tisdag 1 januari 2019

Snålgrisarnas nyårskrönika del 2: Gott Nytt År samt lite statistik

När detta inlägg skrivs har större delen av nyårsdagen hunnit avverkas. Snålgrisarna gjorde en obemärkt sorti från sitt bostadsområde och tog sin tillflykt till Malmö där nyåret avnjöts på en skybar med vidunderlig utsikt över Öresund. Att vädret var lite småkallt och blåsigt gjorde inte så mycket då vi befann oss inomhus bakom gigantiska fönsterrutor tillsammans med god mat och god dryck samt fin stämningsfull pianomusik. Lilla Snålgrisen somnade i en myshörna inne i baren och sov sig tyvärr igenom tolvslaget, men hon hade lekt så mycket med sina lekkamrater att hon förmodligen inte brydde sig så mycket. Detta kalas kostade ett antal tusenlappar men var värt varenda krona.


Snålgrisarna gillar statistik, och eftersom vi sammanställer varenda utgift och intäkt i ett Excel-ark brukar jag någon gång på nyårsdagen lägga några timmar på att sammanställa detta i lite fina diagram. Dessa har jag nu tänkt dela med mig till våra kära bloggläsare. Mycket nöje!

HushållsbudgetenSom ni ser har vi handlat lite mindre mat och kläder än förra året. Dock har bostadskostnaderna ökat något, vilket till viss del kan förklaras med högre kostnad för bredband. Det gick dessutom åt rejält mycket mer vatten under sommaren än förra året. På det store hela är vi riktigt nöjda med denna budgetnivå. Totalt sett har vi minskat våra hushållsutgifter med ca 10 000 kr jämfört med 2017. Vi kommer inte att göra några större förändringar under 2019 utan är nöjda med denna levnadsstandard. 

Inkomster
Våra inkomster har ökat med ca 30 000 kr gentemot 2018 vilket till stor del kan förklaras av smärre löneförhöjningar samt färre dagar med föräldraledighet. Vi ser inte några större förändringar när vi går in i 2019 och räknar med att behålla våra jobb och få ungefär samma löneförhöjningar som föregående år. Vi har en passiv inkomst i och med att vi hyr ut ett garage. Detta har vi förlängt tre månader under 2019 vilket ger två rara tusenlappar i extra inkomst varje månad.


Utdelningar
Snålgrisarna är utdelningsinvesterare, och ingen ekonomisk presentation är ju komplett utan en bild av hur utdelningarna har förändrats gentemot föregående år. Vi kan se att utdelningarna har ökat rejält (33%) i princip alla månader utom för Juni, vilket antagligen beror på att vi sålde av något bolag som delade ut under denna månaden. Vi har satt upp nya mål för 2019 och ett av målen är att håva in utdelningar för minst 195 000 kr, vilket är en ökning med 33 % från detta årets utdelningar. Ett ganska högt uppsatt mål, men historien minns inga fegisar.

13 kommentarer:

 1. Gott nytt år Snålgrisen

  Jag fular mig lite och går off topic (för eventuellt hamnar mina mail i ditt spamfilter) men för ett tag sedan skrev du att du har en riktigt billig molnlagring. Vilken leverantör kör du?

  Mvh
  AvL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan AVL och tack för kommentaren!

   Vi kör OneDrive här och tycker det fungerar bra. De har några nackdelar som vi märkt och det är när man vill streama filmer som är uppladdade automatiskt från mobiltelefonen. Vi filmar i 4k 60fps och där hänger inte OneDrive med alls, trots att vi har snabbt internet och wifi. Jag har testat både deras Android och ios-app. Vill man visa filmer från ondrive till sin chromecast är det bara att ge upp. Det står och tuggar i det oändliga. Dock, tror jag inte att någon annan molntjänst heller klarar detta tillfredställande.

   Jag har 100 GB och betalar 16 kr i månaden. De ändrar sina prisplaner titt som tätt så jag är osäker på om dessa priser finns kvar.

   Radera
  2. Underbart. Tack för svaret. Det verkar vara aningen dyrare nu (16 kr/mån för 50 gb men man kan ju välja 365 och få 1tb för 650 kr/år och det är ju bra... Kan jag säkert dra i den enskilda firman också :-)

   Det jag behöver är en backupp för alla barnbilder. Vi gör inte så mycket annat och vi är tekniska idioter så jag vågar inte ha backuppen hemma...

   Radera
 2. Vilka tjusiga diagram :) Imponerande utdelningar ni har jobbat ihop. Då ser det ut som att ni i praktiken kan leva av era utdelningar under 2019, 16250/mån? Eller hur resonerar ni kring FIRE?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan The Simplicitas och tack för din kommentar!

   Ja, jag försökte göra dem något mer visuellt tilltalande än standard excel-mall.

   Du har helt rätt, om vi kan uppfylla våra mål kan vi täcka våra vardagskostnader med ca 16000 kr i månaden. Dock består ju livet mer av att betala elräkningar och handla fläskkotletter och Valjegrova på Willys. Man vill ju ha lite kul också, så vi har sagt att vi vill ha 25000 kr i månaden för att kunna ha lite roligt också. Men helt rätt, driftskostnaderna borde vi kunna täcka efter 2019.

   God fortsättning!

   Radera
  2. Sant, man vill ju ha möjligheten att ta familjen på semester osv :)

   Radera
 3. Bra jobbat där Snålgrisen. Lycka till med årets mål samt god fortsättning på 2019 :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis och tack för kommentar!

   Ja det är ett hårt mål vi har satt upp men då vi har tänkt att ta det lite lugnt med inköp/resor under 2019 finns det stor möjlighet för extrainsättningar från buffertkassan till Avanza-kontot. Kommer antagligen att köpa en hel del Nordea också, de köpte jag efter Brexit och sålde sen med ganska hög vinst. Vi får se om det går att göra samma klipp denna gången. De har en tendens att åka berg- och dalbana.

   Radera
 4. Bra jobbat!
  Ditt inlägg hamnade i sammanställningen på http://www.kanjagblirik.se/2018/12/uppfoljning-2018-sammanstallning-fran-olika-ekonomibloggar/ och i blogglistan

  Lycka till 2019.
  Mvh kanjagblirik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Kanjablirik och tack för kommentar!
   Oj, inte dåligt att hamna i din bloggsammanställning, man tackar!

   Ska se till att lägga till dig i min blogglista, du har många intressanta inlägg!

   Radera
 5. Kul att ni kunnat minska kostnaderna och ändå är nöjda med levnadsnivån. Även jag har minskat kostnaderna en del, men tycker att det kostat en del livskvalitet. Vill ju leva även nu och kommer troligen att öka de "sociala" kostnaderna i år, tänker då på resor, fest, restaurant, sportevents, bio mm.

  Sammanställning med jämförelse mot 2017 kommer inom en vecka...

  SvaraRadera
 6. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera