måndag 6 november 2017

Oktobers inköp och gårdagens Agenda

Snålgrisarna kämpar på och njuter av det ytterst fina höstvädret, det blir många skogspromenader i en guldskimrande bokskog där det när solen gassar som bäst blir så varmt att det räcker med en tunanre tröja, man behöver inte ens jacka. Det är inte svårt att vänja sig vid denna typ av väder, även om vi innerst inne vet att det vilken dag som helst slår om till minusgrader och kyla. Det är bara till att tacka och ta emot så länge det varar.Igår kväll satt Herr Snålgris i soffan och pustade ut efter en tung helg med mycket sociala och trevliga aktiviteter, och lyckades hamna precis i början av SVT-programmet Uppdrag Granskning Special, som handlade om en ny "läcka" gällande USA:s handelsminister och hans aktieinnehav i företaget Navigator som ägde ett antal tankfartyg som skeppade rysk gas. Det handlade även om nya s.k. skattesmitare som placerar tillgångar i skatteparadis som Malta och Caymanöarna för att undvika att betala för mycket skatt i Sverige. Det blev lite extra intressant när en bitsk reporter pressade Svenskt Näringslivs VD Leif Östling uttryckte sitt hjärtas mening om vad han tyckte om skattetrycket i Sverige och varför han väljer att starta brevlådeföretag i fjärran länder. Mer om det lite senare.

Herr Snålgris har inte heller han några problem med att uttrycka sitt hjärtas mening om alla möjliga saker, och just skattetrycket är något som ligger extra varmt om hjärtat, då det drabbar de som jobbar väldigt hårt, och ju mer du tjänar och sliter, desto större procentuell andel av denna kaka ska Maggan ha till att spendera på vad hon nu tycker är lämpligt. Det är här det skär sig rejält.

Herr Snålgris ser inga som helst problem med att vi har skatter för sjukvård, barnomsorg, vägar, järnvägar, skolor, äldrevård, föräldraledighet och så vidare. Det hade blivit krångligt om man ska teckna privata avtal för varje typ av tjänst man önskar sig. Dock är det viktigt att dessa tjänster som utförs av den "offentliga sektorn" håller bra kvalitet, är kostnadseffektiv och helt enkelt i hög klass med tanke på de skatter som vi faktiskt betalar för den. Ingen vill ju köpa ett halvruttet äpple för 20 spänn.

Däremot känns det som om att många myndigheter och landsting har stora svårigheter att jobba kostnadseffektivt och att hålla hög kvalitet och ordning och reda. Gång på gång får man läsa i tidningarna om kommuner och landsting som lägger pengar på riktigt märkliga saker som definitivt inte är till gagn för de hård arbetande invånarna, eller att de har sådan oordning i sin bokföring att pengar går upp i rök eller slarvas bort. Senast läste jag om Karlskrona Kommun som hade betalat ut flera miljoner extra i löner som de anställda egentligen inte hade rätt till. Visst, fel kan alla göra och det är viktigt att de rättas till, men i detta fallet skyllde man mest bort sig och hade inte en tanke på att kräva tillbaka de felaktigt utbetalda lönerna. "Det är ju bara skattepengar", känns det som de tänker.

Det finns mängder med skräckexempel för kommunala mångmiljonprojekt som totalt saknat mål, syfte och uppföljning utan vekar helt har varit en sorts vuxendagis finansierat med skattebetalarnas pengar. Och jag ska inte ens gå in på området integration och migration, där kommunernas kassakistor verkar helt outtömliga, medan man i samma andetag ska spara ner på de äldres mat, eller på undersköterskor på ett äldreboende. Gång på gång när detta inträffar undrar jag i mitt stilla sinne på vems sida politikerna är. 

För att då återknyta till Leif Östling, som så vackert uttryckte sig "vad fan får jag tillbaka". Ja det kan man ju fråga sig. Jag har aldrig fattat varför skatten inte är av typen "plattskatt", dvs att du betalar en viss skattesats oavsett om du tjänar 5000 kr eller 500 miljoner kronor. Varför ska de som utbildar sig, kämpar och satsar helt plötsligt betala betydligt mer än en som inte gör detta? Det ska väl löna sig att utbilda sig och jobba, eller? Och jag kan väl bara gratulera Herr Östling över att han har möjlighet att planera sin skatt så att endast betalar det han måste och inte ett öre mer. Han vill säkert inte heller se hans hårt förvärvade slantar spolas ner i "integrationsavloppet" och slösas bort på att få välfärdsturister att se det fina med att gå upp en regnig måndagsmorgon kl 05:00 för att jobba, istället för att få ungefär samma summa för att gå hemma eller sitta på torget och fika med sina landsmän. Kort sagt, svenska myndigheter är så flata och menlösa i dessa frågor att jag blir riktigt förbannad.

Många har ju uttryckt sin ilska över Herr Östlings uttalande, men jag kan inte låta bli att tycka det var en liten frisk fläkt i debatten, en karl som uttryckte sitt hjärtas mening över de höga skatterna och vad man egentligen får för dem och vad pengarna slösas bort på.

Och så över till något helt annat, nämligen oktober månads inköp:


25 st Omega Healthcare

100 st HiQ International

70 st Dedicare

300 st Crius Energy Trust

60 st Corus Entertainment

150 st CBL & Associates

40 st Uniti Group Inc

Vad kan man då säga om dessa inköp? Rapportperioden har ju sköljt över oss med ett antal besvikelser, och där har Snålgrisarna tagit tillfället i akt att köpa på sig lite mer aktier, t.ex. i fallet med OHI, Dedicare, Corus och HiQ. Dock gick vi på en rejäl mina på CBL då jag köpte en liten post bara dagarna före rapporten, då aktien hade rasat en hel del redan. Tji fick jag då aktien tappade hela 25% på grund av en utdelningssänkning. Denna sänkning var helt oväntad för de allra flesta, även undertecknad och gjorde att den nuvarande yielden hamnar på ca 9% vilket i min mening är för dåligt i förhållande till risken. Dock har vi ett riktigt litet innehav av denna "Köpcentrums-REIT" vilket är en klen tröst. Det är bara att hålla tummarna för att utdelningarna håller i sig och att inga fler sänkningar kommer. Så är det med högriskaktier, och just REITs har fått väldigt många smällar den senaste tiden.

I övrigt ligger vi stilla i båten, ett antal bostadsutvecklare har tappat en del, men så länge de delar ut finns det ingen anledning till oro.

Hur har det gått för dina aktier? Något som har störtdykt?

4 kommentarer:

 1. Byggmax, Feelgood och Skanska kör en sväng nedåt. Passar på att öka i några när det är "rea".
  Jag är lång i allihopa så båten rör sig knappt :)

  Mvh
  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter och tack för din kommentar!

   Ja det är mycket röda siffror på senare tid, vår portfölj är nere -0,5% under november och det är främst bostadsbolag, banker och REITs som drar neråt. Hoppas på en rekyl uppåt under senare delen av nov och dec.

   Radera
 2. Intressant med uniti. Har bara läst lite om dem och situationen med windstream och Aurelius, samt att windstream är 70% av deras inkomstkälla. Hur resonerar du kring köpet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där enhetshanteraren och tack för din kommentar!

   Ja Uniti är ju definitivt ett riskfyllt köp och inget som bör utgöra mer än någon procent av en portfölj, såvida man inte vill leva farligt. Jag tror att Uniti har stora möjligheter att växa framöver, men mycket hänger precis som du skriver på hur det går med Windstream, och den aggressiva hedgefonden Aurelius. Uniti försöker ju minska sitt beroende av Windstream, och det går framåt, men det finns fortfarande många frågetecken. Om det går vägen kan ju denna aktie rekylera upp ganska rejält, men det krävs inte mycket för att den ska trilla ner i avgrunden heller. Allt med yields över 8 % får väl anses som chansaktier.

   Radera