söndag 3 december 2017

Månadsrapport november

Då har första advent redan passerat innan Herr Snålgris sätter sig ner och skriver månadsrapport för november månad. Först och främst vill jag säga att det känns riktigt skönt att denna mörka, dimmiga och allmänt trista månad har passerat. Är det någon månad vi kan klara oss utan så är det just november.Hur har det gått då ekonomiskt för oss? Jag har ju skrivit några mindre blogginlägg om inköp och aktieutdelningar, så denna sammanställning fokuserar främst på hushållsekonomin. Vi börjar med att titta på inkomsterna:

Inkomster

Under november har följande nettoinkomster trillat in på våra respektive konton:

Löner: 49 954 kr
Utdelningar: 8796 kr
Övriga inkomster: 4456 kr (Hyr ut ett garage, barnbidrag och gåvopengar från en födelsedag)

Totala nettoinkomster för november blir således 63 206 kr. Inte illa. Man börjar verkligen se vilken skillnad utdelningarna gör. Innan vi blev "frälsta" av utdelningsinvestering krävdes det mycket övertid eller tjänsteresor för att komma upp i dessa summor. Nu kan vi båda jobba våra 40 timmar och ändå få lite extra inkomst.

Utgifter

En familjs inkomster är ju förvisso intressanta i sig, men det är inte förrän vi tittar på utgifterna som det går att avgöra om det är riktiga Snålgrisar som har varit i farten. Vi ställer upp hushållets utgifter på sant Lyxfällan-maner, med budgeterade siffror inom parentes:

Mat: 4367 kr (4000 kr)
Kläder: 697 kr (500 kr)
Bostad: 4729 kr (4252 kr)
Övrigt: 4586 kr (4076 kr)
Transport: 1631 kr (1628 kr)

För er som inte är extremt duktiga på huvudräkning kan jag avslöja att månadens budget spräcktes med 11 %. Vi har köpt in lite mer mat än vanligt då vi har haft ovanligt många middagsbjudningar med goda vänner och arbetskamrater hemma hos oss. Sen har det blivit en och annan utelunch också. Men 367 spänn över budget för mat är inte illa pinkat det heller, men vi har verkligen ansträngt oss att köpa på kampanj och extrapris.

Kläder har blivit lite mer det också, ett par nya byxor fick inhandlas och Fru Snålgris handlade lite barnkläder (Kappahl Newbie) på Black Friday. Lite ska vi behålla själva, och lite ska ges bort i julklappar.

Bostad är inte mycket att orda om, elräkningen börjar växa rejält när minusgraderna infinner sig, trots ett hyfsat nybyggt hus och värmepump.

Även kategorin Övrigt blev tjock, och det har främst att göra med en saftig tandläkarräkning på 1500 kr som var helt oplanerad, samt lite julklappar som har fyndats.

Med tanke på att flera inköp har varit till julen, så är vi trots allt nöjda med månadens prestation. Vi handlar allt vi kan på rea eller extrapris, och detta hjälper oss nog att hålla ner månads-kostnaderna med några tusenlappar. Alla fasta kostnader är pressade så långt det går till billigast möjliga leverantör. Vi är väl medvetna om att denna budget vi har lagt antagligen är för de flesta barnfamiljer med hus och bil väldigt snäv, men vi har valt att kunna spara så mycket det går för att kunna sluta jobba. Och man kan ju inte båda ha och äta kakan...

Summerar man då detta hamnar vi på en sparkvot för november på 70 %, vilket vi är mäkta stolta över.

I övrigt verkar allt rulla på. Bloggkollegan KTM ska slå sig ihop med Pengaregnet, vi får väl se vilka stordåd dessa två profiler kommer att uträtta, spännande är det i alla fall.

Den populära bloggaren Chansar Mest publicerade sin månadsrapport igår, och dra på trissor om han inte lyckades denna månad köpa exakt samma aktier som Snålgrisarna, nämligen Latour och Bilia. Hur stor är sannolikheten för detta egentligen? Riktigt kul. Givetvis fanns det några fler nollor på slutet av Herr CMs investering jämfört med våra blygsamma 15000 kr :)

Det var allt för denna månaden, hoppas du har uppskattat månadsrapporten, och säg gärna till om någonting saknas eller som du vill veta mera om?

Märker du av att det blir svårare att hålla budget när julen närmar sig?

1 kommentar:

  1. Du har en bra och intressant blogg. Blir lite roligare att följa personer som även lägger upp sina löner/budgetar som man delvis själv försöker jämföra sig lite med. Hur många är ni i erat boende/familj? Vi är 2 vuxna och 1 barn för åt runt 4000kr i mat.

    Mvh Marcus

    SvaraRadera