, då även uteluncher inkluderade. Vi har middagsbjudningar hos oss kanske 3 gånger i månaden. Vi äter sällan godis, chips och annat snask och vi dricker inte läsk och köper aldrig fryst färdigmat. Vi har en budget på matkontot för 4300 kr per månad och då är välling och diverse smoothies till Lilla Snålgris inkluderat.

Vi börjar med inhandlingen av mat. Snålgrisarna har kundkort hos ICA, Citygross samt är Willys+ medlemmar. Detta gör att vi titt som tätt får diverse erbjudanden. Citygross har t.ex. 10% rabatt på allt när det är lönehelg vilket gör att vi alltid passar på att storhandla då. Just det, storhandla. Detta är en viktig del för att kunna hålla en låg matbudget, då vi skriver en inköpslista och håller oss till den när vi handlar en gång i veckan. Det är ytterst sällan vi gör spontana inköp utan vi lägger kanske 30 minuter per vecka åt att gå igenom reklamblad för att hitta vilka erbjudanden vi tjänar mest på, sen väljer vi affär efter det och gör en inköpslista. Våra ledord är "betala inte för mycket", alltså köp alltid till billigaste möjliga pris.

Väl i affären är det lätt att falla för olika lockelser av uppradade kampanjerbjudanden och berg med chokladkakor och annat. Där samarbetar jag och Fru Snålgris väldigt väl då vi hjälper varandra att hålla oss till det vi har bestämt oss för att handla och det blir ytterst sällan spontanköp ens i butiken. Nån gång kanske det slinker med en extra bakelse eller något annat gott, men sånt köper vi främst i "fyndhyllan" som de flesta affärer har där de lägger sådant med kort förbrukningsdatum. Där går det att göra riktiga fynd på t.ex. tårtor till födelsedagskalas eller fint kött eller smörgåstårtor. Då kan man lyxa till det lite extra utan att för den sakens skull betala fullt pris.

Det lönar sig också att jämföra pris när man väl är i affären. ICA har t.ex. lockpris på sina egna varor för t.ex. krossade tomater som de ställer i mittgången med stora skyltar som skriker "jag är billigast, köp mig". Men den finten går inte Herr Snålgris på, utan han går då in i gången för konserver och plockar till sig paket med krossade tomater från ICA Basic som dels är någon krona billigare och dels innehåller 500 g istället för de 375 g som ICAs egna märke innehåller. Se där, några sparade kronor för den uppmärksamme.

Vi försöker alltid köpa storpack så ofta det går, och då gärna när vi har t.ex. 10% rabatt. Saker som vi köper i megaförbackningar är kryddor, tvättmedel, sköljmedel, pasta, ris, mjöl osv. Sådant som kan förvaras en längre tid utan att bli dåligt.

Vi äter ganska mycket kött och färsk fisk, och då Fru Snålgris är utbildad och erfaren kock så blir det hon som får välja ut råvarorna, och där väljer vi ofta "veckans" som City Gross har, där de har en utvald fisk som är rabatterad, och ibland har de någon typ av kött som är rejält rabatterat, senast på City Gross var det Havsabborre och Entrecote som man kunde köpa billigt. Hon komponerar helt enkelt menyn efter vad som det är säsong för eller kampanj på, exakt samma beteende som när hon jobbade som kock. Väldigt effektivt för plånboken, då vi får högkvalitativa råvaror och god mat till väldigt bra priser.

Det går ju givetvis att leva extremt billigt genom att köpa två ton med nudlar i tomatsås och äta det. Man hade förmodligen överlevt och haft extremt låga matkostnader, men hur kul hade det varit i längden, och hur bra hade man mått? Nej, det ska vara god, näringsrik mat lagad från grunden, så vet man vad den innehåller och kan styra inköpen av råvaror till bästa möjliga pris. Vår strategi går ut på "många bäckar små", dvs. att det kan tyckas fånigt att spara 3-5 kr här och där men slår man ut på ett helt år så blir det flera tusenlappar. Många olika små åtgärder (inköpslista, jämföra pris, rabattkuponger, välja billigaste affär osv) ger tillsammans en icke försumbar effekt på matkostnaden, vilket i sin tur ger mer pengar till sparandet.

För att sammanfatta tipsen kring mat:

- Planera inköpen efter där det är billigt, och skriv inköpslista. Inga impulsköp!

- Köp mycket av det som går att spara länge när det är extra billigt.

- Undvik halvfabrikat, laga från grunden, det är inte svårt och är väldigt mycket godare

- Köp inte "skräpmat", ät inte godis, ät inte chips, drick inte läsk.

- Kombinera inköpen av storpack med rabattkuponger för extra effekt på sparandet.

- Håll er till budget!

Till sist vill jag lägga till en brasklapp, och det är att det inte är tillräckligt med att planera inköpen om man inte är villig att förändra sitt beteende, vilket kan vara nog så svårt. Enkel matematik säger t.ex. att om jag inte köper choklad och läsk så sparar jag 500 kr i månaden, men vad hjälper det om jag inte VILL sluta dricka läsk? Vi kan ha så pass låga matkostnader och ändå äta så pass bra som vi gör då vi har bestämt oss för att äta och dricka på ett visst sätt och har det som ett gemensamt mål som vi hjälps åt att uppfylla.

Vad har ni för månadskostnader för mat, och hur tänker ni kring detta kombinerat med ekonomisk frihet, ser ni en koppling mellan låga matkostnader och möjlighet att gå i tidig pension?

3 kommentarer:

 1. Håller med i allt du skriver om hur man håller nere sina matkostnader. Med 2 hungriga tonårsojkar hemma så gäller det att tänka till så att matkostnaderna inte skenar iväg. Hemma hos oss bakas det en hel del för att tillfredsställa vårt sockerbehov. Billigare och roligare än att köpa sötsaker. Sen är popcorn ett billigt anacksalternativ till helgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du kommenterar! Ja det är väl lite som att predika för de redan frälsta men man kan ju hoppas att den ändå blir till nytta för folk som letar sig hit från andra ställen än just sparbloggar. Sen är ett av målen med bloggen att dokumentera vår resa mot ekonomiskt frihet, och då tycker jag det är bra och kul att även redogöra för hur vi lever och inte bara kring inkomster och aktieinköp.

   Jo när vi eventuellt får tillökning och när barn blir större så så kommer dessa matkostnader inte längre gälla, de kommer garanterat att öka. Och som du säger så är godis och läsk väldigt dyrt egentligen, literpris för Coca Cola verkar vara 10 kr hos vår lokala affär (City Gross) och en Marabou chokladkaka ligger runt 18-20 kr. Går säkert att hitta billigare men enklast är att inte äta det alls. Jag brukar skala en morot och gnaga på den när jag blir sugen på nåt, alternativt ta ett knäckebröd. Vi dricker mycket vatten och måltidsdricka då och då. Läsk endast i nödfall, vid nån bjudning då Fru Snålgris tycker det ser för snålt ut om det inte finns med. Bra tips med att baka själv och poppa popcorn!

   Radera
 2. Jag gör som er....har samma strategi. Men jag köper också City Gross matkasse när det finns rabatter ute. Väldigt ofta finns det 150 kr, 200 kr och 250 kr rabatter på deras matkassar. Favoriten är Flexkassen. Då kan man själv välja vilka maträtter man vill köpa. Oftast köper jag då 1-2 maträtter. Sen fyller jag på med matvaror så jag kommer upp i 400 kr för att slippa avgifter. Jag går via Refunder eller Bonusway för 50 kr återbäring. Det innebär att jag får mat värde 400 kr för 100 - 200 kr beroende på rabattkod. Det är 50-75% rabatt på mat. Min man och jag har var sitt konto så vi köper varsin matkasse med en kod var. Då köper vi oftast samma maträtter för 2 personer. Då räcker det till familjen. Varför vi väljer 2 port är för att vi då får mer för pengarna. Ofta står det ex 1 dl crème fraîche i ett recept för 2. På detta sätt får vi två burkar.....City gross skickar ju en oöppnad burk på 2 dl såklart. Hade vi valt 4 port matlkasse hade vi bara fått 1 burk. Detta är inga prenumerationer utan engångsköp. Jag lägger alltid ut när det kommer koder på min blogg nouw.com/livetsguldkant.

  SvaraRadera