tisdag 16 maj 2017

Representera dig själv!

Det har varit både hektiskt och avkopplande i Snålgrisarnas liv senaste tiden, vilket bristen på nya blogginlägg kanske skvallrar om. Herr Snålgris har jobbat intensivt hos en kund på annan ord för att bli klar med en stor implementation av ett nytt system, och det har varit allt annat än friktionsfritt, men tack och lov har övertiden kunnat hållas på ett minimum, man valde istället att inte ta med viss funktionalitet som man inte var överens med leverantören om huruvida den var färdigutvecklad eller inte. Herr Snålgris jobbar som underkonsult till ett större företag som var kundens leverantör, och totalt sett har det varit ett 100-tal konsulter inblandade. Dessa projekt brukar bli stundtals lite stormiga när det dyker upp saker som ingen verkar ha tänkt på, gärna under projektets slutfas.



När detta då äntligen var klart för vår del, tog Herr och Fru Snålgris en resa till en svensk kurort för att vila upp oss lite, det förtjänade vi verkligen, då vi knappt sett varandra under några veckor, och när vi väl var i samma rum så antingen sov vi eller prata om logistik kring förskola, inköp och vad vi ska göra på sommarsemestern. Denna resa var extremt njutbar med god mat, vackra vyer och ett riktigt mysigt spa, fritt från plastjacuzzin. Här var det skifferbelagda varma källor för hela slanten, vilket verkligen höjde intrycket rejält. Givetvis kostade detta kalas en hel del, men ibland behöver man njuta och får helt enkelt tänka på något annat när man får kvittot.

Lilla Snålgrisen har inte gått lottlös heller utan har fått en ny barnvagn, då den gamla var färdig för skroten. Droppen kom när den trots ilagd broms rullade ut på gatan, tack och lov utan någon passagerare. Nu blev det en bättre begagnad Emmaljunga Scooter, som Fru Snålgris lyckas pruta ner med 20% då hon hittade ett antal skönhetsfläckar. Lite nya skor och kläder har också inhandlats då det som användes förra våren givetvis var alldeles för litet och fick packas ner i lådor för framtida behov.

Och så till det som det var tänkt att blogginlägget skulle handla om, nämligen representation. Under Herr Snålgris vistelse hos kund har lunchen bestått mestadels av medhavd matlåda, då jag tycker att 110 kr för lite taskigt ihoprörd mat inte alls är prisvärt, speciellt inte om man driver en sparblogg och för övrigt gillar att hushålla med sina resurser. Dock har det blivit ett antal lunchbesök vid tillfällen då vår kund/projektledare har tyckt att "Nu ska vi gå ut och fira att detta och detta har hänt". Vid dessa tillfällen har jag tagit kvittot och skrivit ett utlägg som lämnats in till min arbetsgivare. Totalt blev det 8 st lunchtillfällen. Igår kväll fick jag epost från vår ekonomiansvarig om att inga av dessa utlägg godkännes då de "inte anses vara representation". Man har utgått helt från Skatteverkets regler som tydligen säger att det inte är representation om inte jag själv betalar hela notan för alla medverkande samt diverse andra kriterier om mötets syfte etc. Och jag har ju i dessa fall endast betalat min egen nota.

Varför tycker jag detta är fel? Av olika anledningar:

* Jag har inte själv tagit initiativ till denna lunch (Kunden vill ut och äta för att något bra har hänt denne)

* Jag har inte fått välja lunchställe (Kunden valde åt oss, dyra ställen)

* Jag har inte fått välja lunchkamrater (Jobbkamrater och andra okända)

* Jag har inte fått välja samtalsämne (har till 80% varit jobbrelaterat)

Väljer jag själv att äta lunch med en kompis eller min fru så betalar jag givetvis min lunch själv. Men i detta fallet när kunden vill ta med oss ut för att fira något, då anser jag att det är klockren representation då jag inte tycker det är lämpligt att tacka nej och sitta ensam i matsalen och käka lunchlåda, då tycker jag det är viktigt att jag är med och representerar min arbetsgivare. Uppenbarligen tycker min arbetsgivare motsatsen. Att Skatteverket har sina regler är väl en sak, men arbetsgivaren borde kunna betala detta ur egen ficka.

Detta kan ju tyckas vara något av ett specialfall, för i min värld kan det anses självklart att det borde vara kunden som stod för notan, då det är denne som tagit initiativet, men alltså inte i detta fallet. Och som konsult är man ju i ett aningen utsatt läge då det inte är direkt klädsamt att tacka nej för att man är en Snålgris, och gå miste om ett tillfälle att representera sin arbetsgivare. Och lägg till ovan punkter i listan så tycker jag det är självklart att hela lunchen osade jobb och inte fritid. Än är inte sista ordet sagt i denna frågan.

Utöver detta har jag *äntligen* haft lönesamtal med min chef. Då företaget jag jobbar för gick väldigt bra förra året med nästan 20% vinstmarginal hade jag förväntat mig en saftig löneförhöjning, speciellt då vi inte har några form av bonussystem eller liknande samt att kunden varit mycket nöjd med min insats. Chefens bud var 900 kr enligt avtal 2,2%. Ni kan ju förstå min reaktion. Hade förväntat mig minst 2000 kr eller 3,5% men chefen resonerade främst kring att "din lön ligger redan väldigt högt". I en situation där 1) företaget har gjort rekordvinster och 2) jag har gjort riktigt bra ifrån mig, bli belönad med 900 kr, där merparten dessutom försvinner iväg i skatt kändes det som ett rent hån faktiskt.

Detta var första gången på 8 år som vi inte var överens vid ett lönesamtal, och chefen bad att få återkomma, då jag tydligen inte var ensam om att tacka nej till budet. Jag kan ju säga att motivationen att starta eget företag aldrig har varit högre, än efter detta skämt till lönesamtal.

Jobbar du som konsult? Hur ser du på detta med representation? Har du fått löneförhöjning i år? 

11 kommentarer:

  1. Jag jobbar inte som konsult, men jobbar ibland på annan ort, och då får jag alltid dagstraktamente som ska täcka kostnader jag har för att inte vara hemma (och kunna äta matlåda t ex). Jag vet dock inte hur traktamenten skiljer sig mellan arbetsgivare, men det kan vara värt att kolla upp.

    Har inte haft lönesamtal i år, men fick nyligen reda på att en nyanställd kollega får 6500 kr mer än mig enbart baserat på ålder. Hans kompetens och bidrag till verksamheten ligger inte alls i paritet med mitt arbete (jag har varit här nästan 10 år), så jag tänker ta strid för det vid nästa samtal. Jag är allergisk mot argument som inte bygger på kompetens och arbetsinsats utan på ålder, högskoleutbildningar från svunna tider och annat som inte har någon relevans i sammanhanget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan d och kul att du kommenterar!
      Vi har ett i mina ögon dåligt traktamente som inte ger någon som helst ersättning för lunch utan endast nån hundralapp för middag som i princip räcker till en Big Mac.

      Låter tråkigt detta med att nyanställda får högre lön. Har varit med om detta flera gånger och då på båda sidor om problemet. Finns två lösningar, den första är att ta upp det med chefen och säga att du kan få mycket högre lön om du byter arbetsgivare, och den andra är att faktiskt byta arbetsgivare om denne inte ger efter. Vissa är duktiga på att hålla lönespridning på ett minimum mellan likvärdiga grupper men långt ifrån alla. Du har antagligen varit för snäll, eller hade denne snubben tur som kom in i ett läge då det var brist på dennes kompetens och kunde således snacka till sig högre lön. Du med din extra kompetens borde rimligtvis vara hett byte för andra liknande arbetsgivare?

      Radera
  2. Jag jobbar inte heller som konsult men starta eget. Jag får det till att du tjänar drygt 40k/mån? Då blir ju varje löneökning inte lika rolig längre med tanke på skatten. Startar du eget har du helt andra möjligheter att styra skatten så du får behålla mer.

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frihetsmaskinen!

      Jo ligger på ca 42' nu med höjningen. Ett problem som egen är att vi nu bor i en mindre stad i södra sverige där det är betydligt svårare att på egen hand få kontakter/kunder än vad det hade varit i t.ex. Stockholm. En lösning hade varit att flytta, men det vill inte någon av oss. Är helt enkelt beroende av min arbetsgivare för att få kunder och uppdrag då det är denne som har kontakterna och jag har svårt som egenföretagare att konkurrera då timpriserna här nere redan är på löjligt låga nivåer. Men har denna tanke levande, och försöker nätverka med ensamkonsulter för att lära mig mer.

      Radera
  3. d
    Traktamente kan du bara få om du arbetar på annan ort. Och ja, skatteverkets regler är sådana att representation är när man bjuder en kund "för att inleda eller bibehålla en affärsrelation" är kriteriet.
    Inte för att äta ute tillsammans med en kund.
    Betalar din arbetsgivare den lunchen åt dig skall du förmånsbeskattas för förmånen fri kost. Inte din arbetsgivares beslut om denne vill följa lagen.
    Frihetsmaskinen
    Fördelen med eget är att man kan lägga sig under gränsen för statlig skatt, samla kapital i företaget och sen fortsätta ta ut lön även fast man slutar jobba så är man kvar i socialförsäkringssystemt, har sgi och tjänar in pension. Så länge kapitalet räcker. Eller iaf få betald ledighet några vintermånader på soligare breddgrader.
    /Ekonomitankar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ekonomitankar!

      Tack för din kommentar. Ja som jag har förstått så är det mycket regler som omgärdar detta, men gillar inte alls att jag som person ska komma i kläm på grund av mitt yrke. Reglerna är fel utformade för de passar uppenbarligen inte in på mitt scenario, eller på oss som gillar att hushålla med resurserna... för vissa kanske det är helt okej att äta lunch med sin kund och snacka jobb och betala för lunchen med privata pengar när det står en matlåda i kylen och väntar, men det är inte ok hos mig. Alternativet är ju givetvis att skita i lunchen och tacka nej...

      Radera
  4. Skönt med lite spa tid med fru snålgris! :)
    Förstår att du inte är nöjd med din föreslagna lön.
    Går företaget bra och du gör en bra insats ska du självklart belönas.
    Där är bolaget jag arbetar på väldigt bra och fick faktiskt 5000kr eller 12,5% högre lön i år.

    Läste kommentaren om att de kan va svårt att starta eget där du bor, hur ser marknaden ut för att byta företag där du bor? Då kan du ju bli den nyanställda med hög lön vilket höjer ditt golv.

    Läs gärna inlägget jag skrev om att byta jobb och få högre lön, https://framtidarikedom.blogspot.se/2017/05/byt-jobb-och-hoj-din-lon.html?m=1

    Mvh
    Framtida Rikedom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Framtida Rikedom, kul att du kommenterar!

      Ja det där var riktigt underbart och det var skönt att umgås och busa lite och "bara vara", något som inte hinns med under vardagarna då allt kretsar kring jobb och barn och praktiska saker. Saknar redan stället :)

      Ja den lönen tyckte jag var ett skämt faktiskt, har innan legat på minst 1500 med några rejäla hopp när jag hotat att säga upp mig (senaste stora hoppet var på 7000 kr).

      Arbetsmarknaden här nere hos konsultbolagen är inte jättegod, speciellt inte inom den teknik jag jobbar med. Byter jag bolag kanske jag får nån tusenlapp mer i lön men med betydligt mer osäkerhet i livet, och exakt samma kundkrets som för företaget jag jobbar för nu. En liten ankdamm, inte alls som i storstäderna. Sen upplever jag det svårt att som teknikexpert och systemutvecklare att klättra över en viss nivå, då det helt enkelt inte finns några fler utmanande uppdrag utan allt handlar om ungefär samma sak, enbart kunddomänen är annorlunda.

      Det enda man kan göra som hade gjort skillnad är att starta eget, faktiskt. Men vete tusan om det är rätt tid för det med en liten där hemma och planer på en till inom något år. Då är det stabilitet man söker efter faktiskt, inte extra magont för att behöva oroa sig för att hitta nya kunder när uppdraget snart är slut.

      Radera
    2. Är det inte dags att hota med att säga upp dig igen då? Vartannat år bör man kunna spela ut det kortet iallafall tycker jag =)
      Okej, förstår att det inte är optimala läget att starta eget om ni har en liten hemma och en till i planeringen.

      Men puscha din arbetsgivare och ställa krav tycker jag absolut du ska försöka göra.

      Lycka till!

      Radera
  5. Hej Snålgrisen!
    Kul med detta inlägg. Vänligt bra skrivet!

    Jobbar inte som konsult men som anställd på ett större företag med väldigt många konsulter. En del konsulter har jobbat väldigt många år, varav jag funderar varför vi fortfarande hyr in dem. Det som slår mig är hur mycket högre lön konsulterna har trots att vi jobbar med i princip samma sak.

    Skrev om förra årets lönesamtal här:
    http://www.kronantillmiljonen.se/livet-i-ovrigt/grymt-less-arets-lonesamtal/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jobbade själv med att hyra in konsulter innan jag själv gick över till den "mörka sidan". Jo, vi har haft konsulter som sitter på förvaltningsuppdrag och har gjort så under många år.

      Detta med konsulter och deras höga löner, stämmer detta verkligen? Om du är t.ex. Java senior systemutvecklare här nere med +10 års erfarenhet borde du ligga runt 35-40000 kr i månaden, där tror jag de flesta konsulter ligger. Projektledare och affärssystemkonsulter kan möjligtvis ligga lite högre, men det är ju inga enorma summor vi pratar om, och fast anställda utvecklare på t.ex. myndigheter har ju vissa fördelar som vi konsulter inte har

      - Mer semester med åren, om du är 50 år på en myndighet har du väl typ 7 veckors semester?

      - Större möjlighet att komma iväg på kurser

      - Konferenser på arbetstid, inte på helger som vi t.ex. har.

      - Lönen ligger också runt 40" om du varit utvecklare/arkitekt i +10 år.

      Så vad är det som egentligen är fördelen med att vara konsult, den frågan ställer jag mig ofta. Och får ibland höra från kunder "höhö du med konsultlön har väl råd med X eller Y". Vaddå konsultlön säger jag! Det vore precis om vi tjänade det dubbla mot en fast anställd resurs.

      Radera