söndag 2 december 2018

Månadssammanställning November 2018

Då var det dags igen för en ny månadssammanställning. Inte klokt att det har gått en hel månad sen förra gången. Vart tar tiden vägen egentligen?

Jag har ägnat mig förvånansvärt lite åt börsen denna månaden. Visst, det har blivit några inköp och omfördelningar men den där lusten att in och kolla värdet varje dag, eller att läsa analytikerkommentarer innan läggdags har inte riktigt infunnit sig. Kanske är det ett sundhetstecken och en indikation på att knoppen vill syssla med något annat. Man kan nog bli mätt även på börsens alla förvecklingar.

Dagens Industri har ju ett erbjudande om att prova gratis en månad, och detta har jag prövat nu under några veckor. Tidningen är helt okej, men det är många artiklar som agerar lockbete enbart för att man ska klicka på dem. En av de mer intressanta artiklarna är den av Herr Dagel som handlar om 25000 kr i månaden enbart från utdelningar. De presenterade tre olika portföljer, en med låg risk, en med högutdelare och en ren preferensaktieportfölj. Det var väl inga direkta överraskningar i deras val av aktier, och man behöver ca 5 miljoner i kapital för att lyckas med detta. Kommer jag att fortsätta prenumerera? Nej, jag tror inte det, kostnaden på 399 kr i månaden är i högsta laget set till vad man får.

Hur har det då gått med våra finanser under november månaden? Överlevde ekonomin Black Friday? Vi får väl se:

Inkomster

I vanlig ordning börjar vi med inkomsterna. Lönerna har trillat in som vanligt och det enda undantaget är väl egentligen den återbäring på 3000 kr från Länsförsäkringar som trillade in lagom till månadsskiftet. Jag gillar LF som bank och försäkringsbolag. De är enkla att ha att göra med och är inte vare sig säljande eller löjligt inställsamma eller förmyndande, vilket är det intryck jag fått från övriga bankers tjänstemän. Det skadar inte heller att vi betalar 0 kr för tjänster som Visa-kort och Bankid.

Nettolöner: 51875 kr
Utdelningar: 12177 kr
Övriga inkomster: 9312 kr

Totala inkomster landar på: 73364 kr.


Utgifter

Black Friday till trots så köpte vi inte speciellt mycket. Det blev något köksredskap och lite glödlampor (LED) samt nya skal till mobiltelefonerna samt apoteksvaror och lite kläder. Detta var saker vi behöver och varför inte passa på när priserna är låga? Vi köpte även några julklappar till Lilla Snålgris.

Mat: 4141 kr (4000 kr)
Kläder: 473 kr (500 kr)
Bostad: 3803 kr (4252 kr)
Övrigt: 4131 kr (4139 kr)
Transport: 1312 kr (1628 kr)

Inget att anmärka på. Efter två snålmånader gällande att knapra på det som fanns i frys och skafferi var det dags att bunkra upp med lite käk, och då kommer den rabattkupong på 10% hos City Gross väl till pass. Även Netto och ICA hade fina erbjudanden på lite allt möjligt, och det passade vi på att utnyttja.

Totala utgifter hamnar på 13860 kr. Lite i underkant mot vad vi brukar spendera, men vi lyckades hålla bostadskostnaderna på låga nivåer pga att vissa räkningar endast kommer varannan månad.

Sparkvoten för november blir således 77%. Inte dåligt alls.

Portföljen

Månaden har bjudit på ett uppsving för vår pengamaskin, och vi har även gjort några mindre omstruktureringar mest för att minska risk och reducera överflödiga innehav. T.ex. sålde jag allt i JM då vi dels har en hel del bostäder redan och jag ville komma åt andra typer av fastigheter, vilket gjorde att vi köpte in Sagax Pref istället. Vi fyllde även på lite i KNOP och Altria.För hela 2018 YTD ligger vi +8%, utdelningar inräknade, vilket får anses godkänt med tanke på hur börsen har gått under 2018. Det är något under vad jag räknar med i totalavkastning men varje år kan inte vara ett rekordår, och vi är på det stora hela nöjda. Vi kan ju hoppas på att December lyckas pressa upp värdet något procent ytterligare, det hade varit en fin julklapp.

Nu återstår det endast några veckor på året 2018 och vi får väl se vilka nyårskarameller Snålgrisarna bjuder på detta året. Helt klart är att det finns mängder med statistik i våra Excel-ark att sammanställa så den som väntar på något gott...

Är du nöjd med utvecklingen av dina investeringar under 2018?  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar