söndag 7 maj 2017

Sol och bubblor

Helgen har flutit på med en hel del sol och värme. Snålgrisarna är som bekant sol- och värmeälskande varelser och att kunna sitta ute på altanen iklädd enbart en tröja och ett par shorts och ett glass vitt i handen är något vi längtat efter. Synd att inte hela sommaren är såhär, 25 grader, vindstilla och inte ett moln på himlen.

Lilla Snålgrisen har upplevt både toppar och dalar, där toppen var den nya (första) rosa cykeln som hade inhandlats på Blocket för det facila priset 200 kronor. Jag skriver ny, för cykeln var faktiskt i toppskick, någon liten repa fast en extremt rostig kedja som snabbt smordes upp. Gissar att säljaren av någon anledning har låtit cykeln stå och samla damm i ett förråd istället för att använda den. Lilla Snålgrisen trampade runt på garageuppfarten, sprudlande av lycka.

 Lagom till natten kom sedan maginfluensan, och vi sov inte många timmar. Var nog de enda på gatan som startade en tvättmaskin klockan 03:00. Så är livet som småbarnsföräldrar. Tur väl denna gången drabbades vare sig jag eller Fru Snålgris, men det blev ändå en VAB-dag idag.

Våren är tiden då allting händer, känns det som. Födelsedagar, aktiviteter på jobbet, utdelningar och så vidare. Detta märks på kontot, både i positiv och negativ bemärkelse. Kontona fylls på av utdelningar från våra kära aktier, medan de dräneras av födelsedagspresenter, pajade mobiltelefoner, krånglande bilar, en massa smågrejor som behövs till trädgården och huset samt ett ökat antal ute-middagar och luncher. Elräkningen sjunker åtminstone i takt med att utetemperaturen ökar, alltid något att vara glad för.

Jag har märkt i bloggosfären att fler och fler börjar prata om bubblor, och då menar jag inte såna där såpbubblor som Lilla Snålgrisen fascineras av (och som man dessutom kan göra tokbilligt själv), utan av börsbubblor. Som de flesta har märkt har börsen de senaste månaderna stigit och stigit och känns i det närmaste ostoppbar. Det franska presidentvalet gav nytt bränsle till tjuren som fortsätter att rusa uppåt. Tar det aldrig stopp?

Var är vi?

Det som Herr Snålgris med sina otroligt begränsade kunskaper i makroekonomi noterar är att bolagens direktavlastning sjunker i takt med att aktiernas värde ökar. Detta gör att det blir mindre och mindre attraktivt att fortsätta göra inköp i den takt som strategin säger. Att samla pengar på hög lämpar ju tyvärr "ränta-på-ränta" då pengar som går och lägger sig på natten istället för att jobba inte bidrar till denna effekt. Men samtidigt är det svårt att hitta prisvärda bolag som jag tror på. Krösus Sork noterade i mitt föregående inlägg väldigt klarsynt att merparten av mina inköp från föregående månader var i högutdelande bolag som t.ex. Ocean Yield. Det är helt rätt, då strategin säger att investeringar ska ske i medel- och högavkastande bolag främst.

Är detta en bra eller dålig strategi? Ja det kan endast framtiden utvisa, men man får helt klart betala i form av ökad volatilitet och kanske rejält minskade utdelningar i sämre tider. Dock är jag inte heller helt förtjust i strategin att ha en övertro på företag som McDonalds, H&M, Apple och andra storbolag som liknas vid det osänkbara Titanic. Visst, de har en imponerande kassakista och är bra att ha i portföljen som ett komplement till högutdelare, men att H&M har minskat under så pass lång tid tyder enligt mig (helt utan analys, bara en magkänsla) på att de har någon form av problem. Allvarliga eller överkomliga, det vet jag inte, men frågan är om de kan bibehålla sin utdelning framöver? Only time will tell...

När kommer bubblan att spricka? Kanske ser vi redan tecken på detta nu när olika förståsigpåare, Snålgrisen inkluderad, börjar skriva om den? För vad händer när man börjar tissla och tassla om att någon såg en varg i skogen, och att försiktighet uppmanas. Oavsett om det verkligen var en varg eller inte blir folk försiktiga, ändrar sina beteendemönster och blir mindre riskvilliga. Börsen kanske stiger ytterligare i något år, eller börjar investeringarna mattas av redan nu och riskviljan sjunker för alla väntar på kraschen. Sen krävs det inte mycket till oro i världen för att alla ska säga "nu kommer den!!" och toksäljer för glatta livet.

Vad ska man då göra med sitt aktieinnehav om börsen börjar rasa? Behålla, sälja eller köpa? Snålgrisens strategi är att behålla och fortsätta köpa kontinuerligt, då detta är den uttalade strategin. Men visst, hade man haft en kristallkula och kunnat se in i framtiden är det ju bäst att sälja precis på toppen, och sen vänta tills man nått botten och då tokköpa. Men det är ju det som är det finurliga, ingen vet när toppen respektive botten infaller. Då tycker jag det är bäst att "sitta kvar i båten" som det heter, och hålla sig till sin strategi. Vår strategi säger dock att vid misstänkta toppar likt den vi har nu, håll 20-30% av kapitalet kvar till en framtida krigskassa, och det är precis det vi gör.

Vad har du som utdelningsinvesterare för strategi vid misstänkta börstoppar?

6 kommentarer:

 1. Frpgan är väl, vad är det som säger att det här är en misstänkt börstopp mer än tidigare? Jag ligger nästan all in just nu, sen vet jag inte hur jag gör framöver. Många bolag har levererat väldigt bra rapporter, det är inte bara luft i allt :). Jag håller med dig om HM och Mc Donalds!

  Mvh/ Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen!

   Ja jag skrev "misstänkt börstopp", för det är ju ingen som kan säga om vi är på toppen, eller om vi bara hamnat på en avsats, och att toppen finns ännu högre upp. Ändock, man får väl titta till historien, hur liknande börsfall har börjat och helt enkelt försöka dra någon slutsats kring det. Dock är det väldigt mycket psykologi. Det som fattas är att Trump eller Nordkorea hittar på något märkligt för att utlösa börsoro. Det såg man ju vid Greklandskrisen, krisen i sig var väldigt begränsad men skapade ändå stor oro världen över... är glaset hälften tomt eller hälften fullt, det är frågan.

   Radera
 2. Jag ligger all in med min lilla portfölj, tanken är att bygga upp en krigskassa för att kunna köpa än mer aktier om ett börsfall skulle ske.

  SvaraRadera
 3. Den där rosa cykeln kan bli en mycket bra lärdom. Använd den och vårda den tills den blivit för liten och låt sedan lillgrisen vara med och snygga till den och sälja den. Låter som det kan bli vinst till och med :).

  SvaraRadera
 4. Hmm, jag fortsätter nog att köpa trots att vargen lurar i skogen :)

  Blir det en bubbla som spricker så köper jag nog ännu mer. Svårt att säga hur man verkligen aggerar om man inte tidigare befunnit sig i varggropen dock.

  SvaraRadera
 5. Tycker man skall skilja på bubbla och högvärderad börs. Har man en för högt värderad börs så kanske den skall ner 20%, har man en bubbla så skall den ner 50%-70% och där är vi inte tycker jag.

  SvaraRadera