fredag 29 december 2017

2017 års utdelningar

Dags för ytterligare ett inlägg om året som gått, denna gången handlar det om utdelningar. Snålgrisarna är utdelningsinvesterare och satsar således på att köpa på oss aktier som har en god direktavkastning men även tillväxt under tid. Vi väljer därför inga chansbolag som är i uppstartsfasen som t.ex. Fingerprint Cards, utan etablerade bolag som har en direktavkastning över 3%. Klassiskt bra utdelningsbolag är banker, konsultbolag, REITs (som får skattelättnader om de delar ut 90% av vinsten eller mer) och fastighetsutvecklare eller uthyrare av annat slag som sitter på långtidskontrakt för t.ex. lokaler eller fraktfartyg.

Vi började på allvar med utdelningsinvestering under Q3 2016 efter att under några år har sparat aktivt i fonder av olika de slag. Och det är bara att konstatera att 2017 har varit väldigt gynnsamt utdelningsmässigt:


Det är några utdelningar som inte redovisas här då företagen i fråga genomförde splittar istället. Detta gäller Betsson och HiQ, och lägger man till deras "utdelningar" till det som Avanza automatiskt summerar ihop så hamnar utdelningsåret 2017 på inte mindre än 110 150 kr. Detta är passiv inkomst som enkom har återinvesterats, men tanken är att om sisådär 10 år ska vi börja använda delar av denna utdelning till att göra livet lite lättare för oss genom att t.ex. gå ner i arbetstid och unna oss lite mera avkoppling och resor.

Under december månad trillade det in några utdelningar. December är vår sämsta månad utdelningsmässigt. Dessutom tenderar utgifterna att vara högre än genomsnitt, endast slagna av semestermånaderna under sommaren.  Vi har allt eftersom utdelningarna ökat i värde börjat ägna oss mer och mer åt s.k. "dividend carpet bombing", vilket innebär att man i sitt urvalskriterium för aktier att investera i även tar med utdelningsfrekvens och månad för utdelningarna. Traditionellt sett delar de flesta svenska bolag ut under våren, och vill man ha en jämn ström av utdelningar bör man söka sig över Atlanten till USA och Kanada som har gott om företag som delar ut kvartals- och månadsvis.

December månads utdelningar kan sammanfattas som såhär:


Som ni ser är det främst utländska bolag som vi håvar in kosing för, men även från två svenska preferensaktier. Det finns svenska bolag som delar ut under december som t.ex. Skistar, Dustin och Kappahl, men dessa har vi ännu inte investerat i. Detta med att sprida utdelningarna är vad jag kallar ett "tramsmål", som har väldigt låg prioritet i valet av aktier. Andra faktorer som kassaflöde, direktavkastning, antal år av utdelningshöjningar etc. är andra mycket högre prioriterade faktorer. 

Under december väljer vi även att säga hej då till ett bolag som vi tog in väldigt tidigt i portföljen, nämligen Boston Pizza Royalties. Detta företag har tjänat oss väl, men tillväxten har inte varit någonting att snacka om, och direktavkastningen är sådär med sina 6,5%. Vi väljer att avyttra detta bolag för att frigöra lite kassa till nya spännande investeringar. 

Har du storstädat din portfölj och kastat ut något bolag?

3 kommentarer:

 1. Wowsa, jävlar vilket drag! Det måste vara en skön känsla att ha några extra månadslöner som dimper in på kontot. Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Prepper och tack för din kommentar!

   Ja det är en skön känsla, men som med alla digitala pengar så märker man knappt att man har dem. Det enda som egentligen "känns" är plinget från telefonen varje gång en utdelning landar på kontot. Eftersom de landar på vårat aktiekonto och används för inköp så märks det knappt att de har kommit. Hade varit trevligare med en sedelbunt i fickan. Nåväl, pengar är alltid pengar och dessa kommer göra stor nytta för framtida utdelningar, de bidrar trots allt till att höja årsutdelningen med ca 7000 kr.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera