lördag 9 september 2017

I valet och kvalet...

Det blåser och ruskar utanför Snålgrisarnas fönsterrutor. Hösten har gjort intåg med besked, och nu har vi haft flera dagar med regn och rusk. Det är mysigt att sitta och gotta sig i soffan med en trevlig film när vädret är som det är, men med en Liten Snålgris som håller låda ända fram till läggdags, är detta mer eller mindre omöjligt att få till. Lite mys och pys kan vi få till, men då med något sömnigt barnprogram istället för senaste säsongen av Game of Thrones. Jaja, det blir vad man gör det till... :)


Ja vad f-n ska man göra?


Apropå detta med förändringar, det har varit ovanligt mycket förändringar av den ofrivilliga sorten i Snålgrisarnas portfölj senaste tiden. Det började med att SAS Pref skulle lösas in, vilket gjorde att dessa fina kvartalsutdelare med hög yield såldes och andra aktier inköptes.

Nästa aktie som vi gjorde oss av med var Balder Pref, som dessvärre också de skulle lösas in. Dessa har tjänat oss väl något år, och de är dessutom med i Avanzas Superlån och hade relativt hög yield, vilket gjorde att det var med vankelmod dessa såldes. Istället fick Klövern, Astra Zeneca och Skanska en ökning, vilket sänkte yielden något men höjde riskspridningen en aning.

Och nu senast, det som kanske grämer Herr Snålgris allra mest, ska Nordea flytta till Finland. Flytten i sig bryr vi oss inte om, men problemet är att vårat innehav av 905 Nordea-aktier ligger på ett ISK, och i och med flytten kommer vi att få börja betala källskatt på utdelningen. Detta är ytterst ofördelaktigt för oss, och det är med tungt hjärta vi kommer att sälja dessa aktier. Det är synd, för de köptes för ca 84 kr st direkt efter Brexit och vi har således en yield på ca 7,2% och dessa ingår dessutom i Superlånet och är en del i Snålgrisarnas kärninnehav.

Vad finns det då för alternativ i nuläget att köpa för de ca 95 000 kr vi får om vi säljer? Ja, inte mycket tyvärr. Kravet är att aktierna vi ersätter med måste ingå i Superlånet, vara svenska och yielda minst 6%. Swedbank finns ju, och där kommer vi förmodligen att öka en del, och sen kanske det blir lite mer Axfood och Skanska.

Det är lätt att glömma att om portföljen är belånad via Avanzas Superlån sätts ju lånenivåerna efter de enskilda aktiernas belåningsvärde och huruvida de ingår i Superlånet eller ej. Säljer du en massa super-aktier och köper andra som inte ingår där, ja då kan du få ett meddelande från Avanza om att du nu betalar en mycket högre ränta för ditt lån, då du har portföljen belånad för mer än vad Superlånet i den stunden tillåter. Detta fick vi erfara när vi sålde innehavet i Telia Company.

Det är lite irriterande när aktier som man har tänkt behålla för all tid och framtid helt plötsligt ändrar på sig, så att man får sälja av dem. Det svåra är att hitta bra alternativ. Jag tycker att valet om man enbart håller sig till Sverige är ganska svårt numera då många aktier ligger på ganska höga prisnivåer, och det har inte riktigt kommit någon kris som hade kunnat släppa ut lite luft ur börs-ballongen.

En annan fråga som Herr Snålgris har funderat på är ju vad som kommer att hända med Nordeas aktievärde när hundratusentals svenska småsparare säljer av sina aktier för en eventuell flytt till en KF eller till något annat innehav? Kanske ska man sälja redan nu och investera i något annat som man får utdelning från redan i år, till exempel en preff?

Hur tänker du göra med dina Nordea-aktier? 

3 kommentarer:

 1. Äger också Nordea. Men vill nog se vart "aktievärdet" tar vägen när flytten av huvudkontoret är klart. Först då vet vi om jag gjorde rätt eller fel som behöll dom! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för kommentaren!

   Ja det är ju lite frestande att vänta och se, men är tveksam till att kursen kommer att ändras markant uppåt. Kunder kommer att försvinna (LO och gammelsossar etc), det kommer att bli en kostnad förknippad med själva flytten.

   Snålgrisarna ligger idag + 29% på Nordea och har således en fin vinst att hämta hem. Kommer förmodligen att sälja i dagarna. Men så är det, man vet först långt senare om det var ett klokt val.

   Radera
 2. Tog ett snabbt beslut och sålde alla Nordea. Vill inte ha dem i ISK om det blir flytt och var rädd för att kursen skulle sjunka iallafall tillfälligt om för många kom på samma tanke

  SvaraRadera