torsdag 31 augusti 2017

Månadsrapport Augusti

Då har Snålgrisarna tagit klivet in i hösten. September är ju den första höstmånaden, men det är ändå lite ironiskt att vädret den senaste veckan har varit betydligt bättre än vad det har varit under hela den s.k. sommaren, som ändå är den period som vi föreställer oss ska bjuda på sol, bad och glass. Men icke detta året, tydligen var denna sommaren den sämsta sedan slutet av 1800-talet. Hah! Nåväl, man får ju njuta av dessa sista ljumma, vindfria höstkvällar så gott det går, trots att det nu verkar vara insekternas högtid, med invasioner av bland annat spindlar och flygmyror och diverse andra otäcka varelser.

Rött sa Snålgrisen om börsen...

Sensommarens börs har bjudit på röda siffror, dock har Snålgrisarnas Sverigeportfölj inte backat lika mycket som OMX30, då våra mindre bolag och preffar har hållit emot allt vad de har orkat med. Värre är det för vår portfölj med utländska innehav, där det lyser lika rött som rönnbärsträden utanför fönstret. Även om USA-börserna har gått upp så har Snålgrisarnas amerikanska finansbolag och REITar störtdykt. Har inte gjort någon större djupdykning i respektive bolag, men har inte lyckats hitta några andra förklaringar till detta mer än att det är valutorna som spökar. USA-dollarn har ju rasat senaste tiden, vilket återspeglar sig i de amerikanska innehaven. Titta gärna på vår portfölj, den är uppdaterad med de senaste siffrorna.

Nu är inte Snålgrisarna sådana att vi lipar för röda siffror. Tvärtom betyder ju detta att börsen är billigare, och då köper vi gärna på oss lite mer aktier än vanligt. Vi ska ju behålla vår Pengamaskin under lång tid, och då är det bara en sak som räknas, och det är utdelningarna. Dock, kan man inte bara köpa på sig en massa aktier och sen glömma bort dem. Tvärtom, pengamaskinen måste skötas, likt att man sköter en äppelodling måste man ta sig ett varv då och då för att kolla efter skadedjur, träd som mår dåligt andra potentiella faror. Detta räcker ju att man gör några gånger i månaden. Översatt till aktievärlden innebär detta att man bör hålla sig någorlunda uppdaterad kring vad som händer med de bolag man har i sin Pengamaskin. Detta görs med fördel genom att läsa kvartalsrapporter och följa nyhetsflödet som t.ex. Avanza presenterar under "Kontoöversikten", som är filtrerat för just det innehav man sitter på för tillfället.

Herr Snålgrisen är den som har ansvaret för att sköta Pengamaskinen (eller odlingen med pengaträd där man kan skörda tusenlappar lite då och då), medan Fru Snålgris tar hand om all övrig odling där hemma. Vi har haft planer på att bygga ett växthus för att kunna odla ännu fler goda grönsaker, och efter denna sommarens skitväder kommer detta antagligen att realiseras någon gång nästa vår. Det gäller nu att hålla utkik efter rabatter, då många byggvaruhus brukar rea ut en massa trädgårdsgrejor under hösten.

Vi har även gjort en annan grej, i sparandets och minimalismens tecken, och det är att vi hade en s.k. "garage sale" hemma på gatan, där flera av våra grannar inklusive Snålgrisarna ställde upp en massa skrä.. ähum fina saker inne i garaget och sen fick allmänheten komma och fynda. Detta gick över förväntan och vi blev ca 3000 kr rikare. Detta främst genom att Fru Snålgris sålde en massa kläder som hon aldrig använt och Herr Snålgris sålde ett antal Audio Pro-högtalare. Den enes sopor blev till den andres skatter och vi fyllde fickorna med lite stålar. Man får dock se upp för suspekta element som bara kommer för att spana inför en eventuell nattlig stöt. Snålgrisarna har dock inte mycket av värde i sitt hem, möjligtvis projektorn och en bärbar dator. I övrigt inget som jag kan tänka mig kan betinga något värde på svarta marknaden, så denna oro är minimal. Skönt att slippa oroa sig som Farbror Joakim gör...

Budget

Ja, Augusti har varit en sån månad som har samlat på sig flera större utgifter, bland annat den årliga vägskatten på 2300 riksdaler. Vattenräkningen kommer varannan månad och brukar ligga på 1200 kr, så även denna månad då det går åt en del vatten för att vattna grönsaker, fylla plaskpooler och släcka brinnande grillar (I shit you not). Dessutom har det inhandlats en del prylar inför Lilla Snålgrisens start på förskolan och Herr och Fru Snålgrisarnas jobbstart, bland annat lite nya väskor och mobilfodral.

Inkomster

Nu är det slutsnackat, dags för lite siffror. Så här såg våra inkomster ut för Augusti månad

Nettolöner: 37 769 kr (mindre än vanligt pga föräldraledighet)
Övriga inkomster: 15 518 kr (föräldrapenning, garage-sale, barnbidrag)
Utdelningar: Har skördat 5709 kr från våra pengaträd

Totalt: 58 996 kr netto i inkomster.

Utgifter

Det kostar att leva, även om man är Snålgrisar. Så här fördelandes denna månadens utgifter:

Mat: 4128 kr
Kläder: 207 kr (vi har gjort en hel del byteshandel med vänner, de har fått barnkläder, vi fått vuxenkläder)
Bostad: 5215 kr (Vattenräkningen varannan månad samt årlig sotning av skorstenen höjde upp denna kostnad rejält)
Övrigt: 3644 kr (under budget denna månad, märkligt nog)
Transport: 3092 kr (Årliga skatten samt en extra tankning diesel pga några långresor)

Summa summarum blir utgifterna 16 286 kr vilket gör att budgeten överstigs med 16 %.

Sparkvoten för Augusti blir därmed 67%. Detta är inte så illa pinkat, men det gör knappast att vi kvalificerar oss som Supersparare. Bättre lycka nästa månad.

Saknar du något i vår månadssammanställning som du är nyfiken på eller vill veta mera om? Skriv gärna en kommentar!

PS Återkommer i ett senare inlägg med information om de köp och sälj som gjorts i portföljen under Augusti DS

2 kommentarer:

 1. Snyggt jobbat med försäljningen av prylar och bra inkomst! Vad köoer ni för aktier denna månad!

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen!

   Ja det är alltid skönt att kunna sälja av sånt som bara stått och samlat damm.

   Kommer att skriva ett separat inlägg in de inköp och sälj som gjorts under augusti.

   Radera