fredag 17 november 2017

Milstolpe passerad

Veckorna går och nu är det fredag igen. Novermber är en trist månad så man får göra den rolig på alla sätt som går, t.ex. genom att gå långa promenader i skogen de dagar det är soligt och varmt. Är det dimmigt och regnigt kan man mysa inomhus, eller göra något nyttigt som att städa och rensa.

Vi Snålgrisar försöker göra vårat bäst för att inte köpa hem onödiga prylar, vare sig det är snickarredskap, köksredskap eller leksaker till Lilla Snålgris. Vi tror att man inte blir vare sig mer produktiv eller lyckligare för att man köper eller får drivor med saker. När vi själva köper presenter till folk blir det ofta presentkort, kontanter eller saker som går åt, t.ex. en fin flaska vin eller något annat som mottagaren uppskattar. Tiden för att köpa statyetter, tvålpumpar och glasskålar är förbi, och tur är det.

Jag skrev i ett tidigare inlägg att höstdepressionen har gjort sig påmind även här, och det märks på kvällarna att vi somnar mycket tidigare än under sommartiden. Jag kan utan problem somna i soffan vid 19-tiden på kvällen, och har inte alls samma lust och engagemang kring vare sig jobb eller familj/vänner som under årets ljusa årstider. Nu har även Fru Snålgris fått sig en släng av detta verkar det som, det är väldigt sällan jag hör henne knorra om att jobbet är dåligt eller tråkigt och att hon känner sig deppig, men nu har det kommit vid några tillfällen. Vi har planerat in några mindre resor som förhoppningsvis ska råda bot på det hela, det är resor till spa, bad, värme och en och annan julmarknad.

Vad är det då för milstolpe som är passerad, kanske en och annan  nyfiken läsare frågar sig? Idag rasslade det nämligen till med utdelningarna då Ocean Yield, OHI, Crius samt Northwest Healtcare lättade på lädret och delade ut inte mindre än 3741 kr tillsammans. Med denna summa har vi passerat 100 000 kr i sammanlagda utdelningar under 2017 enligt Avanzas fina värdepappers-sammanställning nedan:Det känns faktiskt inte så märkvärdigt att under 2017 har kasserat in 100 tusenlappar, men om man sätter det hela i perspektiv innebär det en extra passiv inkomst på ca 8500 kr per månad, vilket inte är småpotatis direkt. Det finns de som kanske köper ofantligt många trisslotter och på sin höjd vinner 50 000 kr under sin livstid, hade de investerat i utdelningsaktier hade de med största sannolikhet kunnat skrapa fram 100 000 kr VARJE ÅR istället. Hur stor sannolikhet är det att man gör det med trisslotter eller V75?

Och detta har vi uppnått enbart genom att spara våra löner och återinvestera utdelningarna, sälja av alla onödiga inköp samt tänka efter inför varje större inköp om det är något som verkligen behövs. Man behöver inte ett nytt badrum eller ny tv vart femte år, eller 20 par skor och kostymer. Vi försöker hushålla med våra inkomster och inte köpa på oss mer än vad vi faktiskt behöver, och se vart detta har tagit oss. Vi är en helt vanlig barnfamilj som bor i ett helt vanligt villaghetto i en ort i södra Sverige. Vi har helt vanliga jobb och gör egentligen helt vanliga saker.  Det gäller bara att göra sig av med en massa grupptryck och måsten, och fokusera på målet.  

Kan vi så kan alla skulle jag tro.

10 kommentarer:

 1. Wow vilken rolig milstolpe att uppnå, grattis!!

  Jag brukar i normala fall gilla hösten/vintern, men i år känns den ovanligt mörk och trist, förstår er helt på den punkten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linn och tack för din kommentar!

   Ja hösten är tung, och hos mig påverkar den definitivt humöret. Gissar det har något med hormoner och annat att göra, dopamin, endorfin och sånt. Försöker promenera en hel del under luncher och på helger för att få lite ljus.

   Radera
 2. Grattis och bra jobbat Snålgrisen!

  100 tusen i utdelning på en 1,7 miljoners portfölj känns ju som en riktigt bra utveckling - och riktigt inspirerande!

  Håller helt med dig i lotto-resonemanget. Ska bli intressant att se hur 2018 kommer utveckla sig för dig. Keep up the good work!

  Mvh,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Atlas!

   Ja detta året har det gått bra. Visst vi har några surdegar som har tagit oss back nån månadslön som t.ex. PSEC och CBL, men så är det på börsen, man ska väl vara glad att man håller sig runt index, med tanke på att portföljen har ca 30% preffar i sig. Portföljen ligger antagligen lite för högt i risk/yield, kommer under 2018 att dra ner risken något. Dock har vi gott om likvider, så det är inte på något sätt en fara för ekonomin om börsen skulle krascha. Vi sparar ju på lång sikt > 10 år. Och det är för oss utdelningarna som räknas, värdet spelar inte så stor roll, men utdelningssänkningar lyser rött på vår radar och då kan det bli aktuellt med att sälja eller minska. Detta hände senaste med både PSEC och CBL, så det är stor risk att dessa säljs även om de har återhämtat sig senare veckan.

   Radera
 3. Stort grattis. Att minska risken i portföljen låter som en bra idé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krösus och tack för kommentaren!
   Det är farligt att jaga yield och blunda för riskerna. Inte för att vår portfölj på något sätt är riskfylld, men då vi även har en hävstång i form av avanzas superlån, känns det som en god idé att då och då fylla på lite extra i stabilare aktier som dessutom ingår i superlånet.

   Radera
 4. 100.000 i utdelning på ett år! Ett stort grattis på det. Ni är ju 2 och jag är ensam så då blir mitt mål nästa år hälften, dvs 50.000 (i år blev det 42.000) vilket jag kommer att nå om inget oförutsett händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan där smålänningen!

   Ja det är enklare när man är två trots att vi har utgifter för lilla snålgrisen som en ensam person antagligen inte har. Dessutom, jag hade nog inte haft någon bil om jag var själv, vilket hade fått ner omkostnaderna något till. Men, hur som helst kan man nå målet fortare ju fler man är. Förutsatt att ingen slösar bort slantarna förstås hehe ;) Riktigt starkt jobbat att nå 42000 kr i utdelningar själv!

   Radera
 5. Galet stort grattis till ni snålgrisar! :D Ni gör det galet bra och det hoppas jag att ni förstår.

  GL&HF i fortsättnignen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Kronan!

   Ja någonting bra verkar det som vi gör, då det regnar in pengar utan att vi behövt göra något arbete. "I wanna make money while i sleep...". Dock finns det mer att göra, t.ex. diversifiera, minska ner risken något samt ta beslut kring surdegar som SBRA och PSEC som ligger mycket back värdemässigt. Capacent är också ett bolag som inte har utvecklats som jag hoppades. Dock hoppas jag att de har tagit sig igenom det värsta. Men så är det i aktievärlden :) Även "stabila" drakar som Ericsson och HM har ju agerat "fallande knivar", vem kunde tro´t.

   God helg!

   Radera