tisdag 26 september 2017

Inköp September

Simsalabim vad tiden går. Nu efter en helg med sommarlikt väder har lönen kommit, och i sedvanlig ordning har Snålgrisarna varit och shoppat. Då vissa kanske bränner sina pengar på skor, kläder, teknik så fort de har möjligheten handlar vi istället aktier som kommer att bidra till en passiv inkomst i form av utdelningar, samt även i det långa loppet större frihet att göra vad vi vill istället för att förvärvsarbeta dag ut och dag in.

Shoppingdags


Vi har som mål att köpa aktier för 25000 kr varje månad. Tanken är att vi varje år framöver ska öka detta med 1000 kr, så att vi under 2018 kommer att spara 26000 kr i månaden och så vidare. Jag gillar system där man hela tiden växlar upp, testar gränser och strävar efter nya mål. Då vi antagligen kommer att få löneförhöjningar årligen med minst 1000 kr (ett annat av våra mål) känns det bra att göra denna ökning.

Någon vän av ordningen kanske tycker att vi borde buffra upp lite pengar istället, att "spara i ladorna" som det så vackert heter. Frågan är då, hur mycket bör man ha i sina lador? Snålgrisarna har som finansiellt mål att klara oss i minst 1 år på besparingar. Då vi spenderar ca 14000 kr i månaden betyder det att vi ska ha 168000 kr i kontaktbuffert, alltså pengar som finns tillgängliga direkt när vi behöver dem. I skrivande stund ligger vi på 145000 kr i buffert, vilket ändå får anses som fullt tillräckligt. Utöver detta har vi ju en sjukförsäkring som alla svenska medborgare kan ta del av, samt även via jobbet en grupplivsförsäkring som gäller hela familjen om något allvarligare skulle inträffa. Vi har även en barnförsäkring, som går in om något skulle hända med Lilla Snålgrisen och vi hade varit tvungna att vara långtidslediga från jobbet, det som kallas vårdbidrag.

Tack vare att vi har så pass låga fasta kostnader och driftskostnader gör detta att vi klarar oss bra även i sämre tider, vid t.ex. långvarig sjukdom och arbetslöshet. Detta är något att tänka på för många tror jag, att man inte tar på sig för stora kostnader, och sen när det krisar sig ska "någon annan" lösa situationen. Som förälder och vuxen människa har man ett stort eget ansvar, även om vissa riksdagspartier helst hade velat tänka åt en också.

Nog om det, vi har som sagt gjort några inköp under September, och här tänkte jag gå igenom dessa i detalj:

Köp 180 Corus Entertainment Inc för 12 343 kr
Denna kanadensiska mediajätte har Snålgrisarna tagit in för några månader sen. Den kanadensiska dollarn är mer stabil än dess sydliga grannes, och direktavkastningen är helt okej med sina dryga 7%. Som en extra bonus sker utdelningarna månadsvis.

Köp 140 st Klövern pref för 32 427 kr
Vi ökar innehavet i Klövern pref, då den delar ut hyggliga 6,5% och är med i Avanzas superlån.

Köp 115 Pegroco Invest för 13 754 kr
Nytt innehav i detta investmentbolag med Göran Persson i styrelsen. Direktavkastningen ligger på 8,2% och utdelningar kommer 4 gånger om året.

Köp 115 Bosjö Fastigheter för 14 131 kr
Nytt innehav är denna enfastighets-preff som hyr ut Ellos huvudkontor och nordiska logistikcentrum som ligger på fastigheten Vindtyget 1. Delar ut 4 gånger om året och en av utdelningarna är under Snålgrisarnas svagaste månad december. Långa hyreskontrakt borgar för stabila tråkiga utdelningar.

Köp 100 SEB A för 10 155 kr
Vi ökar i denna trevliga affärsbank.

Köp 260 st Swedbank A för 56 234 kr
Vi ökar på rejält i Swedbank, som gissningsvis kommer att gynnas av att LO-förbunden antagligen byter bank från Nordea, som de är riktigt sura på av oklar anledning mer än partipolitik.

Köp 100 st Axfood för 14 321 kr
Vi ökar något i stabila Axfood och hoppas på en bonusutdelning nästa år...

Köp 200 st Northwest Healthcare Reit för 14 636 kr
Ökar något i denna fina kanadensiska månadsutdelare som torde vara välkänd för de flesta.

Köp 170 New Mountain Finance Corp för 18 645 kr
Ett amerikanskt riskkapitalistbolag (BDC) som är välskött och med bra utdelning.

Köp 70 st Dedicare för 9263 kr
Snålgrisarna är sena till festen, men valde att avvakta socialistregeringens och Reepalus utredning om Vinster i välfärden". Tydligen ska inte företag som Dedicare omfattas av eventuella kommande vinsttak, vilket gör att vi nu känner oss trygga med att gå in med en liten post i detta företag. Dock vet man aldrig vad Maggan och Ulla kan tänkas hitta på om de gud bevare får sitta kvar efter 2018.

Köp 150 st CBL & Associates för 9992 kr
Ett nytt innehav är CBL & Associates som är en REIT som äger en massa fastigheter och byggnader. Till exempel finns Sears med på deras lista över innehav. Den förespående döden av köpcentrum gör att detta innehav känns lite risky, men de har visat sig väldigt duktiga på att göra om avlidna köpcentrum till t.ex. biografer, restauranger etc. En mindre post får det bli, direktavkastningen är otroliga 12,8%.

Köp 90 st Uniti Group för 12 483 kr
Ytterligare en ny REIT, denna gången inom området infrastruktur, fiber, bredband och sånt. Ett ungt företag som har tappat rejält på senaste tiden, men som många analytiker bl.a. på SeekingAlpha.com tror på. Snålgrisarna går in med en liten post, då utdelningen är makalösa 14,5%. Ett stort plus är att detta företag delar ut under december. Lite julklappspengar med andra ord.

Men vänta lite nu, tänker ni säkert. Ovan inköp är ju betydligt mer än 25 000 kr. Helt rätt, vi har även sålt några aktier under månaden, och det största innehav vi sålt är utan tvekan Nordea, som vi avvecklade främst av anledning av deras flytt. Nu har det ju kommit uppgifter om att vissa aktieägare kan tänkas stoppa flytten, men det ser jag som högst otroligt. En flytt hade inneburit utländsk källskatt på utdelningarna, och då vi hade en väldigt stor post i denna bank, samt att vi även äger aktier i flera andra banker så kändes det inte svårt att göra sig av med denna post. Det innebar 94 000 kr rakt in på kontot, som vi delade upp i ett antal mindre inköp.

Vidare har vi valt att minska i Prospect Capital Corp, som sänkte sin utdelning förra månaden, och förmodligen kommer att sänka ytterligare, då de inte har täckning för sin utdelning, samt att deras omstrukturering av portföljen inte verkar ha gett önskvärt resultat. Kniven faller... har dock gett hygglig utdelning under månaderna som gått. Vi drar ner något och använder dessa pengar till två nya högyieldare.

Sådär ja, det blev ett antal transaktioner och Avanza har fått in lite courtage. Nu kommer vi att ta det lugnt till nästa månad, då det kommer in nya friska pengar som skall sättas i arbete.

Har du några högyieldande aktier, dvs yield + 8 % som du är nöjd med eller bara ångrar att du köpte?

5 kommentarer:

 1. Hej,

  Intressant läsning! Du nämner flera bolag jag tänker hålla ett öga på framöver, så tack för tipsen.

  Vad gäller din fråga rörande högutdelare sitter jag med Ares Capital (ARCC) @ 9,60%, Gladstone Investment (GAIN) @ 8,27% samt Whitestone REIT (WSR) @ 8,74%. De rullar på helt okej och jag känner mig ganska trygg med dem. Satt tidigare med SNR och SBRA/CCP, men sålde av dem då jag kände att jag låg lite väl tung i vårdhemssektorn.

  Att du minskade i Prospect Capital gjorde du nog helt rätt i. Förutom att de har problem att täcka utdelningen tycker jag inte ledningen ger ett särskilt förtroendeingivande intryck.


  Mvh

  /Kowalski

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kowalski och tack för kommentaren!

   Vi sitter kvar med SBRA/CCP då vi ligger för mycket back för att motivera ett sälj. Dock blev jag missnöjd när de sänkte utdelningen, så man sitter fast med lägre yield än innan när CCP fanns. Kanske blir det en ökning nästa gång de delar ut vi får väl se.

   Ja Prospect verkar inte klarna när det gäller ledningen. De verkar försöka motivera sina höga förvaltningsavgifter med att de gör djupgående analyser etc, men det känns inte som det återspeglar deras resultat. Hoppas dock de ökar så pass mycket att det svider bara lita att avveckla dem. Kommer ligga lång så länge de inte sänker utdelningen allt för mycket, senaste utdelningen är ju endast aviserad för två månader, kanske är en ny sänkning på g? Kommer säkerligen dra ner aktien till skräpstatus (om den inte redan är där).

   Radera
 2. Måste instämma. Schysst inspiration på köp. Har ingen Reit i dagsläget. Det är väl KF som gäller för dessa utländska köp om jag förstått det rätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja för att hålla det enkelt när det gäller källskatten så har vi alla utländska innehav i en KF. Då får vi tillbaka skatten om sisådär 2 år, och Avanza sköter allt det åt oss.

   Ja är man modig så finns det öppningar nu både för UNITI och SBRA, då de har störtdykt, givetvis nån dag efter jag ökat, men så brukar det ju vara eller hur?. Men ligger man lång så borde det gå vägen. Hög direktavkastning och hög volalitet brukar gå hand i hand, så det är inga aktier för de med svagt hjärta, igår gick UNITI t.ex. -9,4%. Köpte en post till när den låg -7%. Dock tycker jag att man ska ha max 1-2% av sitt totala portföljvärde i denna typ av högyieldare. Mycket kan hända...

   Radera
 3. Tack för tipsen. Jag ska definitivt kolla in detta.

  Ha det fint

  SvaraRadera