lördag 2 september 2017

Köp och sälj Augusti

En märklig titel kanske, inte går det väl att sälja Augusti månad? Ne, såklart inte utan detta är ett inlägg om vilka affärer Snålgrisarna gjort under Augusti månad, då denna informationen helt enkelt glömdes bort/inte fick plats (fritt att välja vad ni tror är mest troligt) i föregående inlägg som avhandlade månadsrapporten.

Vi Snålgrisar har som bekant en filosofi att inte försöka överanalysera börsens nyckfulla rörelser, utan istället reagera på sådant som vi faktiskt förstår, som t.ex. valutornas rörelser upp och ner, eller när Donald Trump skriver ett Twitter-inlägg och hela världen darrar. Dessa saker som påverkar börsen upp och ner försöker vi dra nytta av så gott det går. Jag har märkt att det finns gott om s.k. "experter" i pesudofinanstidningar som DI, eller skvallerblaskor som Expressen, SvD och Expressen som gärna delar med sig av sina råd om vad gemene man ska ta sig till när börsen går upp eller ner.

Herr Snålgris kan dock konstatera att dessa råd inte är så mycket att ha, utan är mer i stil med "jaaa, börsen kan gå upp lite under höstmånaderna, men den kan ju också gå ner... bäst att helgardera er med några dyra allvädersfonder". Goddag yxskaft, med andra ord. Dessa självutnämnda "experter" ger jag inte mycket för utan köper varje månad när lönen kommer, i ur eller skur. Det är dock ganska märkligt hur lite det egentligen krävs för att få kalla sig för en expert.

Vad har vi då handlat under Augusti? Snålgrisarna gillar som bekant att leva lite farligt och köper bolag som inte vem som helst skulle vågat köpa. Capacent Holding tillhör nog den kategorin, och den aktien har fallit som en sten de senaste månaderna med flera svaga rapporter bakom sig. Hos jänkare-aktierna har det lyst rött för hela slanten, och det är antagligen en kombination av Trumps nyckfulla politik kombinerat med den svaga dollarn som har spökat här. Portföljen i sin helhet har gått såhär:


Det känns som om vår portfölj håller emot nedgångarna och vi ligger faktiskt nästan 7% upp från årsskiftet räknat. Dock syns det tydligt att främst preferensaktierna inte gav någon större utväxling vid börsuppgångarna under senvåren och sommaren, men de agerade däremot krockkudde under de nedgångar som har varit i närtid.

Vi har även passat på att köpa en del, och sälja en del annat, nämligen:

* Köpt 50 st Astra Zeneca för 24 467 kr

* Sålt 147 st Statoil för 22 186 kr

* Köpt 50 Marine Harvest för 10 787 kr

* Köpt 150 Capacent Holding för 5 398 kr

* Köpt 60 Boston Pizza för 8 024 kr

* Sålt 35 st Southern Co för 13 553 kr

* Köpt 250 st Prospect Capital Corp för 14 710 kr

* Köpt 28 Skanska B för 4 915 kr

* Köpt 48 st Sdiptech Pref för 5 004 kr


Ovan avslut är en salig blandning av olika bolag som Snålgrisarna har intresserat sig för. Vi bytte ut Statoil mot Marine Harvest, främst för att det kändes trevligare med lax än petroleum. Capacent har fortsatt dalat och ett nytt litet inköp gjordes i den dippen, likaså inhandlades mer defensiva Skanska och Astra Zeneca då båda dessa bolag har dippat en hel del, och utgör en stabil grund i utdelningsportföljen. Boston Pizza sjönk rejält en dag av oklar anledning och fler aktier inköptes. Prospect Capital har dippat en hel del senaste tiden, och kommer förmodligen få det *mycket* svårt att upprätthålla en 14%-ig direktavkastning, utan här räknar jag med en utdelningssänkning inom kort.

I övrigt blev vårat kära Care Capital Corp tvångsinlöst då Sabra Healthcare REIT köpte upp bolaget. Tyvärr blev effekten negativ då detta bolag kommer initialt att ha en lägre direktavkastning, men då aktiernas värde ligger på minus kommer de ligga kvar än så länge och generera utdelningar. När de förhoppningsvis stiger i värde kommer de med största sannolikhet att avyttras. Det var ca 40 000 kr som bytte skepnad i portföljen, och CCP var snälla nog att slänga med en femhundring i upplupen utdelning innan de drog sitt sista andetag och assimilerades in i Sabra-kollektivet.

Det var allt för denna månad, vi får se vilka spännande affärer som göres under September, kanske med den första brasan tänd och ett gott Amarone i sällskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar