fredag 22 september 2017

Rik på musik

Fredagen är kommen och det är till råga på allt höstdagjämning, dvs att natten är nästan lika lång som dagen överallt på vårat jordklot. Snålgrisarna påverkas inte speciellt positivt av detta mörker som lägger sig över landet, utan nu är det betydligt mera gnäll både under tidiga morgnar och tidiga kvällar. Det som är positivt är att Lilla Snålgrisen somnar betydligt bättre nu när det är mörkt och hon inte hör att grannens ungar är ute och leker till 23:00 som det var under sommaren. Det är jobbigt att vara minstingen på gatan...

Jag var på ett intressant seminarium via jobbet som handlade om nutidens entreprenörer, och att vissa med väldigt små medel, tack vare gratisverktyg som youtube och någon form av talang kan nå ut till en väldigt stor mängd människor och därigenom bli "känd" och så småningom kunna försörja sig på detta. Vem som helst som kan något har möjligheten till detta, den enda förutsättningen är att du har en dator med internetkoppling eller en smart telefon med kamera och mikrofon. Sen är det ju oerhört subjektivt vad som kan kallas för talang, Herr Snålgris har många gånger uttryckt sin förvåning för att psykfall som PewDiePie över huvud taget kan få någon att lyssna på hans svammel och tramsigheter, och dessutom tjäna mångmiljonbelopp på detta. Men åter igen, visar väl detta att det går att tjäna pengar på vad som helst bara man har lite tur. Talang är uppenbarligen något helt subjektivt...

Under detta seminarium lyftes ett antal personer upp som på ett eller annat sätt har skapat sig sin egna lycka med hjälp av små medel och som exempel tänkte jag berätta lite om en i vårat tycke väldigt talangfull kvinna vid namn Taylor Davis, som har spridit mycket glädje i Snålgrisarnas vardagsrum senaste tiden.

Vem är då denna människa? Jo, Taylor Davis är i våra öron väldigt talangfull 30-årig violinist från USA, som började att lägga upp youtube-videor för ca 8 år sedan där hon filmade sig själv när hon med sin violin spelar covers på kända melodier från film, tv och datorspelsvärlden. Kvaliteten på filmen och ljudet blir ju därefter när man inte har proffsig utrustning, men det var tillräckligt för att folk skulle hitta henne, prenumerera på hennes kanal och bli s.k. "fans". Finns du på youtube och du gör något som en stor mängd av befolkningen har intresse av, och dessutom sätter din egen stil på det hela så kan det bli något väldigt intressant av det hela. Speciellt lyckat blir det om dina videos innehåller namn på saker som folk ofta söker på, t.ex. "Gladiator movie theme". Och det är just detta som jag tror att Taylor Davis har åstadkommit. Vem som helst som kan spela fiol kan filma sig själv spela något klassiskt stycke. Blir det bra youtube av det, och är det tillräckligt intressant för att skapa ett följe av fans av det? Förmodligen inte.

Vad hände sen då? Jo, när hon märkte att antalet följare växte och växte och att folk verkade vara intresserade av det hon gjorde kunde hon lyfta ribban ytterligare lite och började spela in musikvideos utomhus vid olika majestätiska landskap. Vissa av de tidiga filmerna är filmade av familjemedlemmar som hjälpte till, medan hon under de senare åren har börjat samarbeta med professionella filmskapare och där de bl.a. använder drönare för att få till intressanta kamerasvep och vinklar, samt även mer påkostad scenografi och rekvisita och även en del CGI.

En annan grej som inte kostar henne själv speciellt mycket men som gör hennes musikvideos betydligt mer charmiga är att hon klär ut sig och lägger på diverse specialeffekter medan hon spelar, för att verkligen sätta stämningen. Hon har kul helt enkelt, och gör sin grej. Och fansen älskar det. Hon säger uttryckligen att hon inte är intresserad av klassisk musik, utan vill spela sina Zelda och Final Fantasy-covers helt enkelt.

Hur tjänar hon då pengar? Innan när hon gjorde detta på skoj hade hon ett helt vanligt jobb, då tidiga försök att göra soundtracks för datorspel av någon anledning misslyckades. men skam den som ger sig, hon jobbade på med sitt dagtidsjobb och på ledig tid gjorde nya musikvideos och efter några hits och en hel del reklam på twitter r gick det  därefter bara uppåt. Nu tjänar hon pengar på att sälja album, både som cd-skivor och på diverse marknadsplatser på internet.  Dessutom har hon gjort ett antal turneringar, bla. i Europa och USA som jag gissar inbringar en del kosing i form av biljettintäkter och försäljning av signerad musik på plats.

Såklart ska man ju ha en app, och givetvis finns det en officiell Taylor Davis app som man kan ladda ner. Jag har inte grävt i detalj i denna app, men så som den är utformad gissar jag att det är en generisk kändis-app där man lägger in sitt namn och bilder, och vips så har man för en kostnad en helt ny kanal där man som artist kan nå ut till sina följare. Givetvis är denna app fylld av köpmöjligheter. Du kan inte ens titta på hennes nyhetsvideos och skriva kommentarer utan att först ladda med stjärnor, en sorts "Credits" som används för precis allting i appen. 100 stjärnor kostar 21 kr så det är inga ofantliga summor vi pratar om, men just detta tilltag tycker jag är lite "för mycket". Men samtidigt har jag respekt för att det är svårt att tjäna pengar som "halvkändis" och att artisterna försöker hitta så många inkomstkällor som det bara går.

Men pass på, det får inte gå så långt att fansen tröttnar och att hela artistens tillvaro på internet blir allt för kommersialiserad. Taylor Davis är farligt nära denna gräns tycker jag. Dock uppvägs detta av hennes otroligt jordnära personlighet. Hon tackar sina fans i tid och otid, delar ut signerade kopior av sina album och lägger fortfarande ut mycket gratismaterial på youtube, samt har även startat en andra youtube-kanal som innehåller tips till personer som funderar på att börja spela violin samt en massa "behind the scenes" filmer från när hon spelar in sina musikvideos.

Så för att avrunda detta blogginlägg, ja jag tror att med internets hjälp och en portion talang som gör dig något så när unik och får dig att synas i mängden så finns det inget som kan stoppa sig på din väg mot stjärnglans och berömmelse. Och har Taylor Davis talang? Ja, häll upp ett glas valfri dryck, luta dig tillbaka i tv-soffan och titta på någon av dessa musikvideos som Snålgrisarna har som sina absoluta favoriter och döm själva. Trevlig helg!
3 kommentarer:

 1. Så galet bra <3

  Lyssnat på Lindsey Stirling någon gång? Lyssnar på henne lite nu och då faktiskt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kronan och tack för kommentar!

   Ja visst är de bra! Och gjorda med väldigt små ekonomiska medel.
   Jo har faktiskt tittat en del på Lindsey Stirling också för ett tag sedan. Hon är väldigt duktig och gör väldigt häftiga och påkostade musikvideos, men det var något speciellt med Taylor Davis' videos, svårt att sätta huvudet på spiken. Vi lyssnade en hel del på klassisk musik här hemma innan, men efter Lilla Snålgris föddes är det svårt att konkurrera med youtube och peppa gris och teletubbies och få tid över att bara njuta med ett glas rött och en konsert. Dock älskar den lille att dansa till flera av de musikvideos jag länkade till ovan, så det är kul när man slår flera flugor i en smäll ;)

   Kan rekommendera musikvieon där hon gör en cover på "Promentory" från Last of the mohicans". Tror det var den första utomhusvideon hon gjorde, när en släkting filmade. Märks att den är filmad av en "amatör", men musiken är lika storslagen som vanligt, och bakgrunden är helt majestätisk.
   Kan behövas lite kultur och avkoppling också tycker jag, efter allt negativt kring regeringen och skattehöjningarna

   Radera
 2. Härligt! :)
  Sitter och lyssnar på den nu tillsammans med en burk Höga Kusten. Bra sätt att avnjuta en lördag måste jag säga

  SvaraRadera