onsdag 13 september 2017

Skatteuppror

Nedanstående inlägg är så politiskt det bara kan bli, men har trots det lite med ekonomi att göra...

Det har i dagarna knappt undgått någon att barnskötaren och tillika VPKs finanspolitiske talesperson Ulla Andersson har för avsikt att höja schablonskatten på ISK-kontot.Som vanligt när det gäller VPK så tror de att en gigantisk offentlig sektor med höga skatter på allt som går att beskatta är framtidens melodi. Problemet med detta med kommunism, planekonomi et al är att det redan har provats en gång av Sovjetunionen och Kina, och det gick inte speciellt bra. Någon skrev att "Vänstern vill väl men saknar grundläggande förståelse för hur marknadsekonomi fungerar", och det tycker jag sammanfattar det hela väldigt väl. VPK är en anakronism, en kvarleva från det förgångna som inte passar in den värld som nu existerar. Därför blir det väldigt obehagligt att de utan några större protester från några andra politiska partier än SD får igenom detta förslag. Utpressartaktik månntro?

Varför tycker då Snålgrisarna att detta är ett dåligt förslag? Det går lätt att sammanfatta såhär:

1) Vi tycker skatter är bra på sådant som är direkt skadligt för samhälle och hälsa, som t.ex. alkohol, tobak, fossila drivmedel. En skatt på detta kan användas som ett bonus malus för att åstadkomma positiva förändringar som främjar mänskligheten. Därför är vi emot att sådant som är positivt för samhället och som inte belastar det på något sätt som t.ex. arbete och sparande, att detta beskattas på några högre nivåer till fördel för t.ex. bidrag av olika former. Människan ska själv råda över sitt liv och leverne med minimal inblandning av staten, som ska finnas där främst för de som inte kan ta hand om sig själva.

2) Många använder retoriken att "det är ju en sån liten skattehöjning, det har ni väl råd med, tänk på välfärden". För Snålgrisarna handlar det inte om huruvida vi har råd eller inte, för det har vi sannolikt. Det handlar om signalpolitiken, inte den faktiska procentsatsen i sig. Här signalerar man att sparande är något som skall beskattas, detta efter att man tagit bort möjligheten att göra avdrag för IPS, som innan var 12000 kr om året. Istället har alla småsparare lytt ekonomibloggares råd om att öppna ett ISK, för där är skatten låg och det blir minimalt med krångel och här kan du ha dina pengar under lång tid. Och nu när tillräckligt många har lytt detta goda råd och bytt sparform, ja då kommer Ulla med sin pengahåv för att roffa åt sig allt som går. Dessutom signalerade hon om att det inte är slut här, utan att "5%" är en lagom nivå på skatten. Vad detta kom ifrån vet nog ingen, men det ger oroväckande signaler om framtiden. För obligations- och penningmarknadsfonder är det redan idag tveksamt om dessa papper med låg avkastning under lång tid lönar sig att ha på ett ISK.

3) Retoriken som används för att motivera detta förslag är rent löjeväckande. Man får det att låta som om det är "de rika äldre männen" som de vill komma åt. Hur man på fullt allvar kan yttra detta och samtidigt kunna behålla någon form av trovärdighet i ekonomiska frågor är för mig en gåta. ISK är ett folksparande som drabbar alla, unga, gamla, män, kvinnor. Att denna skattehöjning dessutom är i "jämställdhetens namn" får mig att undra vad Fru Andersson egentligen har rökt på för något?

4) Många kör med "tänk på välfärden" när man opponerar sig mot skattehöjningar. Det är precis det Snålgrisarna gör. Jag vet inte hur många tv-program eller tidningsartiklar som jag har läst där den offentliga sektorn har slösat med skattepengar. Då pratar vi inte om några miljoner heller, utan det är miljarder som man lägger på rena obegripligheter, istället för på fler lärare, fler poliser, renoveringar av simhallar, fritidsgårdar, läroböcker, speciallärare, vägar, vettiga löner till vårdpersonal och så vidare. En post i budgeten som står ut är kostnaderna för ensamkommande "barn" och integration i allmänhet. Det är helt orimligt att kostnaderna för enbart ensamkommande ska överskrida det som vi lägger på rikets försvar årligen.

När staten visar att man kan hushålla med resurserna, då kommer Snålgrisarna att betala sina skatter utan problem. Jag tror Lyxfällan hade varit ett utmärkt program att anmäla Maggan och Svetsministern till. På en timme jämförs inkomster och utgifter, och vi får en ekonomi i balans med ett skattetryck som motsvarar vad man får tillbaka från samhället.

Tack och lov finns det kämpar i samhället som gör allt de kan för att motverka denna skadliga och omotiverade skatt. Claes Hemberg har startat ett upprop med en namninsamling som han tänker lämna in till regeringen. Var med i uppropet du också, skriv på här. I övrigt får vi försöka göra vårat bästa för att informera alla på arbetsplatsen, släktingar, främmande människor vi möter på tåget eller i spårvagnen. Tillsammans kan vi förhoppningsvis krossa detta skadliga inflytande som VPK har på den sittande regeringen.

Och sen går det ju också att lägga sin röst nästa år på ett parti som inte förespråkar skattehöjningar på sparande och arbete. Det finns ju några att välja på...

10 kommentarer:

 1. Bra inlägg! När jag såg på nyheterna så sa de dessutom att en del av denna skatt ska gå till skattereducering av fackavgifter. Då undrar jag vad sjutton det har med välfärden att göra? Jag tror att skattepengarna som finns idag mycket väl kan räcka till det som behövs, problemet är som du skriver att det slösas så förbaskat med dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linn och tack för att du kommenterar här!
   Har inte tagit upp detta med sponsring av fackuppgifter, men det är ju något från LO och Sosseriet som de tydligen har fått igenom. Synd att de inte sponsrar våra medlemskap i diverse intresseklubbar också. Jag är inte förvånad, detta är vad man får av en rödgrön regering, helt enkelt...

   Radera
 2. Kalasbra att du engagerar dig för att öka på snacket kring detta. Nu såg jag att Aftonbladet även skrivit om mothugget bland oss investerare :)

  Har mött på otroligt få som tycker att detta är en god idé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kronan!
   Har haft sjukt mycket på jobbet men kände att detta är för viktigt för att inte skriva om! Har även delat på facebook som en galning, man hoppas ju alltid väcka någon som har missat detta. Tyvärr finns det väldigt många sossar i umgängeskretsen som inte verkar bry sig/tycker det är bra med skatter som drabbar de rike... meningslöst att försöka få dem att förstå att det är 2017 nu och inte 1975.

   Radera
 3. Känslan av att folk har pengar är något riktigt fult i Sverige. Devisen att alla personer kan spara något oavsett inkomst. Tänk chipspåsen. Om jag undviker chipspåsen varje helg. Så blir det en hundring i månaden som kan sättas in på ISK för att köpa värdepapper. ISK kommer att urvattnas och denna gång slipper inte KF undan. Tycker att det är tråkigt att skicka ut signaler att du får inte spara pengar i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej pris och tack för din kommentar!
   Ja tyvärr är det lite så i Sverige. Därför har ajg märkt att det är bäst att hålla tyst om både vad man tjänar och vad man får i utdelningar. Berättade nån gång att jag räknar med att inom 5-10 år kunna leva på utdelninarna och då blev det helt tyst då. "Men pensionen då..." undrade nån. Svaret blev att jag inte bryr mig så mycket om den. Ja då blev det ännu tystare. Det är stor skillnad mot Sverige och Asien där jag har varit mycket, där hyllas man om man gör något bra, man blir en hjälte som alla ser upp till, en inspirationskälla. Här verkar det vara precis tvärtom.
   Som du skriver är det signalvärdet i denna skattehöjning som jag vänder mig mest emot, inte höjningen i kronor och ören. Snålgrisarna är väl vad man kan kalla Socialkonservativa/liberala. Vi tror på skatter, men det ska finnas gränser, individen ska ha stor makt över sitt eget liv, men vissa grundläggande samhällsfunktioner ska styras av staten. Överdrivet mycket valfrihet är inte det bästa tycker vi.

   Radera
 4. Även jag blev provocerad vid skattehöjningen, men konservativa och liberala krafter är lika förutsägbara - fast där löses alla problem med skattesänkningar. Höjning av skatten på ISK är så pass marginell så man måste flytta enormt mycket kapital för att den skall bli kännbar för enskilda sparare. Men om detta är den andra skattehöjningen på flera kommande för ISK så känns det givetvis oroande.

  Detta är också en ideologisk fråga. Människor från mer liberala och konservativa livsåskådningar är hungriga på att skapa kapital för sig själva, ibland en positiv och konstruktiv egoism. Vänsterorienterade partier är mer noggranna med att fördela befintligt kapital, men frågar sig sällan varifrån pengarna kommer, eller hur dessa uppstod?

  Personligen är jag redan inkomstbeskattad, redan innan pengarna skickat mot mitt ISK i Avanza, skall jag sedan bli beskattad ytterligare en gång på samma kapital, varför då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där Livskvalitet!

   Gillar ditt namn. Så är det, det är två olika läger, där man har två helt olika lösningar på samma utmaning. Ideologin i det hela baseras väl på hur mycket makt/frihet en individ ska få ha i samhället. Får du behålla en större del av din lön själv kan du välja själv vilka försäkringar etc du vill ha, medans socialister och kommunister tycker det är bäst om staten tar hand om allting och fördelar kapitalet så rättvist det bara går. Jag föredrar att lyfta fram individens fria vilja före kollektivet.
   Du har rätt att ultrakapitalister ser sig själva främst och bryr sig inte så mycket om medmänniskorna. Jag tror på en balans där vi med skatten ser till att samhällsfunktioner finns där och är av god kvalitet men att man med större kapital även kan välja alternativ om man så vill. Skatten ska inte vara FÖR hög så att det knappt lönar sig att jobba, men ska inte vara FÖR låg heller så att du behöver privata alternativ för allting. Men så är vi lite lata av oss också ;)

   Du har ett intressant och tänkvärt inlägg. Men som all diskussioner kring politik och ideologi finns det sällan ett svar... :)

   Radera
 5. Mycket bra inlägg.
  En höjd skatt ger naturligtvis helt fel signaler och motiverar knappast sparandet. Inte konstigt att folk tycker det är bättre att låna så fort de behöver pengar. Men jag är inte det minsta förvånad, är det något man inte uppmuntrar i det här landet så är det eget ansvar.

  För övrigt vill jag bara nämna att jag var helt säker på att jag lagt till din blogg i min lista över rekommenderade bloggar men kunde inte hitta dig där?! Så nu har jag lagt till dig. Ber om ursäkt att det tagit tid men trodde som sagt att du redan fanns där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålcoachen!
   Kul att du är här och kommenterar!
   Ja det har verkligen varit en rejäl skattehöjartsunami senaste tiden, tack och lov verkar 3:12 och fryst brytpunkt statlig skatt stoppade men nu kommer ju tv-licensen att läggas på skattesedeln istället , vilket blir några extra tusenlappar för oss. Jag föraktar verkligen denna typ av politik som inte premierar oss som jobbar, och pensionärer, som har jobbat.

   Tack för att du lägger till mig i din lista!

   Radera