måndag 21 augusti 2017

Några snabba...

Det är full rulle både hemma och på jobbet. Hösten börjar så sakteliga göra sig påmind med kräftskivor och mörkare morgnar och kvällar. Men, inget att vara deppig över för denna veckan kommer lönen, och vi får väl se vilka inköp som kommer att göras. Det är alltid en härlig känsla när man loggar in på internetbanken för att överföra sina månatliga 25000 kr till Avanza. Lyckan är dock kortvarig och kan väl närmast jämföras med det "rus" som shoppingberoende människor får när de köper någonting dyrt. Snålgrisen tycker dock att det finns värre saker att vara beroende av än just sparande...

Lönesamtal, rond #3

Om ni kanske minns hade jag innan sommaren lönesamtal med chefen, och efter två samtal hade vi inte kommit längre än en höjning enligt avtalat 2,2% trots att Herr Snålgris hade levererat lysande värde till sitt företag. Skam den som ger sig, vi bokade in lönesamtal nummer tre till efter semestern, närmare bestämt till igår. Jag hade förberett mig med en laddning argument och ett krav på minst 3,2% vilket i runda slängar ger ~1300 kr brutto.Vi sätter oss ner, pratar lite om vädret och lite annat smått och gott, sen börjar chefen mumla om var vi hade avslutat senaste mötet och konstaterar att mitt krav var på 3,2%. "Vi säger väl det då", är det nästa han säger, tillsammans med att han "uppskattar dialogen". Jaha, det var alltså knockout efter 30 sekunder. Inte illa. Detta innebär att Herr Snålgris nya månadslön hamnar på 42400 kr. Det blir inte mycket över efter skatt, men många bäckar små heter det ju. Det blir lite extra sparande varje månad, och lite extra tjänstepension. Allt som allt en seger, och det visar sig att tro man på något ska man inte ge sig i första taget.

Försäkringskassans app

Denna myndighet verkar hålla på att möblera om rejält bland sina IT-tjänster, för jag har aldrig sett någon offentlig webbsida med en saligare blandning av olika utseenden beroende på var du befinner sig. Det verkar som om de olika delarna av deras självbetjäning lever helt olika liv, då vissa delar är telefonanpassande, medans andra delar kräver förstoringsglas för att kunna läsas när man är på språng.

Nu senast har klåparna förstört deras innan helt okej Android-app. Innan kunde man enkelt och snabbt logga in på "mina sidor" för att kunna se utbetalningar om VAB, Föräldrapenning och annat som hör småbarnsföräldrar till. Nu är denna tjänst ersatt av en länk som öppnar en webbsida i mobilen. Ett antal extra tryck krävs för att över huvud taket kunna logga in. När man väl är inloggad (vilket var riktigt segt) tog det en bra stund innan jag hittade hur man kunde se sina kommande utbetalningar. Det finns ett litet +-tecken man ska trycka på som öppnar en panel där utbetalningarna finns listade. problemet är bara att det krävdes ca 5 tryck innan denna panel öppnades, och under den tiden blev jag dessutom märkligt länkad till en sida med frågan "vill du logga ut?". Har de själva testat denna lösning innan de driftsatte den?

Care Capital Properties går i graven

Vi är några i bloggosfären som är stolta? innehavare av denn REIT som investerar i vårdfastigheter på den nordamerikanska kontinenten. De har numera blivit uppköpta av ett annat företag, Sabra. Detta visste jag om, men det hade antagligen på grund av semestern fallit i glömska. Under den tid som Herr Snålgris har ägt CCP har den fallit ca 12%, men har trots allt gett finfin utdelning med ca 9% om året, kvartalsvis. Vad händer då när Sabre köper upp företaget? Jo, alla aktieägare får 1,123 Sabra-aktier för varje CCP aktie som man äger. Detta resulterar i att Snålgrisen kommer att få 247 st aktier som är värda ca 41500 kr. Totalt sett "tjänar" jag ca 3000 kr på detta, MEN de har inte en alls lika imponerande direktavkastning som CCP, utan landar i runda slängar på 7%. Frågan är, vill man fortsätta äga detta bolag? Det är ytterst tveksamt, men då jag fortfarande ligger back värdemässigt så kommer jag nog att hålla ut tills värdet är +-0 och därefter sälja. Hade jag legat på plus hade jag antagligen sålt, men som Warren Buffet säger "Don't loose any money".

Azylkaoset fortsätter

Försöker som bekant avhålla mig från ämnet politik, men måste ändå få skriva av mig kring all uppståndelse i media om strejkande asylsökande och folk som har fått avvisningsbesked och är föremål för s.k. "snyftreportage". Senast var det om en 105-årig dam som tillsammans med sin familj hade fått avvisningsbesked. Detta var av tillräckligt nyhetsvärde för ett stort reportage i Rapport med uppföljning i Aktuellt kl 21:00 när en tjänsteman från Migrationsverket ska komma för att "förklara sig"? Varför då?

Givetvis är det ju tråkigt att denna gamla tant inte får stanna, hon hade tydligen fått en stroke av beskedet dessutom. Men någonstans måste man ju förstå att vid denna typ av beslut måste man lämna känslorna hemma, annars kommer du snart att befinna dig i en situation där det går att hitta "särskilt ömmande omständigheter" hos precis vem som helst, och då går det snart inte att utvisa en endaste människa. Det finns väl i det aktuella fallet två möjligheter, antingen sätter sig hela familjen på ett plan härifrån, eller låter man den gamla damen avsluta sina sista dagar på ett äldreboende i Sverige. Vilket är mest humant?

Herr Snålgris är alltid lika förundrad över hur t.ex. 12 afghaners utvisning betecknas i media som "massutvisningar", medans det tydligen är fult att kalla 120000 asylansökningar för "massinvandring" eller "massinvällning" som andra mindre nogräknade medier kallar det för. Får man ha en annan åsikt om invandring som inte innebär att "alla får ztanna"? För mig är det helt naturligt att om 100000 söker asyl så kanske 60000 får stanna och 40000 får åka hem igen då de saknar tillräckliga skäl? Varför blir det aldrig uppståndelse i media kring att 60000 får stanna? Varför protesterar inte kommunerna för att de saknar skolplatser, vårdcentraler, socialsekreterare och allt som krävs för att förvalta dessa människor? Jag kan gissa att de gärna hade velat göra det, men vågar väl inte av rädsla för att få en släng av "käften rasist". De som brukar komma med vanligtvis nyktra synpunkter är ofta lokala SD-politiker men de blir kategoriskt nedröstade oavsett vad de ställer för frågor eller kommer med för synpunkter. Man får inte ha en avvikande åsikt, verkar det som. Även lokala politiker från till exempel Moderaterna får en släng av partipiskan om de ställer sig upp och undrar "så här får det väl inte gå till" när de över en natt blir tilldelade 150 analfabeter som ska "integreras".

Invandring är bra. Men invandring måste få vara kontrollerad. Det ska inte vara möjligt för vem som helst att dyka upp vid gränsen utan id-handlingar och söka asyl och därefter få tillgång till alla förmåner som en svenskfödd person har rätt till. Det handlar inte om orättvisor eller inte utan om att det välfärdssamhälle som vi en gång i tiden byggt upp inte är designat för denna typ av "obalans" som massinvandring av outbildade människor innebär. Vi börjar se effekterna av detta redan nu med fler och fler förorter med hög kriminalitet, vård som inte hinner med och en poliskår som inte verkar ha tid med någonting mer än att ta fast fortkörare. Invandring måste få vara reglerad.

Jag har inget emot att betala skatt, men det gäller att man får valuta för sina skattepengar också. Och på kvalitetsstegen halkar Sverige längre och längre ner på stegen, samtidigt som skatterna går upp, upp, upp...


Äger du CCP? Har du sålt eller kommer du att behålla Sabra? 

1 kommentar:

 1. Grattis till lyckat lönesamtal. Trägen vinner men man ska ta de strider man tror sig kunna vinna. Hoppas själv på de 2,2 procenten. Har även varit med om att det i stället ligger en lapp i ens postfack, din nya lön blir xxx kr.

  Appropå en havererade migrationen och media/politikers totala förnekelse. Deras agenda är inte densamma som din och min. De har investerat stort i att allt ska gå bra och då måste de hålla fasaden uppe oavsett vad som händer. Dock finns det kommuner som t.ex. Hultsfred där politikerna tagit bladet från munnen och sagt att nu klarar vi inte mera.

  Eftersom du verkar ekonomiskt sinnad rekommenderar jag Tino Sanandajis bok "Massutmaning". Med enkel statistik slår han hål på många floskler, bland annat den om invandringens lönsamhet.

  Givetvis ska vi betala skatt så länge den går till vettiga saker. Tyvärr finns för många verksamheter som bara kräver mer och mer resurser utan tecken till några resultat där både kontroll och uppföljning är minst sagt bristfälliga.

  Läget går kanske sammanfatta med att Sverige har massutmaningar.

  SvaraRadera