tisdag 28 november 2017

Inköp under November

Då är november månad snart till ände och det har blivit dags att sammanfatta de inköp som har gjorts i portföljen.Snålgrisarna har som strategi att ligga lång med sina innehav såvida inte något bolag får för sig att göra utdelningssänkningar. Då hamnar detta bolaget under luppen och förs över till en bevakningslista samtidigt som all tillgänglig information från diverse bloggar och Seeking Alpha läses igenom för att försöka förstå vad det är som orsakade sänkningen och ta fram en möjlig åtgärd.

Vi investerar för att håva in utdelningar och sänkes dessa samtidigt som inflationen ökar är det ingen bra kombination. Det har varit ett antal utdelningssänkningar under senaste tiden hos bolagen PSEC och CBL. Dessa får sammanfattas som hög risk och utgör endast ca 1,5% av portföljen. Dock har de en attraktiv direktavkastning som är över 10%. Jag har ännu inte beslutat vad som ska hända med dessa, men då vi ligger så pass mycket back redan, och man inte förlorar pengar förrän man säljer så är beslutet i nuläget att ligga kvar och kassera in utdelningar. Dock hade det varit trevligt om kursen gick upp något alltid...

Vilka inköp har då gjorts under månaden? Det har inte hänt speciellt mycket på denna fronten. Jag har bestämt mig för att ta det lite lugnt med de mer riskfyllda innehaven och har således slagit till på några svenska stabila bolag med ändå hyfsad direktavkastning och förhoppningsvis en god värdeökning. Även om vår strategi är primärt utdelningar är det bra med en grund av stabilare bolag när det blåser friskt på börsen.

Köpt 50 st Latour
Har länge sneglat på investmentbolagen, och då vi redan har en gnutta Kinnevik i portföljen kändes Latour som ett bra val. Jag kommer att köpa kontinuerligt varje månad, och dessa första 5150 kr som jag fick pröjsa blir en bra grundplåt.

Köpt 130 st Bilia
Vi har bara 4% dagligvaror i portföljen, och Bilia dök upp som ett intressant alternativ att lägga in i portföljen då det ingår i Avanzas Superlån, har en bra direktavkastning på 5,2% och känns som ett stabilt bolag som har tagit en del stryk på sista tiden. Framtiden får utvisa om detta var ett klokt val. Kostnaden för denna bilförsäljare blev 10010 kr.

Värt att notera så dök båda dessa aktier efter köp, Latour med -0,85% och Bilia med -1,4%. Precis som vanligt med andra ord. Ytterst sällan jag köper aktier som går upp direkt efter köp. Man får tänka långsiktigt istället. Bloggkollegan Chansar Mest har ju en portfölj som är fylld med lite småtråkiga bolag med högst medioker direktavkastning, men har under sina år mer än fördubblat värdet.

Det är alltid bra att diversifiera och sprida risker, och denna månadens inköp får väl symbolisera en aningen ökad riskmedvetenhet hos Snålgrisarna. Det är lätt att bränna pengar på högriskaktier då de för stunden har en hög och fin direktavkastning.

Hur mår portföljen i övrigt då? Nedan bild får summera värdeutvecklingen under november:


Det har varit en ganska trist utveckling på börserna rent allmänt under november, både våra utländska innehav (främst USA) och de svenska har tappat ungefär ett månadssparande, men jag är övertygad om att det kommer att sätta fart efter nyår, enkom för att det är trevligare med blåa siffror än röda :)

Och för de som undrar så inhandlade Herr Snålgris absolut ingenting under Black Friday. Fru Snålgris köpte lite barnkläder som var väldigt nedsatt i pris. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar