fredag 28 december 2018

Snålgrisarnas nyårskrönika del 1: Pengamaskinen

Ja, vad ska man säga, detta året har verkligen varit spännande för oss som investerar. Efter en stabil inledning kom uppgångarna av sig någonstans efter Halloween för att därefter åka utför med en svindlande fart. Jag har hållit på med börsinvesteringar ända sen 2007 och har således upplevt en rejäl krasch. Dock var mitt kapital på den tiden någonstans runt 50000 kr, vilket ganska snabbt omsattes till -50000 kr när nedgången var som värst. Jag gjorde då något väldigt viktigt, nämligen att inte gripas av panik och sälja för att "rädda det som räddas kan". Dock köpte jag inte speciellt mycket heller, för när det råder den typen av panik med skräckrubriker till höger och vänster i skvallerpressen, då är börsen det sista man tänker på. I alla fall när man är ny på detta med investeringar.Som utdelningsinvesterare känns det lite sisådär att se t.ex. en bankaktie som delar ut en gång om året gå från +50% till +3%. Man tänker ju alltid "jag säljer aldrig denna aktien". Men kanske är det smart att ta hem lite vinst då och då, speciellt hos aktier som har spurtat rejält. Vi har gjort detta en gång i år med Fortum som hade gått upp rejält mycket, men det är långt ifrån en vana. Vi har haft liknande aktier som har legat och sniffat på 50%-strecket som vi med facit i hand borde sålt, men avstått just på grund av att "vi är utdelningsinvesterare, och bryr oss inte om portföljvärdet". Ytterligare ett exempel på detta är Kinnevik som hade gått fenomenalt bra under den tid vi ägde och köpte på oss, men som nu har tappat allt detta värde och ligger och skvalpar kring nollstrecket.

Kanske är det dags att tänka annorlunda kring dessa bolag som går upp rejält i värde? Detta kommer jag att ta mig en rejäl funderare kring när vi kommer till nästa högkonjunktur, eller när något bolag far iväg rejält i värde. Kanske går Snålgrisarna från rena utdelningsinvesterare till ett slags "hybridinvesterare".

Hur har det då gått för oss under 2018? Vi kan enkelt sammanfatta portföljens utveckling med nedan bild:


Dra på trissor, vi lyckades hålla oss ovanför vattenytan med en hårsmån. Det var inte dåligt med tanke på att flera välkända index i skrivande stund ser ut så här:

OMXSPI: -8,17 %
Dow Jones: -7,93 %
Nasdaq: -5,22 %

Grafen talar sitt tydliga språk, vårat innehav har trots hög yield kunnat hålla emot den värsta nedgången, och vi slipper se några röda siffror detta året. Dock slår vi inte förra årets uppgång som hamnade på +9%. 

Utdelningsmässigt har vi fått fin utdelning med ca 147000 kr vilket är en ökning med ca 33% från 2017. Vi siktar på att öka detta till 160 000 kr under 2019. Nedgångarna till trots är jag tämligen säker på att merparten av våra innehav antingen kommer att behålla eller höja utdelningarna. Vi har gjort oss av med de flesta "sucker yield"-aktierna, alltså de som konstant delar ut mer än sin vinst, för att istället investerat i kvalitetsbolag. Jag håller dock ögonen på ett antal bolag där händelser har gjort att utdelningen *kan* vara i fara:

  • Skanska
  • Clas Olsson
  • Sabra Healthcare
  • Dedicare

Dock, man ska inte måla fan på väggen bara för att ett bolag har tappat i värde, utan det gäller att väga in vad analytiker och andra förståsigpåare har att säga, samt givetvis bilda sig en egen uppfattning. Det är inte lätt att hänga med i svängarna, speciellt inte sista veckan då ytterligheterna har avlöst varandra. Hög volatilitet verkar tyda på att börsen är på väg nedåt, och att det möjligtvis kan finnas fyndlägen i de allra värsta dalarna. Dock, vi väljer att enbart göra små försiktiga kompletterande inköp och behålla det mesta av krutet till ännu sämre tider. Vår portfölj är i skrivande stund endast belånad till 3,5% och här finns det möjlighet att belåna ytterligare om vi skulle stå inför ett rejält ras. Vi har dessutom ca 190 000 kr i cashbuffert utanför Avanza-kontot om ytterligare cash skulle behövas.

Detta var del 1 av nyårskrönikan. Vi återkommer inom kort med del 2 som kommer att handla om våra intäkter och utgifter under 2018. 

Hur tror du 2019 kommer att te sig för oss utdelningsinvesterare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar