torsdag 28 december 2017

Inköp December

Det är äntligen semester och de sista dagarna i december gör sig påminda utanför fönstret med sitt gråa skimmer över landskapet. Fru Snålgris bakar bullar i köket och Lilla Snålgris pusslar på sitt rum. Jag har äntligen lite tid att pyssla med bloggen och all den statistik som har samlats in under året.Denna blogg sysslar ju främst inte med aktieanalys och köpråd, utan är tänkt att ge en inblick i hur en vanlig barnfamilj kan planera sina inköp och utgifter samt sparande för att kunna göra en tidig sorti från arbetslivet. Det känns som om detta numera är så pass populärt att regeringen känner sig hotade av att så många tar tidig pension att de med all kraft går ut och höjer pensionsåldern och på bästa socialdemokratiska manér trummar ut budskapet att du i princip ska jobba tills du avlider. I vår omkrets har ett antal personer avlidit under senaste året, och av 10 personer var det 2 st som blev över 80 år. Så i princip, om man ska tro på regeringens budskap så har du om du följer deras recept och går i pension vid 68 ca 12 år i "frihet", antagligen mindre. Jag kan ju också säga att hälsan på de som är över 70 år inte är den bästa, och då pratar vi inte om industriarbetare eller hantverkare utan tjänstemän, biträden och socialarbetare som har haft hyfsat enkla jobb rent fysiskt, samt motionerat och tagit hand om sig. Jag får inte detta att gå ihop, det känns som om regeringens bild av den åldrande befolkningen och den bild som jag har är helt olika.

Vi tänker inte chansa, utan gör vårat bästa för att checka ut någon gång när Lilla Snålgris blir myndig, om sisådär 15 år. Anledningen till detta är att det helt enkelt är för komplicerat med skolan och ledigheter för att kunna göra några längre sortier från landet. Vi kommer antagligen att gå ner i arbetstid långt innan detta, och ta längre semestrar främst på sommaren, för att utnyttja sommarlovets långledighet.

Nåväl, dags att skriva några rader om det som inlägget egentligen var tänkt att handla om, nämligen månadens inköp:

Köp 170 st Clas Olsson för 19720 kr

Jag köpte detta bolag på dippen när de presenterade en dålig rapport. I grund och botten tror jag fortsatt på detta bolag, och att de har någon form av överlevnadsinstinkt och inser att de måste anpassa sig eller dö ut. Folk älskar att köpa prylar, och då CO har lite av varje samt är väl etablerade både på nätet och via butiker tror jag att de kommer att klara omställningen till onlinehandel. Den som lever får se.

Köp 30 st Investor B för 11280 kr

Jag har utvärderat portföljens sammansättning och konstaterat att vi dels har för få defensiva innehav, samt att andelen investmentbolag är i nuläget lite för lågt (5%). Som ett led i att råda bot på detta köpte vi in det anrika bolaget Investor, där man får en salig blandning av bolag, t.ex. ABB, Saab och Astra Zeneca. Direktavkastningen är väl inte direkt lysande med sina 2,9% men med stadiga utdelningshöjningar är detta ett solklart "buy and hold".

Köp 370 Crius Energy Trust för 22454 kr

Ett kanadensiskt energibolag kan väl inte vara helt fel? Detta bolag har jag ägt en mindre post i under ett tag, och då kursen har dippat aningen mer slog jag till och köpte en ytterligare post. Direktavkastningen är svindlande 8,8% men de delar endast ut 56% av sitt överskott, vilket tyder på att de för stunden i alla fall har mer än väl kontanter både för utdelning och tillväxt. Seeking Alpha har gjort en analys som går att läsa här.

Köp 40 st Knot Offshore Partners för 6803 kr

Detta bolag sysslar med att köpa in och skeppa tankfartyg av olika slag. De fraktar främst olja och gas vilket kanske inte är något som man långsiktigt vill investera i, men då de har väldigt långa kontrakt tror jag ändå att detta bolag kan ge under kanske 5 års sikt fina utdelningar. Vi har redan tidigare ett hyfsat stort innehav i Ocean Yield, som även det sysslar med långa kontrakt för tankfartyg. Ett mindre innehav som får ses som ett litet experiment.

Vilka aktieinköp har du gjort under december? Hamnade det något spännande under granen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar