lördag 24 november 2018

Utdelningar November 2018 och funderingar kring konsultbolag

Dagarna går i rasande fart och jag insåg att denna bloggskrivare inte har producerat ett endaste inlägg sen förra månadsavstämningen. Det är bara att beklaga denna bedrövligt låga frekvens av nya inlägg. Det har varit mycket på gång i livet under senaste månaden, både privat och på jobbet, samt att det inte varit läge att skriva blogg på kvällen då vi har somnat runt 21-tiden nästan varje dag under senaste månaden. Kanske har hela familjen Snålgris fått en släng av höst-tröttheten som man kan läsa om lite här och var.

På börsen har det varit en riktig karusell under senaste månaden där det ena dagen har backat med 2% och sen gått upp med lika mycket. Tur att utdelningarna i alla fall trillar in enligt planering:


Hela 12172 kr har det trillat in under November månad, ett välkommet ljus i det kompakta mörker vi har levt under senaste veckan. Jag lider verkligen när det nu under ca 1 vecka har haft ett kompakt molntäcke över oss, utan minsta glimt av solen. Jag har hellre minusgrader men soligt än +4C och molnigt.

Många säger att vi går mot sämre tider med stundande lågkonjunktur, och kanske ligger det något i det. Det finns ju en mängd indikatorer som folk använder sig av för att spå det kommande börsklimatet, och då denna lågkonjunkturen med dess lånefest har hållit på under några år nu är det inte helt otroligt att det behövs en avmattning med lägre tillväxt som följd. Visst, vi har haft lite nedgångar under Greklandskrisen, Kina-krisen och Brexit, men summa summarum är ändå en väldigt lång uppgång. Hur agerar då Snålgrisarna inför detta?

Vi har gjort några smärre ommöbleringar i portföljen, bland annat har vi rensat ut vissa bolag som vi antingen inte tror på eller som har varit överflödiga. Till exempel har vi sålt bostadsutvecklaren JM, då vi tror att de kommer att få det tufft att leverera under åren som kommer. Därtill har vi sålt hela vårat innehav i enfastighetsbolaget Saltängen, som hyr ut ICAs centrallager. Anledningen är att vi helt enkelt inte ser någon anledning att behålla detta bolag. För dessa pengar vi tjänade har vi istället investerat i Sagax Pref, som har en hygglig direktavkastning på 6,9%, samt ingår i Avanzas superlån, en inte allt för oviktig parameter då vi har en belånad portfölj. De har dessutom en diversifierad fastighetsportfölj.

Det har gått dåligt för IT-konsulten HiQ, främst har de inte levererat någon tillväxt att prata om, och deras marginaler har krympt, samtidigt som de verkar ha det svårt att behålla folk. Istället har KnowIT seglat upp som den nya stjärnan på konsulthimlen. Vi sålde hälften av vårat HiQ-innehav för några månader sedan, och avvaktar nu inköp tills nästa kvartalsrapport. Mr Market är lite nyckfull när det gäller IT-konsulter tycker jag. HiQ har ofta levererat bra rapporter, men marknaden har då ofta svarat med en gäspning. Vi får se vad som händer framöver, jag tror att denna dissning av HiQ är en klar överreaktion och att kursen kommer att gå upp så småningom. De tjänar bra med pengar och har koll på sina kostnader samt sitter med en stark kassa. De får dock ha koll på konkurrenterna.

Ett bolag som jag inte blir klok på är Dedicare. Anledningen till att jag köpte en post i detta är att vi umgås med flera som jobbar i vården antingen som läkare eller sjuksköterskor, och de säger att det råder en oerhört stor personalbrist där det helt enkelt inte går att rekrytera personal till många vårdavdelningar. De har dessutom kollegor som jobbar för Dedicare och säger att de stormtrivs. Dock har Mr Market fullkomligt slaktat detta bolag och vi ligger i skrivande stund på -51%. Jag har utöver detta läst flera nöjdhetsundersökningar som visar att Dedicare är ett av de bemanningsbolag inom vård där medarbetarna trivs väldigt bra. Trots detta verkar de ha stora problem att tjäna pengar. Jag kan förstå att sjuksköterskor vill ha bra betalt när det råder brist, men samtidigt kan ju inget bolag betala ut fantasilöner om de i sin tur inte kan fakturera därefter. Detta måste ju bolag som Dedicare hålla koll på.

För att ta ett exempel inom IT-branschen: En duktig systemutvecklare kan som konsult på nån av de större drakarna få ca 40000 kr med 15 års erfarenhet. Ingångslönerna brukar ligga runt 25-30000 kr för en student med magisterexamen. Konsultbolaget kan i sin tur fakturera ut en junior för runt 550 kr och en senior runt 800-950 kr. En bekant jobbar som säljare för ett IT-konsultbolag och han river verkligen håret när anställdas löner går upp men det inte går att få sina kunder att gå med på höjda timpriser. De väljer i så fall hellre att avsluta uppdraget trots väldigt stor kundnöjdhet och långvariga avtal. Det är helt enkelt en fruktansvärd prispress inom IT-konsultmarknaden. Jag blir därför väldigt förvånad när jag läser annonser där sjuksköterskor med 2 års erfarenhet erbjuds löner på 60000 kr, det verkar helt enkelt inte gå ihop.

I vilket fall som helst kommer jag att behålla Dedicare. Landstingen verkar inte visa några större tecken på att bli bättre på att rekrytera och personal behövs för att hålla sjukhusen vid liv i en värld där Sveriges befolkning växer i en rasande takt. Man skriver ju ofta att det är bättre att "riva av plåstret" och överge bolag med dålig lönsamhet, men i detta fall gör vi ett undantag.

Äger du Dedicare? Vad tror du om bolagets framtid?

7 kommentarer:

  1. Kan det verkligen stämma att en systemutvecklare med 15 år erfarenhet bara har en lön på 40.000 kr? Jag tycker det låter ganska lågt. Men så känner jag inte till exakt hur det ser ut i den branchen heller...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ett bra inlägg förresten, kul att se att du är igång igen! :)

      Radera
    2. Hejsan r563761 och tack för ditt inlägg.

      Här nere i Smålandstrakten är det lägre löner rent allmänt än i storstadsregionerna, men levnadskostnaderna är också lägre. De flesta jag känner som jobbar med detta säger att det är svårt att räkna hem en systemutvecklare som ligger över 45", det finns helt enkelt inga kunder som betalar för expertisen. De flesta kunder behöver någon som skriver kod, helt enkelt. Och för detta har de satt ett maxpris t.ex. 700 kr/timme exkl moms.

      Radera
  2. Intressant inlägg!
    40.000 för "en duktig systemutvecklare" med 15 års erfarenhet låter lite tycker jag, det beror såklart på stad och så, men det är stor brist på systemutvecklare, och speciellt erfarna såna.
    När lågkonjunktur kommer och företag försöker hitta sätt att kapa kostnader så brukar konsulter för övrigt skäras ner på ganska fort, så jag är försiktig med konsultaktier för tillfället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Minimalistspararen!

      Ja det är som du säger, men jag tänker i fallet med dedicare att sjukvård är något som det inte går att skära ner på. Antingen tar landstingen sig i kragen och erbjuder vettiga löner och arbetsförhållanden, eller går den högskoleutbildade personalen till bemanningsföretagen istället. Få landsting har visat någon vilja att agera professionella arbetsgivare utan drar märkligt nog hellre ner på vårdplatser, eller tar in fler undersköterskor. Sen kan ju inte bemanningsbolagen betala fantasilöner heller, som 60" i månaden för en SSK. Då blir det inga marginaler värda namnet.

      Gällande lönenivåer, säger de flesta chefer jag känner hä nere i olika bolag att går lönen över 45 krävs tjänster med personalansvar, t.ex. konsultchefer eller IT-chef. För en vanlig systemutvecklare är du nästan en börda när du hamnar i dessa nivåer, det finns ytterst få kunder som är villiga att betala de arvorden som egentligen krävs, så en senior utvecklare med säg 44000 kr i lön är en "produkt" med väldigt låg vinstmarginal, medan en med 5 års erfarenhet och kanske 35" i lön är en mycket bättre affär då hen också anses senior. Ett dilemma helt klart.

      Radera
  3. Hej!

    Alltid kul att läsa om funderingar, tankar och kommentarer kring månadssluten :)!

    Jag tror du har helt rätt i att så länge vi har en lag som säger att sjukhus måste fungera så lär det ju inte direkt minska behovet av konsulter/stafettpersonal.

    Efterfrågan kommer inte minska....och sannolikheten att landstingen höjer till marknadsmässiga löner ser jag som oerhört små. Under dem förutsättningarna bör läkarkonsulter och liknande bolag fortfarande ha många fina år framför sig!

    Min egna reflektion beträffande IT-Branschen är att jag tycker att du utan problem drar runt en senior konsult. Timpriserna ligger många gånger i intervallet du nämner 800-950:-.

    Lägg därtill all övertid, restid, extraersättningar osv så ser det genast mycket bättre ut. Men visst är det skillnad på konsult och konsult...en konsult som sitter 167tim/mån hos en kund och utför arbetsguppfiter i "linje med verksamheten" är absolut ingen konsult. Det är bara förklädd bemanning.

    En "riktig" seniorkonsult debiterar långt mer än 800-950:-/tim för att lösa specifika problem. Själv har jag inget problem att ta 2000-3000/tim beroende på kund och problem.

    Men ponera att du är 75% belagd till så lågt som 800/tim då drar du in ca 100,000:-/mån. För det kan du utan vidare betala löner 50-60k/mån. Med dagens marknadsläge är en seniorkonsult i princip överbelagd.

    Jag jobbar dock inte med systemutveckling men har god insyn i branschen och jag håller med om att en vanlig lön där ligger på mellan 30-35k. I GBG/Stockholm närmare 45k. För löner över 45k behöver du vara exceptionellt duktig på det du gör. De flesta som ligger 50k+ har provisionbaserad lön av något slag.

    Med det sagt så har HiQ ett extremt bra rykte på marknaden och de tappar mark för att de har väldigt hög overheadkostnad. Byter en konsult arbetsgivare följer kunderna 99% av gångerna med till nya bolaget. Så när HiQ tappar konsulter betyder det att andra konsultbolag får kunderna istället.

    Men man ska definitivt skilja på "konsult" och "konsult".
    Duktiga, seniora konsulter debiterar betydligt mer än 900:-/tim. Ligger man på ett timpris runt 800-900:- pratar vi egentligen inte om konsulter utan om IT-bemanning. "någon som skriver kod".

    Konsulter som plockas in på timbasis för att lösa ett avancerat problem har betydligt bättre ersättning! Där drar jag gränsdragningen mellan "senior" och "junior" oavsett vad dem säljs för.

    En annan aspekt är ju att offentliga upphandlingar alltid går på pris framför kvalitet och 800/tim är relativt vanligt i dem upphandlingarna. D.v.s om man är ett bolag som lever på den typen av affärer så är marginalerna i princip 0. Det finns inga IT-specialister tillgängliga på marknaden....lönerna är därefter också :)!

    SvaraRadera
  4. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

    E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

    WhastApp: +33 756924191

    SvaraRadera