måndag 25 december 2017

God *prosit* Jul

Juldagen är här, regnet piskar fönsterrutorna och Lilla Snålgris springer runt och runt och tjuter av lycka för alla julklappar hon fick. Herr och Fru Snågris tog det väldigt lugnt denna jul då vi båda två lyckades få någon sorts influensa under fredagen, lagom när vi skulle tacka för oss och logga ut för detta året från jobbet. Tajmingen var således helt perfekt, allt enligt Murphys Lag. Med hjälp av Iprenmannen, en låda näsdukar och diverse andra medikamenter tog vi oss igenom julaftonen och ligger nu och kurerar oss, allt medans den lille med obruten motivation gör sitt bästa för att få oss att ta oss upp och dansa kring granen.

- "Bara en gång till pappa"

Ekonomimässigt har det varit en helt okej jul, vi håller som vanligt julklappar och annat överflöd på ett minimum, och ägnar oss åt varandra istället med spel, pyssel, matlagning och annat roligt. Den lilla har ändå mer leksaker än vad hon någonsin kommer att behöva, allt tack vare generösa gåvor från släktingar och vänner som har rensat ut sina garage, garderober och lådor märkta "leksaker och annat".

Bloggen firar snart ett år, och det har varit en väldigt kul upplevelse att börja blogga om saker som ligger en varmt om hjärtat. Först var jag osäker om någon verkligen kan tycka att det är intressant att läsa om tre snåla grisar som utan att för den sakens skull bli en "supersparare" likt fler bloggkollegor ändå kan spara så mycket pengar att en tidig pension är en realistisk möjlighet. Jag kan bara efter snart ett år konstatera att intresset finns och vi får många trevliga mail och kommentarer om det som skrivs. Vi kommer att fortsätta med bloggen under minst ett år till, då det absolut finns mer att skriva om än de ganska så standardiserade månadsrapporterna, som säkert kan upplevas som lite mekaniska och fyrkantiga.

Hur har det gått på börsen då, de sista dagarna under 2017? För vår egen del har det gått sådär:


Det har gått positivt uppåt, men det är främst de utländska innehaven som är tunga på REITs som har dragit ner statistiken. USA i allmänhet har ju gått helt lysande under 2017, men Snålgrisarnas portfölj med bolag som Senior Housing Properties Trust, Omega Healthcare Investors, Sabra Healthcare REIT och då givetvis Prospect Capital har gjort sitt bästa för att dra ner statistiken. Det är bara att konstatera att det var en felbedömning värdemässigt att spela på dessa bolag, men då de inte har sänkt utdelningarna så är direktavkastningen fortfarande lockande. Jag kommer dock att hålla ett vakande öga på dessa bolag, och visar det sig att det kommer att gå ytterligare utför med utdelningssänkningar och annat elände, jag då är det nog dags att utvärdera strategin med REITs.

Ett glädjeämne är att en annan REIT som har inriktningen telekom har tagit sig upp från gyttjan och ligger nu +13%. Jag talar om Uniti Group Inc. Ett smolk i glädjebägaren är dock Marine Harvest som har backat -12% sen inköp. Jädrans, det verkade inte räcka med att Snålgrisarna åt norsk lax på julbordet? Hoppas bara att de kan bibehålla sin utdelning, det känns annars som om lax kan vara framtidens livsmedel, speciellt i Kina där det idag uppfattas som en riktig exotisk delikatess. Det borde vara full fart framåt på denna fronten, vi får se vad som händer under 2018, men det känns aningen lockade att tanka på sig lite fler laxar med denna värdering samt ett P/E tal på 11,8.

De svenska innehaven är det inte så mycket att orda om, vissa fastighetsutvecklare har backat, men på det stora hela har det gått efter förväntan. Det är ingen tillväxtportfölj som Snålgrisarna har, utan fokus ligger på utdelningar och direktavkastning. Med det sagt ligger portföljen för hela 2017 på 10,45%, vilket inte är illa pinkat då OMX30 ligger på blygsamma 5,8%.


Det var allt för denna gången, fler nyårskarameller är att vänta, det är mycket spännande statistik som ska sammanställas och presenteras för våra ärande bloggläsare. Ni får ha det så trevligt under mellandagarna och njut av livet vart ni än är.

2 kommentarer:

  1. Hej snålgrisen och riktigt god jul på dig :)
    Kikade över din fråga på min blogg och svarade på den. Ha en trevlig fortsättning.

    SvaraRadera
  2. Typiskt det där att bli sjuk när man ska vara ledig. Tur att en i familjen klarat sig :) Får gratulera till över 10% avkastning, själv har jag för många H&M för att matcha :). Ha en god fortsättning o gott nytt år.

    SvaraRadera